Waarom krabt en graaft mijn kat rond zijn voedsel?

Heb je ooit gemerkt dat je kat rond zijn voerbak krabt? Het lijkt bijna alsof ze hun voedsel proberen te begraven met denkbeeldige grond en het kan heel schattig zijn om te zien.

Dit is een veel voorkomend kattengedrag dat door veel eigenaren wordt opgemerkt. Het is volkomen normaal en niets om ongerust over te zijn. Er zijn een paar redenen waarom uw kat dit kan doen en we zullen ze hieronder in detail doornemen.

Hoe ziet dit gedrag eruit?

Krabben rond hun voedsel is een instinctief gedrag voor katten. Dit betekent dat uw kat dit doet zonder dat u dit van een andere kat of eigenaar heeft geleerd. Het is een aangeboren (vanaf de geboorte) gedrag.

Als je nog niet eerder hebt gemerkt dat je kat dit gedrag doet, of als je niet zeker weet of je dat wel hebt gedaan, zijn er een paar dingen om op te letten. Meestal zul je merken dat je kat de vloer krabt rond zijn voer (of water) kom, voor of na een maaltijd.

Ze kunnen een of twee keer krabben of ze kunnen continu rond de kom krabben. Het kan lijken alsof ze over de kom proberen te graven om het te begraven en soms als er krant of een deken in de buurt is, bedekken ze de voedselbak hiermee.

Als ze behoorlijk veel krabben, hoor je hun klauwen tegen de vloer terwijl ze dit gedrag uitvoeren.

Het is belangrijk om dit gedrag niet te verwarren met kneden, liefkozend bekend als ‘koekjes maken’ of ‘brood kneden’. Kneden is wanneer katten hun voorpoten strekken en ze vervolgens terugtrekken, alternatief en ritmisch. Kneden is een gedrag dat katten als kitten leren.

Ze kneden tegen de buik van hun moeder om de melkstroom te verhogen en worden daarom beloond met meer melk. Dit gedrag is vaak een teken van een tevreden, gelukkige kat.

Het verschil tussen kneden en krabben rond de voerbak, is dat een knedende kat ontspannen moet lijken en ritmisch zijn voorpoten in en uit moet bewegen, zonder de vloer te krabben. Ze kunnen zelfs behoorlijk hard spinnen.

Een kat die krabt zal waarschijnlijk niet spinnen en het krabben zal soms in contact komen. Het gaat meestal om één poot voor een bepaalde periode, soms overschakelen naar de andere poot.

Waarom krabben katten rond hun voerbak?

Krabben rond hun voedsel is een aangeboren gedrag (aanwezig vanaf de geboorte) dat veel katten doen.

Er zijn veel redenen waarom katten dit gedrag kunnen vertonen. Het is geen schadelijk gedrag en het is vaak niets om je zorgen over te maken, maar het is nog steeds nuttig om te weten waarom ze het doen. We zullen nu enkele van de redenen doornemen.

  • Een van de redenen waarom uw kat dit doet, is dat hij hun geur verbergen. Dit is een veel voorkomende reden en het is iets dat katten in het wild zouden hebben gedaan. Katten in het wild zijn solitaire jagers en vermijden andere katten afgezien van het paarseizoen, dus het is logisch dat ze liever hebben dat hun aanwezigheid onbekend wordt. Door hun voedsel te begraven, verhullen ze de geur en maken ze het moeilijker voor andere katten om de geur van het voedsel te detecteren. Op deze manier kunnen ze onopgemerkt blijven in het gebied.
  • Moederlijk Katten met een nest kittens bij hen zouden vaak hun voedsel begraven om hun geur te maskeren en te voorkomen dat andere katten ze zouden detecteren. Dit zou erg belangrijk zijn geweest in het wild, omdat andere katten niet noodzakelijkerwijs vriendelijk zouden zijn geweest voor jonge kittens en het nest in gevaar zou zijn geweest.
  • Voedselcaching is iets dat vaak wordt gezien bij wilde katachtigen. Hier begraven en verbergen ze hun voedsel om er later op terug te komen en het op te eten. Dit zou gunstig zijn in gebieden met grote hoeveelheden concurrentie om voedsel (bijvoorbeeld andere katten die jagen en op zoek zijn naar voedselvoorziening).
  • Een andere reden en een die ik bij mijn eigen katten heb gezien, is dat ze hou niet van het eten. Dit is waarschijnlijker nadat je een nieuw voedsel of een andere smaak hebt geïntroduceerd en ze het grootste deel van het voedsel niet hebben opgegeten en het vervolgens proberen te bedekken. Dit kan gemakkelijk worden verholpen door terug te keren naar hun oude voedsel en te kijken of het gedrag aanhoudt of oplost.
  • Ze kunnen van hun eten houden en ervan genieten, maar er kan ook te veel voedsel in de kom en ze kunnen het niet afmaken. Katten zijn vrij schoon en geven er soms de voorkeur aan om hun voedsel te bedekken of te begraven als ze er genoeg van hebben in plaats van het de hele dag in de kom te laten staan. Dit komt vooral vaak voor als hun voerbak zich in de buurt van hun waterbak en bed bevindt. Idealiter moet de voerbak hiervan gescheiden zijn.
  • Zoals ik hierboven heb besproken, kan dit gedrag verward met kneden dat is een volkomen normaal, gelukkig gedrag.

