Waarom plassen katten in schoenen?

Er is niets erger dan je schoen aan te trekken om erachter te komen dat je kat daar haar behoefte heeft gedaan. Een drassige sok van plas is al erg genoeg, maar poep is nog erger.

Als je kat er een gewoonte van is gaan maken om in je schoenen te toiletteren, wil je weten hoe je dit kunt voorkomen – en snel! Maar om dit te doen, moet u eerst weten waarom uw kat deze onaangename gewoonte in de eerste plaats heeft ontwikkeld. Laten we eens nader bekijken waarom katten soms in schoenen plassen en poepen.

Snel overzicht

01

Katten plassen en poepen in schoenen om een aantal redenen, waaronder medische problemen, stress, een vuile kattenbak en conflicten met andere katten in het huishouden.

02

Zorg ervoor dat je voldoende kattenbakken in huis hebt voor het aantal katten dat je hebt. De gouden regel is één kattenbak per kat plus één extra.

03

Breng uw kat naar de dierenarts als u zich zorgen maakt dat hij mogelijk onwel is. Als medische problemen zijn uitgesloten, kan uw dierenarts voorstellen om u door te verwijzen naar een kattengedragsdeskundige om het probleem op te lossen.

#1 Kattenbak Aversie

Hoewel katten instinctief een kattenbak gebruiken, moet deze schoon worden gehouden en worden gevuld met een voorkeursstrooisel.

Katten zijn van nature schone dieren. Als hun kattenbak te vies is naar hun zin, kunnen ze besluiten om elders te toiletteren. Katten geven er instinctief de voorkeur aan om hun plas en poep te bedekken, zodat schoenen kunnen worden gezien als een goed alternatief voor een kattenbak omdat hun uitwerpselen aan het zicht zijn onttrokken.

Katten geven de voorkeur aan keuze als het gaat om hun kattenbak. De gouden regel voor het aantal dozen dat u in uw huishouden moet hebben, is één doos per kat plus één extra. Plaats de dozen op verschillende locaties in het huis, bij voorkeur ergens rustig en weg van de drukte van het huis. Het kan verleidelijk zijn om een kattenbak in een bijkeuken te plaatsen, maar houd er rekening mee dat sommige katten kunnen worden afgeschrikt om het te gebruiken als er een luidruchtige wasmachine of boiler in de buurt is.

Uw kat kan worden afgeschrikt om zijn kattenbak te gebruiken als u een andere kattenbakvulling gebruikt dan normaal. Verschillende katten geven de voorkeur aan verschillende substraten en kunnen met name het gebruik van een geparfumeerd nest vermijden. Vergeet niet dat katten extreem gevoelige neuzen hebben, dus een geparfumeerd nest zal voor hen veel sterker ruiken dan voor ons.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

#2 Medische aandoeningen

Ergens anders naartoe gaan dan de kattenbak is vaak een teken van een gezondheidsprobleem.

Soms kan een medische aandoening ervoor zorgen dat uw kat in uw schoenen plast of poept in plaats van zijn kattenbak te gebruiken.

Urinewegaandoening

Aandoeningen die de blaas beïnvloeden, kunnen pijnlijk zijn, waardoor katten de kattenbak associëren met ongemak.

Een van de meest voorkomende oorzaken voor katten die buiten hun kattenbak plassen, is katachtige lagere urinewegaandoeningen (FLUTD). Dit is de term die wordt gegeven aan een groep ziekten die urinewegproblemen bij katten veroorzaken. De meest voorkomende is feline idiopathische cystitis (FIC), die pijn kan veroorzaken tijdens het urineren en een verhoogde frequentie van urineren, vaak op andere plaatsen dan de kattenbak (bijvoorbeeld schoenen). Het kan worden verergerd door stress, onder andere redenen.

Urinekristallen en stenen kunnen een andere oorzaak zijn van ongepast urineren en deze kunnen levensbedreigend zijn als ze een urethrale obstructie veroorzaken. Dit is waar een blokkade voorkomt dat uw kat kan plassen en is een medisch noodgeval. U moet uw kat onmiddellijk naar de dierenarts brengen als u vermoedt dat hij niet in staat is om te plassen.

