Hoeveel katten zijn er te veel?

Het is weer zover.

De tijd dat we beginnen na te denken over het beste cadeau voor onze geliefden, vooral onze kleintjes.
‘Een klein poesje, zou dat niet perfect zijn?

Mijn kleine meisje zou dat heel graag willen. DAT IS wat ik haar ga geven voor kerst!’ Daar staan we dan. Het purrfecte kerstcadeau gesorteerd. En een twijfelachtige toekomst voor een beetje bontbal.

Vorige week nog las ik een verhaal van een vrouw die werd ondervraagd omdat ze werd betrapt op het gooien van een klein katje uit haar autoraam tijdens het rijden op een hoofdweg.

Dit kitten had een gelukkige ontsnapping dankzij een medelevende man die het verkeer had gestopt en opgepikt voordat het werd gedood.

Op wegen gegooid, in zakken gestopt met de bedoeling om te verdrinken, achtergelaten in velden en bossen, wanneer mensen erachter komen dat kittens hyper kunnen zijn, in gordijnen kunnen klimmen en klauwen kunnen hebben en god verhoede hun kind te krabben.

Op dit punt wordt het purrfecte kerstcadeau te vaak hinderlijk. En de weg naar een pijnlijk lot voor nog een kat is beslist. Later ontdekt in verlaten appartementen, huizen, bang voor hun leven en alle vertrouwen in de mensheid kwijtgeraakt waar ze zoveel vertrouwden en alles aan gaven?

Het is waar dat katten zeer onafhankelijke dieren zijn en ze zijn goed in staat om voor zichzelf te zorgen als dat nodig is. Maar ze hebben nog steeds emoties en voelen angst, verdriet en verdriet.

Katten houden van hun comfort, en hoewel ze nooit zo afhankelijk van je zullen zijn als honden bijvoorbeeld, houden ze van hun mens en tonen ze op veel manieren genegenheid.

Ook Katten KIEZEN hun mens. En als jij de “gelukkige” bent die geadopteerd wordt, dan heb je de eer om hun zeer persoonlijke slaaf te zijn.

Flecki, onze grijs-witte tom, maakte bijvoorbeeld zijn keuze vanaf de dag dat we hem redden van achtervolging door een husky. Klein, smerig en rillend ging hij meteen naar de kamer van mijn dochter en drukte zijn kleine lichaam tegen mijn verrukte dochter.

Onze oudste dame Momo is, na zo zwaar mishandeld te zijn, absoluut ‘mijn’ kat, knuffelend op mijn zij waar ik ook ben en zich naast me knijpend.

De meesten van ons kattenliefhebbers voelen deze stekende pijn in ons hart bij het horen van al deze trieste en wrede verhalen over deze verbazingwekkende dieren.

Samen met de drang om hen te redden en hen het gezellige, warme en liefdevolle thuis te bieden dat ze zo verdienen.
En hier rijst de vraag:

Is 3 of 4 katten te veel, wat is het magische getal?

Is 3 katten te veel?

Omdat ik zelf een zelfverklaarde Crazy Cat Lady ben zou ik natuurlijk zeggen: Nooit genoeg!! Maar voordat je je deur opent voor al deze fascinerende wezens, is het belangrijk om je bewust te zijn van een paar dingen.

Er is dat stereotype dat de kattensoort degene is die alleen loopt en in de natuur lijken katten behoorlijk zelfvoorzienend en brengen ze vele uren alleen door.

Een reden voor de eenzaamheid van je katten is dat ze eenzame jagers zijn, geen roedeljagers zoals honden. Katten doen het alleen en vertrouwen op hun eigen stealth- en springvaardigheden in plaats van op cijfers.

Dus de vraag is, zijn ze comfortabel in een omgeving die wordt gedeeld met andere katten? Het antwoord is simpel. Ja, dat zijn ze.

Want als we bijvoorbeeld kijken naar boerderijen of dokken, wanneer er veel middelen zijn, slagen katten er goed genoeg in om vreedzaam samen te leven in een echte samenleving en samen te werken om hun jongen groot te brengen.

Hoeveel katten dan?

Hoeveel katten is te veel voor één huis? Er zijn echt twee belangrijke punten die een rol spelen bij het proberen om je katten te helpen bij het creëren van een harmonieus kattenhuishouden, dus laten we ze eens bekijken.

Persoonlijkheid


De persoonlijkheid van een kat is een van de belangrijkste aspecten, omdat elke kat uniek is en anders reageert op huisgenoten.

De ene is socialer, terwijl een andere kat van haar eigen ruimte houdt en liever de solokat van het huishouden blijft, waarschijnlijk uit onzekerheid of angst. In dit geval zou ik geen andere kat of maximaal twee aanbevelen.

Lees ook: Hoe katten kennis te laten maken met een nieuw huis

Anderen zijn blij om in een “kolonie” te leven (geen roedel, onthoud dat katten van nature eenlingen zijn) en het is heel goed mogelijk dat drie of vier katten vredig onder één dak leven.

Wel moet worden vermeld dat bij een grotere hoeveelheid katachtigen het gevaar van stressgerelateerd gedrag kan worden verwacht. Net als het probleem van ongepast urineren, als de kat het gevoel heeft dat hij geen ruimte heeft om zich terug te trekken. Zoals ik al zei, je kunt geluk hebben, maar misschien niet.

