Waarom steekt mijn kat soms zijn tong uit?

Alle katten steken van tijd tot tijd hun tong uit, wat volkomen normaal is. Deze actie, ook wel bekend als “bliepen”, is super schattig en kan gewoon te wijten zijn aan het feit dat je kat vergeet zijn tong te vervangen. In sommige gevallen kan het echter iets ernstigers betekenen. Hier zijn de top tien redenen waarom uw kat zou kunnen bliepen.

Snel overzicht

01

Katten kunnen hun tong uitsteken om gedrags-, fysieke of gezondheidsgerelateerde redenen.

02

Voor de meeste katten is dit een routinegedrag wanneer ze geuren opsnuiven, normale dagelijkse activiteiten uitvoeren of tekenen van ontspanning vertonen.

03

Af en toe betekent een uitstekende tong een ernstiger gezondheidsprobleem.

1. Uw kat verzorgt of eet

Als bont tijdens het verzorgen op de tong van een kat wordt gevangen, kunnen ze hun tong uitsteken omdat het vreemd aanvoelt.

Als je ooit de tong van je kat hebt gevoeld, is het ongelooflijk ruw om aan te raken. Het oppervlak is bedekt met weerhaken of papillen, kleine haakachtige structuren die de tong in staat stellen om als een effectieve haarborstel te fungeren.

De tong is fantastisch voor het verwijderen van los haar, maar dit kan het risico lopen om bontballen te creëren die veel katten zullen inslikken. Als uw kat heeft geverzorgingd, kan de vacht op de tong ertoe leiden dat hij zijn tong uitsteekt.

Katten gebruiken vaak hun tong om hun voedsel te vangen (of vast te pakken) en tillen het voorzichtig op met hun tong. Tussen het eten, drinken en verzorgen van afleveringen, kan uw kat zijn tong voor een korte tijd zichtbaar houden, wat niets is om je zorgen over te maken.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

2. Het is een teken dat je kat helemaal ontspannen is

Katten kunnen hun tong iets uit hun mond laten steken als ze heel ontspannen zijn.

Sommige katten vergeten zichzelf helemaal als ze volkomen ontspannen zijn. Als je kat op je schoot snooz en geniet van geaaid en gedoe, merk je misschien dat zijn tong naar buiten gluurt.

De andere gezichtsuitdrukkingen van uw kat moeten duidelijke aanwijzingen zijn voor hoe uw kat zich voelt en of hun uitstekende tong slechts een teken is van volledige gelukzaligheid. Als je kat opstaat, verwacht dan dat hij zijn tong weer in zijn mond terugtrekt, ver buiten schot.

Lees ook: 10 weinig bekende feiten over de tong van je kat

3. Je kat smaakt van geur

Als een kat aandachtig snuffelt met zijn mond open en tong iets naar buiten, gebruikt hij zijn vomeronasale orgaan om feromonen te detecteren.

Geurmarkering en detectie zijn cruciale componenten van kattengedrag. De flehmen-reactie beschrijft hoe uw kat geuren en feromonen uit de omgeving op zijn tong verzamelt.

Deze geuren worden in het speeksel van de kat overgebracht naar het vomeronasale orgaan, geplaatst tussen het dak van de mond van de kat en de neusgaten. Het reukvermogen van een kat wordt beschreven als ongeveer duizend keer gevoeliger dan dat van een mens.

De informatie die ze uit hun omgeving kunnen verzamelen, kan hun perceptie van hun omgeving en dus hun gedrag volledig vormen. Onderzoekers beschrijven hoe cruciaal de katachtige grimas- en flehmenreactie is bij het verzamelen van informatie en signalering voor katten.

Lees ook: Waarom zijn kattentongen ruw?

4. Het is een kattenrastrek

Sommige rassen met korte snuiten zijn meer geneigd om hun tong uit te steken.

Sommige kattenrassen zullen hun tong gedurende lange perioden extruderen. Dit komt vaker voor bij brachycefale (rassen met een korte neus) zoals Perzische en Himalaya-katten. Als dit iets is wat je kat altijd heeft gedaan en geen gedragsverandering is, dan is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken.

Brachycefale katten kunnen ook gevoelig zijn voor infecties van de bovenste luchtwegen, waardoor ze hun tong vaker kunnen uitsteken. Toch moet u in deze gevallen andere symptomen opmerken, zoals nasale afscheiding of niezen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor Perzische katten

5. Uw kat voelt zich gestrest of angstig

Het uitsteken van hun tong is soms een teken van stress of angst bij katten.

