Waarom likken katten je?

Onze hondenvrienden staan bekend om het likken van mensen, maar hoe zit het met katten? Kattenouders klagen vaak over hun katten die hun vingers, hun voeten of zelfs hun haar likken.

Het gevoel is over het algemeen niet aangenaam vanwege de weerhaken op de tong van een kat, die het behoorlijk ruw maken. Dus waarom likken katten mensen? Het blijkt dat er verschillende redenen zijn.

Normaal likgedrag bij katten

Katten zijn zeer snelle leerlingen en het zou niet lang moeten duren voordat ze erachter komen dat het likken van jou geen enkele vorm van aandacht oplevert.

We moeten eerst identificeren wat normaal versus abnormaal likgedrag is voor een kat. Katten zijn enkele van de meest kieskeurige trimmers die er zijn. Ze zijn er zelfs zo goed in dat de meeste huiskatten zelden of nooit een bad nodig hebben als ze in goede gezondheid verkeren. Verzorging dient een verscheidenheid aan functies voor de gezondheid en het welzijn van een kat.

Gezondheidsredenen voor verzorging:

  • Verzorging houdt de vacht schoon en droog.
  • Het verspreidt zich rond natuurlijke oliën uit de huid van de kat en conditionert de vacht.
  • Verzorging verwijdert parasieten. Katten zijn hier zo goed in dat het moeilijk kan zijn om bewijs te vinden van bepaalde parasieten, zoals vlooien. We moeten vaak op zoek naar dingen zoals vlooienvuil, in plaats van de echte vlooien, om hun aanwezigheid te bevestigen.
  • Likken heeft ook een koelfunctie. Katten zweten niet en ze hijgen ook niet zoals honden om warmte af te voeren (katten die hijgen kunnen een teken zijn van ernstig leed of ziekte). Likken brengt vocht aan op de vacht en wanneer dat verdampt zorgt dat voor een verkoelend effect voor de kat.

Sociale redenen voor verzorging:

  • Een kat die elkaar likt heet allogrooming. Dit is een veel vaker voorkomend gedrag bij bekende katten dan bij vreemden. Het zien van dit gedrag tussen katten in een huishouden geeft inzicht in de sociale relaties tussen hen. Het gebeurt meestal rond het hoofd, de nek en de oren. Katten zijn waargenomen allogrooming andere soorten, waaronder honden, paarden en konijnen, onder anderen.
  • Likken zorgt voor geurverdeling tussen katten. Geur is een cruciale manier waarop katten andere leden van hun sociale groep identificeren. Die geurverdeling kan ook helpen bij het vormen en versterken van sociale banden tussen de katten of tussen de kat en een ander dier.

Veiligheidsproblemen

Laat uw kat geen lotions of crèmes van uw huid likken, omdat de ingrediënten hierin gevaarlijk kunnen zijn voor katten.

Zelfs als uw kat u om normale redenen likt, kan het hinderlijk of zelfs gevaarlijk zijn. De geur van producten die op je haar of huid worden gebruikt, kan je kat aantrekken en verleiden om je te likken. Ingrediënten in die producten zijn niet altijd veilig voor katten of kunnen irritatie van hun maagdarmstelsel veroorzaken.

Twee veel voorkomende ingrediënten in bepaalde actuele crèmes die giftig zijn voor katten zijn NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen) en oestrogeen. Het is belangrijk om je er extra bewust van te zijn dat je kat toegang heeft tot het eventueel likken van deze producten en dat te voorkomen.

Katten likken soms haar en slikken het door. Dit is ook een zorg omdat haar zich kan ophopen in het darmkanaal en kan leiden tot urineblokkade.

Likken kan een teken zijn van een gastro-intestinaal probleem, wat niet ongewoon is bij katten. Vanuit het perspectief van de geestelijke gezondheid kan likken een aandachtzoekend gedrag zijn of zelfs een gedrag dat wordt uitgevoerd als gevolg van angst of stress. Angst en stress zijn de minst voorkomende redenen om te likken, dus het uitsluiten van andere mogelijkheden is altijd de beste plek om te beginnen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Zoals met elk gedrag, wanneer er een plotselinge verandering is of het wordt uitgevoerd met overmatige frequentie of intensiteit, kan dit een indicatie zijn dat er iets anders aan de hand is. In dat geval moet de eerste stop naar het kantoor van uw dierenarts zijn om ervoor te zorgen dat uw kat in goede gezondheid verkeert.

