Waarom bijt mijn kat mij? En hoe het te laten stoppen

We houden ervan om met onze katten om te gaan en tijd door te brengen, of het nu gaat om aaien, vasthouden, spelen of trainen, maar wat gebeurt er als onze kat niet in de stemming is, defensief of pijn heeft, en ons bijt? In dit artikel zullen we de antwoorden op de vraag “waarom bijt mijn kat me zonder reden?” verkennen om beter te begrijpen waarom katten bijten en wat te doen als er wordt gebeten.

‘Agressie’ is ernstig en kan leiden tot letsel bij mensen en andere huisdieren, bovendien kan zoönose door agressieve handelingen van katten op mensen overgaan.

Het begrijpen van het normale sociale gedrag, de communicatie, gezichtsuitdrukkingen en katachtige emoties van de kat kan vijandig gedrag jegens verzorgers voorkomen.

Laten we eens kijken waarom katten mensen bijten en hoe je kunt zien of je kat je ‘liefdesbeten’ of nips geeft vanwege frustratie of ongemak.

Inzicht in ‘Agressie’

Kat bijt in een hand

Om te begrijpen waarom uw kat u bijt, moet u begrijpen waarom katten in het algemeen agressief gedrag vertonen.

Agressieve reacties zijn gerelateerd aan aangeboren gedrag van katten en een normaal onderdeel van predatie, spel en sociale conflicten die allemaal essentieel zijn voor het overleven van een territoriale, onafhankelijke, solitaire jager.

Agressie is geen temperamenttrek of een diagnose, het is een gevolg van een emotionele toestand.

Terwijl mensen gevoelens gebruiken om te beschrijven hoe ze zich voelen, worden de emoties van katten afgebeeld als motiverend-emotionele systemen, verantwoordelijk voor instinctieve opwinding in plaats van de gevoelens van emotie (Heath, 2018).

Als een kat agressie begint te vertonen tegenover mensen, dan is dit een ‘probleemgedrag’ dat een onderscheidende beoordeling vereist.

Agressie bij katten is meestal gerelateerd aan:

  • Genetica en eerdere ervaringen. Genetische verschillen in temperament zullen van invloed zijn op hoe gestrest een kat wordt in bepaalde situaties, hoe hij reageert op een stressor en hoe lang een negatieve emotie duurt nadat de trigger is verdwenen. Naast genetica spelen eerdere ervaringen een rol in de flexibiliteit van het individu om te veranderen.
  • Gebrek aan socialisatie. Met de hand opgevoede kittens en volwassen katten die niet zijn gesocialiseerd met eerdere katten of behandeld door mensen tussen 2 -14 weken oud, hebben de neiging om nerveuzer, angstiger, agressiever te zijn met een verminderd vermogen om veranderingen in de omgeving aan te kunnen.
  • Angst. Katten kunnen zowel aanvallend als defensief reageren uit angst wanneer ze zich kwetsbaar voelen, een bedreiging en onmiddellijk gevaar waarnemen. De kat kan op een agressieve manier reageren door te prikken als ontsnappen onvermijdelijk is.
  • Sociaal conflict. Huiskatten hebben geen controle over met wie ze leven of met welke katten of andere huisdieren ze hun huis delen, het is duidelijk dat sommige katten beter omgaan met opsluiting en sociaal leven dan anderen.

Redenen waarom katten mensen bijten

U kunt de aanval voorkomen met korte aaisessies of door uw kat op andere manieren aandacht te geven.

Katten kunnen mensen om verschillende redenen bijten, waaronder onjuiste speelgewoonten in de kindertijd, overstimulatie, genegenheid en meer. Vijandigheid jegens mensen is een veel voorkomend probleem met kattengedrag. Categorieën omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

1. Onjuist kittenspel

Door aai-geïnduceerde oorlogszuchtigheid is vervelend en verontrustend voor eigenaren van gezelschapsdieren. Het is meestal gerelateerd aan katten die minder tolerant worden voor aaien naarmate ze sociaal volwassen worden.

Kittens die tijdens de kittentijd zware gevechten aangaan, worden meestal verstoord door moeder als het een beetje venijnig wordt, waardoor bijtremming wordt aangeleerd.

Sociaal spel omvat worstelen, springen, piercings en afleveringen van play-fighting. Onbedoeld, wanneer mensen soortgelijke spellen proberen met hun handen, versterk dan het prikkelbare gedrag ervan en moedig kittens aan om uit te groeien tot volwassen katachtigen die handen en voeten bespringen zodra ze spel of aandacht willen.

