Waarom zijn katten zo klein?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Heb je ooit het gevoel dat je kat de mini versie is van hun grotere katachtige neven, zoals de koninklijke leeuw, of de exotische tijger? Als ik mijn zwarte kat zijn speelgoedmuizen zie besluipen, stel ik me hem altijd voor als een grote panter in de wildernis, alleen minder eng!

En hoewel ik mijn katjes op zakformaat graag in huis heb, doet hun kleine gestalte me toch afvragen…

Waarom zijn katten zo klein in vergelijking met hun veel grotere neven?

Gedomesticeerde katten zijn het kleinste lid van de Felidae familie, die alle katten omvat. Natuurlijke selectie gaf de voorkeur aan kleinere katten, vanwege de leefomstandigheden, waarin ze met meer succes konden overleven op kleinere prooien en zich konden verstoppen in kleinere schuilplaatsen.

Laten we eens dieper in het historische verleden van onze kat duiken en de redenen achter hun kleine formaat ontdekken en hoe nauw ze verwant zijn aan grote katten!

Waarom zijn katten zo klein?

Hoewel je misschien denkt dat je kat al vrij klein is voor een kat, zijn we hier niet om katachtigen te vergelijken, maar om de evolutie van katten te onderzoeken en de manieren waarop die verbonden is met hun petite formaat!

De voordelen van klein zijn

Of we het nu hebben over huiskatten of andere kleine dieren, er moet een reden zijn achter hun mini formaat, en vanuit een evolutionair perspectief, moet het voor hun eigen voordeel zijn. Katachtigen zijn er in alle maten, maar het kleine postuur van een kat kan worden toegeschreven aan beperkte hulpbronnen, en klein zijn vermindert zeker de totale energie die je lichaam nodig heeft.

Felisa Smith van de Universiteit van Mexico, die de lichaamsgrootte van dieren uitgebreid heeft bestudeerd, legt uit dat de voordelen van kleiner zijn onder meer zijn “een verhoogde warmteafvoer naarmate de lichaamsgrootte afneemt; een vroegere voortplanting binnen de levensduur van een soort, en mogelijk een grotere weerstand tegen uitsterven, aangezien kleinere dieren over het algemeen talrijker zijn.

De oorsprong van katten

Om te begrijpen waarom katten eruit zijn gaan zien zoals ze eruit zien, moeten we ook kijken naar hun classificatie. Allereerst maken katten deel uit van een grote familie die bestaat uit 36 wilde kattensoorten. Nadine Lamberski, Chief Animal Health Officer stelt dat “deze katachtigen morfologisch op elkaar lijken met ronde, platte gezichten, snorharen in het gezicht, grote ogen en grote oren. Ze hebben het breedste scala aan lichaamsafmetingen van alle levende carnivorenfamilies.”

De Felidae familie kan worden onderverdeeld in twee onderfamilies, de eerste is de Pantherinae, die katten omvat die brullen, zoals leeuwen, tijgers, luipaarden, en jaguars. De tweede wordt Felinae genoemd, en omvat de poema, cheetah, lynxen, ocelots, en de huiskat.

Om nog preciezer te zijn, alle kleine en middelgrote kattensoorten, met inbegrip van onze huiskatten, maken deel uit van het geslacht Felis, en genetische studies hebben aangetoond dat de huiskattenlijn “ongeveer 6,2 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika van een gemeenschappelijke voorouder is afgeweken”.

Bovendien toonden deze studies aan dat onze katten deel uitmaken van de meest recente afstamming en dat gedomesticeerde katten afstammen van de kleine wilde kattensoort die inheems is in Afrika, genaamd Felis Silvestris Lybica. Door naar deze ontdekkingen te kijken, hoewel katten deel uitmaken van een vleesetende familie die grote katachtigen omvat, waren huiskatten altijd klein, althans gedurende miljoenen en miljoenen jaren.

De domesticatie van katten

Wat katten onderscheidt van andere katachtigen is niet alleen hun kleine gestalte, maar ook hun nauwe relatie met de mens. Wat bij sommigen de vraag oproept of de mens iets te maken had met hun kleinheid.

De mens houdt zich al honderden jaren bezig met het selectief fokken van dieren, waardoor nieuwe rassen ontstaan met nieuwe unieke kenmerken. Natuurlijk hebben ook katten deel uitgemaakt van het selectief fokken, maar volgens onderzoek “vond de meeste selectie die de vandaag erkende kattenrassen voortbracht, plaats in de laatste 75 jaar.” Terwijl wat honden betreft de mens al veel langer betrokken is bij het “creëren” van nieuwe en verschillende rassen!

Wat nog interessanter is, is dat, terwijl katten al minstens 10.000 jaar geleden besloten lid te worden van de menselijke gemeenschappen, zoals de Egyptische obsessie ons heeft laten zien, zijn katten in deze periode niet veel veranderd. In feite toonde een studie uitgevoerd door Claudio Ottoni van de Universiteit van Leuven aan dat “wilde en gedomesticeerde katten geen grote verschillen vertoonden in hun genetische samenstelling.”

Dit bewijst dat onze kleine katachtige metgezellen weliswaar de kneepjes van ware vriendschap hebben geleerd, maar dat ze waarschijnlijk nog steeds wild van hart zijn, vergelijkbaar met de grote katten!

Stammen katten af van leeuwen en tijgers?

We weten dat alle katachtigen deel uitmaken van dezelfde familie, dus is het logisch dat onze kleine pluizenbollen nauw verwant zijn aan grote katten zoals leeuwen en tijgers. Wel, onderzoekers ontdekten dat “gewone huiskat ongeveer 95,6% van zijn DNA deelt met tijgers, waarvan ze ongeveer 10,8 miljoen jaar geleden op de evolutionaire boom divergeerden.

Studies vertellen ons ook, dat “van alle katachtigen, de grote katten de eerste waren die zich afsplitsten in hun eigen groep van de gemeenschappelijke voorouder.” Deze ongelooflijke bevindingen kunnen ons echt onthullen dat deze grote katten cruciaal zijn voor het begrijpen van de hele kattenevolutie, zelfs voor onze kleine huiskamerfamilies!

Weten dat onze katten afstammen van de Afrikaanse wilde kat, is één ding, maar te weten komen dat ze ook veel van hun DNA en voorouders delen met de grote katten, maakt dat ik mijn katers nog meer waardeer!

Wat zijn de overeenkomsten tussen grote en kleine katten?

Het valt niet te ontkennen dat onze huiskatten fysieke en gedragskenmerken delen met grotere katten, maar hoe ver gaat deze gelijkenis?

1. Het zijn obligate carnivoren

Als een tijger, een leeuw en je huiskat uit eten zouden gaan, zouden ze zeker vleesgerechten bestellen, want alle katachtigen zijn obligate carnivoren. Het hebben van een vergelijkbare gastronomische smaak betekent ook dat zowel kleine als grote katten een minder gecompliceerd spijsverteringsstelsel hebben dan planteneters.

Dit is logisch als je even de tijd neemt om hun levensstijl te observeren. Jagen is een belangrijk deel van hun leven en die uitbarstingen van hoge energie vereisen grote hoeveelheden proteïne die hun energieniveau op peil houden. (Hoewel, als ze alleen maar eiwitten eten, zou men zich afvragen waarom ze zoveel slapen, zowel grote als kleine katten)!

2. Ze hebben een gelijkaardige lichaamsvorm

Wild of gedomesticeerd, alle katten komen in verschillende maten, maar als het gaat om vorm en functionaliteit, delen ze zeker een aantal gemeenschappelijke thema’s. Of je nu de eigenaar bent van een gewone tabby kat, of je hebt een Noorse Boskat, je zult merken dat ze allebei een sterk en soepel lichaam hebben, net als hun neven, de tijger en de leeuw.

Ze hebben ook lange staarten voor evenwicht, scherpe tanden, intrekbare klauwen, en sterke achterpoten die hen de snelheid geven om elke prooi te vangen waar ze achteraan zitten!

3. Ze markeren hun territorium met een geur

Een van de belangrijkste communicatiemiddelen van onze katten is geurmarkering en dat kan tot uiting komen in het krabben en wrijven van hun gezicht tegen voorwerpen, andere katten en hun baasjes. En laten we het markeren van urine niet vergeten, wat het meest voorkomt bij intacte katers.

Dierenartsen zullen u vertellen dat “Katten zullen hun territorium markeren om “eigendom” aan te geven en om seksuele ontvankelijkheid en beschikbaarheid te adverteren. Katten markeren hun territorium ook als ze zich bedreigd of gestrest voelen.

Een wetenschappelijk rapport uit 2017 toonde aan dat leeuwen dit gedrag ook vertonen en dat “geurmerken van leeuwen indicatoren zijn van hun territoriale gebieden, reproductieve staat, fitness, individualiteit, genetische variatie en seksuele differentiatie.” Het is belangrijk te vermelden dat leeuwen niet de enige grote kat zijn die dit doen, aangezien tijgers en de meeste katachtigen ook aan geurmarkering doen!

