Hartgeruis bij katten: tekenen, oorzaken en zorg

Het laatste wat iemand wil, is zich zorgen maken over de gezondheid van zijn huisdier. Maar katten zijn getalenteerd in het verbergen van verwondingen of gezondheidsproblemen totdat het misschien te laat is. Als het gaat om het hart van de kat, kunnen verschillende aandoeningen en ziekten het beïnvloeden, veel van deze zullen hartgeruis veroorzaken.

Een hartgeruis kan erop wijzen dat er iets mis kan zijn met het hart, maar het duidt niet altijd op een probleem.

Hier behandelen we de oorzaken en tekenen van hartgeruis en wat het betekent als een kat er een blijkt te hebben. We zullen ook vragen beantwoorden in een FAQ-sectie.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn hartgeruis?

Een hartgeruis is een trillingsgeluid dat wordt gemaakt wanneer bloed rond het hart wordt gepompt. De meeste katten hebben geen hartgeruis en ze zijn meestal alleen te horen met een stethoscoop. Een normaal hart heeft twee verschillende geluiden, meestal beschreven als “lub, dub”. Een hartgeruis wordt beschreven als een “gierend” geluid, als gevolg van het bloed dat niet soepel door de kamers, kleppen of bloedvaten van het hart beweegt zoals het hoort.

Geruis kan worden gehoord tussen of over de hartslag geluiden en worden veroorzaakt door ruwe of turbulente bloedstroom in het hart. De normale bloedstroom door het hart moet soepel zijn, maar als er veranderingen zijn, kan dit resulteren in deze extra geluiden.

Hartgeruis heeft drie classificaties:

 1. Het cijfer: Hoe hard het geruis is
 2. Plaats: Bij het luisteren met een stethoscoop
 3. Configuratie: Tijdens welke fase van de hartcyclus het geruis aanwezig is, de ontspanning of samentrekking van het hart.

De eerste classificatie voor de graad van het hartgeruis wordt beoordeeld op een schaal van 1 tot 6, om te bepalen hoe luid het geruis is. De dierenarts beoordeelt het geruis door met de stethoscoop naar het hart te luisteren. Het bepalen van de graad, locatie en configuratie kan de dierenarts helpen de onderliggende oorzaak te bepalen.

Er zijn drie andere classificaties van de verschillende soorten hartgeruis:


 • Er is aangeboren, wat betekent dat het geruis aanwezig is bij de geboorte en meestal wordt veroorzaakt door hartaandoeningen en defecten.

 • Verworven wordt meestal later in het leven ontwikkeld en is het meest voorkomende type geruis.

 • Fysiologisch of onschuldig wordt meestal aangetroffen bij kittens en heeft geen invloed op de gezondheid van de kat.
Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

garen ball divider

Wat zijn de tekenen van hartgeruis?

De meeste hartgeruisen worden ontdekt tijdens een routineonderzoek en hoewel ze zelf geen tekenen veroorzaken, kan de onderliggende oorzaak van het geruis dat wel.

De meest voorkomende tekenen van hartaandoeningen bij katten zijn:

 • Zwakheid
 • Lethargie
 • Gewichtsverlies
 • Bleek tandvlees
 • Gebrek aan eetlust
 • Hoesten en piepende ademhaling
 • Verhoog de ademhalingsfrequentie
 • Bloedstolsels

Deze tekenen zijn niet altijd duidelijk totdat de hartaandoening is gevorderd, waarbij bloedstolsels of congestief hartfalen zich kunnen ontwikkelen.

Een hartgeruis vergezeld van een abnormale hartslag, een zwakke pols of veranderingen in de hartslag kan wijzen op een ernstiger probleem.

Dat gezegd hebbende, als uw kat geen symptomen heeft en gezond lijkt, zal de dierenarts waarschijnlijk willen opvolgen om te controleren op eventuele progressie.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding Credit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van hartgeruis?

Wat hartgeruis veroorzaakt, hangt af van de vraag of het een gevolg is van een onderliggende hartaandoening of dat het onschadelijk is.

Ernstige aandoeningen zullen de bloedstroom door het hart verstoren, wat leidt tot hartgeruis.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Cardiomyopathie
 • Hoge bloeddruk
 • Stenose/vernauwing van de kleppen
 • Hartklep defecten
 • Hartwanddefecten
 • Hartspierziekte
 • Stress
 • Hyperthyreoïdie
 • Bloedarmoede
 • Zwangerschap
 • Parasieten
 • Leeftijd

Sommige kattenrassen zijn meer vatbaar voor hartproblemen. Maine Coons hebben bijvoorbeeld meer kans op hypertrofische cardiomyopathie en bijgevolg hartgeruis.

kat slaapt op de bank

Hoe zorg ik voor een kat met hartgeruis?

