Waarom zuchten katten? Een dierenarts legt uit

Katten kunnen veel verschillende geluiden produceren. Sommige zijn bedoeld om te communiceren met andere katten en sommige zijn gericht op mensen. Misschien bent u geïnteresseerd in het decoderen van elk van deze geluiden om uw kat beter te begrijpen.

Snel overzicht

01

Mensen zuchten vaak vanwege negatieve emoties, maar katten zuchten vooral als ze zich tevreden en ontspannen voelen.

02

Als katten niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgen, kan zuchten wijzen op algemeen ongeluk.

03

Als uw kat voortdurend luidruchtig uitademt, neem dan contact op met uw dierenarts in geval van een onderliggende ademhalingsaandoening.

Een spinnen of een gesis is gemakkelijk genoeg om te interpreteren. Maar misschien heb je je kat onlangs wel eens horen zuchten. Waarom maken ze dit mensachtige geluid? Als mensen zuchten, kan dat uit opluchting zijn. Het kan echter ook te wijten zijn aan een negatief gevoel, zoals spijt, frustratie of teleurstelling.

Zuchten katten om dezelfde redenen als wij? Is een zuchtende kat reden tot zorg?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat ons vertelt waarom katten zuchten. Het is ook belangrijk dat we onze eigen gevoelens niet projecteren op het gedrag van onze katten. Maar we kunnen een aantal gefundeerde gissingen maken door te overwegen wanneer ze zuchten en ander gedrag dat ze op dat moment vertonen. Lees verder voor meer informatie.

Lees ook: Waarom huilen katten? Een dierenarts legt uit

1. Ze voelen zich gelukkig en ontspannen

Een zeer ontspannen kat kan een zucht van tevredenheid slaken.

Zuchten kan een teken zijn dat je kat in een totale staat van geluk en ontspanning verkeert. Misschien merk je dat je kat zucht terwijl je hem achter de oren of onder de kin krabt. Of ze kunnen zuchten terwijl ze op de vensterbank in het zonlicht zitten.

Half gesloten of langzaam knipperende ogen met zachte, naar voren gerichte oren zijn andere tekenen die de tevredenheid van uw kat laten zien. Voel je vrij om langzaam naar je kat te knipperen, omdat dit de band die je met elkaar hebt kan versterken.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

2. Ze voelen zich slaperig

Zuchten is niet ongewoon bij een vermoeide kat die zich klaarmaakt om zich te settelen voor een catnap.

Heel vaak zullen katten een zucht slaken voordat ze zich settelen voor een dutje, bijna als een bedtijdroutine. Het is waarschijnlijk dat de beweging van diep in- en uitademen helpt om hun spieren te ontspannen en spanning los te laten. Op deze manier linkt het terug naar gevoelens van tevredenheid, zoals hierboven besproken.

Als je kat zucht en vervolgens slaapt met zijn benen uitgestrekt en buik bloot, betekent dit dat hij zich veilig en geborgen voelt om je heen. De buik is een zeer kwetsbaar gebied. Als ze hun buik in het wild zouden blootleggen, zouden ze het risico lopen aangevallen te worden door roofdieren. Dus door dit in jouw aanwezigheid te doen, betekent dit dat ze veel vertrouwen in je hebben.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

3. Ze vervelen zich

Zuchten uit verveling is een andere veel voorkomende reden waarom katten dit geluid maken.

Katten kunnen ook zuchten als ze zich vervelen en ongeïnteresseerd voelen. Als ze niet de mentale en fysieke stimulatie krijgen die ze nodig hebben, kan zuchten een manier zijn om hun algemene ongeluk te signaleren. Ze zullen ook ander rusteloos gedrag vertonen, zoals overmatig verzorgen en andere huisdieren in huis achtervolgen.

Als je denkt dat je kat zucht door gebrek aan activiteit, neem hem dan elke dag wat speeltijd. Zelfs 10 tot 15 minuten spelen dat hen aanmoedigt om te rennen, springen en springen is genoeg om ze op gang te krijgen. Je kunt ze ook voorzien van speelgoed, krabpalen en puzzelvoeders. Zonder deze aandacht en stimulatie kunnen ze zich wenden tot minder gunstig gedrag. We willen zeker niet dat ze hun verveling beteugelen door je meubels te vernielen!

