Waarom puffen katten?

Waarom puffen katten

Wist je dat wetenschappelijke literatuur heeft geïdentificeerd tot 21 verschillende vocalisaties die een kat kan maken? Katten gebruiken hun brede stembereik om uit te drukken hoe ze zich voelen en zelfs om dingen om hen heen te beschrijven.

Gedomesticeerde katten (dat is je harige vriend!) passen zelfs hun stemgeluiden in de loop der tijd aan om met hun mensen te communiceren. Gaaf, niet?

Katten miauwen, maar ze kletsen ook, piepen, hijgen, trillen, tsjirpen en huffen. Voor nu, gaan we kijken naar het huff geluid.

Dus, waarom puffen katten?

Katten blaffen om verschillende redenen, meestal om een stemming zoals frustratie over te brengen. Het kan gebeuren tijdens het spelen of als ze iets zien dat buiten hun bereik ligt. Ze kunnen ook een blazend geluid maken als ze zuchten van tevredenheid, als ze moe zijn, en in zeldzame gevallen, als gevolg van een medische aandoening.

Hieronder zullen we dieper ingaan op de redenen waarom uw kat zou kunnen huffen. Maar voor we dat doen, laten we het eerst hebben over wat huffen precies is.

Wat is puffen?

Het huffende geluid wordt gemaakt door uw kat die snel door hun neus uitademt. Het kan klinken alsof je kat zijn neus probeert te snuiten of zijn keel probeert te klaren, of het kan gewoon klinken als een korte, geforceerde uitbarsting van lucht. De mond van uw kat is gesloten als hij hijgt. Ze kunnen een of twee keer snuiven, maar het kan ook meerdere keren achter elkaar.

Meestal is dit de manier waarop katten hun frustratie uiten. In de video hieronder is de kat te horen hijgen wanneer hij een andere kat buiten het raam ziet.

Huffen is een ander geluid dan piepen of hijgen. Als u het verschil leert tussen deze geluiden die uw kat maakt, zult u uw katachtige metgezel een beetje beter kunnen begrijpen.

Reden 1: Frustratie

De meest voorkomende reden dat een kat huft is uit frustratie. Ze zijn niet per se boos of overstuur, maar er is iets waar je kat niet blij mee is.

Katten kunnen huffen uit frustratie omdat het speeltje waarmee ze aan het spelen waren onder de bank is gerold of er is een vogel buiten die ze niet kunnen achtervolgen. Je kat kan zelfs puffen omdat je met hem aan het spelen was en ermee ophield of omdat hij niet blij is met de houding waarin je ligt. Er is niet veel voor nodig om een kat humeurig te laten worden en naar u te laten blazen en elke katteneigenaar zal u vertellen hoe bijzonder ze zijn!

Natuurlijk puffen katten ook als ze geïrriteerd zijn door ons! Als je over je kat struikelt of op zijn staart trapt, is de kans groot dat hij naar je gaat snuiven. Maar maak je geen zorgen, katten koesteren niet zo lang wrok. Ze leven liever in het moment, dus over een paar uur is alles weer vergeven!

Reden 2: Ze willen iets

Katten kunnen gemakkelijk worden vergeleken met peuters in de zin dat ze willen wat ze willen op hun schema. Of het nu een wens of een behoefte is, ze worden pissig als de dingen niet gaan zoals zij willen.

In tegenstelling tot peuters, hebben katten niet de handen en duimen om zichzelf te helpen met wat ze willen. Ze kunnen niet onder de bank reiken als hun speeltje uit de weg rolt of de deur openen om zichzelf naar buiten te laten (althans, de meeste katten kunnen geen deuren openen).

In plaats daarvan communiceren ze hun behoeften door te blaffen.

Voel je niet slecht als je niet alles in een opwelling kunt laten vallen en kunt toegeven aan elke eis van je kat. Zolang ze eten, water, en een schone plaats om naar het toilet te gaan hebben, zullen ze het goed vinden als je het aaien of spelen met hen uitstelt tot later op de dag. Ze zullen misschien een beetje humeurig worden, maar ze zullen al snel weer dol op je zijn en je hoeft ze misschien alleen maar een snelle verontschuldiging te geven om het goed te maken.

Reden 3: Je kat is ontspannen

Aan de andere kant blaffen katten soms om tevredenheid en ontspanning uit te drukken. Het is niet ongewoon dat ze zich opkrullen op een warm, zonnig plekje of op je schoot en een klein pufje laten horen. Meestal betekent dit gewoon dat ze tevreden zijn in het huidige moment.

