Tobramycine voor katten: Dosering &bijwerkingen

Tobramycine druppels worden vaak gebruikt voor bacteriële ooginfecties.

Tobramycine is een antibioticum dat het meest wordt gebruikt bij katten voor ooginfecties. In dit artikel leert u meer specifiek over de tobramycine oftalmische zalf en oplossing, mogelijke bijwerkingen om op te letten en enkele van de meest gestelde vragen.

Tobramycine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Aminoglycoside antimicrobieel

Formulier:

Oogheelkundige oplossing

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Tobrex, AkTob, Tobradex, Zylet

Beschikbare doseringen:

0,3% oplossing en 0,3% zalf

Verloopbereik:

Bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur 46-77 graden F (2-25 graden C). Gebruik producten altijd voor de vervaldatum op de verpakking.

Over Tobramycine voor katten

menselijk afvegen kattenoog

Tobramycine is een aminoglycoside antibioticum. Aminoglycosiden worden als bacteriedodend beschouwd en hun werkzaamheid is afhankelijk van de aanwezige concentratie antibiotica.

Net als andere aminoglycosiden omvat het spectrum van bacteriën waartegen tobramycine effectief is: E. coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas, Salmonella, Enterobacter, Mycoplasmaen Staphylococcusonder andere.

Tobramycine bestaat in een parenterale of injecteerbare vorm. Het wordt echter zelden gebruikt, behalve in gevallen waarin bacteriële infecties resistent zijn tegen meer algemeen gebruikte aminoglycosiden en wordt alleen gebruikt in een ziekenhuisomgeving.

De meest gebruikte vorm van tobramycine als een voorgeschreven medicijn is een oogheelkundig preparaat, dat wordt gebruikt voor de behandeling van bacteriële ooginfecties op het oppervlak van het oog.

De tobramycine zelf doodt bacteriën door actief in de bacteriën te worden getransporteerd en zich te binden aan een speciale receptor die leidt tot interferentie met de eiwitsynthese van de bacterie. Dit helpt bij het veroorzaken van bacteriële dood.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat Tobramycine doet

kat met oogafscheiding

Zware afscheiding in het oog kan wijzen op een bacteriële infectie.

Tobramycine oftalmische zalf of oplossing kan vaak worden gebruikt bij katten die een infectie van de bovenste luchtwegen of conjunctivitis ervaren waarbij merkbare zwelling van het oog, de oogleden en / of afscheiding aanwezig is.

Zoals alle antibiotica is tobramycine alleen effectief tegen bacteriën en niet als antiviraal middel of voor gebruik tegen schimmelorganismen. Omdat virussen, zoals het herpesvirus van de katachtige, veel voorkomende oorzaken zijn van symptomen van de bovenste luchtwegen en conjunctivitis bij katten, is het belangrijk voor uw dierenarts om te bepalen of bacteriële betrokkenheid waarschijnlijk is.

Zwaardere mucoid, gele of groene afscheiding kan een indicatie zijn van bacteriële betrokkenheid. Uw dierenarts wil misschien monsters verzamelen voor een cytologie om onder de microscoop of een cultuur te bekijken om te bepalen hoe verder te gaan.

Een andere situatie waarin antibioticadruppels zoals tobramycine vaak worden gebruikt, is in het geval van een kras of zweer op het oog. Bij katten is dit meestal te wijten aan een verwonding opgelopen door een andere kat. Een eerste kras kan zich ontwikkelen tot een zweer als deze wordt geïnfecteerd door bacteriën.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen typische bacteriële zweren en herpetische zweren van het oog, die worden veroorzaakt door feline herpesvirus. Virale ulcera kunnen niet worden behandeld met tobramycine en vereisen een andere behandeling. Uw dierenarts kan helpen bij het bepalen van het onderscheid.

Lees ook: Cat Eye-infecties: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Dosering Tobramycine voor katten

Close-up van conjunctivitis bij kattenoog

Let goed op eventuele bijwerkingen van het aanbrengen van Tobramycine op uw kat.

De meest voorkomende bijwerkingen van tobramycine zijn verbranding en irritatie bij het aanbrengen. De conjunctivale weefsels van het oog en de oogleden kunnen ook rood, ontstoken of geïrriteerd worden als een huisdier gevoelig is voor tobramycine.

Bij systemisch gebruik bij katten kan elk aminoglycoside, zoals tobramycine, toxiciteit voor de nieren en het binnenoor veroorzaken. Katten kunnen gevoeliger zijn voor deze effecten.

Hoewel oogheelkundige tobramycine geen systemisch geneesmiddel is en dergelijke effecten van een oculair preparaat zeldzaam zouden zijn, wordt het nog steeds aanbevolen om te controleren op tekenen zoals verminderde eetlust, lethargie, overmatig drinken en urineren, braken en evenwichts- en coördinatieproblemen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Dosering Tobramycine voor katten

het aanbrengen van cat eye medicatie met behulp van oogdruppel

Wees voorzichtig bij het gebruik van druppelflessen rond de gevoelige ogen van uw kat.

Voor de tobramycine oftalmische antibiotische oogdruppels zijn de gebruikelijke dosisaanbevelingen 1-2 druppels in het aangedane oog. Als u een zalf gebruikt, wilt u over het algemeen een 1/4-1/2 inch strip (ongeveer 1/2 tot 1 cm) over het oppervlak van het oog.

Let bij het aanbrengen van oogmedicatie altijd voorzichtig met het aanbrengen van de druppel of zalf zonder contact te maken met het externe oogoppervlak van het hoornvlies met de buis of druppelfles, omdat dit het oogoppervlak verder kan irriteren.