2. Aaien ‘Agressie’

Aai agressie

Katten zullen af en toe bijten als ze een huisdier zijn op een manier die overstimulerend is of hen kwetsbaar maakt.

Door aaien veroorzaakte wrok treedt op wanneer een kat aandacht vraagt door geaaid te worden in een deel van zijn lichaam waardoor hij of zij zich kwetsbaar voelt (buik, borst of rug), en vervolgens abrupt de interactie met klappen of steken stopt. Meestal raakt de kat overprikkeld of geagiteerd en moet de interactie stoppen.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

Door aai-geïnduceerde oorlogszuchtigheid is vervelend en verontrustend voor eigenaren van gezelschapsdieren. Het is meestal gerelateerd aan katten die minder tolerant worden voor aaien naarmate ze sociaal volwassen worden. U kunt de aanval vermijden met korte aaisessies of door uw kat aandacht te geven in andere wAys.

3. Omgeleide frustratie

Het socialiseren van katten met een verscheidenheid aan individuen en situaties kan variëteiten van door mensen gericht geweld voorkomen.

Als een kat extreem opgewonden is door een buitenmagnaat of een gebeurtenis, kan hij zijn vijandigheid omleiden naar een ander huisdier of een onvermoede eigenaar in de buurt.

De stressvolle stimulus of de aanwezigheid van de eigenaar zal de spanningsreactie activeren die leidt tot een aanval. Probeer nooit uw kat te hanteren tijdens deze opgewonden toestand, omdat dit ernstig letsel kan veroorzaken.

4. Medische en pijnlijke aandoeningen

Kat bijtende vinger

Katten zullen soms bijten of ander agressief gedrag vertonen omdat ze pijn hebben.

Biechttijd – mijn poes heeft pijngerelateerde agressie; het kostte me veel tijd om het uit te werken na meerdere grepen en dierenartsbezoeken. Een kat die ziek is of pijn heeft, kan zijn eigenaar (onbedoeld) aanvallen als hij op een buitengewoon kwetsbare plek wordt benaderd of aangeraakt.

In mijn geval zorgde een milde aanraking van haar artritische heupen of het borstelen van haar onderrug ervoor dat ze reageerde met antagonisme.

Zowel acute als chronische pijn kan tactiele gevoeligheid en bijten veroorzaken. Pijnlijke aandoeningen zoals tandheelkundige aandoeningen, Degeneratieve gewrichtsziekte (DJD), meningeoom, intervertebrale schijfziekte (IVDD), FIC, wond of letsel veroorzaken vaak een negatieve emotionele toestand van angst en / of frustratie en moeten eigenaren ertoe aanzetten onmiddellijk veterinaire hulp te zoeken.

Wat te doen als uw kat u bijt?

Veiligheid en preventie van verder letsel staat voorop. Stop met de interactie met uw kat en vertrek onmiddellijk.

Schreeuw, raak je kat niet aan of straf hem niet, vooral niet als hij zich in een zeer opgewonden toestand bevindt (agressieve vocalisatie / lichaamstaal, zich onkarakteristiek gedragen).

Scheid indien mogelijk de kat van mensen, kinderen en andere huisdieren in een andere kamer met lichten die als uitgeschakeld worden beschouwd. Zodra de kat veilig is, behandel je alle wonden en zoek je onmiddellijk medisch advies.

Meestal kalmeren katten binnen een paar uur. Stop met het initiëren van contact, laat uw kat beslissen wanneer hij moet communiceren en voor hoe lang. Dit kan ervoor zorgen dat je minder intimiderend en bemoeizuchtig overkomt.

Begin een paar dagen later met desensibilisatie en het tegengaan van uw kat om geleidelijk aan te raken en te hanteren, wat de band tussen mens en dier zou moeten verdiepen. Als uw kat angst of ‘agressie’ vertoont wanneer hij wordt aangeraakt, zoek dan hulp bij een gecertificeerde gedragsconsulent of een veterinaire gedragsdeskundige.

Breng uw kat ten slotte naar de dierenarts voor een diepgaand onderzoek om een onderliggende medische reden uit te sluiten.

Hoe te stoppen en te voorkomen dat katten bijten?Laat uw kitten niet op uw handen of voeten bijten!