Moeten we proberen ze te stoppen scratching?

Krabben rond de voerbak is niets om je zorgen over te maken, hoewel het kan betekenen dat je kat het nieuwe voedsel dat je zojuist hebt geïntroduceerd niet lekker vindt.

Het is begrijpelijk dat wanneer je dit gedrag ziet, je misschien gealarmeerd of bezorgd bent over je kat. Zoals je kunt zien aan de hand van de bovenstaande redenen, is er niets alarmerends aan dit gedrag en het is een normaal gedrag dat sommige katten vertonen.

Als je je zorgen maakt dat het misschien te maken heeft met het eten, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Als je onlangs een nieuw voer hebt geïntroduceerd en je kat is sindsdien begonnen met het vertonen van dit gedrag, kan dit betekenen dat ze het nieuwe voedsel niet lekker vinden.

Je kunt proberen terug te gaan naar het oude voedsel of als je het dieet moet veranderen (bijvoorbeeld overschakelen naar gevoelig voedsel voor een buikprobleem), kun je een ander merk of smaak proberen en kijken of het gedrag doorgaat met dat voedsel.

Als je kat het voedsel lekker lijkt te vinden, maar niet alles eet, kan het zijn dat hij in één keer te veel voedsel krijgt. Katten eten graag meerdere, verse, kleine maaltijden gedurende de dag in plaats van één tot twee grote maaltijden.

In het wild zouden ze de hele dag door verschillende kleine prooidieren hebben gegeten, dus het is logisch dat ze niet graag grote maaltijden eten. Sommige katten doen het goed met ad lib voeren en grazen, maar als uw kat dit gedrag vertoont, is het misschien de moeite waard om hen gedurende de dag kleinere maaltijden aan te bieden en te kijken of ze hier gelukkiger mee lijken.

Puzzelvoeders en andere interactieve voedingsmethoden zijn ook nuttig omdat ze de voedertijd leuk maken (prooigedrag nabootsen) en de kat in hun eigen tijd laten eten. Geautomatiseerde feeders stellen katten op dezelfde manier in staat om in hun eigen tijd te eten en kunnen in deze situatie nuttig zijn.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Een paar uitzonderingen…

Hoewel dit gedrag niet schadelijk is en meestal niets om je zorgen over te maken, zijn hier een paar uitzonderingen op. Als het gedrag nieuw is en niet gerelateerd aan voedselveranderingen, is het een goed idee om uw kat door uw dierenarts te laten controleren en te controleren op tekenen van stress.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Alles wat stressvol is, bijvoorbeeld een nieuwe kat in huis, katten buiten waar uw kat mee vecht, enz., Kan uw kat gestrest maken en ze kunnen dit gedrag in dit geval meer uitvoeren. Dit is minder waarschijnlijk, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden.

Neem een bericht mee naar huis

Hoe u uw kat veilig pompoen kunt geven

Om uw kat veilig pompoen te geven, neemt u kleine hoeveelheden ervan op in hun dieet.

Als je merkt dat je kat rond de voerbak krabt, maak je dan niet al te veel zorgen. Het is goed om te weten waarom ze dit doen, maar het is geen schadelijk gedrag en het betekent niet dat er iets mis is. Als het gerelateerd is aan voedsel, is dat gemakkelijk op te lossen en in de meeste gevallen is het een instinctief gedrag dat katten vertonen zonder onderliggende negatieve reden.

Veelgestelde vragen

Waarom poot mijn kat op de grond?

Katten kunnen de vloer poten of krabben als ze proberen hun voedsel te begraven of te verbergen. Dit is een normaal gedrag dat instinctief is bij katten.

Hoe te voorkomen dat mijn kat zijn voedsel probeert te begraven?

Het begraven van hun voedsel is een normaal gedrag en het is niets om je zorgen over te maken. Als ze veel begraven en een puinhoop maken met hun voedsel, kun je proberen minder voedsel tegelijk uit te zetten, interactieve feeders te gebruiken of een zware keramische antislipkom te gebruiken.

Waarom krabt mijn kat de vloer rond haar voerbak?

Katten doen dit vaak als ze de aanblik of geur van hun voedsel proberen te verbergen. Dit is een instinctief gedrag dat katten hebben en het is niets om je zorgen over te maken.

Waarom krabben katten rond hun waterbak?

Katten doen dit soms om hun voedsel- en waterstations te verbergen; dit is iets wat ze in het wild zouden hebben gedaan om te voorkomen dat andere katten ze zouden detecteren.

Waarom krabben katten rond hun kattenbak?

Katten doen dit vaak wanneer ze hun uitwerpselen begraven. Dit is een normaal gedrag om de geur van hun uitwerpselen van andere katten te bedekken. Als ze veel in de kattenbak zitten en krabben, kan dit een teken zijn van cystitis, dus een dierenartsbezoek is gerechtvaardigd.