Hoe lang kun je een kat met rust laten?

Bij het kiezen van een huisdier voelen veel mensen zich aangetrokken tot katten omdat ze worden gezien als onafhankelijke wezens die weinig onderhoud vergen in vergelijking met honden. Maar hoe lang kun je je kat alleen thuis laten zonder zijn gezondheid of emotioneel welzijn in gevaar te brengen?

Snel overzicht

01

Ondanks de algemeen aanvaarde overtuiging dat katten volledig onafhankelijk zijn, lijden sommige katten aan verlatingsangst wanneer ze alleen worden gelaten.

02

Over het algemeen is het redelijk om uw kat maximaal 12 tot 24 uur alleen te laten, hoewel kittens en katten met medische aandoeningen vaker moeten worden gecontroleerd.

03

Als u langer dan 24 uur van huis moet zijn, regel dan dat een vriend, buurman, familielid of oppas voor uw kat zorgt of breng uw kat naar een pension.

De tijdsduur varieert tussen individuen, maar over het algemeen kunnen de meeste katten 12 uur alleen worden gelaten en met een zorgvuldige planning kan dit worden verlengd tot 24 uur. In dit artikel bespreken we waarom u de tijd dat uw kat alleen wordt gelaten moet beperken en welke opties er zijn om uw kat veilig en goed te houden wanneer u langere tijd van huis moet zijn.

Vinden katten het erg om alleen te zijn?

hoe lang kun je een kat met rust laten?

De meeste katten vinden reizen stressvol en blijven liever thuis in een vertrouwde omgeving.

In tegenstelling tot honden, die meestal graag uitgaan met hun eigenaren, zijn katten territoriale dieren en blijven ze liever dicht bij huis. Katten vinden reizen vaak stressvol en hebben de neiging om te ontsnappen door open ramen en deuren, dus over het algemeen vergezellen ze ons niet op dagjes uit of uitstapjes weg. Maar vinden katten het erg om alleen te zijn?

Er is een algemeen stereotype dat katten afstandelijk zijn en niet op hun eigenaren vertrouwen voor iets meer dan een comfortabel bed en een kant-en-klare voorraad voedsel. In welk geval, zolang aan hun basisbehoeften wordt voldaan, maakt het uit of ze voor langere tijd alleen zijn?

Lees ook: Is je kat eenzaam? Deze 7 tekenen zullen u helpen erachter te komen

Een studie heeft bewezen wat veel katteneigenaren al wisten:katten vormen sterke gehechtheden aan hun eigenaren, en vertrouw op ons voor veiligheid en genegenheid. Het is ook aangetoond dat wanneer katten zijn langer alleen ze spinnen meer op de terugkeer van hun baasje en initiëren meer sociaal contact, wat aangeeft dat ze ons toch missen.

Sommige katten hebben zelfs last van verlatingsangst syndroom, en vertonen gedrag geassocieerd met nood wanneer hun eigenaren uit het huis zijn, zoals:

U moet contact opnemen met uw dierenarts voor hulp als u denkt dat uw kat is getroffen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Maar slapen katten niet gewoon de hele dag?

Hoewel ze veel slapen, is het onwaarschijnlijk dat ze de hele dag slapen terwijl jij er niet bent, dus kunnen ze eenzaam of verveeld raken als ze herhaaldelijk alleen wakker worden.

Katten slapen wel veel. Veel katten slapen tot 18 uur of meer per dag. Katten hebben echter een polyfasisch slaappatroon, wat betekent dat ze meerdere keren per dag slapen in plaats van voor één lange periode.

Hun gemiddelde slaapcyclus is 104 minuten, bestaande uit 79 minuten slapen en 26 minuten wakkere tijd. Ze zijn ook actiever tijdens de schemeringsuren van zonsopgang en zonsondergang. Dus hoewel katten veel slapen, is het onwaarschijnlijk dat ze de hele dag slapen terwijl jij er niet bent, en kunnen ze eenzaam of zich vervelen als ze herhaaldelijk alleen wakker worden.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Waarom kan ik mijn kat niet langer alleen laten?

hoe lang kun je een kat met rust laten?

