Waarom lekt mijn kat poep? 5 Veel voorkomende redenen

We doen ons best om onze katten zo gezond mogelijk te houden en het kan behoorlijk alarmerend zijn wanneer ze ongewone symptomen beginnen te vertonen. Als u hebt gemerkt dat uw kat is begonnen met het lekken van poep, wat ook wel fecale incontinentie wordt genoemd, kan dit zeer zorgwekkend en een beetje rommelig zijn.

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u een afspraak maakt met uw dierenarts voor de juiste diagnose en behandeling als u merkt dat uw kat worstelt met enige vorm van incontinentie of ongebruikelijke symptomen begint te vertonen. Er zijn echter een paar veel voorkomende redenen waarom dit kan gebeuren, en we zullen ze hieronder in detail bespreken.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 redenen waarom uw kat mogelijk poep lekt

1. Diarree

Symptomen: Losse, waterige ontlasting

Gebrek aan eetlust

Zwakte of malaise

Poepen buiten de kattenbak

Diagnose: Lichamelijk onderzoek

Ontlastingsmonster

Behandeling: Afhankelijk van de oorzaak

Diarree is een losse, ongevormde en waterige ontlasting. Het kan een breed scala aan oorzaken hebben, variërend van stress tot gastro-intestinale aandoeningen en meer. Het is meestal het symptoom van een meer gegeneraliseerd wortelprobleem en het kan gemakkelijk leiden tot het lekken van uitwerpselen.

Het zal niet echt een geheim zijn dat uw kat last heeft van diarree, tenzij hij buiten leeft. U zult de textuur van de ontlasting vrij gemakkelijk kunnen opmerken bij het schoonmaken van de kattenbak. In ernstige gevallen kunnen katten moeite hebben om de kattenbak te bereiken, dus ongelukken komen ook vrij vaak voor.

kat met diarree
Afbeelding credit: Suharji Esha, Shutterstock

Oorzaken

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van diarree zijn voedselintolerantie, veranderingen in dieet, parasieten, allergieën, bacteriën, virussen of blootstelling aan toxines. De ernst van diarree hangt af van hoe hardnekkig het probleem is en eventuele andere bijbehorende symptomen.

Aanhoudende diarree rechtvaardigt een bezoek aan de dierenarts, omdat dit kan leiden tot ernstige uitdroging. U moet ervoor zorgen dat uw kat voldoende toegang heeft tot hydratatie door vers water en vers of ingeblikt voedsel (als het deel uitmaakt van zijn normale dieet.) Ze moeten ook onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht als hun diarree gepaard gaat met andere symptomen, waaronder zwakte, koorts, gebrek aan eetlust, braken of tekenen van pijn.

Uw dierenarts zal een grondig onderzoek uitvoeren en kan zelfs een ontlastingsmonster of andere diagnostische tests nemen, afhankelijk van de situatie. De behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak van het probleem, hoewel indien van toepassing een anti-diarree kan worden toegediend.

thematische pauze

2. Darmincontinentie

Symptomen: Lekkende ontlasting

Onvermogen om ontlasting onder controle te houden

Roodheid of ontsteking in de buurt van het rectum

Diagnose: Rectaal onderzoek

Diagnostische beeldvorming

Behandeling: Afhankelijk van de onderliggende oorzaak

Darmincontinentie verwijst naar het onvermogen om de stoelgang onder controle te houden. Er zijn twee afzonderlijke categorieën van darmincontinentie: reservoirincontinentie en sluitspierincontinentie. Reservoirincontinentie wordt geassocieerd met elke ziekte van het rectum die voorkomt dat ontlasting normaal wordt opgeslagen of vastgehouden.

kat poept buiten
Afbeelding Credit: AjayTvm, Shutterstock

Reservoir incontinentie

Als een kat lijdt aan reservoirincontinentie, zijn ze niet in staat om een normaal volume uitwerpselen in het rectum op te slaan, wat resulteert in het onvermogen om de stoelgang onder controle te houden. Aandoeningen die delen van de dikke darm aantasten, zoals inflammatoire darmaandoeningen of kanker, kunnen dit veroorzaken.

Sluitspierincontinentie

Als uw kat lijdt aan darmincontinentie en poep lekt, kan hij zeer waarschijnlijk last hebben van sluitspierincontinentie. De primaire oorzaak van deze aandoening is meestal een wond- of zenuwbeschadiging die de functionaliteit van de sluitspier verstoort.

