Kun je een verkoudheid van een kat vangen? Wat u moet weten!

Zodra het koude en griepseizoen toeslaat, voelen de meeste mensen zich op een gegeven moment behoorlijk crummy. Zodra één persoon in het huishouden met een herfst- of winterkoudheid ten onder gaat, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat iedereen met hen ten onder gaat.

Iedereen welteverstaan, behalve katten en honden. Het lijkt erop dat ze geen verkoudheid van ons krijgen, en je hebt je waarschijnlijk inmiddels gerealiseerd dat je de laatste bovenste luchtwegen van je kat niet van hen hebt gevangen. Maar zou je dat kunnen?

3 kattenverdeler

Kun je een verkoudheid van een kat vangen?

De overgrote meerderheid van de infecties van de bovenste luchtwegen bij katten is niet overdraagbaar op mensen, hoewel ze kunnen worden veroorzaakt door zowel virussen als bacteriën. In het gemiddelde huishouden met een verder gezonde kat die volledig op de hoogte is van zijn vaccins, ontworming en vlooien- en tekenpreventie, is het risico van overdracht van een verkoudheid van een kat op een mens uitzonderlijk zeldzaam.

Er zijn echter een paar specifieke uitzonderingen hierop. Er zijn enkele infecties die zoönotisch zijn, wat betekent dat ze van een dier op een mens kunnen worden overgedragen. Deze infecties zijn niet op alle gebieden een risico, maar zijn op sommige gebieden endemisch, dus het is belangrijk om te weten welke soorten infecties in uw omgeving aanwezig kunnen zijn, zodat u weet waar u op moet letten.

witte kat met de eigenaar
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

divider-catclaw1

Zoönotische luchtweginfecties bij katten

Bordetellosis

Als je een hondeneigenaar bent, klinkt deze infectie je waarschijnlijk een beetje bekend in de oren. Bordetellosis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van Bordetella, ook bekend als kennelhoest. Deze infectie komt vaker voor bij honden dan bij katten, maar katten zijn vatbaar voor deze infectie. Het wordt overgedragen via druppeltjes, wat betekent dat het kan worden overgedragen door zaken als hoesten en niezen.

Het goede nieuws is dat deze infectie zeer zelden wordt overgedragen van huisdieren op mensen. Als iemand in uw huishouden echter immuungecompromitteerd is, is er een verhoogd risico dat ze bordetellose ontwikkelen. Zelfs bij immuungecompromitteerde mensen is deze infectie behandelbaar en heeft lage sterftecijfers.

kat die eigenaarschap toont
Afbeelding Credit: Engin Akyurt, Pexels

Plaag

Ja dat Plaag. Als je dacht dat de pest er nog niet was, dan zul je teleurgesteld zijn om te weten dat je het mis hebt. Als je in het Amerikaanse zuidwesten woont, ben je misschien extra teleurgesteld om te horen dat de pest endemisch is in jouw regio.

Deze infectie wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt verspreid van vlooien naar dieren, zoals konijnen en ratten. De meeste katten die de pest krijgen, krijgen het van het doden of consumeren van dieren die zijn geïnfecteerd door vlooien, maar katten kunnen ook direct worden geïnfecteerd door vlooien.

Ze kunnen de infectie doorgeven aan mensen door geïnfecteerde vlooien in contact te brengen met mensen of door druppeloverdracht.

Hoewel pestoverdracht van katten op mensen zeer zeldzaam is, is het erg gevaarlijk. Deze infectie kan zeer dodelijk zijn, zelfs met de moderne geneeskunde, en er is ten minste één geregistreerd geval van een mens die sterft nadat hij door een kat met de pest is geïnfecteerd.

Pasteurellose

Pasteurella is een bacterie die van nature aanwezig is bij katten, voornamelijk in hun mond. Onder normale omstandigheden veroorzaakt deze bacterie geen actieve infecties of gezondheidsproblemen bij katten. In sommige gevallen kan Pasteurella echter leiden tot abcessen en luchtweginfecties bij katten.

Pasteurellose bij de mens kan worden veroorzaakt door contact met Pasteurella via beten en krassen, of minder vaak door het inademen van afscheidingen die Pasteurella bevatten.

kat zit op een bank en snuffelt aan baasje vinger
Afbeelding Credit: Soloveva Kseniia, Shutterstock

Toxocara

Toxocara is een parasitaire rondworm die verschillende delen van het lichaam kan infecteren. Het kan milde tot ernstige ademhalingssymptomen bij katten veroorzaken, maar het kan ook asymptomatisch zijn, waardoor het moeilijk te diagnosticeren kan zijn. Katten kunnen toxocara krijgen door kleine dieren te eten. Hoewel mensen toxocara zelden kunnen vangen door ongepaste behandeling van kattenuitwerpselen, hebben mensen veel meer kans om het te vangen door rauw of onvoldoende verhit vlees te eten.

Tularemie

Tularemie is een bacteriële infectie die kan worden verspreid door het eten van weefsel van een geïnfecteerd dier, beten of krassen die besmet zijn met het organisme, of door bloedzuigende insecten. Bij katten kan tularemie zeer ernstige symptomen en zelfs de dood veroorzaken. Zelden kan tularemie worden overgedragen op mensen door kattenkrabben of beten als de bacteriën aanwezig zijn, maar vaker worden mensen blootgesteld aan tekenbeten of het eten van onvoldoende verhit wild. Tularemie is de nadelengeïdereerd zeer besmettelijk en heeft tot 30% sterftecijfer bij de mens.

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock

3 kattenverdelerConclusie

De overgrote meerderheid van koude-achtige infecties die katten krijgen, zijn niet gevaarlijk voor mensen, zelfs immuungecompromitteerde mensen. Er zijn echter meerdere soorten infecties die van katten op mensen kunnen worden overgedragen, hoewel dit ongebruikelijk is.

Zelfs in een huis met een gezonde kat is het het beste voor iedereen om regelmatig handen te wassen, evenals handen wassen na het hanteren van de kat, zijn items of kattenbakafval. Bovendien moet u ervoor zorgen dat u alle oppervlakken desinfecteert waarmee de kat in contact kan komen, vooral als die oppervlakken worden gebruikt voor het bereiden of serveren van voedsel.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: hsuenlx5, Flickr