7 veel voorkomende redenen waarom uw kat zich onder het bed verstopt


Katten zijn interessante wezens. Ze kunnen krabbig zijn, interactief, afstandelijk, of komisch. Het kan moeilijk zijn om te ontcijferen waarom een kat doet wat hij doet, vooral als het gaat om dingen als verstoppen onder het bed. Dus, waarom zou uw kat zich onder het bed verstoppen? Er zijn zeven veel voorkomende redenen om te overwegen.

kat + lijnverdeler

De 7 redenen waarom uw kat zich misschien onder het bed verstopt

1. Ze doen het uit angst

De meest voorkomende reden voor een kat om zich onder het bed te verstoppen is dat ze ergens bang voor zijn. U zult misschien merken dat wanneer er een ongewoon geluid in uw huis gebeurt, uw kat een ren naar het bed maakt en zich eronder verstopt totdat ze zeker weet dat de kust veilig is. Misschien verstopt uw kat zich onder het bed als het buiten onweert. Zelfs het geluid van een deurbel kan een kat doen wegrennen.

Wat je er aan kunt doen

Het enige wat je kunt doen om te voorkomen dat je kat zich uit angst onder het bed verstopt, is proberen om geluiden die hen afschrikken tot een minimum te beperken. Als je kat bang is voor de deurbel, hang dan een bordje op je deur dat mensen vraagt om in plaats daarvan lichtjes te kloppen. Als ze het niet leuk vinden als u stofzuigt, zet ze dan in een kamer en doe de deur dicht, zodat het lawaai hen minder afschrikt. Projecten die veel lawaai maken, kunt u beter buiten doen, zodat uw kat er niet van schrikt.

een kat verstopt onder een bank
Beeldkrediet: Rawpixel.com, Shutterstock
thematische onderbreking

2. Ze doen het voor een gevoel van veiligheid

Het kan zijn dat uw kat zich onder het bed verstopt om een veilig gevoel te hebben terwijl hij een dutje doet. Katten houden van grotten en andere donkere plekken omdat ze dan niet het gevoel hebben dat ze met één oog open moeten slapen om veilig te zijn. Onder het bed liggen geeft hen de zekerheid die ze nodig hebben om te weten dat ze een goed dutje kunnen doen zonder zich zorgen te maken over problemen. Ze kunnen dit zelfs doen als er niemand thuis is, en het huis stil is.

Wat je eraan kunt doen

Tenzij u niet wilt dat uw kat onder uw bed voor een of andere reden, is er geen reden om hen te stoppen van het verbergen onder het bed gewoon om een gevoel van veiligheid te krijgen. Als je dingen onder je bed bewaart waar je je kat niet bij in de buurt wilt hebben of je wilt ze gewoon niet onder het bed hebben, probeer ze dan te voorzien van een knus, donker plekje om zelf in te slapen. U kunt een eenvoudige kartonnen doos omtoveren tot een leuke grot met behulp van watten, materiaal en tape. Je kunt ook een bedgrot kopen waar ze tijdens hun dutje in kunnen klimmen.

thematische onderbreking

3. Ze doen het omdat ze angstig zijn

Een angstige kat kan proberen troost te vinden onder het bed waar ze alleen kunnen zijn en kunnen genieten van een rustigere sfeer. Stress en angst kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden. Langer alleen gelaten worden dan uw kat gewend is, kan hem angstig maken en zin geven om zich onder het bed te verstoppen, zelfs nadat u weer terug bent. Elke verandering in routine kan stress en/of angst bij uw kat veroorzaken en ervoor zorgen dat ze een schuilplaats gaan zoeken. Onder het bed is toevallig een geweldige plek!

Wat je er aan kunt doen

Als uw kat andere tekenen van stress en angst vertoont, zoals een verandering in eetlust, plassen op de vloer, of aanhankelijk zijn, is de kans groot dat hun gewoonte om zich onder het bed te verstoppen te wijten is aan stress en/of angst. Als dit het geval is, is het belangrijk om naar een dierenarts te gaan en vast te stellen wat de oorzaak van de angst is, zodat het kan worden aangepakt. Op deze manier heeft u een kans om uw kat te laten stoppen met zich onder het bed te verstoppen.