Lees ook: Urineweginfectie bij katten

Artritis

Oudere katten hebben misschien kattenbakken met lage zijkanten nodig, zodat ze gemakkelijk naar binnen kunnen.

Pijn van artritis kan betekenen dat uw kat terughoudender is om de kattenbak te gebruiken en eerder geneigd is om elders een plek te zoeken om te plassen en te poepen. Kattenbakken met diepe zijkanten kunnen betekenen dat uw kat moeite heeft om in en uit te komen, dus probeer de doos te verwisselen voor een doos met ondiepere zijkanten om te zien of dit helpt.

Lees ook: Waarom graven katten in hun kattenbak?

Ziekten die verhoogd urineren veroorzaken

Frequent urineren kan ertoe leiden dat sommige katten meer plaatsen vinden om naartoe te gaan als hun kattenbak vol raakt.

Medische aandoeningen zoals diabetes of nierziekte kunnen ervoor zorgen dat uw kat meer drinkt en vervolgens vaker plast. Uw kat kan ervoor kiezen om uw schoenen als tweede kattenbak te gebruiken als ze vaker urineert.

Lees ook: Wat is het beste voedsel voor katten met een nierziekte?

Cognitieve disfunctie

Oudere katten met katachtige dementie kunnen last hebben van verwarring en vergeten waar hun doos is.

Oudere katten kunnen cognitieve disfunctie ontwikkelen, vergelijkbaar met dementie bij mensen. Dit kan ertoe leiden dat ze vergeten hun kattenbak en toilet op vreemde plaatsen zoals je schoenen te gebruiken, en wat resulteert in ander vreemd gedrag.

#3 Stress

Stress is een veel voorkomende reden waarom katten op ongewenste plaatsen kunnen gaan plassen en poepen.

Schijnbaar kleine dingen kunnen een bron van stress zijn voor katten en een gestreste kat kan allerlei ongewenst gedrag vertonen, van overmatige vocalisatie tot het uittrekken van hun eigen vacht. Stress is een veel voorkomende reden voor ongepaste toiletgewoonten zoals plassen en poepen in schoenen. Bronnen van stress voor een kat kunnen dingen zijn zoals een nieuwe baby in het huishouden, luidruchtige bouwers naast de deur, een nieuwe kat in de buurt of te veel ongewenste ophef en aandacht van een persoon.

Onderliggende medische aandoeningen moeten door een dierenarts worden uitgesloten voordat u aanneemt dat het ongepaste schoenentoilet van uw kat te wijten is aan stress. Waar mogelijk zal het elimineren van de bron van stress het probleem meestal oplossen. Soms is dit niet mogelijk, of kun je er misschien niet achter komen wat je kat stress bezorgt. In deze gevallen kan het gebruik van kalmerende supplementen of plug-in feromoonverspreiders helpen om uw kat te ontspannen en hem een veilig gevoel te geven.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#4 Conflict met een ander huisdier

Als een kat voorkomt dat een kat de kattenbak gebruikt, worden ze gedwongen om een nieuwe plek te vinden om naartoe te gaan.

Katten vinden het niet altijd leuk om met andere katten te leven. Huishoudens met meerdere katten kunnen voor sommige katten een bron van stress zijn, vooral als het huis relatief klein is en er geen grote open ruimtes zijn voor katten om elkaar te vermijden als ze dat willen. Zelfs als je geen gevechten hebt meegemaakt, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat je een harmonieuze groep katten hebt.

Kijk goed en je merkt misschien dat er een assertievere kat is die een meer nerveuze kat pest. Katten kunnen soms voorkomen dat andere katten toegang krijgen tot hun middelen zoals de kattenbak, waardoor ze ervoor kiezen om elders te toiletteren, zoals in uw schoenen!

Soms kan de stress alleen al van het leven met een andere kat ertoe leiden dat uw kat uw schoenen gebruikt om in te plassen en te poepen, zelfs als de andere kat zijn toegang tot de kattenbak niet direct blokkeert.

Lees ook: 5 redenen waarom katten zo van schoenen houden

#5 Territoriummarkering

Als uw schoenen aan de buitenkant doorweekt zijn, kan uw kat urinemarkeringen zijn.