Hoewel het mogelijk is om voldoende kattenvoer, water en schone kattenbakken voor langere periodes dan 24 uur te laten staan, is het niet aan te raden in geval van een medisch noodgeval.

Het kan zijn dat u het gevoel heeft dat uw kat meerdere dagen perfect tevreden zou zijn zonder menselijk gezelschap. Katten hebben individuele persoonlijkheden en sommigen hunkeren meer naar menselijk contact dan anderen.

Hoewel het mogelijk is om voldoende kattenvoer, water en schone kattenbakken voor langere periodes dan 24 uur te laten staan, is het niet aan te raden in geval van een medisch noodgeval. Levensbedreigende aandoeningen zoals bloedstolsels (trombo-embolie) of urinewegverstoppingen kan zeer snel opkomen, zijn extreem pijnlijk en verontrustend en kunnen snel leiden tot de dood zonder veterinaire behandeling.

Katten met toegang tot de buitenlucht lopen een hoger risico op trauma door zaken als verkeersongevallen, maar katten alleen in huis kunnen zichzelf nog steeds verwonden door van meubels te vallen of van de trap te tuimelen. Als niemand ze regelmatig controleert, krijgen ze niet op tijd een dringende veterinaire behandeling.

Lees ook: 10 interessante feiten over kattenpoten die je misschien niet wist

Vinden alle katten het prima om een dag alleen gelaten te worden?

Hoe lang kun je een kat met rust laten?

Kittens mogen niet langer dan vier uur per keer alleen worden gelaten.

Er zijn situaties waarin zelfs 12 uur te lang is om je kat alleen te laten. Kittens hebben veel vaker aandacht en toezicht nodig dan volwassen katten en mogen niet langer dan vier uur alleen worden gelaten. Deze tijd kan geleidelijk worden verlengd naarmate ze de leeftijd van 6 maanden naderen.

Katten die onwel zijn of langdurige gezondheidsproblemen hebben die reguliere medicatie vereisen, moeten vaker worden gecontroleerd.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Tips om je kat alleen te laten

Als je vele uren weg moet zijn, zorg er dan voor dat je kat alles heeft wat hij nodig heeft, zowel fysiek als emotioneel.

Laten we eerlijk zijn, hoe graag we ook allemaal de hele dag thuis zouden willen blijven met onze kat, voor de meesten van ons is het niet mogelijk. Veel katten zullen regelmatig alleen worden gelaten voor de duur van een typische werkdag.

Hieronder volgt een lijst met suggesties om aan de fysieke en emotionele behoeften van uw kat te voldoen wanneer hij alleen is voor perioden van de dag of ’s nachts:

 • Maak je huis veiligheidsbestendig. Laat wc-brillen naar beneden, open deuren zodat katten niet vast kunnen komen te zitten in kamers, sluit ramen en houd chemicaliën en potentiële gifstoffen weg.
 • Als uw kat toegang heeft tot het buitenleven, is het waarschijnlijk veiliger om hem binnen te houden als je er niet bent. Buitenkatten lopen het risico op verkeersongevallen, gevechten met andere dieren, trauma’s door vallen en gifstoffen.
 • Zorg voor voldoende vers voedsel en schoon water. Vul meerdere waterbakken voor het geval er een omver wordt gegooid, of overweeg een waterfontein. Automatische kattenvoeders kan nuttig zijn, net als microchipvoeders (vooral als u meerdere katten of katten op verschillende diëten heeft).
 • Zorg ervoor dat kattenbakken schoon zijn en zorg ervoor dat je er een beschikbaar hebt voor elke kat in huis plus een extra.
 • Huisdier-camera’s kan nuttig zijn om u gemoedsrust te geven en te zien wat uw kat van plan is. Sommige doen zelfs dienst als traktatiedispensers!
 • Feromoon Diffusers kan helpen uw kat gerust te stellen en stress te voorkomen wanneer hij alleen is.
 • Overweeg om de televisie of sommige muziek op. Onderzoek naar de voorkeuren van katten heeft geleid tot muziek speciaal geschreven voor kattenoren!
 • Milieuverrijking helpt verveling en eenzaamheid te voorkomen. Proberen krabbende palen, kattenbomen, puzzelvoeders, en speelgoed.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Welke opties heb ik voor langere reizen weg van huis?

hoe lang kun je een kat met rust laten?

