Hoe leer je je kat High Five (stap-voor-stap gids)


Op zoek om uw kat te leren hoe je high-five? Vraag je je af hoe je het precies moet doen of dat je kat wel in staat is om zo’n coole truc uit te voeren? Nou, dan ben je hier aan het juiste adres. De waarheid is dat net als honden, katten kunnen worden getraind om bepaalde trucs uit te voeren of te reageren op gedragscommando’s.

En trainen is eenvoudiger dan je misschien denkt. Met een beetje positieve bekrachtiging en consistentie, kun je je kat in een kwestie van weken leren om te high-fiven. In dit artikel gaan we je leren hoe je dat moet doen, net als hoe je je kat kunt trainen om op commando te zitten.

kat gezicht verdeler 2

Tips vóór de training

Voordat u begint met het trainen van uw kat, is het belangrijk om op te merken dat het proces van het trainen van uw kat een leuke interactie tussen u en uw katachtige moet zijn. Dus, voordat u begint met het trainingsproces, zorg ervoor dat u de juiste omgeving creëert en presenteer de training op een manier die plezierig is voor de kat.

Het is gebruikelijk dat katten in sommige gevallen een beetje angstig zijn, hoewel dit per blik kan verschillen. Maar over het algemeen moeten jullie allebei plezier hebben. Dus, hoe maak je het spannend? Dit doet u door gebruik te maken van zogenaamde “bekrachtigers”. Dit is vergelijkbaar met de “beloning” die honden krijgen als ze bepaalde gehoorzaamheidscommando’s uitvoeren.

Versterkers zullen gewoonlijk in drie categorieën vallen:


  • Interactieszoals herbevestigend praten, aaien, en borstelen

  • Speelgoedzoals speelgoedstaafjes, ballen, pluizige muizen, enz.

  • Voedselbeloningen zoals vleeswaren, kattensnoepjes, en doolhoven met verborgen traktaties

Overweeg om je beloningssysteem te mixen, zodat je kat kan leren dat het uitvoeren van bepaalde acties zal resulteren in iets positiefs.

kat krijgt met de hand een kattensnoepje of kattenvoer
Beeldkrediet: Jakub Zak, Shutterstock

Stel uw “Markers” vast

Training markers of geluiden die u vaststelt om uw kat onmiddellijk te laten weten dat hij een bepaald gedrag correct heeft uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van een clicker zijn, klappen met de hand, of gewoon “Ja” zeggen op een opgewonden toon en dan de kop van de kat aaien.

Kies de beste tijden om te trainen

Katten kunnen kieskeurig zijn, dus ze zullen niet altijd zo open staan voor training als honden dat misschien wel zijn. Een van de beste dingen die u kunt doen bij het trainen van uw kat is het kiezen van het geschikte moment om de training uit te voeren. Dit is meestal wanneer de kat in een goede stemming is.

Dus, bijvoorbeeld, als je kat een hekel heeft aan baden, kun je het beste niet proberen om direct na badtijd een trainingssessie te starten. Overweeg uw kat te trainen na etenstijd of wanneer de kat met speelgoed speelt en in een opgewonden stemming is.

3 katten gezicht verdeler

De 4 stappen om uw kat te trainen tot High-Five

kat gaat op de tafel zitten en geeft haar baasje een high five poot
Beeldkrediet: rossiaa33, Shutterstock

1. Show Your Hand

Net als mensen en honden, gebruiken katten hun handen om te communiceren en affectie te tonen. Om te beginnen plaats je je handpalm voor de kat recht boven zijn hoofd. Uw kat zal instinctief proberen uw hand te bereiken, zolang het maar niet te ver is. Idealiter zou de hand slechts ongeveer drie tot vier centimeter van de kop van uw kat verwijderd moeten zijn, zodat hij genoeg ruimte heeft om er met zijn pootje bij te kunnen.

thematische onderbreking

2. Wacht

Sta daar een paar seconden met je handpalm uitgestrekt en wacht gewoon tot je kat hem aanraakt. Houd er rekening mee dat je dit misschien een paar keer moet doen voordat je kat reageert – maar geduld is de sleutel.

thematische onderbreking

3. Gebruik een marker

Zodra uw kat uw hand aantikt, al is het maar een beetje, gebruik dan uw marker. Dit zal uw kat onmiddellijk laten weten dat hij goed werk heeft verricht. Onmiddellijk daarna, bied uw kat een beloning aan, zoals een kopwrijving of een traktatie. Denk eraan, de bekrachtigers zullen uw kat helpen deze activiteit te associëren met “goede” dingen.

thematische pauze

4. Herhaal het opnieuw

Na het belonen van je kat, plaats je je hand weer boven zijn kop en wacht weer een paar seconden. Doe dit 5 tot 10 keer, of tot uw kat zijn interesse verliest.