Diagnose van darmincontinentie vereist een medisch onderzoek met een specifieke focus op het rectale gebied. Als de dierenarts zich zorgen maakt dat de oorzaak neurologisch gerelateerd kan zijn, kan diagnostische beeldvorming nodig zijn om de oorzaak te achterhalen. Behandeling voor een van deze categorieën zal afhangen van de onderliggende oorzaak van de aandoening.

thematische pauze

3. Inflammatoire darmziekte

Symptomen: Braken

Diarree

Gewichtsverlies

Gebrek aan eetlust

Lethargie

Bloederige ontlasting

Diagnose: Ultrageluid

Endoscopie

Weefselbiopsie

Behandeling: Veranderingen in het dieet

Suppletie

Immunosuppressieve medicijnen

Inflammatoire darmziekte, of kortweg IBD, verwijst naar chronische irritatie van het gastro-intestinale systeem. Het wordt beschouwd als een syndroom, in plaats van een specifieke ziekte, en het kan elk deel van het maagdarmkanaal beïnvloeden, maar meestal de maag en / of darmen beïnvloeden. Het kan resulteren in de malabsorptie van voedingsstoffen, spijsverteringsproblemen en chronische diarree.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Oorzaken

Inflammatoire darmaandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder voedselallergieën of -intolerantie, bacteriële infecties of parasieten. De oorzaak is vaak onbekend en kan moeilijk te bepalen zijn of de behandeling voor de meer voorkomende oorzaken niet effectief is.

Diagnose wordt meestal gedaan door middel van diagnostische beeldvorming, meer specifiek een echografie die de dikte van het slijmvlies van de maag en darmen zal onthullen. Een endoscopie kan ook worden uitgevoerd, zodat een weefselbiopsie kan worden verzameld en getest.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Als een kat aan parasieten lijdt, wordt ontwormingsmedicatie toegediend. Als het dieetgerelateerd is, zal uw dierenarts u helpen bij het aanbrengen van de nodige veranderingen. Suppletie en immunosuppressieve medicatie zijn ook veel voorkomende behandelingen.

Dus als u merkt dat uw kat poep lekt of chronische aanvallen van diarree heeft, is het het beste om ze door de dierenarts te laten controleren om IBD als mogelijke oorzaak uit te sluiten.

thematische pauze

4. Anale zakziekte

Symptomen: Het likken of bijten van het anale gebied

Hun kont over de vloer schuiven

Sterke geur

Lekkende bruine vloeistof

Haaruitval nabij de basis van de staart

Terughoudendheid om te poepen

Diagnose: Rectaal onderzoek

Behandeling: Anaalklier expressie

Ontstekingsremmende medicatie

Antibiotica (als er een infectie aanwezig is)

Chirurgie (ernstige, chronische gevallen)

Een van de redenen dat een kat uit zijn achterste kan lekken, is anale zakziekte. Deze aandoening komt vaker voor bij honden, maar katten zijn ook vatbaar.

De anale zakken zijn twee kleine zakjes aan elke kant van het onderste deel van de anus. De wanden van de anale zakjes zijn bekleed met zweetklieren die een zeer stinkende vloeistof produceren, die wordt opgeslagen in de zakjes en wordt vrijgegeven via een klein kanaal.

kat die zijn anale likt
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock

De vloeistof lijkt erg op die van stinkdieren. Maar voor katten wordt het gebruikt om territorium te markeren en kleine hoeveelheden worden uitgescheiden tijdens de ontlasting. Als deze anale zakjes ontstoken of geïnfecteerd raken, worden de kanalen gezwollen en kan de vloeistof niet goed worden vrijgegeven, wat leidt tot impactie.

Anale zakziekte kan variëren in ernst en het eerste symptoom is meestal billenscheppen over de vloer of overmatige verzorging van het anale gebied. Lekkage van deze vloeistof kan optreden en wordt vaak verward met uitwerpselen.

Een dierenarts zal een grondig onderzoek doen, waaronder een rectaal onderzoek om de aandoening goed te diagnosticeren. De impactie kan worden veroorzaakt door verschillende redenen, waaronder inflammatoire darmaandoeningen, obesitas, voedselallergieën en meer.

De behandeling omvat het uitdrukken van de anaalklieren en het wegspoelen van de inhoud, wat een stinkende beproeving is. Sommige katten kunnen sedatie nodig hebben voor dit proces. De meeste katten worden naar huis gestuurd met ontstekingsremmende medicatie om pijn en zwelling te verlichten. Antibiotica kunnen ook nodig zijn, vooral als er een infectie aanwezig is.

Anale zakziekte is meestal geen terugkerende aandoening bij katten zoals bij honden en u moet samenwerken met uw dierenarts om de oorzaak te helpen bepalen en behandelen. Als dit iets is dat u vermoedt, zorg er dan voor dat u de dierenarts onmiddellijk bezoekt, omdat van oudere katten bekend is dat ze kanker van de anale zakken ontwikkelen.

thematische pauze

5. Gastro-intestinale parasieten

Symptomen: Doffe vacht

Diarree

Gebrek aan eetlust

Hangbuikige uitstraling

Bleke slijmvliezen

Segmenten van wormen in ontlasting

Ontlasting die bloed of slijm bevat

Diagnose: Microscopisch onderzoek van fecaal monster
Behandeling: Anti-parasitaire medicatie

Gastro-intestinale parasieten zijn er in vele vormen en veel katten worden beïnvloed door rondwormen, haakwormen en lintwormen. Interne parasieten kunnen leiden tot ernstige problemenems bij jonge kittens en katten met een verzwakt immuunsysteem.

