Waarom wrijft mijn kat tegen mijn hond?

waarom wrijft mijn kat tegen mijn hond

Als je het geluk hebt om zowel een kat als een hond familie te noemen, dan ben je waarschijnlijk getuige geweest van een aantal interessante interacties tussen de twee. Sommige zijn wat ongebruikelijker zoals katten die de hond likken of zelfs kneden. Maar een van de meest voorkomende gedragingen tussen hondachtigen en katachtigen is wanneer katten wrijven tegen de hond. Sommige katten kunnen worden gezien wrijven tegen de hond snuit, gezicht, en het lichaam, en er zijn een verscheidenheid van redenen achter waarom een kat zou dit doen.

Wat is hier aan de hand en waarom wrijven katten tegen honden?

In de meeste gevallen verklaart geur het gedrag, en katten kunnen tegen honden wrijven om meer informatie te krijgen over de geur van de hond of hun eigen geur op hun hondachtige huisgenoot deponeren. Katten kunnen ook tegen honden wrijven als een manier om te zeggen dat ze hen begroeten, om aandacht te krijgen, of om te proberen en spel te initiëren.

Hieronder zullen we dieper ingaan op de mogelijke redenen waarom uw kat tegen uw hond kan wrijven, evenals wat het wrijven waarschijnlijk niet is als het gaat om de relatie tussen uw kat en hond.

Laten we aan de slag gaan!

Reden 1: Het gaat allemaal om territorium en geur voor uw kat

De meest waarschijnlijke reden dat uw kat tegen uw hond aanschuurt, heeft waarschijnlijk te maken met geur en geurmarkering.

Katten kunnen zeer territoriale wezens zijn, en hun interesse in het claimen van andere leden van het huishouden is genoeg voor hen om te beginnen met wrijven tegen alles en nog wat … met inbegrip van uw hond! Katten hebben geurklieren op verschillende delen van hun lichaam, onder andere langs hun voorhoofd, lippen, kin, en de zijkanten van hun hoofd.

Katten kunnen gebruik maken van deze geurklieren door te kopstoten (of meer officieel bunting genoemd), krabben, of zelfs gewoon over de grond te rollen. Ze kunnen hun geur ook overbrengen door gewoon op je schoot te gaan liggen.

Deze geurklieren geven feromonen af die voor ons niet waarneembaar zijn, maar wel gemakkelijk het territorium van de ene kat kunnen overbrengen op de andere kat. Als uw kat tegen uw hond wrijft, kan hij proberen om de hond als zijn territorium te claimen en andere katten te waarschuwen om zich “terug te trekken” van wat hij als het zijne beschouwt.

Hoewel uw kat het gevoel kan hebben dat deze feromonen uiterst belangrijk zijn om iedereen te laten weten dat hij de hond als de zijne beschouwt, zullen in werkelijkheid waarschijnlijk alleen andere katten op de feromonen reageren. Een andere hond kan de geur interessant vinden, maar omdat honden hun territorium op een andere manier afbakenen, zullen zij de aandrang van de kat dat de hond van hem is, negeren.

Uw kat kan haar geur overbrengen op uw hond

Het wrijven tegen uw hond kan ook een manier zijn voor de kat om hun geur over te brengen op de hond als een identificerende markering. Katten hebben een zeer sterke reukzin en hebben meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neus. Door hun geur op iets anders over te brengen, kunnen ze dat voorwerp (of de hond!) overal in huis gemakkelijk lokaliseren.

Geur is zo belangrijk voor katten, dat een verandering in geur zelfs van invloed kan zijn op het feit of katten elkaar wel of niet herkennen!

Het overbrengen van geuren stelt katten ook in staat om een “groepsgeur” te creëren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten niet zo onafhankelijk als we vroeger dachten, en vormen ze vaak gemeenschappelijke groepen. Andere soorten, waaronder honden, kunnen soms in deze groepen worden opgenomen. Wanneer de kat zijn kop tegen uw hond wrijft, kan hij proberen de hond als deel van zijn groep op te nemen en aan te geven hoe comfortabel hij het vindt de hond in de buurt te hebben.

