Waarom verliest mijn kat haar op zijn staart? 8 veelvoorkomende redenen

Afgezien van hun schattige miauwen en mooie ogen, maakt de vacht van katten ze schattig en lief. De enige soort van een haarloze kat is de Sphynx-kat, die minder populair is dan andere kattensoorten. Maar wist je dat katten al hun vacht kunnen verliezen en volledig haarloos kunnen zijn?

Alopecia is de term die wordt gebruikt om wijdverspreid haarverlies bij mens en dier te beschrijven. De aandoening is meestal genetisch, maar kan worden veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden, ouderdom en bepaalde medische aandoeningen.

Wanneer je merkt dat je kat haar verliest op zijn staart, is het niet meer dan normaal om je zorgen te maken. Eindelijk kale plekken op de staart van een kat kunnen onderliggende gezondheidsproblemen of parasieten betekenen. Dus wat zou deze aandoening kunnen veroorzaken, en hoe kun je je arme kat helpen terug te keren naar zijn vroegere donzige zelf? Blijf lezen om erachter te komen.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 veel voorkomende redenen waarom een kat haar op zijn staart verliest

1. Allergieën

Allergische reacties kunnen soms haaruitval bij katten veroorzaken. Katten met een gevoelige huid of allergieën voor specifiek voedsel kunnen hun staarthaar verliezen.

Probeer je kat over te schakelen op een ander eiwitdieet en kijk of de situatie verandert. Gebruik ook hypoallergene huisdierdoekjes voor verzorging en controleer op eventuele veranderingen.

Hoewel het in het begin moeilijk is om kattenallergieën te identificeren, is het belangrijk om tot de kern van het probleem te komen om uw huisdier te helpen herstellen. Praat met uw dierenarts over mogelijke behandelingen en medicijnen die kunnen helpen de allergieën van uw kat te verminderen.

Katten krabben
Afbeelding credit: Comanche, Pixabay
thematische pauze

2. Stud Staart

Stud tail is een aandoening die katten treft, met name die van een meer onstuimige aard. Het wordt gekenmerkt door een ophoping van talg (een vette afscheiding van de huid) rond de basis van de staart van de kat.

Dit leidt tot overmatig haarverlies in het getroffen gebied en de vorming van kale plekken of korstjes op de staart van de kat. Als uw kat tekenen vertoont van een dekstaart, moet u deze voor behandeling naar de dierenarts brengen. Uw dierenarts kan gespecialiseerde shampoos en medicinale crèmes aanbevelen om de aandoening te helpen beheersen en verder haarverlies te voorkomen.

thematische pauze

3. Parasieten

Vlooien, teken en andere parasieten zullen niet aarzelen om een kamp op te zetten op de staart van uw kat.  Als u vermoedt dat parasieten het haarverlies van uw kat kunnen veroorzaken, laat dan een professional een grondig onderzoek doen en controleren op tekenen van vlooien of andere parasitaire infecties. Misschien wilt u uw dierenarts ook vragen naar het gebruik van vlooienbestrijdingsproducten zoals shampoos en sprays.

Zwerfkat die afval eet, kat verloor haar in rug en staart, parasieten
Afbeelding Credit: Oleg-Kopyov, Shutterstock
thematische pauze

4. Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie die kaalheid en haaruitval bij katten kan veroorzaken. Het beïnvloedt meestal het hoofd, de borst, de voorpoten en de rug, maar als het onbehandeld blijft, kunnen ringworminfecties zich niet alleen verspreiden naar andere delen van het lichaam van de kat, maar ook mensen infecteren.

Om uw kat te helpen zich te ontdoen van ringworm, zoekt u naar actuele zalven of shampoos die antischimmelingrediënten bevatten. Misschien wilt u ook uw dierenarts raadplegen over orale medicijnen en supplementen die kunnen helpen de behandeling te versnellen en te voorkomen dat de infectie zich verspreidt. Met de juiste zorg zou uw kat in een mum van tijd terug moeten zijn naar zijn gebruikelijke zelf!

Ringworm zoönisis
Afbeelding Credit: Ternavskaia Olga Alibec, Shutterstock
thematische pauze

5. Endocriene stoornissen

Endocriene aandoeningen zoals hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie kunnen ervoor zorgen dat het haar van uw kat uitvalt. Deze omstandigheden verstoren de normale werking van het endocriene systeem van een kat, dat verantwoordelijk is voor het produceren en reguleren van hormonen.