Voor afwezigheden langer dan 24 uur, regel dan dat iemand voor uw kat zorgt, bij voorkeur in uw eigen huis.

Als u langer dan 24 uur van huis moet zijn, is het van vitaal belang om iemand te regelen die voor uw kat zorgt. Katten zijn territoriaal, dus het is over het algemeen minder stressvol voor hen om indien mogelijk in hun eigen huis te worden verzorgd, hetzij door een buurman of vriend die meerdere keren per dag op bezoek komt, of een professionele oppas.

Het alternatief is het gebruik van een boarding cattery. Welke optie u kiest, hangt af van vele factoren, waaronder de persoonlijkheid van uw kat. Een arme reiziger die autoritten doorbrengt met braken, miauwen en jodelen, wordt waarschijnlijk het beste thuis verzorgd.

Een sociale, jonge, actieve kat die zich waarschijnlijk zal vervelen en kattenkwaad zal uithalen als hij lange tijd onbeheerd is, kan beter worden geboekt in een veilige pensionkattenstal voor meer constant toezicht en aandacht.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Buurman, vriend of familielid

Elke kattenliefhebber kan naar uw huisdier kijken, of het nu een vriend, familielid of buurman is.

 • Idealiter kies je iemand “kat savvy” zodat ze meer kans hebben om tekenen van slechte gezondheid of letsel op te merken.
 • Uw kat kan zich minder gestrest voelen omdat hij iemand heeft die bekend is op bezoek, in plaats van een vreemdeling.
 • Dit is meestal de goedkoopste optie, maar een leuk cadeau zou waarschijnlijk goed vallen!

Professionele kattenoppas

Professionele kattenoppassers kunnen ’s nachts in uw huis blijven of gewoon meerdere keren per dag langskomen.

 • Sommigen blijven in uw huis terwijl u weg bent, houden uw kat gezelschap en zorgen voor uw huis.
 • Andere oppassers bezoeken elke dag voor een afgesproken tijdsduur.
 • Meestal gevonden via agentschappen (zodat hun inloggegevens en verzekeringsgegevens worden gecontroleerd) of via personeelsaanbevelingen.
 • Samen met het personeel van het pension, kunnen ze meer ervaring hebben met het geven van medicijnen en het opmerken van tekenen van een slechte gezondheid.

Gelicentieerde Boarding Cattery

Pensionfaciliteiten zijn geschikt voor sommige katten die genieten van veel aandacht en activiteit.

 • Kan geschikt zijn voor relaxte, aanpasbare katten, maar sommige katten vinden de nabijheid van andere katten erg stressvol.
 • Regel een bezoek om het personeel te ontmoeten en te praten voordat u boekt om te controleren of de faciliteiten geschikt zijn voor uw kat.
 • Controleer hun beveiligingsprotocollen. Er zou minder kans moeten zijn dat katten ontsnappen uit een cattery in vergelijking met thuis worden verzorgd (waar het voor hen gemakkelijker is om per ongeluk uit een deur of raam te knijpen).
 • International Cat Care heeft een uitstekend artikel geproduceerd over hoe een boarding cattery te kiezen, die u misschien nuttig vindt.

Ongeacht welke optie u kiest, laat altijd noodnummers achter voor uzelf en uw dierenarts. Als uw kat medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat er genoeg is om te duren totdat u thuis bent en dat de persoon die voor uw kat zorgt weet hoe en wanneer u het moet geven.

Als uw kat thuis wordt verzorgd, zorg er dan voor dat u zijn gebruikelijke routine hebt uitgelegd en hebt aangegeven waar u al zijn benodigdheden kunt vinden. Vraag de verzorger of ze bij elk bezoek wat tijd met je kat kunnen doorbrengen om met hem te spelen, zodat hij niet eenzaam of verveeld raakt (evenals de essentiële dingen doen van het bijvullen van voedsel en water en het schoonmaken van hun kattenbakken).

