Doden en eten katten spinnen?

doden katten spinnen

Katten en spinnen delen eigenlijk veel eigenschappen. Beide harige wezens worden beschouwd als roofdieren in hun eigen deel van de voedselketen. Ze zullen waarschijnlijk ook allebei in je huis leven.

Als je je kat ooit met een laserpointer hebt zien spelen, wordt de aantrekkingskracht van iets dat rondschiet als een insect of een spin pas echt duidelijk. Katten spelen graag met alles wat ze kunnen achtervolgen en spinnen zijn geen uitzondering op die regel.

Maar, doden katten spinnen? En nog belangrijker, kan het eten van een giftige spin schadelijk zijn voor je kat?

Ja, katten doden en eten soms spinnen. Ze gebruiken ze vaak als speelgoed, maar kunnen ze ook doden tijdens het spelen of ze opeten als een lekker tussendoortje. Gelukkig vormen de meeste spinnen geen bedreiging voor uw kat. Spinnenbeten zijn mogelijk maar zeldzaam en de meeste katten eten zelfs giftige spinnen zonder bijwerkingen.

Hieronder bekijken we waarom katten spinnen eten en waarom spinnen lang niet zo gevaarlijk zijn voor je kat als sommige mensen misschien denken. We bespreken ook waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat een spin uw kat heeft gebeten, hoewel die situaties zeer zeldzaam zijn.

Reden 1: Katten zijn natuurlijke jagers

Hoewel spinnen en katten beide roofdieren zijn, staan katten hoger in de voedselketen. De meeste spinnen vormen alleen een echte bedreiging voor insecten die verstrikt raken in hun web. Zelfs roofspinnen die jagen op kleine gewervelde dieren zoals vogels, hagedissen, en andere beestjes zullen niet proberen om van een kat hun volgende maaltijd te maken.

Katten daarentegen zouden kunnen denken dat een spin een smakelijke traktatie is. Katten staan bekend om het jagen op alles wat ze in hun omgeving tegenkomen, van kleine vogels en knaagdieren tot insecten en spinnen. Sommige bekwame katachtigen zijn zelfs in staat eekhoorns te vangen. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de invloed die katten hebben op het ecosysteem om hen heen, met name verwilderde katten en katten die in kolonies leven.

Echter, zelfs gedomesticeerde katten die goed gevoed zijn, worden gedreven door hun natuurlijke drang om te jagen. Het is niet ongewoon dat huiskatten de beestjes die ze opjagen ook opeten (tenzij ze besluiten ze aan jou cadeau te doen). Buitenkatten kunnen op zoek gaan naar vogels, knaagdieren en andere insecten, terwijl een binnenkat insecten en spinnen die hij binnen tegenkomt kan omtoveren tot een smakelijke traktatie.

Binnenkatten kunnen hun jachtinstincten zelfs uitleven met nepprooien zoals jouw sokken of hun favoriete speeltje!

Reden 2: katten vinden het leuk om met ze te spelen

Katten zijn naast natuurlijke jagers ook nieuwsgierige wezens. Ze doden spinnen niet altijd omdat ze hongerig of venijnig zijn. Het kan zijn dat uw kat wilde spelen en in plaats daarvan per ongeluk de spin doodde. Dit is geen verrassing, want de gemiddelde huiskat is veel sterker en groter dan de gemiddelde huisspin.

Als je ooit bent gestuit op je kat die met een spin speelt, is de kans groot dat ze niet veel haast hadden om er een smakelijk hapje van te maken. Kijk maar naar deze video van een kat die met een spin speelt. De kat had duidelijk geen haast om te eten!

Zelfs wanneer katten spinnen en andere kleine dieren eten, slaan ze er vaak naar met hun poten of spelen ze er eerst mee. Terwijl honden zich eerder vastklemmen en vertrouwen op hun krachtige kaken om te eten, gaat de gemiddelde kat meer voor het lange spel. Een kat die een prooi wil doden, evalueert gewoonlijk eerst zijn prooi. Zij identificeren de zwakste plek van het lichaam van hun prooi en vallen hem dan op die plek keer op keer aan, zich snel terugtrekkend buiten het bereik van de prooi na elke aanval.

Hoewel de kat van plan zou kunnen zijn om de spin op te eten, is hij op dit moment duidelijk meer geïnteresseerd in spelen. Katten achtervolgen speelgoed, touwtjes, laserpointers, echt alles wat ze kunnen achtervolgen en dan vangen. Spinnen vallen zeker in de categorie van iets dat eruit ziet alsof het leuk is om mee te spelen.

Reden 3: Spinnen zijn een geweldige bron van Taurine

Katten zouden ook spinnen kunnen eten omdat ze een hoge bron van taurine zijn, een essentieel aminozuur dat katten voornamelijk uit levende voedselbronnen in het wild halen. Taurine is oplosbaar in water, dus zelfs kattenvoer op basis van vlees in plaats van maïs of granen kan onvoldoende taurine bevatten, afhankelijk van de manier waarop het vlees werd gekookt. Elk kattenvoer voor volwassen katten van goede kwaliteit zal echter taurine toevoegen om ervoor te zorgen dat katten krijgen wat ze nodig hebben.