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Wat als mijn kat aan het hijgen is?

zwaar ademende kat uitgelichte afbeelding

Anders dan een zucht, wordt er over het algemeen een hijgend geluid gemaakt wanneer katten gefrustreerd of geïrriteerd zijn.

Soms kunnen katten een hijgend geluid produceren, wat een scherpe uitademing uit de neus is. Dit kan worden aangezien voor een zucht. Terwijl katten de neiging hebben om te zuchten wanneer ze zich gelukkig en ontspannen voelen, is een huff meestal een teken van frustratie en irritatie.

Uw kat kan bijvoorbeeld naar u toe hijgen als hij ongeduldig wacht tot u zijn voerbak tijdens het voederen neerzet. Of ze kunnen huiveren als je probeert te voorkomen dat ze iets doen waar ze van genieten.

Lees ook: De 8 beste kattenbakken (gekocht en getest)

Kan zuchten een teken zijn van een medisch probleem?

Hoestfunctie voor katten

Sommige dingen die klinken als zuchten kunnen eigenlijk het teken zijn van een medisch probleem.em.

Over het algemeen, als uw kat van tijd tot tijd zucht, is dit geen teken van een onderliggende medische aandoening. Er is geen reden tot bezorgdheid als uw kat zijn gebruikelijke zelf is en zich gedraagt zoals hij gewoonlijk zou doen.

Nu we situaties hebben vastgesteld waarin het normaal is dat uw kat zucht, kunt u hiermee andere ademhalingssymptomen oppikken die mogelijk moeten worden onderzocht.

Deze symptomen omvatten:

Er zijn verschillende medische aandoeningen die de ademhaling van uw kat kunnen beïnvloeden. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Als u een ongewoon ademhalingspatroon bij uw kat opmerkt, naast een verandering in activiteit en houding, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Hoe lang leven katten?

In het kort

Als je denkt dat je kat zucht van verveling, voer dan speelsessies, oefening en aandacht op.

De volgende keer dat je kat zucht, kun je er zeker van zijn dat ze dit niet doen om dezelfde negatieve redenen als mensen. Katten leven heel erg in het heden, in plaats van in het verleden te wonen. Als ze ontspannen lijken, kun je plezier beleven aan het feit dat ze zich tevreden voelen en van het leven genieten.

Als het er echter op lijkt dat de zucht van je kat in verband kan worden gebracht met verveling, dan is het tijd om manieren te vinden om ze gestimuleerd en vermaakt te krijgen. Je zou zelfs een tevreden zucht uit hen kunnen halen voordat ze ontspannen voor een dutje na de speeltijd!

Lees ook: Hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken

Veelgestelde vragen

Waarom zucht mijn kat als een mens?

Katten kunnen zuchten zoals mensen dat doen. Hoewel mensen vaak zuchten vanwege negatieve emoties, zuchten katten meestal vanwege gevoelens van tevredenheid en ontspanning. Ze kunnen ook zuchten uit verveling. Om te begrijpen waarom uw kat dit doet, is het belangrijk om te overwegen wanneer hij dit doet en welk ander gedrag hij vertoont.

Is het normaal dat mijn kat zucht?

Ja! Als je je kat af en toe hoort zuchten, zou het niet iets moeten zijn om je zorgen over te maken. Als u echter constant zuchten en andere tekenen opmerkt, zoals ademhalingsmoeilijkheden of lethargie, dan is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts.

Waarom ademt mijn kat hard uit?

Als je kat hard uitademt, kan hij gewoon zuchten of hijgen. De zucht van een kat is een lange ademtocht en is meestal gekoppeld aan positieve gevoelens. Een huff is een korte afgifte van lucht die gepaard gaat met negatieve gevoelens van frustratie. Als uw kat voortdurend luidruchtig uitademt, is het de moeite waard om contact op te nemen met uw dierenarts in geval van een onderliggende ademhalingsaandoening.