Als u vermoedt dat een endocriene aandoening het haarverlies van uw kat kan veroorzaken, laat het dan controleren door een dierenarts. Uw dierenarts kan behandelingen aanbevelen zoals schildkliervervangende therapie of gedragsveranderingen om de aandoening te helpen beheersen.

thematische pauze

6. Bijwerkingen van medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals antiparasitaire of ontstekingsremmende geneesmiddelen, kunnen haaruitval bij katten veroorzaken. Als u onlangs met uw kat bent begonnen met een nieuw medicijn en merkt dat hij zijn vacht verliest, praat dan met uw dierenarts over het overschakelen naar een ander medicijn of het wijzigen van de dosering.

Een geneesmiddel dat aan een kat wordt gegeven
Afbeelding Credit: Iryna Imago, Shutterstock
thematische pauze

7. Jeuk en pijn

Soms zal een kat een jeukend gebied keer op keer likken of krabben totdat het verliest haar op die plek. Ze zullen hetzelfde doen voor eventuele pijn onder de huid. Als u merkt dat uw kat herhaaldelijk een bepaald gebied likt of krabt, kan deze last hebben van een allergische reactie of een huidinfectie.

Als dat zo is, werk dan samen met uw dierenarts om erachter te komen wat de jeuk en pijn veroorzaakt en maak een behandelplan om het probleem te beheersen. In sommige gevallen kan uw dierenarts supplementen aanbevelen die kunnen helpen een gezonde huid te bevorderen en ontstekingen te verminderen.

kat jeukt
Beeld: Pixabay
thematische pauze

8. Overgrooming

Bekend als psychogene alopecia, dit is een gedragsprobleem waarbij de kat obsessief likt en krabt, als gevolg van dwang en angst. De meeste katten die last hebben van angst hebben de neiging om hun buik, zijkanten en achterkant van hun benen te overschatten, maar de staart kan ook hun doelwit zijn.

Afhankelijk van de ernst kan de kat medische behandeling voor zijn wonden nodig hebben om de huid te helpen regenereren en het haar terug te laten groeien. Veranderingen in de omgeving en dagelijks gedragsmanagement kunnen een lange weg gaan om de kat mentaal en fysiek gestimuleerd te houden, maar katten met extreme angstgevallen kunnen antiangstmedicijnen nodig hebben.

bengaalse kat met alopecia, neurodermitis
Afbeelding credit: Azovsky, Shutterstock

garen ball divider

Hoe haaruitval bij katten te voorkomen

Loopt de haaruitval van je kat uit de hand? Overweeg dan de volgende tips om de zaken onder controle te houden:

Voed uw kat een uitgebalanceerd dieet

Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om het haar van uw kat gezond en sterk te houden. Zoek naar voedsel dat essentiële vitamines, mineralen en vetzuren zoals omega-3 vetzuren bevat. Dit zal helpen een gezonde vacht te bevorderen en ervoor te zorgen dat uw kat er op zijn best uitziet.

Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Wanneer u uw kat verzorgt, zorg er dan voor dat u alleen shampoo gebruikt die is ontworpen voor katten. Dit zorgt ervoor dat u niet per ongeluk iets te hards of uitdrogends op de huid van uw kat gebruikt.

kattenbad in de badkamer
Afbeelding Credit: Madhourse, Shutterstock

Bescherm uw kat tegen allergenen

Allergieën zijn ook een veel voorkomende oorzaak van haaruitval bij katten. Om uw kat te beschermen tegen allergenen, probeert u de blootstelling aan stof, pollen en chemicaliën te minimaliseren. Misschien wilt u ook investeren in een hoogwaardige luchtreiniger die kan helpen deze allergenen uit de lucht te verwijderen.

Regel regelmatige bezoeken aan de dierenarts

Regelmatige dierenartsbezoeken zijn ook de sleutel tot het beheersen van het haarverlies van uw kat. Uw dierenarts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en tests uitvoeren om de onderliggende oorzaak van het haarverlies van uw kat te bepalen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Elke katteneigenaar wil dat zijn katachtige vrienden er op hun best uitzien. Nu u weet wat staarthaaruitval bij katten veroorzaakt en hoe u dit kunt voorkomen, kunt u helpen de vacht van uw kat er geweldig uit te laten zien.

Vergeet niet om de dierenarts te raadplegen voordat u tot schandalige conclusies komt. Het is het beste voor uw kat en uw gemoedsrust.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Azovsky, Shutterstock