De frequentie is meestal minimaal elke 12 uur, maar in sommige gevallen kan uw dierenarts aanbevelen om de druppels vier tot zes keer per dag of meer te geven. Maak altijd duidelijk met uw dierenarts hoe vaak de druppels moeten worden gegeven voor de toestand van uw kat.

Als uw kat andere oculaire medicijnen krijgt, is het het beste om oplossingen vóór zalven te gebruiken en medicijnen minstens 5 minuten te scheiden.

Oogmedicijnen zullen ook effectiever zijn met zo min mogelijk afscheiding op het oppervlak van het oog. Met behulp van een warm vochtig washandje kunt u extra oogzorg bieden door voorzichtig eventuele afscheiding van de oogleden te vegen of af te vegen. Probeer het oppervlak van het oog zelf niet af te vegen, omdat dit keratitis of verdere irritatie van het hoornvliesoppervlak kan veroorzaken.

Lees ook: De 7 beste kattendoekjes voor huidschilfers en vuil

Conclusie

menselijk gezicht van gelukkige kat

Tobramycine wordt meestal gebruikt als een oogheelkundige druppel voor infecties die het oog aantasten. Injecteerbare tobramycine wordt zelden gebruikt, behalve in bepaalde gevallen. Hoewel de meeste katten geen probleem zullen hebben met tobramycine oogdruppels, moet u zich er altijd van bewust zijn dat katten verhoogde gevoeligheden voor deze antibioticaklasse kunnen hebben en om uw kat te controleren op eventuele zorgen na het starten van het gebruik.

Lees ook: Hoornvlieszweren bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om te werken bij katten?

De oogheelkundige oplossing van tobramycine, zoals veel oogmedicijnen, wordt snel geabsorbeerd. Het kan echter een paar dagen duren om zichtbare verbetering te zien met een ooginfectie of verwonding, vanwege de tijd die nodig is om bacteriële niveaus te verlagen en weefsels te genezen.

Injecteerbare tobramycine heeft een variabele absorptie van het geneesmiddel, afhankelijk van de patiënt. Indien echter op de juiste manier gedoseerd, moeten gevoelige infecties binnen 2-3 dagen zichtbare tekenen van verbetering vertonen.

Is Tobramycine een sterk antibioticum?

Tobramycine heeft een breed werkingsspectrum, zoals veel aminoglycoside-antibiotica.

Antibiotica hebben allemaal verschillende soorten bacteriën die ze kunnen aanpakken en kunnen infecties op verschillende manieren behandelen. Een antibioticum kan heel goed werken tegen bepaalde bacteriestammen, maar kan niet effectief zijn tegen andere. Dit maakt ze niet noodzakelijkerwijs sterk of zwak.

Het werkingsspectrum van tobramycine omvat bijvoorbeeld dekking tegen veel zuurstofminnende gramnegatieve kleuringsbacteriën en sommige grampositieve kleuringsbacteriën. Dit omvat zowel cocci (ronde bacteriën) als staafjes (lange smal gevormde bacteriën). Het heeft bijna geen werkzaamheid tegen bacteriën die geen zuurstof gebruiken (anaerobe bacteriën).

Wat is Tobramycine gebruikt om te behandelen?

Tobramycine is een antibioticum dat wordt gebruikt om gevoelige infecties te behandelen. Het werkingsspectrum omvat infecties veroorzaakt door E. coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas, Salmonella, Enterobacter, Mycoplasma en Staph spp. bacteriële infecties.

Idealiter behandelen we altijd met antibiotica op basis van een bacteriekweek- en gevoeligheidspanel om te weten wat er in een geïnfecteerd gebied groeit en welk antibioticum het meest effectief zal zijn. In sommige gevallen kan een dierenarts echter een antibioticum kiezen op basis van de waarschijnlijkheid dat bepaalde bacteriën aanwezig zijn.

Tobramycine wordt meestal gebruikt bij katten als een oogheelkundig preparaat om infecties van het oog te behandelen. Stafylokok en Mycoplasma zijn veel voorkomende bacteriën die ooginfecties (conjunctivitis) bij katten kunnen compliceren.

Katten die zweren op het oog ontwikkelen secundair aan een trauma van een andere kat, zoals een kras, kunnen ook bacteriën zoals E. coli aanwezig hebben, die worden geïntroduceerd vanuit de nagel van de andere kat. Dit zijn gevallen waarin tobramycine de juiste keuze kan zijn, maar er zijn andere bacteriën die niet gevoelig zijn voor tobramycine, zoals Chlamydophila felis, een andere veel voorkomende bijdrage aan conjuntivitis bij katten.

Tobramycine heeft geen effect tegen virussen of schimmels. Omdat veel oogproblemen bij katten worden veroorzaakt door virussen, zoals het herpesvirus bij katten, is het altijd belangrijk om uw dierenarts te laten bepalen welke medicatie het beste is.

Hoe lang moet u tobramycinedruppels gebruiken?

Voor trauma of krassen aan het oog die zich verschuddenlop in geïnfecteerde hoornvlieszweren, antibioticadruppels zoals tobramycine worden vaak 7-14 dagen gebruikt. Dit kan ook het geval zijn voor eenvoudige conjunctivitis.

Bij elke oogaandoening, vooral als er een hoornvlieszweer aanwezig is, zijn bezoeken aan uw dierenarts opnieuw om het oog te kleuren en de genezing van de zweer opnieuw te evalueren, cruciaal voor een succesvolle behandeling. In deze gevallen moeten druppels worden voortgezet tot nadat is vastgesteld dat de zweer volledig is genezen op basis van fluoresceïnekleuring.

Als u niet zeker weet hoe lang u tobramycinedruppels voor katten moet gebruiken, zorg er dan altijd voor dat u contact opneemt met uw dierenarts, omdat de tijdsduur kan verschillen afhankelijk van de patiënt en wat er wordt behandeld.