Een zucht van tevredenheid kan zelfs een beetje klinken als een zucht. In tegenstelling tot zuchten bij mensen, dat gewoonlijk duidt op vermoeidheid of droefheid, zuchten katten als ze tevreden zijn. Ze trekken zich zelfs eerder terug als ze verdrietig zijn, waarschijnlijk omdat het sociaal intelligente wezens zijn.

Reden 4: Vermoeidheid of hijgen

Katten hijgen ook als ze moe zijn van het inspannen. Dit kan komen nadat ze klaar zijn met buiten rondrennen en ze zich op je schoot opkrullen, of vlak nadat je klaar bent met spelen met ze.

Het is heel normaal voor katten om te hijgen als ze moe zijn en zolang hun ademhalingspatroon kort na de inspanning weer normaal wordt. Als uw kat echter moeite lijkt te hebben om zijn ademhaling weer normaal te krijgen, kan het zijn dat zwaarlijvigheid of katachtige astma het uw kat moeilijker maakt om te ademen. Dit kan klinken als hijgen of een piepende ademhaling, waarop we hierna zullen ingaan.

Reden 5: piepende ademhaling of ademhalingsmoeilijkheden

Hoewel hijgen of piepen vergelijkbaar kan klinken met puffen, hijgen en piepen katten om verschillende redenen. Een kat hijgt het vaakst nadat hij actief is geweest. Ze kunnen bijvoorbeeld de trap oprennen en gaan liggen, en dan hijgen. Katten met overgewicht zullen waarschijnlijk ook veel hijgen tijdens en na het spelen.

Hijgen lijkt erg op hijgen, maar het is een actie die wordt gedaan met de mond gesloten. Hijgen wordt meestal veroorzaakt door astma of een ziekte van de luchtwegen, dus het is iets dat het beste door een dierenarts kan worden behandeld. Zij kunnen u medicijnen voorschrijven als uw kat ziek is, of u adviseren over maatregelen om irriterende stoffen te verminderen als u een kat met katachtige astma heeft. Maar als algemene regel geldt dat dingen als wierook en luchtverfrissers niet geweldig zijn voor katten, zelfs zonder katachtige astma.

Je kunt zien of je kat een piepende ademhaling heeft door naar het geluid te luisteren. Naast de korte uitademing die klinkt als hijgen, gaat een piepende ademhaling meestal gepaard met een fluitend of piepend geluid. Een piepende ademhaling bij een kat klinkt net als een piepende ademhaling bij mensen.

Cat Huffing vs. Andere Cat Geluiden

Huffen is slechts een van de vele verschillende soorten kattengeluiden die uw kat gebruikt om met u te communiceren. De sleutel tot het ontcijferen van wat uw kat wil is te begrijpen wat deze verschillende geluiden zijn, en wat elk van hen betekent voor uw katachtige metgezel.

Bijvoorbeeld, kattengekwetter is een geluid dat wordt gebruikt om opwinding te communiceren of dat uw kat op jacht is. Huffen daarentegen is een uiting van frustratie of vermoeidheid. Begrijpen wat uw kat probeert te communiceren helpt u om aan hun behoeften te voldoen en beter voor hen te zorgen. Het is ook heel bevorderlijk voor de band.

Hoewel het handig is om ergens te kunnen beginnen, is het belangrijk om te onthouden dat elke kat anders is. Wetenschappelijk studies tonen aan dat katten hun vocalisaties aanpassen op basis van de reactie van hun mensen. Het zijn zeer sociaal intelligente wezens. Dit maakt het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de sociale signalen van uw kat. Het opmerken van wat ze doen voor, tijdens en na het blazen kan u aanwijzingen geven over wat uw katachtige vriend precies probeert te communiceren.

Het is waarschijnlijk geen sociale reactie

In het wild, doen grote katten een vocalisatie genaamd chuffing. Chuffen, ook wel Prusten genoemd, is iets dat is vastgesteld bij jaguars, tijgers, en sommige soorten luipaarden. Het is een reeks korte, zeer intense uitademingen die klinken als een blaf die een huiskat zou kunnen maken.

Chuffing wordt meestal waargenomen in sociale situaties of andere interacties tussen grote katten. Het kan worden gebruikt als begroeting of als onderdeel van het paren. In deze situaties is het gebruikelijk dat katten ook een kopstoot geven. Chuffing is ook waargenomen door moeders die hun welpen proberen te kalmeren.

Ook al klinken chuffen en huffen gelijkaardig, de betekenis erachter is zeer verschillend. Chuffen lijkt meer op spinnen dan op huffen, omdat huffen iets is dat vaak uit frustratie wordt gedaan. Het is geen sociale begroeting zoals het in het wild is.