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon volgens een kattengedragsdeskundige

In recensie

Beoordeel uw individuele kat om precies te bepalen hoe lang hij gelukkig alleen in huis zal blijven.

Hoewel de precieze tijdsduur dat u uw kat alleen kunt laten varieert met de leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid van elk individu, is het over het algemeen redelijk om uw kat maximaal 12 tot 24 uur alleen te laten.

Ondanks de algemeen aanvaarde overtuiging dat katten volledig onafhankelijk zijn, vertrouwen ze op ons voor gezelschap, en sommige katten lijden aan verlatingsangst wanneer ze alleen worden gelaten. Hoewel de voorzieningen voor de basisbehoeften van katten aan voedsel, water en toiletbezoek langer dan 24 uur kunnen worden verstrekt, mogen katten niet voor langere tijd alleen worden gelaten in geval van een medisch noodgeval of traumatisch ongeval.

Sommige katten reizen gelukkig met hun baasjes, maar de meeste katten vinden dit te stressvol en het is vaak niet praktisch om ze mee te nemen. Omdat ze territoriaal zijn, zullen de meeste katten minder gestrest zijn als ze thuis kunnen worden verzorgd wanneer je weggaat, hetzij door een vriend of buurman, of een professionele oppas. Voor sommige relaxte katten, of katten die vaker toezicht of medicatie nodig hebben, kan een pensionkatatery een meer geschikte optie zijn.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn kat drie dagen alleen laten?

Nee, het is niet aan te raden om uw kat langer dan 12 tot 24 uur per keer alleen te laten. Zelfs als je voldoende voedsel en water kunt bieden voor deze tijdsduur, zijn katten sociale wezens en hebben ze gezelschap nodig. Sommige medische aandoeningen bij katten, zoals urineblokkades, kunnen snel fataal zijn, dus iemand moet ze minstens één keer per dag controleren.

Kan ik mijn kat ’s nachts alleen laten?

Het is meestal OK om uw kat af en toe een nacht alleen te laten als er geen andere optie is. Zorg ervoor dat u voldoende voedsel en water verstrekt, evenals schone kattenbakken. Vergeet echter niet dat katten zich hechten aan hun menselijke metgezellen en eenzaam en gestrest kunnen raken als ze alleen zijn.

Wie kan er voor mijn kat zorgen als ik weg moet?

De meeste katten zijn territoriaal en zullen minder gestrest zijn als je kunt regelen dat ze in hun eigen huis worden verzorgd door een vriend of buurman, of een professionele oppas. De alternatieve optie is om een boarding cattery te gebruiken. Dit kan een goede optie zijn voor relaxte, sociale katten of mensen met medische behoeften die de ervaring van cattery-personeel nodig hebben voor toezicht en het toedienen van medicijnen.

Bronnen weergeven

Eriksson, M., Keeling, L. J., & Rehn, T. (2017). Katten en eigenaren hebben meer interactie met elkaar na een langere duur van de scheiding. PLoS EEN, 12(10).

Lucas, E., & Sterman, M. (1974). De polycyclische slaap-waakcyclus bij de kat: effecten geproduceerd door sensomotorische ritmeconditionering. Experimentele Neurologie, 42(2), 347-368.

Sordo Sordo, L., Breheny, C., et al (2020). Prevalentie van ziekte en leeftijdsgebonden gedragsveranderingen bij katten: verleden en heden. Diergeneeskunde, 7(3).

Souza Machado, D. D., Barbosa Oliveira, P. M., Machado, J. C., & Ceballos, M. C. (2020). Identificatie van scheidingsgerelateerde problemen bij huiskatten: een vragenlijstonderzoek. PLOS EEN, 15(4), e0230999.

Vitale, K.R., Behnke, A.C., Udell, M.A.R. (2019). Hechtingsbanden tussen huiskatten en mensen. Huidige biologie, 29(18), PR864-R865. https:doi.org/10.1015/j.cub.2019.08.036

 • www.cats.org.uk
 • www.icatcare.org
 • www.musicforcats.com/
 • www.pedmd.com
 • www.petplan.co.uk
 • www.sleepfoundation.org