Taurine is zwavelhoudend van aard en terwijl mensen spinnen niet kunnen ruiken, kan uw katachtige metgezel dat wel. Spinnen bevatten hoge gehaltes aan taurine omdat het een belangrijk aminozuur is in de samenstelling van hun gif. Zelfs huisspinnen die niet giftig zijn voor mensen en huisdieren (de meeste) hebben gif in hun giftanden dat ze gebruiken om hun prooi mee te injecteren tijdens het eten.

Het is onwaarschijnlijk dat katten denken dat ze een taurine boost nodig hebben op de manier waarop wij een eiwitpoeder zouden toevoegen, maar het suggereert wel dat spinnen een heel normaal onderdeel zijn van het dieet van een kat.

Katten eten niet altijd spinnen omdat ze honger hebben

Als je kat een spin opeet, is dat waarschijnlijk omdat ze het zat zijn ermee te spelen en het er smakelijk uit vonden zien. Hoewel spinnen een aantal voedingsvoordelen hebben zoals proteïne en taurine, zal het kleine formaat van de gemiddelde huisspin het buikje van je kat niet vullen. Een studie heeft zelfs gekeken naar verwilderde katten en hun jachtgewoonten, en ontdekte dat zelfs in het wild katten niet altijd eten wat ze doden. Na het observeren van 32 succesvolle jachtexpedities, at ongeveer 28% van de katten niet wat ze hadden gedood.

Wees niet verbaasd als je een spin rond het huis vindt liggen nadat je je katachtige metgezel ermee hebt zien spelen. Je kat zal zijn interesse in het spelen verliezen als hij per ongeluk (of expres) de spin doodt. Bovendien is het niet ongewoon dat katten dode dieren achterlaten zodat hun mensen ze kunnen vinden.

Katten eten geen spinnen omdat ze zich bedreigd voelen

Er is niet veel waar katten bang voor zijn. Ze staan er zelfs om bekend alligators af te schrikken als ze bedreigd worden! Wanneer een klein spinnetje in hun ruimte komt, weten katten dus dat zij in het voordeel zijn. De enige echte reden om ze te doden is omdat ze een beetje overijverig werden tijdens het spelen of omdat ze op zoek zijn naar een smakelijke traktatie.

Ook al zijn spinnen giftig, het risico is niet ernstig genoeg dat katten er bang voor zijn. Plus, de meeste spinnen zouden het moeilijk hebben om op een kat te komen om hem te bijten als hij eenmaal gespot is. De kans is groot dat de kat de spin in zijn gezichtsveld houdt.

De kat is veel groter en met hun snelle, behendige bewegingen, kunnen ze zich snel uit de voeten maken. Katten zijn ook bewapend met scherpe klauwen en tanden, die veel effectiever zijn dan de hoektanden van een spin.

Kan een spinnenbeet mijn kat verwonden?

De gemiddelde huisspin is niet echt gevaarlijk voor uw kat. Katten hebben een dikke huid en zijn bedekt met haar. Voordat een spin je kat kan bijten, moet hij hem besluipen en langs al zijn vacht komen voordat hij bij zijn huid kan komen. Als u ooit heeft geprobeerd uw kat te besluipen, dan weet u dat dit niet gemakkelijk zal zijn. Dit is vooral waar omdat katten meestal zeer alert zijn, zelfs als ze slapen. Ze zijn ook gevoelig voor de geluiden en geuren van een spin.

Hoewel een beet van de meeste spinnen niet meer dan een klein rood of jeukend plekje zal veroorzaken, is het toch nuttig om op de hoogte te zijn van de symptomen van een giftige spinnenbeet in het zeldzame geval dat uw kat gebeten wordt. Verschillende soorten spinnengif hebben verschillende effecten, maar de effecten van een spinnenbeet op een kat komen heel dicht in de buurt van wat je zou zien als een mens door een spin gebeten zou worden.

Bruine Klauwier

Bij bruine wespenbeten bijvoorbeeld, is het teken dat het letsel blijft groeien. De beet begint klein en daarna begint het weefsel af te breken, het wordt wit en krijgt dan een blauwe of grijze kleur. Als dit gebeurt, begint de huid rond de beet af te sterven.

Dit kan moeilijk te zien zijn onder de vacht van uw kat, dus het is belangrijk om eventuele open wonden van uw kat goed in de gaten te houden.

Dierenarts en Beter met Katten schrijfster Dr. Georgina Ushi legt uit: “Onbehandeld kan de bruine kluizenaarsbeet levensbedreigend zijn, maar de meeste katteneigenaren zullen snel de grote wond opmerken die de beet van deze spin veroorzaakt en hun kat meenemen voor behandeling.”

