Kan ik oormijt van mijn kat vangen? Wat u moet weten!

Oormijt is een icky probleem dat veel voorkomt bij zwerfkatten en kittens, maar kan ook voorkomen bij buitenkatten die worden blootgesteld aan de mijten. Oormijten zijn kleine mijten die op het oppervlak van de huid leven. Ze worden meestal aangetroffen in de gehoorgang, maar ze kunnen ook de huid rond het oor infecteren. Terwijl het is zeldzaam dat ze op mensen worden overgedragen, oormijt is extreem besmettelijk tussen huisdieren.

Als uw kat oormijt heeft, is het onwaarschijnlijk dat u de mijten daadwerkelijk ziet vanwege hun kleine formaat, maar ze zijn soms enigszins zichtbaar als u een mijt ziet bewegen tegen een donkergekleurde achtergrond, zoals oorsmeer. De meest waarschijnlijke manier waarop u zult merken of uw kat oormijt heeft, is door de ontwikkeling van donkere afscheiding uit de oren of overmatige jeuk.

3 kattenverdeler

Wat zijn oormijten?

Oormijten zijn zeer besmettelijke mijten. Ze worden routinematig gezien bij katten, honden, fretten en konijnen, vooral degenen die buiten leven. Het goede nieuws is echter dat het uitzonderlijk zeldzaam is dat oormijt van huisdieren op mensen wordt overgedragen.

We zijn gewoon niet de ideale gastheren voor deze parasieten. Ze leven ongeveer 2 maanden en planten zich actief voort gedurende ongeveer 5 weken daarvan. Ze doorlopen vijf levenscycli, beginnend bij een ei en eindigend als volwassene.

Omdat oormijt een zeer kort leven heeft, lijkt het misschien alsof een plaag niet waarschijnlijk zal optreden, maar vanwege hun hoge reproductiesnelheid kunnen slechts een paar mijten in slechts een maand of twee veranderen in een volledige plaag. Zoals de meeste parasieten hebben oormijten een gastheer nodig om hun hele levenscyclus te overleven. Zonder gastheer kunnen ze slechts voor een korte periode overleven.

Oormijten voeden zich met epitheelcellen, weefselvloeistoffen en exsudaat die het meest in de oren worden aangetroffen. Ze zijn te vinden in andere delen van het lichaam, maar dit komt veel minder vaak voor.

witoranje kat met oormijt
Afbeelding Credit: Azami Adiputera, Shutterstock

divider-catclaw1

Wat zijn de symptomen van oormijt?

Terwijl zwarte of bruine afscheiding een veel voorkomend teken is1 van oormijt bij katten zijn er meerdere tekenen om op te letten. Hoofdschudden en krabben aan de oren komen ook vaak voor. Overmatig krabben aan de oren kan leiden tot haaruitval op en rond de oren. U kunt ook roodheid of een uitslagachtig uiterlijk op de huid in en rond de oren opmerken.

Als je oormijt van je kat krijgt, zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Jeuk in de oren, roodheid in en rond de oren, donker oorsmeer en gegeneraliseerde oorirritatie zijn de meest waarschijnlijke symptomen.

Om oormijt van uw kat te vangen, moet u heel nauw contact komen met plaatsen waar uw kat de mijten heeft afgeworpen. Dit betekent dat als je kat zijn oren op je kussen heeft gekrabd en je vervolgens op het kussen gaat slapen, je oormijt kunt oplopen. Zelfs met nauw contact is het echter nog steeds ongebruikelijk dat mensen oormijt vangen.

eigenaar controleer kattenoren, inspecteer kattenoren
Afbeelding credit: Simxa, Shutterstock

divider-catclaw1

Hoe worden oormijten behandeld?

De dierenarts van uw kat kan een van de meerdere opties voorschrijven om de oormijt van uw kat te behandelen. Sommige dierenartsen kunnen kiezen voor een actuele oorbehandeling, terwijl anderen een actuele behandeling zullen bieden die op de achterkant van de nek wordt toegepast voor de mijten.

Het is echter belangrijk dat u niet probeert de oormijt van uw kat alleen te behandelen. Oormijt wordt gediagnosticeerd door middel van een microscopisch onderzoek1 van de afscheiding uit de oren van uw kat. Oormijt mag niet alleen op basis van symptomen worden behandeld, omdat de symptomen van oormijt ook op andere problemen kunnen wijzen.

Bij mensen worden oormijten meestal in meerdere stappen behandeld. Uw arts zal waarschijnlijk een grondige spoeling van uw oren willen geven om eventuele wasophoping te verwijderen. Daarna zal uw arts waarschijnlijk medicinale oordruppels voorschrijven om eventuele resterende mijten en infecties te behandelen en om irritatie aan de oren te verminderen.

oorreiniger aanbrengen op het oor van de kat
Afbeelding Credit: Nick Alias, Shutterstock

3 kattenverdelerConclusie

Oormijt die zich verspreidt naar mensen is zeer zeldzaam, maar het is mogelijk. Oormijt heeft veel meer kans om zich te verspreiden tussen de huisdieren in uw huis dan om u of mensen in uw huishouden te infecteren. Als u echter een huisdier in huis heeft waarvan u vermoedt dat het oormijt heeft, is het het beste om ze beperkt te houden tot één deel van het huis om de verspreiding van de mijten naar iedereen in het huishouden te voorkomen.

Zorg ervoor dat je je kat naar de dierenarts brengt als je vermoedt dat zeu oormijt heeft, zodat ze andere problemen kunnen uitsluiten en uw kat een passende behandeling kunnen geven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock