Waarom houdt Hellboy van katten?

waarom houdt hellboy van katten

Hellboy, een populair strip- en filmpersonage, staat bekend om zijn affiniteit voor de katachtige soort. Katten spelen een belangrijke rol in Hellboy’s persoonlijkheid en eigenzinnigheid, maar veel fans vragen zich af hoe Hellboy’s relatie met katten tot stand is gekomen.

Waarom houdt Hellboy van katten?

De exacte reden waarom Hellboy zo van katten houdt is nooit bevestigd door zijn schepper, Mike Mignola, maar er bestaat bewijs in de stripboeken dat katten een van de eersten waren die Hellboy enige vorm van genegenheid en aandacht toonden, waardoor zijn liefde voor de soort werd gecementeerd.

Bovendien kunnen katten gewoon deel uitmaken van de algemene Hellboy esthetiek dankzij hun geschiedenis binnen het occulte of het zou gewoon een willekeurige toevoeging kunnen zijn die lezers tot in het extreme hebben geanalyseerd.

Maar de absolute waarheid achter Hellboy’s voorliefde voor katten kan iets zijn dat Mike Mignola, de schepper van Hellboyen Guillermo del Toro, regisseur van de twee populairdere Hellboy film adaptaties, meenemen naar hun graf.

Hieronder zullen we Hellboy’s relatie met katten nader bekijken en proberen vast te stellen wat tot zijn belangstelling voor katten kan hebben geleid, alsmede mogelijke redenen voor de rol die katten in zijn leven kunnen spelen.

Wie is Hellboy?

Hellboy, wiens echte naam Anung Un Rama is en die beschouwd wordt als een Cambion (half-mens, half-demon hybride), werd opgeroepen door het personage (en uiteindelijk de belangrijkste antagonist van Hellboy) Grigori Raspoetin om te helpen het tij te keren tijdens het Derde Rijk en te helpen bij de opkomst van de Nazi’s aan de macht. Voordat Rasputin in staat was om de pas opgeroepen baby Hellboy te lokaliseren, lokaliseerde een team van Amerikaanse soldaten hem als eerste, en zo begon Hellboy’s reis om een van de meest populaire stripfiguren tot nu toe te worden.

Een lid van het geheime Bureau voor Paranormaal Onderzoek en Verdediging (B.P.R.D.), Professor Trevor Bruttenholm, was ook aanwezig in deze groep en raakte al snel bevriend met het wezen dat Raspoetin had opgeroepen. Met een vurig rode huid, gouden ogen, gespleten hoeven, een stekelige staart en hoorns die uit zijn hoofd staken, kreeg Hellboy op dat moment zijn bijnaam. Hij zou in het geheim worden opgevoed door de Amerikaanse regering en later worden opgeleid tot paranormaal onderzoeker bij de B.P.R.D.

Naarmate hij ouder werd, veranderde Hellboy’s uiterlijk veel sneller dan zijn geest, en zijn norse en vurige persoonlijkheid paste goed bij zijn naamgenoot en duivelse uiterlijk. Zijn opleiding bij de B.P.R.D. omvatte onderwerpen als bezetenheid, exorcisme, en het bestuderen van heilige artefacten. Gedurende de serie kwam Hellboy in aanraking met verschillende bovennatuurlijke wezens, zoals vampiers, weerwolven en zelfs de Baba Yaga uit de Russische folklore.

Gedurende Hellboy’s reizen werden zijn goede daden omgeven door scepsis, en hij botste vaak met degenen die hem nog steeds als een kwaadaardig wezen beschouwden. Vanaf dat hij een baby was, spraken mensen vaak hun afschuw uit over zijn uiterlijk, en dit beïnvloedde Hellboy’s beeld van zichzelf.

Ondanks het feit dat hij de eretitel “mens” kreeg van de Verenigde Naties en de titel “werelds grootste paranormale onderzoeker” toen hij officieel agent werd voor de B.P.R.D. in 1952, werd hij pas echt gezien als een deugdzaam en goedaardig wezen toen hij de Saint Leonard worm versloeg en er bloemen groeiden uit zijn vergoten bloed.

Door het algemene stigma tegen Hellboy vanwege zijn uiterlijk, afkomst en bovennatuurlijke gaven, minachtten veel mensen hem, hetzij uit angst of afkeer.