Weduwe Spinnen

Zwarte weduwe beten zijn ook giftig voor katten. Ze worden gekenmerkt door verlamming van de ledematen, evenals spierkrampen en krampen. U kunt merken dat uw kat stijfjes ligt als hij door dit soort spin gebeten is. Zwarte weduwe beten kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken die fataal kunnen zijn. Ademhalingsmoeilijkheden kunnen ook optreden na een beet van een trechterspin of gewapende spin.

Dr. Georgina Ushi legt uit “Als u een van deze tekenen ziet, breng uw kat dan onmiddellijk naar een dierenarts. Ondersteunende behandelingen zoals lokale wondtherapie en IV-vloeistoffen kunnen helpen en als dierenartsen kunnen bevestigen dat een beet van een zwarte weduwe de oorzaak van de symptomen is, kan ook antivenine worden gebruikt.”

Zwervende spinnen

Bovendien heeft de zwerverspin soortgelijke effecten als de bruine kluizenaar en Dr. Georgina Ushi legt uit dat “routinematige wondverzorging meestal voldoende is om een beet van een zwerverspin bij katten te behandelen, maar onbehandeld kan necrose leiden tot infectie en de beet kan uiteindelijk levensbedreigend zijn.”

Tarantula’s

Tenslotte, wees bewust van tarantula beten. Hoewel ze bij mensen geen hoog sterfterisico hebben, kan het gif van tarantula’s giftig zijn voor uw kat. Bovendien zijn tarantula spinnen bedekt met lange haren vol gifstoffen. Deze kunnen het gezichtsvermogen van uw kat beschadigen als ze in hun oog terechtkomen.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kat is gebeten door een giftige spin?

Een beet van een giftige spin is iets dat onmiddellijk medisch ingrijpen vereist. Spinnen zoals de Bruine Wurgspin en de Zwarte Weduwe die giftig zijn voor mensen, zijn dat ook voor uw kat. En omdat een kat zo klein is, zal het gif zich veel sneller door het lichaam verspreiden en bijwerkingen veroorzaken dan bij een mens.

Zelfs als je niet zeker bent, vereisen veel van de symptomen van een giftige spinnenbeet onmiddellijke medische aandacht. Katten hijgen bijvoorbeeld niet zoals honden, dus hijgen of een onregelmatige ademhaling is iets waar aandacht aan moet worden besteed. Natuurlijk moet dit niet verward worden met normale kattengeluiden zoals hijgen, waarover u hier meer kunt leren.

Gelukkig, met medische interventie, zal uw kat herstellen van gebeten te zijn door een spin. Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij katten spinnenbeten hebben overleefd, zelfs een van een zwarte weduwe.

Omdat het gif van spinnen snel werkt, is het erg belangrijk om onmiddellijk medische behandeling te zoeken. Dit is vooral zo omdat een kat veel minder weegt dan een mens, zodat het gif zich veel sneller verspreidt.

Moet ik mijn kat stoppen met het eten van spinnen?

Eerlijk gezegd, als je kat een spin wil opeten die hij in huis of buiten tegenkomt, is er waarschijnlijk niet veel wat je daartegen kunt doen. Spinnen en katten delen veel van hetzelfde territorium, dus ze zullen elkaar zeker tegenkomen, of je nu een binnen- of buitenkat hebt.

Het komt zelden voor dat je kat ziek of ziek wordt van het eten van een spin. Wanneer een kat (of zelfs een mens) een spin inslikt, gaan spijsverteringsenzymen snel aan het werk in de maag. Deze verteringsenzymen neutraliseren ook eventuele gifstoffen, zodat zelfs giftige spinnen geen echte bedreiging vormen, tenzij ze uw kat bijten.

Zelfs als je je kat zou willen weerhouden van het eten van spinnen, is de kans heel groot dat ze eerder dan jij weten dat er een spin in huis is. Katten ruiken de hoge concentraties taurine in een spin en hun gevoelige gehoor maakt het voor hen gemakkelijk om ze op te sporen. Het ongelooflijke vermogen van katten om prooien te horen en op te sporen, zelfs kleinere dieren op grote afstand, staat bekend als socio-spaciale cognitie.

Slotwoord

Katten eten spinnen om een paar redenen, of ze nu speelden en het per ongeluk deden of erop joegen zoals ze andere prooien doen. Spinnen zijn een geweldige bron van taurine en proteïne, hoewel ze je kat waarschijnlijk niet zullen vullen.

Zelfs als je het een beetje ranzig vindt, is er geen echte reden dat je je kat geen spinnen zou moeten laten eten. Over het algemeen zijn spinnen geen grote bedreiging voor je katachtige. Er zijn zeldzame gevallen bekend van katten die gebeten zijn door giftige spinnen, maar zelfs dan zou je kat moeten herstellen met medisch ingrijpen.

Aan de positieve kant van de zaak, je kat spinnen laten eten houdt de spinnen uit je huis. Dat is voor sommige mensen een duidelijk pluspunt, vooral als je niet bijzonder dol bent op deze achtpotige wezens!

Wat vindt jouw kat van spinnen? Speelt hij/zij liever met ze of maakt hij/zij er een snack van? Voel je vrij om je gedachten hieronder te laten vallen!