Waarom likt mijn kat alles?

Verzorging is een van de vele talenten die onze katten speciaal maken. Ze kunnen hun ruige vacht, of de vacht van hun soortgenoten, in zijdeachtige perfectie veranderen, terwijl ze lekker luieren op een zonnig plekje.

De meesten onder ons zijn misschien ook vertrouwd met het zandpapieren gevoel van de tong van onze kat, en ondanks de ruwheid ervan, zijn we misschien zelfs blij met hun verzorgingscapaciteiten van tijd tot tijd.

Maar wat gebeurt er als ze ook aan andere dingen in huis beginnen te likken? Sommige katten kunnen het gewoon niet laten en hun standaard manier om de wereld om hen heen te verkennen is…likken!

Als je hier bent gekomen, leef je waarschijnlijk met zo’n kat en vraag je jezelf regelmatig af: waarom likt mijn kat alles? Als je kat af en toe aan niet-voedingsvoorwerpen likt, kan het zijn dat hij nieuwsgierig is naar een nieuwe geur of een voorwerp dat je hebt meegenomen. Dit gedrag is waarschijnlijk onschuldig, tenzij het omslaat in obsessief likken, wat te maken kan hebben met stress, voedingsbehoeften, of een vorm van pica.

Als je meer wilt weten over wat een kat ertoe aanzet om alles te likken, dan kun je bij ons terecht!

Laten we er eens induiken!

Waar gebruiken katten normaal hun tong voor?

Zoals bij de meeste katachtige zaken speelt de tong een belangrijke rol in het welzijn van een kat. Voordat we begrijpen waarom katten aan bepaalde voorwerpen en oppervlakken likken, is het belangrijk om de grote functies van hun tong te begrijpen. Wat wij zouden kunnen zien als een eenvoudige handeling van zelfreiniging, kan een veel gecompliceerdere taak zijn.

Schoonhouden

Katten staan bekend als zelfvoorzienende dieren, vooral als het gaat om hun basisbehoeften en schoonhouden is wat ze het beste kunnen. Er is veel onderzoek gedaan naar de tong van katten en onderzoekers hebben ontdekt dat de tong van een kat gebogen is en een hol uiteinde heeft. Hij is bedekt met kleine stekeltjes, papillen genaamd, die aanvoelen als schuurpapier en grote hoeveelheden speeksel van de mond naar de vacht kunnen overbrengen.

David Hu, een bio-ingenieur aan Georgia Tech verklaart dat, “een kattentong werkt als een zeer slimme kam.” Maar hun tong helpt onze katten niet alleen om de huid onder de vacht te bereiken en schoon te houden, het helpt ook om hun lichaamstemperatuur te verlagen, omdat het speeksel verdampt.

Dus, tijdens het verzorgen, houden onze pluizenbollen zichzelf schoon en koel, maar ze ontwarren ook succesvol hun vacht. Alexis Noel, een Ph.D. kandidaat in werktuigbouwkunde legt uit dat “wanneer de tong over de vacht glijdt, de haken zich kunnen vastzetten aan klitten en addertjes onder het gras. Terwijl de haken aan de haak trekken, draait de haak en wordt de knoop langzaam uit elkaar getrokken.

Misschien zijn onze katten toch niet lui, misschien zijn het wel legendarische multitaskers!

Vrienden maken

Hoewel de rol van de tong vooral is om onze kitties toonbaar te houden, zoals met de meeste dingen in het leven, kan het ook meer dan één doel dienen. Voor katten kan hun verzorgingstechniek een manier zijn om vriendschap te sluiten met een andere kat. Studies ondersteunen dit door te zeggen dat “allogrooming (wat een speciale term is die sociaal verzorgen beschrijft) een vorm van zorgzaamheid is door fysiek contact.”

Katten leren dit gedrag meestal van hun moeder, een gedrag dat de volwassen katten later in hun leven gebruiken als een teken van vertrouwdheid en verwantschap met andere katten en mensen. Dus, als je ziet dat je kitties hun verzorgingsenergie aan elkaar besteden is de kans groot dat ze een aan elkaar gebonden stel zijn.