Als je kat plotseling wegloopt om een dutje te gaan doen of deel te nemen aan een andere activiteit, laat hem dan. U wilt de training niet opdringen aan de kat, omdat dit kan leiden tot negatieve associaties. En natuurlijk, er is altijd morgen nog.

verdeler voor garenbollen

Hoe leer je je kat naar het toilet te gaan

kat buiten de kattenbak
Beeldkrediet: Jennifer McCallum, Shutterstock

Kies uw zinnen

Net zoals je je kat kunt leren om te high-fiven, kun je hem ook leren om nieuwe commando’s en zinnen te leren. Het helpt om eerst een lijst te maken van dingen die je wilt dat je kat leert. Het is het beste om zinnen te gebruiken die kort en belangrijk zijn. Dit kunnen eenvoudige zinnen zijn zoals “potty time” of “let’s go pot”.

Altijd opvolgen

Uitkomsten zijn super belangrijk als het gaat om de training van je kat. En het is net zo belangrijk om een consequent oefenschema te hebben. Dus als je zegt, “potje tijd” en je volgt er niet op met je kat naar het toilet te brengen, kan je katachtige vriend snel zijn interesse verliezen en kan het zijn dat hij je negeert de volgende keer dat je het zinnetje gebruikt.

Maak een oefenschema

Het is het beste om elke dag of op bepaalde tijdstippen van de dag een soort trainingsschema aan te houden. Hoe meer je kat bepaalde tijdstippen van de dag associeert met de zin, hoe meer hij die zal onthouden.

Bijvoorbeeld, als hij het zinnetje “potje tijd” hoort direct nadat je hem eten hebt gegeven, zal het niet lang duren voordat hij instinctief direct naar het toilet gaat na het eten. Gebruik het zinnetje elke dag op hetzelfde tijdstip en na elke activiteit. Oefen dit gedurende 1 à 2 weken en blijf consequent.

Test Uw Kat

Test na een week of twee of de kat de zinnen kent die je hebt geoefend. Zeg het zinnetje rond dezelfde tijd van de dag en wacht om te zien of de kat uit zichzelf meteen naar het toilet gaat, of dat hij je aanstaart alsof je twee hoofden hebt. Als dat laatste het geval is, moet u blijven oefenen.

Beloon de kat snel

En zoals bij elke vorm van training moet u uw kat belonen met een traktatie, een klopje op de kop, of een verbale bevestiging. Dit is waar u kunt helpen het verband te versterken tussen de woorden en de kat die de actie uitvoert. Herhaal daarna de zin voor uw kat en geef dan de beloning.

3 kattenverdeler

Te Vermijden Praktijken Bij Het Trainen Van Uw Kat

kat kijkt omhoog
Beeldkrediet: victoriyasmail, Shutterstock

Lichamelijke Straf

Er is nooit een reden om uw kat niet fysiek te mishandelen of te straffen op welke manier dan ook. Onthoud dat katten zich nooit misdragen om u te pesten, ze handelen gewoon op instinct en met een specifiek doel. Hun natuurlijke neiging is om gewoon te proberen een probleem op te lossen op de beste manier die ze kennen.

Dus, als je je kitten straft door het te slaan, het met zijn neus in zijn rommel te wrijven, het op de time out te zetten, of te schreeuwen, zul je merken dat je de kat alleen maar bang voor je maakt – en dat is nooit goed. Het straffen van dieren is niet alleen contraproductief, maar het is ook volledig onmenselijk.

Het niet bieden van een verrijkende omgeving

Onthoud dat katten natuurlijke jagers zijn, en dat hun dierlijke instincten altijd aan staan. Dus, als je je kat traint, onthoud dan dat ze allemaal stimulatie en mogelijkheden tot ontdekking nodig hebben. Als je merkt dat ze niet gefocust kunnen blijven op de training, komt dat waarschijnlijk omdat ze zich gewoon vervelen. Probeer dus manieren te vinden om uw kat meer bezig te houden, zodat ze interactiever kunnen zijn als het tijd is voor training of spel.

Vermijd negatieve bekrachtiging

Wat is negatieve bekrachtiging precies? Negatieve bekrachtiging is het straffen van je kat op welke manier dan ook om het gedrag uit te lokken dat je wilt bereiken. Een goed voorbeeld hiervan is het plaatsen van een schokbeker op de kat en hem een schok geven als hij iets verkeerd doet. Het kan ook zijn dat u uw handpalm op de kont van de kat drukt totdat hij gaat zitten en hem beloont door uw hand weg te halen.

Merk op dat veel negatieve bekrachtigingstechnieken, zoals deze, beledigend zijn en nooit gebruikt mogen worden om je kat te trainen. Leid altijd met positieve bekrachtiging omdat het zal helpen het vertrouwen van uw kat op te bouwen en uw relatie te versterken.

kat + lijnverdeler

Wrapping Things Up

Om af te ronden, ja, je kunt je kat leren high-fives te geven, te verbaliseren, en zelfs gebruik te maken van het toilet. De sleutel tot succes met deze gedragingen is eenvoudige consistentie en follow-up met beloningen en versterkers. Houd ook in gedachten dat elke kat anders is.

En oudere katten zijn misschien niet zo geneigd of enthousiast om te oefenen als een jong kitten of een puberende kat, dus wees gewoon geduldig. Denk eraan om te oefenen wanneer uw kat meer ontvankelijk is en open staat voor training, zoals na het eten of wanneer ze al bezig zijn met andere activiteiten.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Svetlana Rey, Shutterstock