Waarom zuigen katten op dekens? Een dierenarts legt uit

Kattengedrag lijkt vaak vreemd als je de reden erachter niet begrijpt. Een dergelijk gedrag is wanneer katten zuigen op dekens of andere zachte stoffen.

Snel overzicht

01

Zuigen op dekens is een gedrag van kittenschap wanneer borstvoeding van hun moeder feel-good hormonen vrijmaakt.

02

Meestal is katten die op dekens zuigen een zelfverzachtend gedrag dat meestal onschadelijk is.

03

Als het zuiggedrag overmatig is, kan dit betekenen dat een kat lijdt aan verlatingsangst of een ander probleem.

Veel eigenaren van gezelschapsdieren zullen zich een tijd kunnen herinneren waarin ze gezellig zijn opgescheept met een deken, om vervolgens snel te worden vergezeld door hun harige familielid, die begint te proberen het donzige materiaal te verzorgen en te kneden. Raar, hè? Laten we eens kijken waarom katten op dekens zuigen.

Waarom zuigen katten op dekens?

Dekenzuigen is een gedrag dat wordt tegengehouden door de kittentijd.

Zuigen op dekens of andere warme pluizige dingen is een volledig natuurlijk gedrag voor uw kat. Dit is waarom je favoriete kat het zou kunnen doen:

1. Het zit in hun instinct

Wanneer kittens borstvoeding geven, geeft het een feel-good hormoon af dat oxytocine wordt genoemd.

Tijdens de kittentijd vertrouwen kittens voor alles op hun moeder. Ze voeden zich met de moederkat door te zogen, en dit stelt hen in staat om de voeding te krijgen die ze nodig hebben terwijl ze een sterke band met haar vormen. Het geeft ook gelukkige hormonen zoals oxytocine af en brengt ze in een beetje een trance-achtige toestand, wat hen helpt bij ontspanning.

Wanneer ze volwassen zijn, voeden ze misschien niet meer van hun moeders, maar het is nog steeds hun instinct om te zogen en te kneden wanneer iets hen herinnert aan dat gezellige, warme, veilige gevoel dat ze van hun moeder hebben gekregen.

Lees ook: Waarom kneden en bijten katten dekens?

2. Het is geruststellend

Dekenzuigen is een zelfverzachtend gedrag dat bij sommige volwassen katten wordt gezien.

Katten zijn zeer onafhankelijke wezens, dus het is geen verrassing dat ze zichzelf kalmeren als ze zich gestrest of slecht voelen. Door op een donzige deken te zuigen, kunnen ze zichzelf troosten en zich een beetje beter voelen. Je merkt misschien dat ze ook spinnen, wat een andere methode is om zichzelf te kalmeren.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

3. Ze voelen zich dicht bij je

Katten kunnen een deken opzuigen wanneer ze bij u in de buurt zijn, omdat ze zich veilig en geliefd voelen in uw aanwezigheid.

Nu je weet dat zuigen op een deken vergelijkbaar gedrag is als borstvoeding van hun moeder, is het vrij logisch dat ze dit gedrag reserveren voor mensen van wie ze houden. Dus als je kat dit gedrag om je heen doet, is het een enorm compliment.

Het betekent dat je kat zich dicht bij je voelt, dat je band sterk is en dat ze van je houden. Misschien ben je hun favoriete mens en zien ze je misschien als een soort vervangende moeder. Hoewel dit heerlijk is, als hun zuiggedrag overmatig is, kunnen ze last hebben van verlatingsangst.

4. Ze zijn geurmarkering

Als uw kat kneedt terwijl hij op een deken zuigt, kan het zijn dat hij geurmarkeringen met zijn poten heeft.

Wol zuigen gaat normaal gesproken gepaard met een kat die met zijn klauwen kneedt. Dit kan zijn omdat kittens op de buik van hun moeder kneden terwijl ze borstvoeding geven om de melkproductie te stimuleren. Terwijl ze op een deken kneden en zogen, brengen ze ook hun geur over op de deken.

Katten hebben veel geurklieren, vooral rond hun gezicht en poten. Dit gedrag dient dus ook het doel om hun territorium te markeren en hen te troosten met hun vertrouwde geur.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

5. Ze zijn inhoud

Dekenzuigen is een teken dat uw kat zich ontspannen, comfortabel en veilig voelt.

Katten zuigen niet alleen op dekens om zichzelf beter te laten voelen, ze doen het soms als een teken dat ze gelukkig en tevreden zijn. Immers, zich gedragen zoals ze deden als kitten laat een zeer kwetsbare kant zien, dus het kan een teken zijn dat ze zich ontspannen, comfortabel en veilig voelen in hun omgeving.

6. Het is in hun fokkerij

Bepaalde kattenrassen hebben meer kans om dit gedrag te vertonen dan andere. Als je de trotse huisdierouder bent van een Siamees of Birmaan, ben je waarschijnlijk gewend dat ze deken zuigen!

Moet je je zorgen maken als je kat op een deken blijft zuigen?