Eten en Drinken

Om hun voedsel in hun mond te krijgen gebruiken dieren meestal hun tanden, handen, poten of lippen, maar katten vertrouwen ook op hun tong. Uit onderzoek blijkt dat de papillen in de tong van onze kat hen ook helpen bij het vastpakken van hun voedsel. “De scherpe punt kan helpen bij weefselvervorming en penetratie in vlees.”

Zelfs wanneer we misschien geen voedseldeeltjes op de grond zien liggen, kan hun tong het gemakkelijk van het oppervlak schrapen. Hun tong kan ruw zijn en door zacht vlees scheuren, maar kan ook de zwaartekracht trotseren. In tegenstelling tot de meeste dieren gebruiken katten het puntje van hun tong om water naar boven te trekken, waarbij ze hun kaken sluiten voordat de zwaartekracht de vloeistofkolom terug naar de aarde trekt.

Roman Stocker, een professor in civiele en milieutechniek aan het Massachusetts Institute of Technology, verklaart dat, “door op het juiste moment te likken, optimaal gebruik maken van dit evenwicht tussen traagheid en zwaartekracht.” Deze twee eet- en drinkfuncties zijn belangrijk om te onthouden, omdat ze ons aanwijzingen kunnen geven bij het onderzoeken van het gedrag waarbij katten alles likken.

Om hun omgeving te verkennen

Katten zijn afhankelijk van al hun zintuigen om hun omgeving te begrijpen en op vele manieren te claimen. Territorium is erg belangrijk voor een kat en door het te verkennen met behulp van zicht, geluid en geur kunnen ze er betekenis aan geven en het opeisen als hun eigen terrein.

Maar hoe helpt smaak een kat door de wereld te navigeren, vooral omdat ze niet echt goede smaakreceptoren hebben? Terwijl katten niet in staat zijn iets zoets te proeven, hebben recente studies aan het licht gebracht dat katten meerdere functionele bittere smaakreceptoren hebben behouden.

Sommigen geloven dat dit vermogen katten helpt om gif te detecteren als ze het proberen te consumeren, en in plaats van het op te eten, zullen ze het uitspugen. Wetenschappers geloven dat deze ontdekking kan verklaren waarom sommige van onze katachtige opperheren kieskeurig zijn met hun voedsel. Maar hun slechte smaakvermogen zou ook kunnen verklaren waarom ze aan niet-voedselvoorwerpen likken.

Voor Comfort en Ontspanning

Katten proberen meestal een rustig leven te leiden en verzorging kan voor een kat het equivalent zijn van een bad voor of na een lang dutje. Een gezonde en schone vacht is reden genoeg om te geloven dat onze pluizige katachtige familieleden gelukkig en tevreden zijn. Maar soms is de vachtverzorging een nuttige ontspanningstechniek wanneer de dingen een beetje stressvol zijn.

Zoals we al vaak hebben besproken, kunnen katten gestrest en angstig worden over veel dingen in hun leven. Het kan een eenvoudige reden zijn, zoals ons missen als we op vakantie zijn of iets traumatischer, zoals het verlies van hun kattenvriendje. Wat de stressfactor ook is, er zijn katten die zichzelf proberen te kalmeren, door te poetsen.

Dit gedrag kan komen en gaan, en het hoeft niet te betekenen dat het slecht is voor je kat. Over-kammen of ook bekend als “psychogene alopecia,” aan de andere kant kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. Uw kat kan overspannen zijn, of allergisch voor voedsel, vlooien, of voor iets in hun omgeving.

Het is belangrijk om dit probleem aan te pakken zodra je het opmerkt en een bezoek aan de dierenarts zal je helpen te achterhalen wat de oorzaak is van dit stress-ontlastende gedrag.

Oké, dus waarom likt mijn kat alles?

Als je eenmaal doorhebt hoe de tong van je kat werkt, kun je je gaan afvragen of sommige likgedragingen van je kat normaal zijn. Misschien is uw kat wel een professionele likker die met zijn tong door het huis gaat om alle oppervlakken te inspecteren. Misschien vindt u uw kat wat kieskeuriger, maar vindt u het likken van uw leren tas of het tapijt nog steeds een ongewone bezigheid.