Het was moeilijk, zo niet onmogelijk, voor hem om vrienden te maken en de afwijzing door de mensheid kan een van de redenen zijn geweest dat Hellboy zijn hoorns afvijlde. Het is op dit punt dat zijn relatie met de katachtigen is begonnen, aangezien zij de eerste wezens waren die enige tekenen van genegenheid en interesse in Hellboy vertoonden.

Hellboy’s relatie met katten

Hoewel niemand behalve bedenker Mike Mignola (en misschien regisseur Guillermo del Toro) zeker weet waarom Hellboy zo’n affiniteit heeft met de katachtige soort, zijn er hints in zowel de stripboekenreeks als de films waarom Hellboy troost vindt bij katten.

Er is een verschil van mening onder de fans over de vraag of zijn intense liefde voor katten strikt gerelateerd is aan de films in plaats van aan de comics, waar hij meer een hondenliefhebber blijkt te zijn. Gebaseerd op zijn eerste ontmoeting met katten in de stripboeken, lijkt het erop dat hij gewoon een zachtaardige ziel is, en dit komt tot uiting in zijn liefde voor dieren.

Hij wordt niet op een of andere manier beïnvloed in termen van het meer houden van katten dan van honden (en omgekeerd). Zijn affiniteit met katten is echter veel meer ingetogen in de stripboekenreeks dan in de films van del Toro. In de films wordt Hellboy’s liefde voor katten niet alleen meer in detail getoond, maar is het ook een bepalend onderdeel van zijn persoonlijkheid.

Veel informatie uit de stripboeken over Hellboy’s relaties met katten moet wellicht worden afgeleid op basis van de psychologische en fysiologische basisbehoeften van een mens, want er is weinig bewijs op de een of andere manier over de werkelijke redenering achter hoe zijn relatie met katten tot stand is gekomen.

Als jongen was het moeilijk voor Hellboy om vrienden te maken vanwege zijn uiterlijk en mensen liepen vaak van hem weg of reageerden op een negatieve manier op hem. Op een bepaald moment in zijn vroege leven, komt hij een kat tegen. Hij verwachtte dat de kat net als de mensen van hem weg zou rennen, maar tot zijn grote vreugde besluit de kat niet weg te gaan en lijkt hij te genieten van het gezelschap van Hellboy.

Als een van de eerste levende wezens die niet van hem wegliepen (zijn adoptievader en een paar leden van de B.P.R.D. uitgezonderd), zou Hellboy’s fascinatie voor de katachtige hier begonnen kunnen zijn, waarbij het personage troost vond in deze vierpotige soort die net zo onafhankelijk en eigenzinnig was als hijzelf.

In de Hellboy In de films woont Hellboy samen met een groot aantal katten en is hij naar buiten toe dol op zijn harige vrienden. Er zijn een overvloed aan schattige momenten in de films waarin hij zijn zorgzame houding tegenover zijn katten laat zien, en hij is vaak het mikpunt van de grappen die zijn teamgenoten hem toewerpen wanneer Hellboy zich van zijn zachtere kant laat zien tegenover zijn katachtige metgezellen.

Andere mogelijke redenen waarom Hellboy van katten houdt

Hoewel Hellboy canoniek interactie had met een kat en er affectie voor toonde, kunnen er andere redenen zijn waarom katten zo’n belangrijke rol spelen in zijn leven. Hoewel we misschien nooit de volledige waarheid zullen kennen achter Mignola’s redenering voor Hellboy’s interesse in katten, kunnen we wel speculeren over de symboliek die katten kunnen hebben in de Hellboy universum op een bredere schaal.

Katten hebben altijd deel uitgemaakt van het occulte

Katten zijn door de geschiedenis heen afgebeeld naast het spirituele en het bovennatuurlijke. Van oude godheden tot machtige bovennatuurlijke monsters, onze katachtige vrienden worden al bijna 10.000 jaar geassocieerd met mystiek en het onbekende.

In veel oude religies en culturen werden katten gezien als behulpzaam en werden ze beschouwd als totems van geluk. Ze werden met het grootste respect behandeld, en velen werden afgebeeld als totems van verschillende goden en godinnen. Hun nut als jagers om muizenpopulaties laag te houden werd ook geprezen, en zij waren te vinden in vele delen van de wereld waar hun culturele invloed bleef groeien en evolueren.

