Waarom verstopt mijn kat zich plotseling – 12 mogelijke redenen


Verstoppen is een gedrag dat huisdiereigenaren misschien niet zo vaak zien bij honden als bij katten. Het is echter een veilige gok dat er iets achter zit dat ofwel iets goedaardigs kan betekenen of een kwestie die ernstiger is en verder onderzoek waard. Bedenk dat katachtigen trekken vertonen die dichter bij hun wilde kant staan. Per slot van rekening deelt de huiskat 95,6% van zijn DNA met zijn wilde neef, de tijger.

Katten vertonen ook veel gelijkaardig gedrag, zoals krabben en geurmarkering. Het is geen wonder dat onze katachtige vrienden dezelfde overlevingsinstincten zouden hebben als verstoppers. Echter, als uw gebruikelijke sociale huisdier u plotseling in de steek laat, kan uw bezorgdheid gegrond zijn. Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat uw huisdier zich zo gedraagt, vaak zijn er meerdere factoren in het spel.

kattengezicht verdeler 2

12 Redenen waarom je kat zich plotseling verstopt

1. Bang voor bezoekers in uw huis

Velen beschrijven katten als hypergevoelig. Ze hebben liever dat hun wereld hetzelfde blijft. Dat instinct gaat terug op hun wilde kant, waar veranderingen gevaar kunnen betekenen. In de gezellige omgeving van hun huis, kan die drang zich uitstrekken tot vreemden. Jullie zijn misschien de enige mensen waarvan je huisdier denkt dat ze bestaan. Ieder ander is een potentieel monster of roofdier. Het kan meer uitgesproken zijn als de ervaringen van uw kat in het verleden negatief waren.

Kat verstopt zich achter gordijn
Beeldkrediet: llaszlo, Shutterstock
thematische onderbreking

2. Vreemde of onverwachte geluiden

Sommige honden zijn bang voor stormen, vuurwerk of andere harde geluiden. Ze zijn echter niet de enigen die ineenkrimpen bij het geluid van harde donder of een zware vrachtwagen die door uw straat rijdt. Katten kunnen troost en veiligheid vinden in een schuilplaats, niet anders dan leeuwen, tijgers en bobkatten – oh, jee! Het heeft ook te maken met het verlangen van katten om hun routine niet te veranderen.

thematische onderbreking

3. Ziekte

Natuurlijk zijn katachtigen roofdieren, die angst inboezemen bij prooisoorten zoals eekhoorns. Echter, zelfs tijgers en leeuwen zijn kwetsbaar op sommige momenten in hun leven. Hetzelfde adagium geldt voor uw gedomesticeerde huiskat. Als uw huisdier ziek is, loopt hij het risico te worden aangevallen door andere dieren die op jacht zijn. Het is het spreekwoordelijke tweesnijdend zwaard. Het instinct zegt dat ze moeten rusten om te genezen, maar het brengt ze in gevaar als ze niet op hun hoede zijn.

Een doos of overdekt bed kan de veiligheid bieden die uw kat nodig heeft in deze tijden met drie muren eromheen. Echter, elke plaats kan de truc doen, zelfs als het een ongewone schuilplaats lijkt. Wetenschappers veronderstellen dat een afgesloten ruimte hun angst kan verlichten.

thematische onderbreking

4. Pain

Net als een ziek huisdier, is een huisdier dat pijn heeft ook kwetsbaar. Uw kat kan beschutting zoeken als iets pijn doet, zelfs als het de poot is waar u per ongeluk op stapte. Uw huisdier wil misschien zijn wond likken zonder zich zorgen te maken over letsel of een herhaalde aanval. Wees niet verbaasd als uw kat aarzelt om naar buiten te komen, hoe vaak u hem ook overhaalt. Als hij sist, denk er dan aan dat dit vaak een defensieve uiting is.

gele verdrietige zieke kat
Beeldkrediet: Nikolay Bassov, Shutterstock
thematische onderbreking

5. Dreigende Geboorte

Het gedrag van een drachtige poes kan plotseling veranderen als ze dichter bij de geboorte komt. Je merkt misschien dat je huisdier zich meer verstopt of op zijn minst een veilige plek zoekt om haar jongen te krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat een dier zich zo gedraagt, vooral als de jongen als jongen worden geboren of vrijwel hulpeloos zijn, zoals kittens. Het is logisch dat de moeder haar kroost achterlaat in een hol of nest, zodat ze kan jagen om ze te voeden.

thematische onderbreking

6. Nieuwe omgeving

Verhuizen naar een nieuw huis is waarschijnlijk een van de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven van een kat. Evolutionair gezien is dit logisch, omdat het hun concurrentievoordeel in een andere omgeving wegneemt. Door zich te verstoppen kan uw huisdier zijn nieuwe verblijfplaats overzien en is hij minder kwetsbaar. Het hoeft echter geen nieuw huis te zijn. Zelfs het kopen van nieuwe meubels of het herinrichten van een kamer kan deze reactie uitlokken.

thematische onderbreking

7. Nieuwe toevoeging aan het huishouden

“Nieuw” kan van alles betekenen, van een nieuwe kat tot een baby. Een deel van de reden is dat het een onbekende factor is. Je huisdier weet niet zeker wat hij kan verwachten met deze mogelijke verandering in de hiërarchie. Dat kan vooral het geval zijn als uw kat u nog nooit met iemand heeft moeten delen. Natuurlijk kan het ook een agressieve wending nemen, afhankelijk van de persoonlijkheid van uw kat.

kat ligt op de grond verstopt achter het gordijn
Beeldkrediet: Mantikorra, Shutterstock
thematische onderbreking

8. Angst of Stress

Uw huisdier als kitten blootstellen aan nieuwe ervaringen is essentieel om ze minder kwetsbaar te maken voor angst of stress wanneer ze aan iets anders worden blootgesteld. Het eerste instinct van een kat is om te overleven. Verstoppen biedt hem de bescherming die hij nodig heeft totdat hij kan bepalen of een verandering geen zorg is of een potentiële bedreiging. Sommigen hebben een lagere drempel dan anderen.