Dus, wat betekent alles likken eigenlijk?

Nou, het hangt ervan af waar je kat aan likt! Uiteraard is “alles” nogal ruim, maar laten we eens kijken naar een paar van de meest voorkomende dingen waar katten aan likken en zien hoe het verband kan houden met normaal likgedrag.

1. Mijn kat likt mij

De sensatie van je kat die langzaam je handen, gezicht of haar likt is misschien niet de meest aangename, aangezien hun tongen gemaakt zijn om langzaam zacht vlees uit elkaar te halen, maar het kan wel het liefste teken van genegenheid zijn. Immers, katten likken niet zomaar iedereen!

Dit gedrag komt voort uit hun kittentijd, wanneer hun moeders hen zullen likken om hen schoon te houden, de ademhaling en bloedsomloop te stimuleren, alsmede hen te helpen naar het toilet te gaan. Natuurlijk proberen onze katten ons niet te helpen om op tijd op het toilet te zijn, maar ze zijn zorgzaam net als hun moeders.

Dit is een verzorgend gedrag dat ons laat zien dat ze van ons houden. Likken maakt deel uit van het sociale gedrag van een kat en op deze manier wisselen ze geuren uit die hen helpen jou te herkennen en op hun beurt jullie band te versterken!

Sommige katten kunnen je likken en dan bijten, wat een veel voorkomend gedrag kan zijn tijdens speeltijd, of het kan een liefdesknabbel zijn. Dr. Karen Becker legt dit gedrag uit door te zeggen dat, “dit liefdesvertoon van je kat een beetje pijnlijk kan zijn, maar je kat begrijpt echt niet dat haar liefdesknabbel niet altijd aangenaam is voor jou.”

2. Mijn Kat Likt Aan De Tapijten Of De Vloeren

Hoezeer we ook proberen om ons huis schoon te houden, er zijn altijd dingen die mis kunnen gaan. Misschien heb je wat kattenvoer gemorst. Ik laat wel vaker kattenvoer vallen, omdat mijn beide katten mij steeds van mijn voeten proberen te stoten voordat ik de etensbak op de grond heb gezet.

Maar het kan ook een lekkende boodschappentas zijn of een vuilniszak (ik weet het, vies!) die je niet hebt opgemerkt. Katten vertrouwen meer op hun reukzin dan op hun smaakreceptoren, dus een vreemde geur van een vergeten en verschrompeld stukje kaas kan zijn wat ze van de vloer en het tapijt likken.

Houten vloeren kunnen geuren absorberen, terwijl koele tegels een kleine hoeveelheid condensatie op het oppervlak kunnen hebben, wat betekent dat je kat aangetrokken kan worden door deze nattigheid. Als je ziet dat je katje aan de vloer of het tapijt likt, zorg er dan voor dat hij water en voer heeft, en probeer die plek schoon te maken met een huisdiervriendelijk schoonmaakmiddel.

Het kan ook zijn dat je pluizige metgezel aan je muren likt. Hij kan aangetrokken worden door de textuur of de vochtigheid die erop kan bouwen. Sommigen onder u hebben misschien dezelfde ervaring met douchegordijnen! Ik daarentegen heb mijn katten in de winter aan mijn ramen zien likken en toen ik probeerde uit te zoeken waarom, zag ik druppeltjes vocht die er vanaf druppelden.

Nu kunnen er bij tapijten meer voedseldeeltjes tussen de stof terechtkomen, maar er zijn ook katten die zich aangetrokken voelen tot het materiaal zelf. Sommige katten houden van pluizige texturen die ze kunnen kneden en bijten en in sommige gevallen verteren.

De volgende keer dat je merkt dat je katje aan je tapijt likt en zuigt, let dan beter op om te zien of ze meer doen dan dat. Misschien verteert uw kat delen van het tapijt, in dat geval moet u het tapijt verwijderen en natuurlijk uw dierenarts raadplegen.

