Zal een kat te veel eten als ze overtollig voedsel krijgen? Wat u moet weten!

Katten worden vaak geprezen als onderhoudsarme huisdieren. Geef ze gewoon een kom droogvoer, voeg wat nat toe als dat nodig is en katten zorgen voor zichzelf.

Helaas kunnen vrijvoedende of overvoedende katten een probleem zijn bij vraatzuchtige katten. Zal een kat te veel eten als hij overtollig voedsel krijgt? Ja, sommige katten zullen dat doen, en het is moeilijker om de inname van uw kat te matigen met gratis voeding of overvoeding.

3 katten gezichtsverdeler

De nadelen van gratis voeren en overvoeding

Veel katteneigenaren benaderen het voeren met een kom die gevuld en weggelaten is voor de kat, waardoor hij zoveel kan eten als hij wil, wanneer hij maar wil. Dit wordt meestal gedaan met droog voedsel, omdat dat minder snel bederft dan nat voedsel.

Evenzo kunnen eigenaren een kom overvullen en hun kat alles laten eten voordat ze het oppakken, waardoor de kat een grotere portie krijgt dan zou moeten. Dit is niet bepaald “vrije keuze” voeding, maar het kan hetzelfde resultaat hebben.

Deze voedingsstijlen gaan grotendeels over gemak. Eigenaren hoeven zich geen zorgen te maken dat ze op een bepaald tijdstip thuis zijn om hun katten te voeren, en het is handiger om een huishouden met meerdere katten op deze manier te voeden.

Helaas reguleren niet alle katten hun inname. Vraatzuchtige katten zullen overdrijven als ze de optie krijgen. In huishoudens met meerdere katten kan het voeren van vrije keuze, zelfs met meerdere kommen, één kat in staat stellen om voedsel te hamsteren. De ene kat kan zwaarlijvig worden terwijl de anderen geen voeding krijgen, om nog maar te zwijgen van het feit dat er conflicten kunnen ontstaan over voedsel.

Vrije keuze voeren of overvoeren maakt het moeilijker om ook de inname van uw kat te controleren. Dit maakt het niet alleen moeilijk om te bezuinigen op het voedsel van uw kat met overgewicht, maar de inname van uw kat is belangrijke informatie als uw kat ziek is. U kunt niet zien of uw kat meer of minder eet als u zijn voedsel in de eerste plaats niet controleert, en deze informatie kan waardevol zijn als uw kat een gezondheidsprobleem ontwikkelt.

In een huishouden met meerdere katten worden deze problemen versterkt. Je kunt porties niet goed controleren om katten met overgewicht of ondergewicht aan te pakken als iedereen uit verschillende kommen met vrije keuze eet. Het is ook een uitdaging om te bepalen of een of meer katten een verandering in eetgewoonten hebben als reactie op een gezondheidsprobleem.

dikke kat
Afbeelding credit: Andreas Almstedt, Pixabay

Wat is de beste manier om katten te voeren?

Gratis voeren is prima als je één kat hebt die goed is in het zelfreguleren van zijn inname of meerdere katten die kunnen worden gescheiden voor gelijke toegang tot voedsel.

Zo niet, geplande, portiegestuurde voeding is de ideale manier om uw katten te voeren. Als uw schema het toelaat, beperkt het twee of drie keer per dag voeren van katten de hoeveelheid die uw kat bij elke maaltijd eet en helpt u de porties zorgvuldig te beheersen om het gewicht te beheersen.

Met geplande, portiegestuurde voedingen is het het beste om de porties te meten volgens de richtlijnen voor het gewicht van uw kat. Dan heb je een basislijn om aan te passen als je kat meer of minder moet eten. Houd rekening met de extra calorieën die uw kat krijgt van natvoer en traktaties.

Katten die een recept of gewichtsbeheersingsdieet volgen, moeten altijd gecontroleerde porties krijgen zonder uitzondering. Dit is ook belangrijk voor katten die medicatie bij hun voedsel krijgen, zoals insuline.

Kittens groeien nog steeds en hebben mogelijk kleinere, frequentere maaltijden nodig gedurende de dag. Dit kan een uitdaging zijn als je een druk schema hebt, maar het zet een standaard voor je kat om te wennen aan een regelmatig voedingsschema.

Als het bijhouden van een voedingsschema een uitdaging is, overweeg dan een automatische voerbak die uw kat op specifieke tijden voedt, of regel dat iemand langskomt en uw katten voedt wanneer u er niet bij kunt zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Gratis voeren kan handig zijn, maar het heeft verschillende nadelen die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van uw kat. Als uw kat overgewicht heeft en de neiging heeft om te veel te eten, is overschakelen naar geplande voedingen met portiecontrole de beste manier om zijn gewicht te beheersen en een betere gezondheid te bevorderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit: Princess_Anmitsu, Shutterstock