Zuigen op dekens is vrij normaal gedrag voor een kat, maar dat betekent niet dat er geen risico’s zijn. Draden of stukjes stof kunnen gemakkelijk door uw kat worden ingeslikt, vooral als de deken oud, beschadigd of bijzonder pluizig is.

Deze draden kunnen vast komen te zitten rond de tanden of tong van uw kat, waardoor letsel ontstaat, of ze kunnen vast komen te zitten op hun weg door het spijsverteringskanaal. Dit staat bekend als een lineair vreemd lichaam en kan zeer ernstig zijn.

Terwijl de darmen bewegen, kan de vastzittende draad ervoor zorgen dat ze zich ophopen en zelfs als een kaasdraad door de darmwand snijden. Daarom is het het beste om donzige dekens of die met losse draden uit de buurt van je kat te houden.

Hoewel borstvoeding op een deken meestal normaal is, kan elke verandering in het gedrag van een kat een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Dus als uw kat nog nooit last heeft gehad van dekens, maar er plotseling veel op zuigt, is het het beste om ze door een dierenarts te laten controleren voor het geval ze gestrest, onwel of lijdend zijn aan pica.

Wanneer een dierenarts te bezoeken

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Plan een dierenartscontrole als u veranderingen in gedrag of eetgewoonten opmerkt, of als uw katten zich ziek gedragen.

Het is belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen als hij zich onwel gedraagt of als zijn gedrag plotseling is veranderd. Als uw kat braakt en niet in staat is om voedsel of water laag te houden, kan dit een teken zijn dat ze een draad of een ander vreemd lichaam in hun darmen hebben.

Ze kunnen zich ook terugtrekken of vocaliseren als gevolg van buikpijn, en je zou kunnen merken dat ze zich inspannen om poep te passeren. Dit kan een medisch noodgeval zijn, dus u moet dringend veterinair advies inwinnen.

Het is ook de moeite waard om een afspraak te maken om naar de dierenarts te gaan als uw kat kwijlt, slikt, bloedt uit zijn mond of poot aan zijn gezicht poot. Dit kunnen tekenen zijn dat er ergens een stuk draad in hun mond zit.

Lees ook: Wat te doen als je kat bloed niest

Kun je voorkomen dat een kat op dekens zuigt?

Als je kat graag op dekens zuigt, is het normaal gedrag en vaak niets om je zorgen over te maken. Als het je stoort of als je ze wilt stoppen, zijn er enkele dingen die je kunt proberen. Het is echter mogelijk dat u het gedrag niet volledig kunt stoppen.

1. Zorg voor verrijking

Als je je kat met andere dingen bezig houdt, verlicht je de verveling en is het minder waarschijnlijk dat hij op een deken zoogt. Door ze veel speelgoed, puzzels en andere activiteiten te geven, zal hun aandacht ergens anders naartoe worden gericht. Als je met hen speelt, hebben ze de toegevoegde bonus van je bedrijf.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

2. Zorg voor alternatieven

Je kat kan zogen omdat hij wil genieten van een gezellig en liefdevol moment met jou. Als je ze probeert te stoppen zonder andere mogelijkheden voor hen te bieden om hun liefde te tonen, kun je je band beschadigen. Zorg ervoor dat je ze voldoende knuffels en gedoe geeft als er geen dekens in de buurt zijn!

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

3. Houd dekens uit de weg

Het spreekt voor zich dat als je geen dekens uit hebt, je kat het moeilijker zal vinden om dit gedrag te doen!

Conclusie

De meeste katten ontgroeien het zooggedrag, maar sommige katten gaan er nog steeds mee door tot in de volwassenheid.

Als je begrijpt waarom katten op dekens zuigen, lijkt het waarschijnlijk niet zo raar. Het is tenslotte een gedrag dat ze zullen hebben gedaan bij het voeden van hun moeders als kittens. Als het echter een nieuw gedrag is, is het de moeite waard om het advies van een dierenarts of veterinaire gedragsdeskundige in te winnen voor het geval er een onderliggend medisch probleem is.

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding van kittens

Veelgestelde vragen

Waarom verzorgt mijn kat mijn deken?

Er zijn veel redenen waarom katten op dekens zuigen. Het is gedrag dat ze van jongs af aan gebruiken als ze van hun moeder zogen, maar het helpt ook om hen te kalmeren en helpt hen een band op te bouwen met hun eigenaren.

Hoe voorkom je dat een kat borstvoeding geeft op dekens?

Als je kunt, is het het beste om je dekens uit de buurt van je kat op te bergen als je wilt dat ze stoppen met zuigen. Je kunt ook proberen ze meer mentale en fysieke stimulatie te geven door middel van speelgoed, puzzelvoeders en kattenbomen. Het is ook de moeite waard om ze veel genegenheid te geven op jouw voorwaarden, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze tijd met je missen.

Is het ok voor mijn kat om op een deken te zuigen?

Meestal is katten die op dekens zuigen geen probleem. Het is normaal gedrag en is meestal onschadelijk. Houd echter op voor losse vezels voor het geval ze worden ingeslikt.