Katten vertonen veel gedrag dat verband houdt met stress en angst. Deze kunnen subtiel zijn en soms moeilijk te onderscheiden van gedrag dat verband houdt met tevredenheid. Klassieke tekenen van angst bij de kat zijn het vermijden van een trigger door weg te draaien, oogcontact te vermijden of een trigger te achtervolgen, vegen of bijten.

Vocale uitdrukkingen kunnen worden gebruikt, zoals grommen en sissen. Interessant is dat sommige katten rustig blijven communiceren terwijl ze gestrest zijn. Ze kunnen zelfs gaan spinnen. Een kat kan een moment van s bekijkentress als een goed moment om zoveel mogelijk informatie te verzamelen door te snuffelen, te likken en de reactie van de flehmen te gebruiken.

Sommige katten steken hun tong uit of kwijlen overmatig, vergelijkbaar met wanneer ze gelukkig zijn. In dit geval moet je naar andere signalen in hun lichaamstaal kijken om hun gevoelens te bepalen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

6. Het is een wanhopige poging om af te koelen

Kattentong

In tegenstelling tot honden is hijgen nooit normaal bij katten.

Het primaire mechanisme van een mens om af te koelen wanneer ze oververhit raken, is zweten. Honden zullen hijgen om zichzelf af te koelen, maar katten hebben een nieuw systeem ontwikkeld dat het menselijke zweetmodel nabootst. Op een warme dag zullen ze speeksel verzorgen en wassen op hun vacht om ze te verdampen en af te koelen.

Als je kat het erg warm heeft, kan hij ook met zijn mond iets open zitten. In extreme omstandigheden, wanneer een kat het risico loopt op een zonnesteek, kunnen ze hun mond openen en hijgen. Katten zullen alleen hijgen als ze in ernstige nood zijn.

In zeldzame gevallen kan dit een gedragskenmerk zijn als gevolg van extreme angst. Het wordt echter aanbevolen dat elke kat die een open mondademhaling ervaart, onmiddellijk een dierenarts moet raadplegen.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

7. Uw kat kan gebitsproblemen hebben

Als uw kat moeite heeft met eten en ook zijn tong uitsteekt, laat hem dan controleren op gebitsproblemen.

Tandziekte komt vaak voor bij katten en kan ertoe leiden dat uw kat zijn tong meer uitsteekt dan normaal. Dit komt vooral vaak voor bij katten waarvan de tanden zijn verwijderd. Parodontitis kan leiden tot tandvleesaandoeningen of gingivitis (ontsteking van het tandvlees).

Gingivitis is erg pijnlijk en beïnvloedt het eetvermogen van uw kat. Sommige virale infecties, zoals calicivirus, kunnen leiden tot ernstige gingivitis, bekend als feline stomatitis. Katten hebben vaak meerdere tandextracties nodig om deze aandoening te beheersen. Virale ziekten, nierfalen en contact met bijtende chemicaliën kunnen ernstige mondzweren veroorzaken.

Deze zijn pijnlijk en kunnen ervoor zorgen dat de tong van uw kat naar buiten steekt. Bovendien kunnen orale tumoren van invloed zijn op hoe uw kat beweegt en zijn tong vasthoudt en zijn vermogen om zijn mond te sluiten. Als u tekenen van pijn of bloedingen uit de mond ziet, moet dit door uw dierenarts worden beoordeeld.

Lees ook: Mondzweren bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

8. Je kat voelt zich misselijk

Kat drinken met tong

Misselijkheid als gevolg van reisziekte of andere aandoeningen kan ervoor zorgen dat een kat zijn tong uitsteekt.

We associëren katten niet vaak met reisziekte. Maar katten kunnen last hebben van reisziekte, net als honden en mensen. Symptomen zijn onder meer vocalisatie, een uitstekende tong, overmatig kwijlen en braken.

Als uw kat een frequente reiziger is, is er genoeg dat u kunt doen om hun te helpen bestrijden reisziekte. Als u tekenen van misselijkheid bij uw kat ziet en uw huisdier niet reist, kan dit een teken van ziekte of misschien een bontbal zijn. Als uw kat echter om een onbekende reden ziek is, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

9. Het is een teken van aangezichtspijn

Een teken van katachtig orofaciaal pijnsyndroom is het uitsteken van de tong.

Katten kunnen onverklaarbare pijn ervaren in hun mond en over hun gezicht. Dit staat bekend als feline orofacieel pijnsyndroom. Wetenschappers geloven dat deze aandoening een genetische eigenschap kan zijn die vaker voorkomt bij Birmese katten.