Parasieten kunnen leiden tot aandoeningen zoals bloedarmoede, darmobstructie, slechte opname van voedingsstoffen en groei- en ontwikkelingsachterstand bij jongeren. Symptomen kunnen variëren afhankelijk van het type parasiet dat aanwezig is, maar zelfs de gezondste katten zullen veelbetekenende symptomen vertonen als de infectie ernstig is.

Diarree is een veel voorkomend symptoom van veel aandoeningen en een parasitaire infectie is zeker geen uitzondering. Als je hebt gemerkt dat je kat poep lekt vanaf zijn achterkant, is het tijd om een afspraak te maken met de dierenarts om deze vervelende parasieten uit te sluiten.

oranje kat poepen op het gras
Image Credit: topimages, Shutterstock

De dierenarts zal uw kat een algemeen gezondheidsonderzoek geven en een ontlastingsmonster verzamelen om onder de microscoop te bekijken. Eenmaal geïdentificeerd, krijgt uw kat de juiste medicatie om de parasieten te elimineren. Alle andere symptomen die verband houden met de infectie zullen ook worden behandeld als ze ernstig genoeg zijn.

divider-catclaw1

De 5 tips voor het opruimen na je kat

Als je een kat hebt die poep lekt, heb je zeker een puinhoop op je handen. Nadat je je kat hebt afgewassen en comfortabel hebt gemaakt, zul je onvermijdelijk de rommel in je huis moeten opruimen. Hier zijn enkele tips voor het opruimen van de icky poep rommel achtergelaten.

1. Handschoen omhoog

Kattenuitwerpselen kunnen parasieten bevatten, waaronder toxoplasmose, wat vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Je wilt sowieso geen poep die in contact komt met je huid, dus het is het beste om wat handschoenen bij de hand te hebben voor het opruimen. Het wordt aanbevolen dat elke katteneigenaar om deze reden een doos handschoenen opzij houdt.

met de hand kattenpoep oppakken
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

2. Gebruik papieren handdoeken om de poep op te halen

Ruim alle poep op die je kunt met papieren handdoekjes en gooi ze op de juiste manier weg. Het is het beste om de rommel meteen naar de vuilnisbak buiten te brengen, niet alleen om de stank in huis te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat honden of jonge kinderen in de puinhoop terechtkomen.

thematische pauze

3. Spoel het gebied af met koud water en droog het vervolgens

Het is geen geheim dat als de rotzooi op een harde vloer ligt, opruimen veel gemakkelijker zal zijn. Als de poep echter op het tapijt lag, is het niet altijd zo gemakkelijk. Zodra je de poep hebt opgeruimd, heeft het tapijtgebied zeker wat TLC nodig.  Spoel eerst het gebied af met koud water en dep het vervolgens droog met een handdoek.

thematische pauze

4. Gebruik een Enzyme Cleaner

Ongeacht of u een tapijt of een harde vloer schoonmaakt, u wilt uw schoonmaak afmaken met een enzymatische reiniger die werkt voor het verwijderen van vlekken en geuren. Enzymreinigers behoren tot de veiligste en meest effectieve methoden voor het reinigen van rommel van huisdieren van welke aard dan ook. De enzymen zullen de bacteriën in de puinhoop afbreken om de geuren en vlekken te elimineren, in plaats van ze te maskeren.

tapijt thuis schoonmaken
Afbeelding Credit: Syda Productions, Shutterstock
thematische pauze

5. Overweeg om te investeren in een tapijtreiniger

Een van de huishoudelijke apparaten die ten zeerste wordt aanbevolen aan eigenaren van gezelschapsdieren is een tapijtreiniger. Dit geldt vooral voor degenen die veel vloerbedekking in huis hebben. Huisdier rommel zal zeker gebeuren en of je nu een handheld spot cleaner of een full-size tapijtreiniger hebt, ze zijn meestal de investering waard. Ze gebruiken een combinatie van reinigingsoplossing, schrobborstels en zuigkracht om de tapijten schoon te wassen en kunnen worden gekocht of gehuurd bij uw plaatselijke bouwmarkt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als je merkt dat je kat is begonnen met het lekken van poep, is het tijd voor een bezoek aan de dierenarts. Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom dit kan gebeuren en u wilt een juiste diagnose krijgen van een medische professional, zodat uw kat de juiste behandeling kan krijgen.

Het is een goed idee om een voorraad schoonmaakmiddelen te bewaren voor die ongelukkige ongelukken die op een bepaald moment onvermijdelijk zullen gebeuren. Zorg er ook voor dat u uw kat en alle delen van het huis die bevuild waren grondig schoonmaakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: @spochi.munchkin