Uw kat kan proberen om iets te zeggen over uw hond

Uw kat kan wrijven tegen uw hond omdat hij probeert om informatie over te brengen aan een andere kat, of zelfs proberen om uw hond iets te vertellen. Wanneer uw kat wrijft tegen uw hond, is hij met behulp van de feromonen vrijgegeven uit die geur klieren om informatie te verstrekken. Deze informatie kan onder meer de huidige emotionele toestand van uw kat, haar reproductieve status, of zelfs als ze zich onwel voelt.

Terwijl wij mensen de feromonen niet kunnen ruiken, kunnen andere katten dat wel, en de feromonen zijn belangrijk wanneer katten dringende informatie moeten doorgeven aan hun katachtige vrienden. Honden kunnen de feromonen ook opvangen, hoewel ze voor honden een andere betekenis kunnen hebben dan voor katten.

Hoewel katten en honden met elkaar kunnen communiceren, kan een kat die tegen de hond wrijft om te communiceren, voor de hond “verloren gaan in de vertaling”.

Reden 2: Als begroeting

Katten kunnen ook tegen een hond wrijven als een manier van begroeten. Wanneer katten spreken met andere niet-menselijke dieren, hebben ze de neiging om te communiceren met hun ogen, staarten, en geur, dus het gebruik van een kop wrijven als een manier van begroeting is waarschijnlijk niet de belangrijkste reden waarom uw kat wrijft tegen uw hond.

Deze begroeting wordt hoogstwaarschijnlijk gedaan in combinatie met het overbrengen van hun geur op de hond of het vragen om aandacht en genegenheid, en een kat die blij is om hun hondachtige vriend te zien kan hem begroeten met een korte wrijving en kopstoot.

Reden 3: Om genegenheid te tonen aan je hond

Hoewel katten de reputatie hebben tamelijk onafhankelijk en afstandelijk te zijn, kunnen ze ook zeer aanhankelijk zijn. Een van de meest voorkomende manieren waarop een kat genegenheid kan tonen is met kopstoten (of “bunting”) en het wrijven van hun kop tegen wie (of wat dan ook) ze leuk vinden.

Wanneer uw kat met haar kop tegen uw hond wrijft, kan dit een teken van genegenheid jegens de hond zijn. Tijdens het wrijven, is het waarschijnlijk dat uw kat ook zachtjes uw hond zal kopstoten, en u kunt andere ontspannen lichaamstaal opmerken zoals spinnen, gedeeltelijk gesloten ogen, of de kat kan zelfs beginnen de hond te kneden met haar poten.

Al deze lichaamstaal geeft aan dat de kat gelukkig en tevreden is, en het is zeer waarschijnlijk dat uw kat laat zien hoeveel ze om uw hond geeft. Het tonen van genegenheid op deze manier geeft ook aan hoe comfortabel uw kat is met uw hond, en dat hij zich veilig voelt, terwijl in het gezelschap van Fido.

Als de kat en hond samen werden opgevoed, zou je ook kunnen zien dat de kat vaker tegen de hond aanschuurt als teken van genegenheid en vertrouwd comfort, en je kunt zelfs zien dat de hond in natura reageert. Hoewel de hond misschien niet echt begrijpt waarom hij wrijft, omdat zijn hoofd niet dezelfde soort feromoon-producerende geurklieren bevat in dezelfde gebieden als zijn kat metgezel heeft, moeten zijn pogingen om zijn genegenheid te communiceren naar de kat worden geprezen!

Reden 4: De hond ruikt interessant

Gezien het feit dat katten een extreem sterke reukzin hebben, is het onwaarschijnlijk dat ze een hond zouden benaderen en tegen hem aan zouden wrijven, alleen maar om een vleugje van hem te krijgen. Maar als de hond onlangs in de buurt was van iets dat interessant ruikt voor de kat, dan kan de kat beginnen met wrijven en snuffelen aan de hond.

Katten hebben een speciaal reukorgaan dat het vomeronasale of Jacobson’s orgaan wordt genoemd. Dit speciale orgaan bevindt zich op het dak van hun bek en staat in directe verbinding met de hersenen van de kat, waardoor een kat andere katten en dieren kan herkennen.

Als uw hond onlangs een aanvaring heeft gehad met een andere kat of iets ongewoons ruikt, dan kan uw kat tegen hem wrijven en gebruik maken van dat speciale orgaan in hun mond om te helpen identificeren met wie uw hond voor het laatst omging.

