Waarom zijn alligators bang voor katten?

in General Info laatst bijgewerkt maart 2022

waarom zijn alligators bang voor katten

In de strijd tussen een alligator en een huiskat, zou je denken dat de duidelijke winnaar het dier met de grootste bek en de meeste tanden zou zijn. Verrassend genoeg, echter, moet je inzetten op de kat.

Kijk maar eens naar deze video van een kat die het opneemt tegen niet één, maar twee alligators. Deze virale video is al meer dan 14 miljoen keer bekeken en het is niet de enige in zijn soort. Er zijn verschillende video’s op het internet waarop katten te zien zijn die vechten tegen deze veel grotere, veel agressievere dieren.

Maar waarom zijn alligators bang voor katten?

Alligators zijn bang voor katten omdat ze snel, behendig en onvoorspelbaar zijn. Hun ontmoetingen gebeuren vaak op het land, een gebied waar krokodillen zich niet het meest op hun gemak voelen. Bovendien kunnen alligators bang zijn omdat katten het tegen hen opnemen. Als de kat denkt dat hij superieur is, waarom zou de alligator dat dan ook niet geloven?

Hieronder gaan we dieper in op de redenen waarom alligators bang zijn van katten. We zullen ook bekijken waarom katten niet bang zijn voor alligators of andere grote dieren, en wat u kunt (en moet) doen om uw kat te beschermen tegen alligators.

Reden 1: Katten gedragen zich als het meer intimiderende dier

Hoewel huiskatten als huisdieren worden beschouwd, toont deze studie, waarin het DNA tussen de huidige katten en de voorouderlijke katten wordt vergeleken, aan dat er niet veel evolutionaire veranderingen zijn geweest. Het is dan ook geen verrassing dat de gedomesticeerde katten van vandaag nog steeds veel van hun gewoonten als wilde dieren hebben. Dit omvat de vecht-of-vlucht reactie.

Als een kat oog in oog komt te staan met een alligator, ziet hij dat inderdaad als een bedreiging. Maar in plaats van weg te rennen, blijven sommige katten standvastig en vechten. Ze kunnen grommen, sissen, snuiven, of zelfs een uithaal maken naar een alligator die te dichtbij komt.

Alligators zijn niet gewend aan kleine dieren die hun mannetje staan. In feite zullen dieren zoals kleine honden of andere zoogdieren eerder weglopen van een alligator. Een alligator voelt zich in deze gevallen superieur, omdat hij kan voelen dat het dier bang voor hem is, dus zal hij eerder de achtervolging inzetten en aanvallen.

Sommige katten doen alsof ze superieur zijn wanneer ze alligators tegenkomen. Omdat alligators onzeker zijn over dit dier dat bereid is het op te nemen tegen zo’n groot beest, zullen zij zich eerder terugtrekken.

Reden 2: Katten zijn behendig

Alligators zijn ook bang voor katten vanwege hoe snel ze bewegen. Dieren die zich in het wild snel voortbewegen worden geacht een biologisch voordeel te hebben. Denk maar aan de manier waarop de relatie tussen een mangoest en een slang.

Mongoesen hebben een geschiedenis van het doden van grote, giftige slangen. Alhoewel je zou denken dat de slang zou kunnen toeslaan en winnen, wint de mangoest omdat hij veel sneller is dan de slang. Ze is ook slim, ze valt de kop aan en breekt de schedel met haar beet voor de slang haar kan bijten of zich rond de mangoest kan wikkelen.

Katten hebben de gewoonte om zich snel en grillig te bewegen wanneer zij met een gevaarlijke situatie worden geconfronteerd. Bovendien gebeurden veel van de op video vastgelegde interacties tussen kat en alligator op het land. Alligators zijn langzamer en minder wendbaar op het land dan in het water, dus de alligator is al in het nadeel vergeleken met de snelheid van de kat.

Reden 3: Katten zijn een mysterie

Katten hebben gekke persoonlijkheden en dat is echt een bewijs van hoe onvoorspelbaar ze zijn. Ook al leven mensen al heel lang in gebieden met veel alligators, zoals Florida, toch weten alligators nog steeds niet goed wat ze met de huiskat aanmoeten.

Voor een dier dat in het wild leeft, zoals de alligator, draait alles om overleven. De kat is een onbekende factor, dus zal de alligator zich terugtrekken omdat dat zijn natuurlijk instinct is. Of de kat nu superieur is of niet, alles wat zich zo opstelt, kan gevaarlijk zijn.

Reden 4: De alligator denkt misschien dat het gevecht het niet waard is

Alligators zijn niet het type om actief naar prooi te zoeken. In plaats daarvan, liggen zij verborgen en wachten op gespetter of andere geluiden die erop wijzen dat een prooi dichtbij is. Als een alligator al een tijdje geen grote maaltijd heeft gegeten, is het minder waarschijnlijk dat hij een kat aanvalt die zijn mannetje staat.