Wat te doen als uw kat u likt

Als uw kat u te veel likt, zorg dan voor meer speelgoed en activiteiten om uw kat op een gezondere manier te betrekken.

Als je wilt voorkomen dat je kat je likt, is de beste aanpak om ongelooflijk saai te worden. Dat klinkt misschien gek, maar deze aanpak werkt heel goed. De reden is dat veel kattengedrag onbedoeld wordt versterkt door hun familieleden, waardoor het gedrag vaker voorkomt.

Je kat wegduwen, aaien en met hem praten kan allemaal lonend zijn voor je kat. Aan de andere kant kunnen onaangename straffen het probleem ook verergeren. Van dingen zoals schreeuwen tegen je kat, het gebruik van een spuitfles of een fysieke berisping is aangetoond dat ze mogelijk tot agressie leiden en nooit mogen worden gebruikt.

Erg saai zijn is meestal effectiever. Dat betekent dat je je volledig losmaakt van je kat wanneer hij je begint te likken. Vaak is de beste manier om dit te doen, op te staan en weg te lopen zonder je kat te bekijken, te spreken of aan te raken elke keer dat ze je beginnen te likken.

Katten zijn zeer snelle leerlingen en het zou niet lang moeten duren voordat ze erachter komen dat het likken van jou geen enkele vorm van aandacht oplevert.

Vergeet niet dat likken een variatie is op een normaal gedrag voor katten. Oraal gedrag zoals likken, kauwen en zuigen is een natuurlijke manier voor katten om de wereld om hen heen te verkennen. Ervoor zorgen dat uw kat voldoende uitlaatkleppen heeft voor zowel fysieke als mentale activiteit, kan een lange weg gaan naar het verminderen van ongewenst gedrag zoals likken.

Verrijkingsopties om likken te verminderen

bengaalse kattenverzorging

Het kan ongemakkelijk aanvoelen wanneer uw kat uw blote huid likt vanwege de naar achteren gerichte weerhaken op de tong van een kat.

De term verrijking komt steeds weer naar voren bij het bespreken van ongewenst gedrag en het creëren van de beste kwaliteit van leven voor huiskatten. Daar is een goede reden voor – het werkt!

Elke verrijking is goed, maar in het geval van likken kan het het meest nuttig zijn om hen geschikte opties te geven om hun mond te gebruiken. Voedselpuzzelspeelgoed is erg populair en er is bijna geen limiet aan zowel producten die te koop zijn als doe-het-zelf-opties beschikbaar.

Voerpuzzels zetten je kat aan het denken en het oplossen van problemen. Ze kunnen je kat meer in beweging brengen en ze geven katten ook een goede plek om zich te concentreren op likken of ander oraal gedrag.

Voedselpuzzels zijn echter niet de enige opties. Katten kauwen misschien graag op veilige planten zoals kattengras. Kauwstokjes zijn verkrijgbaar gemaakt van zilveren wijnstok of andere houtsoorten die katten leuk vinden. Zelfs zachte kauwbotten ontworpen voor puppy’s kunnen voor sommige katten plezierig zijn. Zorg ervoor dat u toezicht houdt op uw kat met deze items om ervoor te zorgen dat ze ze niet in hun geheel of in stukken proberen door te slikken.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Veelgestelde vragen

Moet ik me door mijn kat laten likken?

Dat hangt ervan af. Als het likken je niet stoort en het niet te vaak of te lang gebeurt, kan het goed zijn. Het is echter heel gemakkelijk om te likken om een manier te worden om aandacht te zoeken en uit de hand te lopen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer bepaalde producten op de huid aanwezig zijn, kan likken gevaarlijk zijn voor uw kat. Het is het beste als u uw kat kunt omleiden naar een meer wenselijke activiteit.

Is een kat die je likt een teken van genegenheid?

Het kan zijn, of op zijn minst een teken dat je kat je ziet als een lid van zijn sociale groep. Het is niet de enige reden waarom een kat je kan likken.

Waarom bijt mijn kat me en likt hij me vervolgens?

Dit gebeurt niet altijd om dezelfde reden. Likken kan een verzoeningsgedrag zijn, wat betekent dat het helpt om spanning te verminderen. Dit kan de reden zijn dat een kat iemand likt nadat hij hem heeft gebeten. Je kunt ook het tegenovergestelde zien, waarbij een kat eerst likt en dan bijt. Soms wordt sociale interactie te veel of te intens voor een kat en bijten ze als een manier om dat te stoppen. Als je je kat aait terwijl hij je likt, is de kans groter dat dit gebeurt.

Bronnen weergeven