Het gebruik van dit orgaan wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als een “stinkend gezicht” dat de kat geeft nadat hij ergens tegenaan wrijft en snuffelt. Het openen van de bek geeft toegang tot het orgaan van Jacobson, waardoor de kat volledig kan inhaleren en ruiken wat hem interesseert en dat kan tot vreemde bewegingen leiden.

Als de kat de geur lekker vindt, kan hij teruggaan om zich tegen de hond aan te wrijven. Als de geur iets is dat de kat als een bedreiging voor zijn territorium voelt, kan hij ook proberen om krachtig tegen de hond te wrijven om zijn geur en feromonen daar te plaatsen in plaats van wat er eerder was.

Reden 5: Om aandacht te krijgen

Een kat die iets wil, heeft de neiging om heel duidelijk te zijn in haar lichaamstaal en probeert je te “vertellen” wat het precies is dat ze nodig heeft. Tegen u of uw hond aan wrijven is haar manier om uw aandacht te krijgen en aan haar behoeften te voldoen, of dat nu een goede aai-sessie, voedsel, of speeltijd is.

Wanneer uw kat tegen uw hond wrijft, kan het zijn dat ze hem opzoekt voor de dingen die ze normaal van u krijgt. Katten zullen ook wrijven gebruiken om een hond aan te moedigen met hen te spelen of zelfs de hond aan te moedigen om hen te beginnen verzorgen en likken door hun gezicht tegen de snuit van de hond te wrijven.

Wat je kat die tegen je hond wrijft waarschijnlijk niet is….

We hebben uitgelegd wat de meest waarschijnlijke motivatie is voor uw kat, maar laten we ook verduidelijken wat niet je kat je hond te laten masseren.

Het is waarschijnlijk geen dominantie

Katten en honden hebben verschillende sociale gedragingen, en als verschillende soorten is het onwaarschijnlijk dat de kat zelfs maar geïnteresseerd is in het doen gelden van dominantie over een hond (in haar hoofd ziet ze zichzelf waarschijnlijk al als de baas!) tenzij ze zich bedreigd voelt of dat ze op de een of andere manier haar territorium moet vaststellen.

Sociale hiërarchieën in beide soorten zijn erg veranderlijk en kunnen van dag tot dag veranderen, en als de kat vindt dat zij dominantie over de hond moet vestigen, zal zij dat waarschijnlijk op andere manieren doen.

Katten vertonen dominant gedrag tegenover andere katten door te slaan, te sissen, hun oren naar achteren te spitsen, en door gebieden te blokkeren met hun lichaam om te voorkomen dat een andere kat binnenkomt. Wrijven tegen iets (of iemand) zal hun geur overbrengen, maar is over het algemeen niet een manier waarop katten proberen sociale dominantie te tonen. Dus, als u uw kat tegen uw hond ziet wrijven, probeert hij de hond waarschijnlijk niet te laten zien dat hij de baas is.

Het is waarschijnlijk niet de kat die de hond probeert te irriteren

Het is een eeuwenoud gezegde dat honden en katten niet met elkaar overweg kunnen, maar dat is niet minder waar. Honden en katten kunnen het vaak goed met elkaar vinden, en ze kunnen samen spelen en harmonieus samenleven.

Katten die tegen een hond wrijven kunnen soms te ver gaan door overprikkeld te raken en te ruw te zijn in hun genegenheid en wrijven. Dit kan op zijn beurt een hond irriteren die op dat moment geen belangstelling heeft voor interactie met de kat, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat de kat dit doet om de hond opzettelijk te irriteren en dat het slechts een neveneffect is van de natuurlijke handelingen van de kat die de hond op de een of andere manier verontrusten.

Afsluitende gedachten

Hoewel het waarschijnlijk geen daad van dominantie is of uw kat die een eikel is tegenover uw hond, zijn er verschillende waarschijnlijke redenen waarom uw kat tegen uw hond aan zal wrijven. Katten doen dit om hun geur over te brengen, om informatie te krijgen over waar de hond is geweest en met wie (of wat) hij in contact is geweest, om hun genegenheid te tonen, als begroeting, en om aandacht van de hond te krijgen.

Ongeacht de redenering, als je betrapt dat je kat tegen je hond wrijft, verheug je dan in het feit dat je katachtige en hondachtige metgezellen een vreedzame relatie hebben!