Kittens zijn super energiek en houden van spelen. Vermijd het lokken van je kat om te spelen door met je vingers of tenen te wiebelen en raak dan onthutst als hij of zij je krabt of prikt. Als uw kitten probeert lichaamsdelen te knabbelen, kijk of stap dan weg voordat u hem aandacht geeft.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Bied je moggie altijd geschikt speelgoed aan als vervanging, roteer spellen zoveel mogelijk omdat katten van nieuwigheidsobjecten houden.

Vermijd het aaien of plukken van het kitten tijdens of na de speeltijd, omdat dit het kitten onbedoeld kan aanmoedigen om te denken dat handen speelgoed zijn. Handen zijn om van te houden – niet om te nippen!

Als uw kitten aanhoudend knaagt, ontmoedig hem of haar dan door scherp maar zachtjes op het gezicht van het kitten te blazen.

Stel jonge katten bloot aan zachte, positieve lichaamsbehandeling om ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot volwassenen die het leuk vinden om geaaid te worden.

Besteed aandacht aan gebieden waar uw individuele katten graag geaaid worden, aai hem of haar alleen waar ze zich op hun gemak voelen.

De meeste katten geven de voorkeur aan korte sessies (seconden) van aanraking op delen van hun lichaam waar geurklieren zich bevinden, zoals de bovenkant van hun hoofd, wangen en kin. Sommige katten houden van snelle, korte slagen, terwijl anderen langzamere, langere slagen houden.

Pas op voor waarschuwingssignalen van agitatie zoals staart zwiepen, piloerection, huidtrekkingen, plotselinge vocalisatie, kat die naar je omkijkt en positieverschuiving.

Het is belangrijk dat onze katten leren omgaan met onvermijdelijke gebeurtenissen die het leven hen toewerpt. Er kunnen ook situaties zijn die dierenartsbezoeken, verzorging, medicatie of gewoon onaangekondigde bezoekers ontmoeten. Het socialiseren van katten met een verscheidenheid aan individuen en situaties kan variëteiten van door mensen gericht geweld voorkomen.

Omleidingstraining gebruiken

Zet een verrijkte omgeving op om fysieke activiteit, mentale stimulatie te verbeteren, verveling te verminderen en gedragsproblemen te voorkomen die worden vertoond door onderhuidsheidmulated katten.

Stuur ongewenst gedrag om met clicker samen met doeltraining en beloon met traktaties of positieve aandacht om gewenst gedrag aan te moedigen.

Omgevingsaanpassingen kunnen ook helpen

Verrijkte omgeving

Het bieden van een verrijkte omgeving – een met kattenbomen, planken en speelgoed – kan helpen om bijten en andere vormen van ongewenst gedrag te voorkomen.

Zet een verrijkte omgeving op om fysieke activiteit, mentale stimulatie te verbeteren, verveling te verminderen en gedragsproblemen van onderstimuleerde katten te voorkomen.

Gefrustreerde, boze binnenkatten moeten toegang krijgen tot buiten (idealiter onbeperkt) met tal van mogelijkheden voor klimmen, verkenning en probleemoplossingsmogelijkheden.

Hier zijn een paar manieren om de omgeving van uw kat te verrijken:

Vergroot verstop- en zitplekken

Houd de huisomgeving voorspelbaar met een gevoel van veiligheid.

Verhoog het aantal schuilplaatsen, hoge zitplaatsen en rustige gebieden (kattenkastelen, dozen) om uw kat te helpen zich comfortabel te voelen en de concurrentie in huizen met meerdere katten te verminderen. Uitkijkplatforms stellen uw kat in staat om te wennen aan nieuwe plaatsen, geluiden en ervaringen zonder de noodzaak om zich terug te trekken.

Minimaliseer veranderingen in de omgeving

Uitkijkplatforms stellen uw kat in staat om te wennen aan nieuwe plaatsen, geluiden en ervaringen zonder de noodzaak om zich terug te trekken.

Houd de huisomgeving voorspelbaar met een gevoel van veiligheid. Regelmatige en geleidelijke veranderingen in de omgeving kunnen helpen voorkomen dat uw kat gemakkelijk opzienbarst. Als u een plotselinge omgevingsverandering moet aanbrengen, probeer dan feromoonproducten om de vermindering van op angst gebaseerde agressie te helpen.