Elk gevecht dat de alligator in het wild tegenkomt, is misschien niet van leven of dood. Wanneer een kat klaar is om te vechten, kan de alligator zijn interesse verliezen, gewoon omdat hij niet gelooft dat de energie die hij in het gevecht verliest, de kleine maaltijd waard is die een kat zou geven.

Waarom zijn katten niet bang voor alligators?

Een van de grootste redenen waarom katten niet bang zijn voor alligators is omdat ze zo traag zijn. Katten rennen met een snelheid van ongeveer 30 mijl per uur, terwijl alligators een topsnelheid hebben van ongeveer 20 mijl per uur. Bovendien zijn alligators groot en log, waardoor zij niet al te snel kunnen draaien, vooral in vergelijking met een behendige kat.

Katten zijn ook klimmers, terwijl alligators dat niet zijn. Dit geeft de kat genoeg manieren om te ontsnappen, zelfs als de alligator zich niet terugtrekt.

Waarom zijn katten niet bang voor grotere dieren?

Een andere reden waarom katten niet bang zijn voor alligators is omdat ze in de regel niet bang zijn voor dieren die groter zijn dan zij. Katten vechten met honden, alligators, en zelfs beren als ze die in het wild tegenkomen. Maar waarom zou een kat niet bang zijn voor iets dat zoveel groter is dan hijzelf?

Dit zou iets te maken kunnen hebben met de roofdier-prooi hiërarchie. Er zijn niet veel dieren die een kat als hun natuurlijke prooi zouden beschouwen, zelfs katten die in het wild leven niet. Omdat dieren niet vertrouwd zijn met de gedomesticeerde kat als voedselbron, zijn ze van nature geïntimideerd door katten.

Katten weten ook dat ze sterk, behendig en in staat zijn zich te verdedigen als dat nodig is. Een dier dat in het wild op een kat stuit, zal zich eerder terugtrekken omdat ze niet geïnteresseerd zijn in de risico’s die gepaard gaan met interactie met die kat. Door deze regelmatige interacties met dieren die bang lijken te zijn, is het ook logisch dat een kat zou denken dat ze nogal intimiderend zijn.

De Alligator is niet bang want Jaguars eten Alligators

Ook al kan een huiskat intimiderend zijn, alligators zijn niet bang voor hen vanwege de relatie met jaguars. De kans is groot dat de Amerikaanse alligators die in de Verenigde Staten het meest voorkomen, zelfs nog nooit een jaguar hebben gezien. Jaguars leven in het hete, vochtige klimaat van plaatsen als het Amazoneregenwoud en Mexico.

Jaguars jagen en doden alligators in het wild. Ook al lijken ze een grote maaltijd, jaguars zijn ongelooflijk bedreven in de jacht en hebben krachtige kaken. Zij klemmen zich vaak vast aan een prooi tot deze stopt met ademen, slepen hem dan aan land om hem te verdelen en terug te brengen naar hun territorium om hem op te eten.

Een huiskat heeft niet de grootte of de kracht om een alligator aan te kunnen zoals een jaguar. Hun angst komt van de houding van de kat en zijn bereidheid om stand te houden.

De alligator is niet bang omdat de kat eigenlijk gevaarlijk is

Ook al is een kat die zijn mannetje staat genoeg om een alligator te intimideren, in een gevecht van fysieke capaciteiten zou de alligator waarschijnlijk winnen. Katten hebben scherpe tanden en klauwen die ze gebruiken om te jagen en zich te verdedigen indien nodig. Ze hebben zelfs giftige stoffen in hun speeksel, die dodelijk zijn voor kleinere dieren zoals vogels en eekhoorns.

Maar zelfs met al deze verdedigingsmechanismen is een kat geen serieuze bedreiging voor een alligator. Alligators hebben een ongelooflijk dikke huid. Zelfs wanneer jaguars alligators in het wild aanvallen, verstikken zij hen in plaats van hen te verwonden met hun tanden of klauwen, omdat de huid van de alligator zo dik is.

Moet ik me zorgen maken of mijn kat veilig is in de buurt van alligators?

Zelfs met alle video’s van katten die alligators afweren en winnen, is dit niet iets waar u uw kansen mee wilt nemen. Er zijn een heleboel factoren die van invloed zijn op de beslissing van een alligator om een kat aan te vallen of zich terug te trekken. Het komt neer op factoren zoals hoe hongerig de alligator is, of de kat zich in het territorium van de alligator bevindt of in de buurt van hun nest, en hoe de kat reageert op de interactie met de alligator.

Verder zijn sommige katten wat zachtaardiger en minder geneigd terug te vechten dan andere. Als een kat zich niet intimiderend genoeg gedraagt of overkomt, dan kan de alligator aanvallen. Er is ook geen garantie dat een alligator een kat niet zal besluipen, vooral als ze zich aan de rand van het water bevinden.