3. Mijn kat likt aan mijn meubilair

Dit gedrag kan eigenlijk frustrerend worden voor veel katteneigenaren, vanwege de schade die een kat kan maken. Natuurlijk weten we allemaal dat het hebben van katten ook betekent dat je dit “destructieve” gedrag tot op zekere hoogte accepteert, vooral als ze een voorkeur hebben gekregen voor een bepaald meubelstuk.

Probeer je kat niet de schuld te geven van dit gedrag, maar probeer te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn. Er kan een voedselvlek zijn of de geur van catnip van een speeltje dat erop is achtergelaten. Het wassen van de kussens van je bank of er een hoes overheen doen kan helpen om hun ruwe tongen weg te houden.

Als je katje niet krols is of ze worden bedreigd door een vreemd huisdier of gast, dan markeren ze misschien hun territorium door tegen die plek aan te wrijven en er ook aan te likken. Op die manier laten ze er wat van hun geur achter, in een poging om hun eigendom veilig te stellen. Studies suggereren dat, “de geur de inwonende kat gerust kan stellen.”

4. Mijn kat likt aan de lakens en dekens van mijn bed

Alle bovenstaande verklaringen voor het likken van je kat kunnen worden toegepast op je lakens, dekens, en zelfs je eigen kleren. Misschien merkt u dat uw kat ze hardnekkiger markeert nadat u ze gewassen heeft, in een poging ze terug te winnen als hun eigen. Als u een nieuwe kat of gast te logeren krijgt, kan het zijn dat zij het om dezelfde reden doen.

Maar als je hebt genoten van ontbijt op bed, dan kunnen er een paar lekkere kruimels op je deken achterblijven. Je kunt ook merken dat je kat je deken kneedt en bijt en zelfs aan de stof likt als die van wol of een soortgelijke textuur is gemaakt.

Studies hebben aangetoond dat dit gedrag in verband kan worden gebracht met een abnormaal intense eetlust, medische problemen, of omgevingsfactoren. Bijvoorbeeld, “vroeg spenen en kleine worpgrootte werden geassocieerd met een verhoogd risico op wol-zuiggedrag bij Birmaanse katten.” Maar aangezien alle katten dit gedrag kunnen vertonen, is het raadzaam uw dierenarts te bezoeken voor meer informatie.

5. Mijn Kat Likt Aan De Kattenbak

Deze kan je neus doen rimpelen en ons doen denken dat katten toch niet zo proper zijn, maar dit heeft niets te maken met properheid, althans niet in hun ogen. Als je al een kat hebt en besloten hebt om nog een kitten of zelfs een oudere kat te adopteren, zou je kunnen merken dat ze aan de kattenbak snuffelen en er zelfs aan likken.

Als u onlangs de kattenbakvulling hebt vervangen door een andere soort, een ander merk of zelfs een geparfumeerde kattenbakvulling, dan kan het zijn dat uw kat eraan likt om het doel ervan te begrijpen. Er zijn katteneigenaren die korrels gebruiken als kattenbakvulling en sommige katten kunnen de textuur interessant vinden om aan te likken en op te kauwen.

Dan weer zou het niets te maken kunnen hebben met de kattenbakvulling zelf, maar met het plastic van de bak. Sommige katten vinden plastic lekker om op te kauwen, net als de smaak en de textuur ervan. Dodman, auteur van Pets On The Couch suggereert dat het likken aan plastic een “textuur-specifieke eetstoornis” is, en hoewel het gewoon likken aan plastic niet gevaarlijk is kan het verteren ervan leiden tot darmverstoppingen.

Het eten van de kattenbakvulling zelf kan ook ongezond zijn, dus het veranderen van het merk of type kattenbakvulling kan de eerste stap zijn. Zoals altijd is het raadzaam om uw dierenarts te bezoeken, omdat het verteren van kattenbakvulling of een stuk plastic gevaarlijk kan zijn en de gewoonte zelf gerelateerd kan zijn aan een medische aandoening.

Waarom likt mijn kat dwangmatig aan alles?