Zorg voor voedselpuzzels en roofspellen

Zorg ervoor dat uw kat elke dag een geschikte uitlaatklep heeft voor jachtspelletjes. Vermijd frustratie-provocerend spel met alleen laserpointers.

Gebruik voedselpuzzels om situaties op te lossen waarin de kat frustratie ervaart, wanneer voedsel niet gemakkelijk verkrijgbaar is of als een natuurlijk concept voor jachtgedrag.

Zorg ervoor dat uw kat elke dag een geschikte uitlaatklep heeft voor jachtspelletjes. Vermijd frustratie-provocerend spel met alleen laserpointers.

Predatie van handen en voeten zal niet optreden zodra uw kat de mogelijkheid heeft om spelletjes te stalken met speelgoed zoals Hartz Just For Cats Kitty Caster Kat Wand Speelgoed, Cat Dancer, en SmartyKatSkitter Beestjes Kat Speelgoed. Volg speelsessies met traktaties om de jachtsequentie af te maken.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Conclusie

Hoe kattenbijten te voorkomen

Indien mogelijk moet het voorkomen van kattenbijten beginnen in de kittentijd. Laat uw kitten niet met uw handen en voeten spelen of bijten.

Het verblijf in een huiselijke omgeving legt een aanzienlijke druk op huiskatten. Het verbeteren van hun fysieke en sociale omgeving is de verantwoordelijkheid van elke eigenaar.

Gevallen van mensgerichte ‘agressie’ worden vaak aangepakt met behulp van een grote selectie interventies. In sommige gevallen kunnen gedragsverandering en medicatie ook helpen.

Veelgestelde vragen

Waarom bijt mijn kat me als hij aanhankelijk is?

Bepaalde katten kunnen je ‘liefdesbeten’ geven als een indicatie van genegenheid. Kleine knabbels in het soort kleine, zorgzame delicate gebaren die zijn overgenomen van kittenschap speelsheid omgezet in volwassenheid. Plezierig zonder pijn of vijandigheid.

Wat moet je doen als je kat je bijt?

Stop met de onmiddellijke interactie met uw kat en verlaat de kamer. Kattenbeten vereisen medische aandacht, wondreiniging en mogelijke antibioticakuur, inclusief veterinaire controle.

Waarom bijten katten hun baasjes zonder reden?

Katten bijten niet zonder reden. Pijn, ziekte, stress en veranderingen in de fysieke of sociale omgeving van de kat kunnen zich allemaal manifesteren door gedragsveranderingen. Katten communiceren door te proberen zichzelf af te schermen en interactie te stoppen. Eigenaren moeten leren om tekenen van nood te herkennen die worden weergegeven door middel van lichaamstaal en vervolgens proberen de onderliggende reden voor het gedrag te identificeren.

Bronnen weergeven

Ellis, S. (2020, januari). Begrijpen en herkennen van angst, ongerustheid en frustratie. Katachtige focus. (I. C. Care, Samensteller) Tisbury, Wiltshire, Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 08 december 2020

Hallen, V. (2020). Ik ben niet slecht, ik doe gewoon slechte dingen!’: Onze gedachten over agressieve katten herformuleren. International Society of Feline Medicine Symposium (pp. 1-7). VERENIGD KONINKRIJK: ISFM. Geraadpleegd op 18 december 2020

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Pg 73-77, 232-238, 376-382. Geraadpleegd op 15 december 2020

Heath, S. (2018). Fe begrijpenlijn Emoties en hun rol in probleemgedrag. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 20, 437-444. Geraadpleegd op 10 december 2020

Helen Tuzio, T. E. (2004). RICHTLIJNEN VOOR KATTENGEDRAG. (A. A. Beoefenaars, samensteller) VS: AAFP. Geraadpleegd op 08 december 2020

Miller, P. G. (2020, 07 december). Katten trainen. Blaffen van het Gilde. (B. Tijdschrift, Samensteller) Verenigde Staten van Amerika.

Rodan, D. F. (2018). Gedragsbewustzijn in het kattenconsult – Inzicht in fysieke en emotionele gezondheid. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 20, 423-436. Geraadpleegd op 12 december 2020

Stanslaski, J. (2020). Waarom doet mijn kat – Nieuwsgierig en vreemd gedrag van onze katachtige metgezellen. International Society of Feline Medicine Symposium (pp. 9-13). ISFM. Geraadpleegd op 12 december 2020