Hoe houd je je kat veilig tegen aanvallen van alligators

Alligators leven in warme, natte gebieden zoals het Zuidoost kustland van de Verenigde Staten en zijn gevonden rond de kust van Florida tot North Carolina. Mensen die in door alligators bevolkte gebieden wonen, moeten hun katten altijd goed in de gaten houden.

Ook al kan een kat een alligator misschien afschrikken, het is niet echt iets waar je een risico mee wilt nemen. Hier zijn een paar voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen als je in een gebied woont dat bekend staat om alligators.

Houd uw kat uit de buurt van het water

Als uw kat van het buitenleven houdt, zult u uw katachtige metgezel goed in de gaten willen houden. Alligators zijn niet altijd zichtbaar, vooral omdat ze zich goed kunnen verstoppen. De beste vuistregel is om aan te nemen dat als er water en begroeiing is, er een alligator op de loer kan liggen. Ontmoedig uw kat om de rand van het water te bezoeken als ze te nieuwsgierig lijken.

Natuurlijk is het moeilijk om te weten wat je kat allemaal uitspookt als ze buiten zijn. Soms is de beste strategie uw kat te ontmoedigen helemaal naar buiten te gaan, vooral wanneer alligators het meest actief zijn.

Laat uw kat ’s nachts niet buiten

Hoewel een alligator een prooi op elk moment kan aanvallen, is de kans het grootst dat ze wachten tot ’s nachts. Alligators hebben donkere lichamen die ’s nachts gemakkelijk te verbergen zijn, wat hen een voordeel geeft ten opzichte van de kleine, snelle voedselbronnen waar ze het meest op jagen. Als u uw kat buiten laat rondrennen, moet u proberen ze binnen te roepen voor de schemering, wanneer alligators het meest actief zijn.

Iets dat kan helpen is het aanwijzen van een deur voor uw kat om te gebruiken als ze naar buiten gaan. Als ze een deur associëren met buiten, is het gemakkelijker om op te letten wanneer ze proberen te ontsnappen. Het maakt het ook makkelijker om een briefje op de deur te hangen, zodat bezoekers ook op uw kleine ontsnappingskunstenaar letten.

Er zijn ook manieren om je kat ervan te weerhouden het huis te verlaten. Train ze door een traktatie aan te bieden wanneer ze bij de deur weglopen of overweeg een afschrikmiddel. Sommige bedrijven maken citrus-geurende, door beweging geactiveerde afschrikmiddelen. Een meer natuurlijke methode die sommige mensen gebruiken is het leggen van een stuk aluminiumfolie over de deuropening, omdat katten aluminiumfolie onprettig vinden om overheen te lopen.

Vermijd het voeren van alligators

Sommige mensen voeren alligators, vooral als ze denken dat het voeden van een alligator die hen benaderd heeft, hem tevreden zal stellen en hem zal doen weggaan. Helaas heeft het voeden van een alligator het tegenovergestelde effect. De alligator kan tijdelijk weggaan zodat hij kan eten, maar hij kan ook worden aangemoedigd om in de toekomst terug te keren. Alligators zijn instinctieve dieren die, als ze honger hebben, daarheen zullen gaan waar ze weten dat er voedsel is, vooral als ze nog geen geluk hebben gehad met jagen in de buurt.

Wees ook op je hoede tijdens het broedseizoen

Alligators zijn naar verluidt het wreedst tijdens het broedseizoen, vooral vrouwelijke alligators die een nest eieren in de buurt hebben. Uw kat loopt ook meer kans om tijdens het broedseizoen op een alligator te stuiten, omdat ze vaak aan land komen om een nest voor hun eieren te zoeken en een geschikte partner te vinden.

Voor gezinnen die in de buurt van het water wonen, overweeg dan om uw katachtige metgezel binnen te houden tijdens de meest actieve alligatortijden. Het broeden gebeurt meestal in mei en juni, terwijl alligators nestelen in juni en juli.

Laatste gedachten

In een gevecht tussen een alligator en een kat, lijkt het erop dat de kat meestal aan het langste eind trekt. Alligators zijn bang voor katten omdat ze zo snel en onvoorspelbaar zijn, en over het algemeen niet het risico waard zijn om een klauw tegen het oog te krijgen. Katten zijn niet bang voor alligators omdat ze niet bang zijn voor grotere dieren in het algemeen. Niet alleen hebben ze een geschiedenis van het winnen van vele dier interacties, maar ze zijn ook snel en kunnen zichzelf verdedigen indien nodig.

Toch is het belangrijk om je kat goed in de gaten te houden als je in een gebied woont waar alligators veel voorkomen, vooral in de buurt van waterlichamen. Er is geen garantie dat de kat zal winnen, vooral als ze zich in het territorium van een alligator bevinden of als de alligator hen besluipt.

Heb jij ooit wilde interacties gezien tussen jouw kat en grotere dieren? Wat is jouw mening over waarom dit is?