Het belangrijkste aspect van de zorg voor een kat met hartgeruis is om ze nauwlettend in de gaten te houden en regelmatig de dierenarts te bezoeken. Als de kat ook hartaandoeningen heeft, zullen er waarschijnlijk medicijnen, supplementen en dieetveranderingen zijn.

Veel voorkomende hartmedicijnen die voor katten worden voorgeschreven, zijn onder meer:


 • Bètablokkers: om de hartslag te vertragen

 • Diuretica: Om te voorkomen dat vocht zich ophoopt in de borst en longen

 • Calciumantagonisten: Om de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten en het hart te ontspannen

 • Antistolselmedicijnen: om het risico op stolselvorming te verminderen

 • Angiotensine-converterende enzymremmers: om hypertensie te behandelen en de tekenen van hartfalen te helpen reguleren

Deze medicijnen kunnen helpen de progressie van hartaandoeningen te vertragen, samen met ondersteunende zorg. Chirurgie wordt soms aanbevolen, met name voor aangeboren ziekten.

Sommige katten die worden behandeld voor hartgeruis zullen een lang leven leiden zonder nadelige bijwerkingen, maar anderen hebben medische ondersteuning nodig. Als u uw kat de door uw dierenarts voorgeschreven medicatie geeft, zorg er dan voor dat u uw kat blijft behandelen, zelfs als ze het veel beter lijken te doen.

Naast een verandering in dieet, moet u mogelijk veranderingen in levensstijl toevoegen.

Over het algemeen hangt de manier waarop uw kat thuis wordt verzorgd volledig af van wat het hartgeruis veroorzaakt. Afspraken met uw dierenarts zijn nodig voor een diagnose en om op de hoogte te blijven van de aandoening of totdat het hartgeruis als goedaardig is vastgesteld.

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe werkt het sorteren van het hartgeruis?

Hoe hoger het getal, hoe luider het geruis. De gradatie van het geruis correleert niet altijd met de ernst van de ziekte, maar het kan en het kan ook worden gebruikt om de progressie te bepalen. Fysiologische hartgeruis die wordt veroorzaakt door zaken als uitdroging, bloedarmoede of stress zal meestal worden beoordeeld met een 1 of een 2. Maar klepstenose of gevorderde onderliggende aandoeningen, verdienen vaak een 3 of meer.

Wat is de prognose voor een kat met een hartgeruis?

Dit hangt volledig af van de oorzaak van het hartgeruis. Als het geruis onschuldig is, zijn de vooruitzichten goed, maar de prognose voor katten met ernstige hartaandoeningen kan slecht zijn. Hoe goed een kat reageert op behandeling en medicijnen zal ook van invloed zijn op hun gezondheid op de lange termijn.

Wat is een onschuldig gemompel?

Een onschuldig hartgeruis kan af en toe worden gevonden bij kittens, maar wordt “onschuldig” genoemd omdat het meestal niet wordt geassocieerd met een hartprobleem. Meestal, tegen de tijd dat het kitten ongeveer 4 maanden oud is, zal het geruis vanzelf verdwijnen.

Wat voor soort tests zal de dierenarts uitvoeren?

Naast het detecteren van het geruis met een stethoscoop, als de dierenarts hartaandoeningen vermoedt, zullen ze een verscheidenheid aan tests gebruiken om een diagnose te helpen bepalen, waaronder:

Het vinden van de specifieke locatie van het geruis wordt meestal het best bereikt met een echocardiogram met een Doppler-onderzoek. De tests die de dierenarts uitvoert, zijn uiteindelijk afhankelijk van de hartaandoening. Zij kunnen adviseren om doorverwijs te verwijzen naar een cardioloog.

kattenpootverdeler

Conclusie

Nu u weet wat hartgeruis is, bent u hopelijk beter geïnformeerd als uw kat de diagnose heeft gekregen. Het betekent niet meteen dat uw kat een hartaandoening heeft en uw dierenarts zal helpen uw kat comfortabel te houden als er een hartaandoening is. Uw dierenarts zal uw opties en de beste behandelingen voor uw kat bespreken.

De ultieme afhaalmaaltijd voor dit alles is het belang van een jaarlijks examen voor uw kat. Het is tijdens wellnesscontroles dat dierenartsen meestal hartgeruis ontdekken. Deze bezoeken zijn om zoveel redenen voor het eigen bestwil van uw kat!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: H_Ko, Shutterstock