Je kat is waarschijnlijk niet boos over iets dat gisteren gebeurde

De kans is groot dat je kat ook niet huilt omdat ze wrok koestert. Het kan zeker lijken alsof ze boos op je zijn als je een paar minuten te laat bent met het ontbijt of als je op hun staart gaat staan. Maar hun aanvankelijke frustratie zal niet lang duren! De kans is groot dat uw kat weer van u gaat houden zodra u op hun favoriete plekje gaat zitten om zich op uw schoot op te krullen.

Katten zijn slimme wezens. Ook al kunnen ze getraind worden om sommige dingen te onthouden en zijn ze slim genoeg om mensen en dieren die ze kennen te herkennen, katten leven het liefst in het hier en nu. Dat is goed nieuws, want er is niet altijd veel voor nodig om ze gefrustreerd te krijgen!

Waarom het belangrijk is om de geluiden van je kat te begrijpen

Ook al kunnen katten geen Engels spreken zoals mensen dat doen, communiceren katten wel hun emoties. Ze herkennen en begrijpen zelfs de emoties van hun baasjes! Dit is de reden waarom uw kat misschien een beetje extra van u houdt op die dagen dat u zich niet op uw best voelt.

Omdat er geen one-size-fits-all gids is als het gaat om kattencommunicatie, is het begrijpen van je kat belangrijk om aan hun behoeften te voldoen. Het helpt je te weten wanneer ze overstuur, gefrustreerd, moe of zelfs tevreden zijn.

De sleutel tot het ontcijferen van kattentaal is het opnemen van aanwijzingen van al het andere wat er om je kat heen gebeurt. Als ze gefrustreerd zijn omdat er iets buiten hun bereik is, dan zullen ze naar dat voorwerp staren of er actief naar reiken. Als ze op je schoot komen rennen en gaan liggen voordat ze blaffen, dan is dat een teken van tevredenheid en ontspanning.

Wanneer je je zorgen moet maken over kattengehuil

In het geval van normaal kattengehuil, is er niet echt een reden om bezorgd te zijn. Uw kat probeert gewoon zijn emoties te uiten.

Een ding om op te letten is wat je kat doet voor, tijdens, en na het snuiven. Dit geeft je een hint over de reden en betekenis achter het blazen. Ze kunnen bijvoorbeeld uitgeput zijn als ze net klaar zijn met spelen of rondrennen, of uw kat kan tevreden zijn als ze zich op uw schoot opkrult.

Als hun hijgende geluiden langer aanhouden, dan kan het een teken zijn dat ze hijgen of piepen in plaats van alleen maar hijgen. Een ander teken dat uw kat in nood is, is hijgen dat gepaard gaat met andere geluiden, zoals een ratelend geluid of een hoge fluittoon.

Een piepende kat moet nauwlettend in de gaten worden gehouden, vooral als uw kat in het verleden geen katachtige astma of andere ademhalingsproblemen heeft gehad. Een piepende ademhaling die aanhoudt of erger wordt, kan spoedeisende hulp vereisen, vooral als er iets is dat uw kat belet te ademen.

Katten die slechts met tussenpozen piepen, moeten toch worden ingepland voor een dierenartsbezoek, vooral als het een regelmatig voorkomend verschijnsel wordt. Zij kunnen u helpen bepalen of een irriterende stof of rook de schuldige is of dat uw kat worstelt met een infectie aan de luchtwegen. Uw dierenarts kan u ook helpen met het opstellen van een behandelingsplan.

Laatste woorden

Huffen is slechts één van de vele manieren waarop je kat met je communiceert. In de meeste gevallen is het geen reden tot bezorgdheid. Uw kat probeert gewoon zijn of haar emoties met u te delen. Ze kunnen gefrustreerd of moe zijn. In sommige gevallen puffen katten zelfs omdat ze tevreden zijn.

Huffen is meestal iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Het is gewoon uw kat die zich probeert uit te drukken. Als het echter gepaard gaat met piepende geluiden, kan het wijzen op een onderliggend probleem of gezondheidsprobleem dat door een dierenarts moet worden behandeld.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om iets meer te begrijpen over waarom katten huffen en de reden dat ze op deze manier kunnen communiceren. Misschien ben je nu een beetje dichter bij het begrijpen van je katachtige metgezel!

Zijn er specifieke momenten dat je kat naar je huft? Voel je vrij om een reactie of wat feedback hieronder achter te laten.