Getroffen katten zullen tekenen van intermitterende pijn vertonen aan één kant van hun lippen of mond na het eten, drinken of verzorgen, wat kan leiden tot zelfbeschadiging (bijvoorbeeld kauwen op hun eigen tong).

Er wordt aangenomen dat het probleem in sommige gevallen wordt veroorzaakt door tandheelkundige aandoeningen of stress en de trigeminuszenuwuiteinden beïnvloedt, waardoor ze pijn doen. Hun tong uitsteken kan een vroeg signaal zijn dat er iets niet klopt.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp huilt

10. Er zijn andere verborgen gezondheidsproblemen

Een veterinaire controle is op zijn plaats wanneer uw kat iets ongewoons doet, zoals zijn tong uitsteken.

Andere gezondheidsproblemen katachtige die ertoe kunnen leiden dat uw kat zijn tong meer uitsteekt dan normaal, zijn onder meer:

Het beoordelen van uw kat op tekenen van ademhalingsproblemen of verwondingen is bijzonder belangrijk. Als uw kat zijn mond opent om te ademen, is dit een kritieke noodsituatie en moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Ook kunnen problemen die het vermogen van uw kat om te eten en drinken beïnvloeden, hem snel onwel en uitgedroogd maken.

In dat geval moet uw kat zo snel mogelijk naar uw dierenarts. Tongue uitsteeksel als een teken van dementie heeft de neiging om zich geleidelijk in de loop van de tijd te ontwikkelen, dus tekenen kunnen in eerste instantie subtiel zijn.

Lees ook: Kunnen katten gevaar voelen?

Laatste gedachten

Je komt er al snel achter of een uitstekende tong normaal is voor je kat. Controleer op tekenen van geluk of stress, overweeg hun ras en controleer op tekenen van pijn. Zorg ervoor dat uw kat toegang heeft tot voldoende vers water om dat kleine roze tongetje vochtig en comfortabel te houden. Als uw kat er goed uitziet, maar u niet zeker weet of zijn gedrag normaal is, vermeld het dan bij de volgende routinegezondheidscontrole van uw kat.

Lees ook: Hoe zorg je voor wilde katten: 4 tips voor gelukkige, gezonde verwilderde katten

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik me zorgen maken dat mijn kat zijn tong uitsteekt?

Bij de meeste katten is het zien van een uitstekende tong, vooral als er geen andere symptomen zijn, geen probleem en kan het extreem vertederend zijn. Als het echter een nieuwe eigenschap is, voortdurend voorkomt of als uw kat andere tekenen van ziekte heeft, is het essentieel dat u uw dierenarts bezoekt voor een controle.

Als uw kat moeite heeft om te ademen, eten of drinken, of andere tekenen van trauma heeft, dan is het inwinnen van veterinair advies een absolute prioriteit. Het is immers beter om naar uw dierenarts te gaan en alles duidelijk te krijgen dan iets te missen dat levensveranderend kan zijn.

Mijn kat steekt zijn tong uit en kwijlt – is dit normaal?

Als uw kat zijn tong uitsteekt en kwijlt, maar het is niet omdat ze volledig ontspannen zijn, kan dit te wijten zijn aan de volgende redenen:

 • Misselijkheid
 • Angst of angst
 • Chemische verbranding
 • Elektrisch branden
 • Vergiftiging (bijv. padden en kikkers)
 • Na het geven van medicatie
 • Na de aanval
 • Tandheelkundige ziekte
 • Als uw kat onwel is of symptomen van orale pijn heeft, waaronder een verminderde eetlust, is een volledig onderzoek door uw dierenarts op zijn plaats. Veel aandoeningen kunnen met succes worden behandeld als ze vroeg genoeg worden gevangen.

  Voorwaarden:

 • Kattengriep
 • Astma
 • Hartaandoening
 • Nierziekte
 • Orale tumor of abces
 • Dementie
 • Tandheelkundige ziekte
 • Bronnen weergeven

  Bradshaw J. Normaal kattengedrag: … en waarom probleemgedrag zich ontwikkelt. (2018). Journal of Feline Medicine and Surgery, 20 (5), 411-421. Geraadpleegd op 16 november 2022.

  Rusbridge C, Heath S, Gunn-Moore DA, Knowler SP, Johnston N, McFadyen AK. (2010). Feline orofaciaal pijnsyndroom (FOPS): een retrospectieve studie van 113 gevallen. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. 12 (6), 498-508. Geraadpleegd op 16 november 2022.