Als je erachter komt dat je kat graag aan de meeste dingen in je huis likt, inclusief jou, kan je gaan twijfelen aan hun geestelijke gezondheid. Natuurlijk kan het een nauwelijks waarneembare eigenaardigheid zijn, maar wat als het dat niet is. Katten zijn in staat om dwangmatig gedrag te ontwikkelen dat gevaarlijk kan worden. Daarom is het belangrijk om de redenen achter de non-stop likken routine van uw kat te onderzoeken.

Medische Oorzaken

Katten besteden een groot deel van hun dag aan het verzorgen van zichzelf, “omdat katten zich vaak verzorgen, merken eigenaren meestal geen probleem op totdat ze aanzienlijk haarverlies of huidlaesies waarnemen,” zegt Pamela Perry, DVM, animal behavior resident van de Animal Behavior Clinic aan Cornell University’s College of Veterinary Medicine.

Overgrooming wordt meestal veroorzaakt door een dermatologisch probleem, dat jeuk of pijn veroorzaakt. William Miller, Jr., VMD een gecertificeerd specialist in dermatologie, legt uit dat overmatig likken kan worden veroorzaakt door, “van alles, van parasieten bij kittens tot neurologische aandoeningen bij oudere katten.

Wat belangrijk is om ook op te merken als je je kat ziet verzorgen zijn de plekken, die ze kiezen om overmatig te likken. William Miller suggereert dat het likken van de kop van de staart veroorzaakt kan worden door vlooien, terwijl katten die voedsel- of pollenallergieën hebben misschien voor hun rug, buik of andere lichaamsdelen gaan.

Met over-kammen, kunt u merken dat uw kat buitensporig veel haarballen produceert, die op zichzelf gevaarlijk kunnen worden. Een haarbal kan “te groot worden om door de nauwe sluitspieren te gaan die van de slokdarm naar de maag of van de maag naar het darmkanaal leiden,” legt Dr. Goldstein, DVM, een universitair hoofddocent in de geneeskunde van kleine dieren aan het College of Veterinary Medicine van Cornell University uit.

Vanwege dit alles is het altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen wanneer u tekenen van overgrooming ziet.

Stress of verveling

Als je alle mogelijke medische problemen hebt uitgesloten, dan is het tijd om te kijken naar het psychologische welzijn van je kat. Ik weet zeker dat we allemaal proberen om onze katers gelukkig te houden, maar er zijn een paar dingen waar je je misschien niet bewust van bent, en met verlegen katten, kan het heel lastig zijn.

Zoals we al eerder vermeldden, gebruiken katten misschien het verzorgen of het kneden en zuigen op dekens om zich te ontspannen en te kalmeren. Het is heel goed mogelijk dat uw kat dit ook doet met andere stoffen en voorwerpen of zelfs op u.

Dit gedrag is vaak geworteld in de kittentijd en Rachel Barrack, een dierenarts van Animal Acupuncture zegt dat, “veel katten dragen dit gedrag tot in de volwassenheid en kunnen hun eigenaars, andere harige broers en zussen of beddengoed kneden.”

Grote veranderingen, zoals verhuizen of een ander mens of huisdier in het gezin brengen, kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich verwaarloosd voelt. Daarom is het belangrijk dat hun omgeving gevuld is met vertrouwde geuren, verstopplekjes, speeltjes, krabpalen, en natuurlijk de nodige kattenbakken, voer- en waterbakjes.

Als je ook merkt dat je katje je voortdurend likt, dan missen ze je waarschijnlijk en is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om hun pelsbaby gerust te stellen. Dr. Perry zegt dat tijd doorbrengen met je kat erg belangrijk is, “vinden wat je kat leuk vindt of het nu knuffeltijd met jou is of een favoriet speeltje dat is als een veiligheidsdeken kan stress verlichten.”

Het creëren van een vaste routine en het verwennen van onze katten kan hen helpen zich veilig te voelen en ons meer te vertrouwen. Je kunt ook wat leuke activiteiten inlassen die de stress voor jou en je kat zullen verlichten!

Pica

Het overmatig likken en bijten aan non-food materialen, vooral plastic of synthetische stoffen, kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening die “pica” heet.