Britse korthaar kat verstoppen
Beeldkrediet: Chendongshan, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Ze doen het omdat ze zich ziek voelen

Als een kat zich niet goed voelt, probeert hij zich te verstoppen voor alles en iedereen, zodat hij kan rusten en genezen. Een zieke kat zal meestal andere tekenen van ziekte vertonen dan zich onder het bed verstoppen, zoals een gebrek aan eetlust, lusteloosheid, en een algemene blik van onbehagen. Een kat die zich een paar dagen onder het bed verstopt en daarna weer actief wordt, hoeft zich geen zorgen te maken. Een kat die zich ziek gedraagt en langer dan een paar dagen onder het bed verstopt blijft, kan echter ernstig ziek zijn en heeft waarschijnlijk medische hulp nodig.

Wat u er aan kunt doen

Als uw kat ziek lijkt en zich niet onder het bed wil verstoppen, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een dierenarts gaat. Er kan een ernstige ziekte op komst zijn die het leven van uw geliefde katachtige familielid in gevaar kan brengen als er niets aan gedaan wordt. Zorg ervoor dat uw kat voldoende water en troost krijgt totdat u naar de dierenarts kunt gaan.

thematische onderbreking

5. Zij doen om uit de buurt van bezoekers te blijven

Soms verstoppen katten zich graag onder het bed om weg te blijven van bezoekers die bij je thuis komen. Als uw kat niet interactief is met andere mensen dan huisgenoten, kunt u er zeker van zijn dat bezoekers de reden zijn voor hun vertrek naar de donkere ruimte in uw slaapkamer.

Wat u er aan kunt doen

U kunt uw kat niet dwingen om met bezoekers om te gaan of zelfs maar in hun buurt te zijn als ze dat niet willen. U kunt echter wel uw slaapkamerdeur sluiten, zodat de kat niet onder het bed kan komen. Zorg ervoor dat ze een veilige plek hebben om rond te hangen in de woonkamer waar je ze in de gaten kunt houden.

witte kat onder het bed
Image Credit: Piotr Musiol, Unsplash
thematische onderbreking

6. Ze doen het om weg te komen van “Chaos”

Een andere reden waarom je kat zich onder het bed verstopt, is dat ze weg willen van alle “chaos” in huis. Of het nu ruziënde kinderen zijn, een tiener en zijn vrienden die karaoke zingen in de woonkamer, een etentje met de buren, of een voetbalwedstrijd die luid wordt gespeeld op de televisie, het kan allemaal gewoon te veel zijn voor je harige vriend.

Wat u er aan kunt doen

De enige manier om te voorkomen dat je kat naar het bed ontsnapt, is om de chaos tot een minimum te beperken. Zorg ervoor dat je kat een rustige plek heeft om naartoe te gaan, anders dan de slaapkamer als het chaotisch is. Als de chaos onverwachts losbarst, probeer je kat dan te troosten met knuffelen en aaien tot alles weer is bedaard.

thematische onderbreking

7. Ze doen het omdat ze het einde van hun leven naderen

Wanneer een kat weet dat hij het einde van zijn leven nadert, wil hij misschien een donkere en comfortabele plek vinden om op zijn eigen voorwaarden te sterven. Als dit het geval is voor uw kat, is hij waarschijnlijk al op hoge leeftijd, en weet u dat de tijd snel zal komen. Misschien hebben ze zelfs gezondheidsproblemen die levensbedreigend zijn en zich aan het ontwikkelen zijn. Uw kat is op zoek naar rust, stilte en comfort.

Wat je er aan kunt doen

Bel uw dierenarts voor deskundige begeleiding en advies. Zij kunnen je een medicijn aanraden om je kat zich meer op zijn gemak te laten voelen. Breng zoveel mogelijk tijd door met uw kat en geef hem liefde en genegenheid wanneer dat mogelijk is. Zorg ervoor dat er eten en water in de buurt is en dat de kamer lekker warm is.

3 katten gezicht verdeler

Conclusie

Er zijn veel verschillende redenen waarom uw kat zich onder het bed zou kunnen verstoppen. De truc is om de reden te achterhalen zodat je het kunt aanpakken. Hopelijk zal deze lijst u helpen te achterhalen waarom uw kat zo graag onder uw bed verblijft en u in staat stellen het probleem zo nodig te verhelpen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: ivSky, Shutterstock