In Hellboy, wordt het titulaire personage afgebeeld als een half-demon, half-mens hybride en wordt geassocieerd met de onderwereld. Gedurende de Renaissance werden katten (in het bijzonder zwarte katten) vaak afgebeeld als “kwade” wezens die geassocieerd werden met hekserij, de duivel, en alles wat stond tegenover wat door de kerk als “goed” werd beschouwd. Qua uiterlijk vertoont Hellboy gelijkenis met sommige afbeeldingen van een duivel, dus zou het logisch zijn dat katten zich tot hem aangetrokken voelen in de serie.

Echter, het feit dat Hellboy wordt getoond als een zachtaardig en vriendelijk wezen geeft aan dat misschien de religieuze voorstelling van katten als zijnde slecht, in feite het tegenovergestelde is van hoe ze in werkelijkheid zijn. Hellboy’s interacties met katten benadrukken dat katten vriendelijke wezens zijn die er niet om geven hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt.

Hellboy’s schepper zou commentaar kunnen geven op katten en cultuur

Mignola zou ook kunnen opmerken dat het vaak mensen zijn die anderen discrimineren, bespotten en beoordelen op basis van hun uiterlijk en capaciteiten, terwijl dieren veel meer geneigd zijn om niet te oordelen als het gaat om hoe iemand eruit ziet of met welke cultuur iemand zich identificeert, en ze zijn in staat tot moraliteit, hoewel misschien niet op hetzelfde niveau als menselijk begrip.

Het zien van de interactie tussen de katten en Hellboy, die eerder door andere mensen was aangespoord vanwege zijn enge persona, laat zien dat katten niet “een boek beoordelen naar zijn kaft” als ze een mens (of in dit geval een niet-mens) uitkiezen en in plaats daarvan Hellboy een kans gaven en hij, op zijn beurt, zijn genegenheid voor de katten liet zien. Het lijkt er ook op dat, over het algemeen, katten hem ook mogen en weten dat hij een vriend is.

Dit alles gezegd zijnde, heeft Mignola zelf in interviews verklaard dat wat hij tekent en afbeeldt in zijn verhalen geen echte betekenis of bijbedoeling achter zich hebben. Hoewel zijn interesse in religie en inspiratie uit het werk van schrijver en dichter John Milton bepaalde ontwerpen en mythologieën binnen de Hellboy universum, is er geen bewijs dat iets van dat alles van invloed is geweest op zijn beslissing om “kattenliefhebber” toe te voegen aan Hellboy’s persoonlijkheidskenmerken en elke redenering over waarom Hellboy van katten houdt is meestal slechts speculatie onder fans.

Het zou willekeurig kunnen zijn

Voor zover we weten, kan het gewoon een onbelangrijk punt zijn geweest dat oorspronkelijk geen betekenis had binnen de verhaallijn, maar de fans namen het idee over en gingen ermee aan de slag, dus de del Toro films die Hellboy’s liefde voor katten benadrukken kunnen meer inspelen op de interesse van de fans dan op de werkelijke relevantie van de verhaallijn en karakterontwikkeling. Of, het kan zijn dat Mignola, die zelf een kat heeft, gewoon een beetje van zijn eigen harige vriend in het Hellboy universum!

Conclusie

De waarheid achter de exacte reden waarom Hellboy zich zo met katten identificeert zal altijd een mysterie blijven, maar er is bewijs dat zijn voorliefde voor de katachtige soort voortkomt uit zijn interacties met hen als kind. De katten toonden hem genegenheid wanneer anderen dat niet deden, dus zijn band met katten kan gebaseerd zijn op een aangeboren behoefte aan familiale liefde en aandacht.

Als we dieper graven in de speculaties en gissingen over Hellboy’s fascinatie voor katten en de symboliek van katten door de menselijke geschiedenis heen, komt ook de mogelijkheid naar voren dat zijn relatie met katten meer cultureel en spiritueel bepaald is, en dat het slechts Mignola’s manier is om katachtige symboliek in lijn te brengen met de occulte sfeer van het Hellboy serie.