Katten markeren hun territorium meestal door urine te spuiten, in plaats van te plassen tijdens het hurken of poepen. Sommige katten zullen urine op dingen spuiten in een poging een partner aan te trekken.

Urine spuiten wordt uitgevoerd terwijl een kat rechtop staat en zijn staart verticaal houdt, meestal tegen een verticaal oppervlak. Als gevolg hiervan zou je meer kans hebben om je schoenen bedekt met urine te vinden, in plaats van een plas urine in de schoen.

Het castreren van uw kat voorkomt meestal dat hij zijn territorium markeert of probeert een partner te vinden door urine te spuiten. Af en toe als het een langdurig gedrag is geweest, wordt het een gewoonte en kan het doorgaan, zelfs als een kat is gecastreerd. Als dit het geval is, moet u mogelijk uw dierenarts raadplegen voor advies of verwijzing naar een kattengedragsdeskundige.

Lees ook: Genieten katten van seks of paring?

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat in mijn schoenen plast en poept?

De eerste stap naar het oplossen van ongepaste eliminatie is uitzoeken wat de oorzaak is.

  • Probeer te bepalen waarom je kat in je schoenen toilett. Het is misschien niet gemakkelijk, maar meestal kun je een reden ontdekken voor de slechte gewoonte van je kat.
  • Houd je schoenen buiten bereik. Je kat kan niet in je schoenen plassen of poepen als hij er niet bij kan. Als er echter een onderliggende oorzaak is in plaats van dat het gewoon een slechte gewoonte is, kan dit er gewoon voor zorgen dat uw kat ergens anders in uw huis plast en poept.
  • Was of spray je schoenen met een enzymatische reiniger. Normaal wasmiddel snijdt het niet – katten hebben zulke gevoelige neuzen dat ze nog steeds sporen van urinegeur op je schoenen kunnen ruiken, zelfs na het wassen. Enzymatische reinigingsmiddelen breken geuren af zodat er geen spoor achterblijft.
  • Gebruik nooit verbale of fysieke straf op uw kat. Je kat zal niet begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan en zal alleen maar bang voor je worden. Het kan het probleem zelfs verergeren, vooral als de oorzaak stress is.
  • Breng uw kat naar de dierenarts om haar te laten controleren. Uw dierenarts zal in staat zijn om onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten die het gedrag van uw kat kunnen veroorzaken en u helpen het probleem op te lossen. Ze kunnen voorstellen om u door te verwijzen naar een gekwalificeerde kattengedragsdeskundige als er geen medische reden voor het toiletteren van uw kat wordt gevonden.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen

Laatste gedachten

Aarzel niet om uw dierenarts om hulp te vragen bij het oplossen van de ongepaste eliminatiegewoonten van uw kat.

Nu je enkele van de redenen begrijpt waarom je kat in je schoenen zou kunnen plassen en poepen, hopelijk kun je de oorzaak achterhalen. Zoals met elk probleem, zijn er oplossingen, dus wanhoop niet. Kattengedrag kan complex zijn, dus raadpleeg uw dierenarts als u merkt dat het probleem niet gemakkelijk kan worden opgelost.

Lees ook: Welke geuren schrikken katten af van plassen?

Veelgestelde vragen

Waarom blijft mijn kat in mijn schoen plassen?

Katten plassen in schoenen om een aantal redenen, waaronder stress, een vuile kattenbak of een medische aandoening. Breng uw kat naar de dierenarts, die u kan helpen de oorzaak te bepalen en een oplossing te vinden.

Waarom houden katten van vuile schoenen?

Katten hebben extreem gevoelige neuzen en een vuile schoen kan hen veel informatie geven over waar die schoen is geweest en waarmee hij in contact is geweest. Katten zullen vaak veel tijd besteden aan het snuiven van versleten schoenen.

Waarom zetten katten dingen in schoenen?

Sommige katten houden ervan om dingen te “jagen” en ze vervolgens te verbergen voor later. Schoenen bieden hen een kleine, geheime schuilplaats voor speelgoed of andere voorwerpen die ze waardevol of vergelijkbaar met prooien beschouwen.