Bedenk dat katachtigen bijziend zijn. Ze moeten vrij dicht bij iets zijn voor ze het duidelijk kunnen zien. Dat kan de stress verhogen, vooral als het iets nieuws is. Maar het kan ook iets onschuldigs zijn als je schoenen op een andere plaats zetten.

thematische onderbreking

9. Gebrek aan vroege socialisatie

Kittens erven hun vriendelijkheid en persoonlijkheid deels van hun ouders. Socialisatie is ook een cruciaal onderdeel van het gedrag van een kat. Dit gebeurt meestal voor ze 9 weken oud zijn. De kans is echter groot dat de fokker deze taak op zich zal nemen, omdat het gebeurt voordat de kat gespeend wordt. Daarom moet u vragen stellen over de thuissituatie en omgang met een kitten voordat u er een kiest voor uw huisdier.

Katten die niet veel worden gehanteerd of aan nieuwe dingen worden blootgesteld, zullen eerder angstig zijn. Je kunt merken dat ze zich meer verstoppen dan een uitgaand huisdier. Elk van de dingen die we hebben beschreven kan dit gedrag veroorzaken. Het gebrek aan vroege socialisatie kan het erger maken of moeilijker te corrigeren.

thematische onderbreking

10. Too Much Love

Socialisatie en gewenning kunnen een belangrijke rol spelen in hoe goed uw kat hantering of spel accepteert. Over het algemeen reageren katachtigen het beste op korte perioden van speeltijd in plaats van een lange sessie. Als uw huisdier zich begint te verstoppen, kan het wat rusttijd nodig hebben. Dat kan vooral het geval zijn met kinderen en honden die te ruw zijn met uw kat. We raden aan om toezicht te houden wanneer uw kinderen met uw kat spelen.

Ragamuffin kat verstopt zich in bed
Beeldkrediet: Ryo Nagashima, Shutterstock
thematische onderbreking

11. Ras

Soms zit de natuur achter het verbergen van gedrag. We hebben besproken hoe de persoonlijkheid van een huisdier gedeeltelijk wordt geërfd door de ouders. Een studie van de Universiteit van Helsinki identificeerde zeven karaktereigenschappen bij katachtigen. De onderzoekers vonden duidelijke verschillen in gedrag gebaseerd op het ras van de kat. Bijvoorbeeld, Russische Blues waren het meest angstig van alle geteste katten.

De onderzoekers vonden ook verschillen in sociabiliteit naar mensen toe. De Perzische was het laagst tegenover de vriendelijkheid van de Siamees. Deze factor kan een rol spelen bij onze laatste reden. Uw huisdier kan zich instinctief verstoppen als u of een familielid te veel van uw kat houdt. Katachtigen herinneren zich onaangename ervaringen en proberen die te vermijden.

thematische onderbreking

12. Speentijd

De tijd die een kat doorbrengt met zijn moeder en nestgenoten is bepalend voor zijn gedrag als volwassene. Vaak zet het sommige eigenschappen schijnbaar in steen, waardoor het een uitdaging wordt om vertrouwen en een liefdevolle relatie op te bouwen. Wij houden net zoveel van jonge kittens als anderen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat u een beter huisdier zult hebben dat minder agressief en angstig is als u wacht tot 14 weken om een nieuw huisdier in huis te halen.

verdeler voor garenbollen

Uw kat helpen uit zijn schuilplaats te komen

Iedereen die wel eens een kat heeft gehad, weet dat ze berucht zijn voor het verbergen van de redenen achter hun gedrag. U weet misschien niet dat uw huisdier ziek is totdat het ernstiger wordt. Daarom is het essentieel om plotselinge veranderingen in hun gedrag te onderzoeken. U kunt een aantal duidelijke triggers vinden, zoals uw huisdier dat verdwijnt als er bezoek of de kleintjes in uw huis komen. De beste oplossing is om de kwestie niet te forceren.

Je moet ook de behoefte van je kat aan een stabiel huis respecteren, zonder abrupte veranderingen in de routine. Natuurlijk, sommige zijn onvermijdelijk. Het goede nieuws is dat uw aanwezigheid uw huisdier kan helpen om te gaan met de stress en angst in deze situaties. Het draagt ook bij tot het versterken van uw band met uw katachtige metgezel.

Verstoppen is echter een rode vlag als het plotseling gebeurt zonder duidelijke oorzaak. We raden u ten sterkste aan om een bezoek aan de dierenarts te plannen, vooral als u andere symptomen opmerkt, zoals een gebrek aan eetlust of lusteloosheid bij een actieve kat. Vergeet niet dat verstoppen vaak een later teken van een ziekte is.

kat + lijnverdeler

Conclusie

De conclusie is dat het verstoppen van uw kat andere oorzaken kan hebben. Omgevingsfactoren kunnen ongewenst gedrag uitlokken. Het beste advies dat we kunnen geven is om uw kat op zijn voorwaarden tegemoet te komen. Onthoud dat een ongezellig huisdier zich niet voor niets zo gedraagt. Het is uw taak als huisdiereigenaar om uit te zoeken waarom en de nodige maatregelen te nemen.

thematische onderbreking

Uitgelicht Beeldkrediet: Rawpixel.com, Shutterstock