Wat betreft het wrijven en likken van het hoofd, ontdekten onderzoekers dat dit gedrag waarschijnlijk een sociale functie had die spanning verminderde, de sociale binding verhoogde, en een sociale status uiting was.

Ik bedoel, je kan zeker zien dat deze leeuwen zich binden door allogrooming!

Dit is niet anders dan katten, die kneden als teken van genegenheid en hun gezicht tegen hun baasje wrijven om geuren uit te wisselen, en te laten weten dat ze deel uitmaken van de familie!

4. Gelijkaardige Sociale Patronen

Het markeren van hun territorium en de leden van hun familie is één manier waarop alle katachtigen belangrijke informatie uitwisselen, maar dat is niet alles.

Leeuwen zijn de enige echte sociale kat, maar in tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn huiskatten ook heel sociaal. Leeuwen leven in groepen, die troepen worden genoemd, om hun territorium te behouden, meer succes te hebben bij de jacht en hun welpen te beschermenGary M. Landsberg, BSc, DVM, MRCVS, DACVB, DECAWBM, North Toronto Veterinary Behavior Specialty Clinic stelt dat “katten sociale dieren zijn die, in verwilderde omstandigheden, leven in groepen die voornamelijk bestaan uit poezen en hun nesten. De dichtheid van de groep hangt gedeeltelijk af van de voedselbronnen.

Laten we niet vergeten dat katten al duizenden jaren met mensen samenleven, en ze hebben ook geleerd hoe ze met ons moeten communiceren. Ik bedoel, ze hebben een speciaal soort miauw ontwikkeld om onze aandacht te krijgen!

Natuurlijk, als de voedselbronnen in het wild schaars zijn, zullen onze kleine katten op zichzelf aangewezen zijn in plaats van op een groep. Iets wat tijgers en praktisch alle grote katten altijd hebben gedaan, solitaire jagers zijn en in plaats daarvan overleven als eenlingen.

5. Zij delen gelijkaardige jachttechnieken

Weet U nog hoe ik mijn zwarte kat vergeleek met een panter, welnu, hoewel ik weet dat zij dezelfde kleuren hebben, denk ik dat wat hen zo op elkaar doet lijken, hun jachtstijl is. Om nog preciezer te zijn verwijs ik naar het besluipen van de prooi, echt of opgezet.

Als ze de kans krijgen, besluipen onze katten een vogel, terwijl leeuwen in Afrika een gazelle besluipen. Besluipen is gewoon iets dat alle katten, groot of klein, zullen doen.

En je weet hoe je kat je wakker houdt tijdens de nachtelijke uren? Wel, als het een leeuw was of een ander katachtige, zou je hetzelfde ervaren, want het zijn allemaal nacht- en crepusculaire dieren.

6. Schoon zijn

Het is een bekend feit dat katten urenlang bezig zijn om hun pluizige vacht tot in de perfectie schoon te maken, maar zijn zij de enige katachtigen die om hun uiterlijk geven?

Natuurlijk zijn ze dat niet! Alle katten, groot of klein, verzorgen zichzelf, het enige wat de twee groepen uit elkaar houdt is de haarbal productie! Onze katten winnen beslist de eerste plaats in de haarballenrace, terwijl grotere katten ze bijna helemaal niet lijken te krijgen.

Dierengedragsdeskundige Letitia Fanucchi legt uit dat “ook al verzorgen katten van alle groottes zich op dezelfde manier, haarballen zijn “geen normaal iets bij grote katten,” in gevangenschap of niet.”

Hoe verschillend zijn huiskatten en grote katten?

Het is duidelijk dat onze katachtige metgezellen in veel opzichten de kleinere versie van grotere katten zijn, van hun algemene uiterlijk tot hun gedrag en het gedeelde DNA! Maar ondanks alle dingen die ze gemeen hebben, hebben ze ook een paar verschillen die hen onderscheiden op alle prachtige en unieke manieren!

Hun Pupil Vorm

Ik denk dat een van de redenen waarom sommige mensen katten niet waarderen, is dat ze spleetogen hebben. Ik persoonlijk zie het als een mooi kenmerk, maar voor anderen kan het de menselijkheid wegnemen die zij van een dier willen zien.

Maar het hebben van kattenogen is niet alleen exotisch en uniek, maar het dient ook een belangrijk doel! Een studie heeft aangetoond dat verticale pupillen het vermogen van kleine dieren om afstanden van prooien in te schatten maximaliseren, en het is een groot voordeel voor hinderlaagroofdieren zoals onze katten!