Er zijn ook katten die de voorkeur geven aan pluizige en donzige stoffen, meestal gemaakt van wol. Helaas, tenzij het je favoriete wollige trui is die ze verorberen, kan dit gedrag onopgemerkt blijven. Dat is de reden waarom, zodra je merkt dat je kat iets overmatig likt, controleer dan of ze er daadwerkelijk delen van opeten.

Katten met onverklaarbare gastro-intestinale symptomen en een geschiedenis van het eten van ongewone voorwerpen moeten meteen worden onderzocht, zegt Arnold Plotnick, een Doctor in de Diergeneeskunde bij het ACVIM. Daarom is het belangrijk dat u uw plaatselijke dierenarts bezoekt en kijkt wat er gedaan kan worden om de ongewone liefde van uw kat voor kunstmatige stoffen onder controle te krijgen.

Er zijn enkele rassen die wellicht meer vatbaar zijn voor “pica”, en specifiek voor wol zuigen. Studies tonen aan dat Maine Coon en Noorse Boskatten dit gedrag kunnen ontwikkelen. Maar zelfs als uw kat geen raskat is, kan hij toch tekenen van pica vertonen, die niet ongecontroleerd moeten blijven.

OCD

Tenslotte kan overmatig likken een obsessief-compulsieve stoornis zijn. Volgens studies kunnen dwangstoornissen bij dieren voorkomen zonder dat zij lijden aan dermatologische, neurologische, of andere medische aandoeningen.

Misschien merk je dat je kat herhaaldelijk, overdreven gedrag vertoont dat geen doel lijkt te hebben. Het kan gaan om dwangmatig ijsberen, herhaald vocaliseren, maar ook likken, eten en kauwen aan stoffen, willekeurige voorwerpen, en hun eigen vacht.

Er zijn een paar factoren die dit soort dwangmatig gedrag kunnen veroorzaken en meestal is het stress gerelateerd. Het kan een verandering in de routine of het leven van uw kat zijn, maar ook onze eigen tussenkomst. Sommige eigenaren versterken dit gedrag of veroorzaken het door hun katten te straffen.

Mentale stoornissen die uniek kunnen zijn voor elke kat of zich kunnen ontwikkelen met de leeftijd zijn ook mogelijke oorzaken voor OCD. Daarom is het belangrijk dat zowel uw dierenarts als een gedragstherapeut uw kat onderzoeken en u helpen te achterhalen wat de oorzaak is van dit overmatig likken en of OCD de schuldige is.

Hoe het overmatig likken van uw kat te behandelen?

Het hebben van een kat die alles likt kan je verontrusten, vooral als je merkt dat ze niet-voedsel materialen verteren. Daarom is het belangrijk om dit gedrag aan te pakken voordat het escaleert, en uw kat uiteindelijk gewond raakt.

Beperk de mogelijkheden van uw kat

Gelukkig hebben katten meestal een soort materiaal dat ze verkiezen boven andere, ook al voelt het wel alsof ze zowat alles lusten.

Als je merkt dat je kat meer dan normaal aan verschillende oppervlakken, stoffen en voorwerpen likt, dan is een van de eerste stappen die je zou kunnen nemen ze uit je huis te verwijderen of ze ontoegankelijk te maken. Probeer de wollen dekens te verbergen als je er niet bent om je kat te observeren. Ontdoe uw kat van alle plastic waar hij graag aan likt of op kauwt.

Sommige katten kunnen geobsedeerd raken door planten, dus zorg ervoor dat ze katvriendelijk zijn, want veel planten kunnen erg gevaarlijk en giftig zijn. Ik heb een groeiende collectie in mijn huis en ook al zijn ze allemaal veilig, toch houd ik ze buiten het bereik van mijn katten.

Je zou ook wat kattengras kunnen kopen om hun interesse af te leiden. Hoewel katten geen gras nodig hebben als hun dieet evenwichtig is, suggereert Dr. Lori Teller, een klinisch universitair hoofddocent aan het Texas A&M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences, dat het een bron van milieuverrijking kan zijn. Het is ook vrij gemakkelijk te kweken en als u op zoek bent naar een budgetvriendelijke manier om te zien of uw kat van kattengras houdt, kunt u deze kit op Amazon bekijken.