Verhogen

kat zijn broers
Hoe ze als kittens zijn opgevoed, speelt ook een grote rol.
Een kat die is opgevoed met andere vriendelijke katten zal het ongetwijfeld gemakkelijker vinden om te adapent naar een huis met andere katachtigen, terwijl een verlaten of mishandelde kat waarschijnlijk verdachter is voor anderen.

Ik heb zoveel katten in mijn leven geadopteerd dat ik het gevoel heb dat mijn ‘oudste’ hun mens inmiddels hebben opgegeven. Ze doen hun gebruikelijke ‘introductie sissen’ en kort daarna negeren of accepteren ze de nieuwe toevoeging.

Twee van mijn huidige drie katten werden vanaf dag één beste maatjes, terwijl onze dame meer het eenlingtype is en de jongens gewoon negeert vanwege haar waarschijnlijk pijnlijke verleden.

Maar ik had ook de ervaring om katten in huis te halen en het speelde veel moeilijker, zelfs een of twee keer onmogelijk en met een bezwaard hart moest ik een geschikter huis voor hen vinden.

Ideale situatie


We hebben allemaal het wensdenken dat al onze harige vrienden nog lang en gelukkig leven in ons huis en het KAN gebeuren, als we een paar nuttige tips overwegen:

  • Zorg voor voldoende voerbakken voor droog en natvoer en water minstens twee keer per dag
  • Zorg ervoor dat elke kat de mogelijkheid heeft om zich terug te trekken, een plek waar ze zich op hun gemak voelen en zich kunnen terugtrekken als dat nodig is
  • Creëer een katvriendelijke omgeving die voldoende ruimte biedt om te zwerven en te spelen. Dat omvat zitstokken, vensterbanken, katten- / klimrekken en speelgoed

Wanneer u een nieuwe kat aan de ‘club’ toevoegt, introduceert u de nieuwkomer voorzichtig bij de andere katten en houdt u toezicht op het eerste contact met hen.

Sommigen raden aan om ze in het begin in een aparte kamer of een tijdje in een krat te bewaren. Mijn persoonlijke ervaring is om ze soepel de introductie zelf te laten doen.

Natuurlijk zou ik hun acties nauwlettend volgen en in het geval dat hun gedrag kritisch zou worden, zou ik ingrijpen.

Toch kalmeerde het meestal vrij snel en na een tijdje accepteerden of negeerden ze elkaar. Misschien omdat mijn oudere katten al goed gewend zijn aan de procedure.

Ik moest echter ook katten die ik opnam herhuisvesten omdat ze zich niet zouden vestigen, wat triest is, maar in aanmerking moet worden genomen voor het welzijn van de kat als de situatie geen verbetering laat zien. Maar normaal gesproken zou er na een tijd van toezicht vrede moeten heersen. Castreer en steriliseer uw huisdier!

U neemt niet alleen deel aan het helpen voorkomen van het enorme aantal kittens dat anders het gevolg zou zijn. Maar je zorgt er ook voor dat je kat een lang en gezond leven leidt. Het is een must voor elke eigenaar van een huisdier en heeft grote voordelen voor uw kat.

Vooral als u overweegt om meer dan één kat op te nemen, omdat dit de agressie tussen katten vermindert om er maar één te noemen.

Ga voor meer informatie over het castreren en steriliseren van uw kat naar Voordelen van het castreren van een kat

Conclusie


Dus hoeveel katten zijn er te veel? Het hangt allemaal echt af van de factoren die worden genoemd, zoals persoonlijkheid, socialisatie, faciliteiten en omgang.

Voor de meeste mensen zijn er twee of drie genoeg en anderen zijn blij om 5 tot 10 aan te nemen en het goed te redden met dit bedrag.

Dus als je het geduld van een heilige hebt en geld om te verbranden, dan denk ik dat er niet zoiets bestaat als te veel katten.

Toch is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je portemonnee wordt uitgerekt als je een enorme hoeveelheid katten bij je hebt wonen. Hoe meer katten je opneemt, hoe meer kosten er zullen ontstaan.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten

Kattenvoer en kattenbakvulling voor meer dan één kat kan erg duur zijn, dierenartsrekeningen kunnen door het dak gaan en niet te vergeten de tijd. Kattentoiletten schoonmaken bijvoorbeeld en je harige vrienden willen ook contact hebben.

Eenling of niet eenling, katten willen verzorgd worden, ze vinden het leuk om vermaakt te worden en dat kost ook tijd.

Maar als je je bewust bent van al deze aspecten, is er niets dat je ervan weerhoudt om zoveel eenzame en dankbare katten een prachtig en liefdevol thuis te geven en één ding kan ik je verzekeren – de liefde van een kat en de vele hardop lachende momenten die ze bieden, zijn onbetaalbaar!

Over de auteur

Christine Klein is schrijfster en ontwerper en per se een ‘crazy cat lady’. Ze woont met haar dochter en haar katten in het westen van Ierland en droomt ervan om op een dag een kattenopvang te bezitten.
In september 2016 publiceerde ze haar debuutboek over een prachtige zelfingenomen kat genaamd Fluffernutter.

‘Je hebt Kat om Kitten Me te zijn! Insights of a purrfect cat’ is beschikbaar op amazon als Kindle- of paperbackversie.

Christine Kleins
Purrfect Cat Tales