“Een verrassend iets dat ons opviel uit deze studie is dat de spleetpupillen gekoppeld waren aan roofdieren die dicht bij de grond waren,” zei William Sprague, een postdoctoraal onderzoeker in het lab van Banks. “Dus huiskatten hebben verticale spleten, maar grotere katten, zoals tijgers en leeuwen, hebben dat niet. Hun pupillen zijn rond, zoals bij mensen en honden.

Hun Hersengrootte

Ondanks hun bijna identieke bouw, hebben grotere katten grotere hersenen voor hun grootte, dan huiskatten.

Als u zich afvraagt welke kat de grootste hersenen heeft, dan is de tijger het antwoord, want men heeft ontdekt dat de tijger de grootste hersenen heeft in vergelijking met de andere grote katachtigen, de leeuw, de luipaard en de jaguar.

Hun Vocalisatie

Een ander belangrijk verschil dat moet worden vermeld is het spinnen en brullen. Onze huiskatten spinnen als we ze aaien, terwijl geen enkele aai een leeuw kan doen spinnen, omdat ze gewoon anatomisch verschillend zijn in die afdeling.

Hetzelfde geldt voor brullen, iets wat onze katten nooit zouden kunnen sinds spinnen en brullen elkaar uitsluiten!

Hun Persoonlijkheid

Hoewel fysieke verschillen natuurlijk genoeg zijn om kleine katten te onderscheiden van grote katten, lijkt het erop dat er nog een laag is die wetenschappers hebben ontsluierd.

Een studie gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences in 2014, toonde aan dat “veel verschillen tussen wilde en huiskatten zitten in de genen die hun persoonlijkheidskenmerken, zoals agressie, besturen.”

Dit is volkomen logisch, want anders zouden ze niet het vermogen hebben om samen te leven met mensen en vooral andere dieren zoals honden. Belangrijker nog, de onderzoekers ontdekten “tenminste 13 genen die veranderden toen katten veranderden van verwilderd naar vriendelijk.”

In principe moesten katten minder bang worden voor ons mensen, en nieuwe gebieden, voor de belofte van voedsel. Tijdens dit proces ontwikkelden de hersenen van de kat een manier om herinneringen te vormen en te leren door op beloning gebaseerde stimuli, wat verklaart waarom positieve bekrachtiging de beste manier is om je kat nieuwe trucjes te leren en oud gedrag te veranderen!

Waarom is mijn kat klein, zelfs voor een kat?

We hebben vastgesteld dat katten ooit deel uitmaakten van de grote katachtige groep, totdat ze miljoenen jaren geleden vertakt raakten, maar ik weet zeker dat u als katteneigenaren ook gemerkt hebt dat niet alle huiskatten even groot zijn.

Laten we bijvoorbeeld de Maine Coon katten nemen, dit ras kan tot 11 kg zwaar worden, en we kunnen hun grootte toeschrijven aan hun noordelijke inheemse omgeving. Dan zijn er katten zoals de Singapura, een van de kleinste katten die ongeveer 2,7 kg kunnen wegen, en die ook voordeel hebben gehad van hun kleine formaat.

Al deze katten, hoe verwilderd of vriendelijk ook, maken deel uit van dezelfde familie, en om te begrijpen waarom de ene kat kleiner is dan de andere, moet je kijken naar hun afkomst, hun gezondheidsgeschiedenis, en voeding. De grootte van uw kat kan ook een verhaal vertellen, misschien waren ze het onderdeurtje van het nest, kampten ze met een gezondheidsprobleem, of zijn ze van een bepaald rasMaar een kleine kat is zeker niet minder dan “normaal” en ze maken nog steeds deel uit van de katachtige gemeenschap, ze delen een groot deel van hun DNA met de grootste katten op deze planeet!

Afsluitende gedachten

Groot of klein, wild of gedomesticeerd, ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat alle katten prachtige wezens zijn. We moeten waarschijnlijk ons geluk bedanken dat de voorouders van onze kleine pluizige metgezellen besloten hun wilde neven te verlaten en zich bij ons aan te sluiten!

Kijk ze toch eens, zo heerlijk in hun doosjes, met hun sierlijke aanwezigheid elke beweging van ons beoordelend. Persoonlijk, zou ik het niet op een andere manier willen!

En jij, denk jij dat er een andere reden is waarom katten zich vertakt hebben in een kleinere groep?