Skip to Content

Catwoman &11 Andere kat-geïnspireerde superhelden (met foto’s)

Iedereen kent Catwoman, maar je moet misschien nog leren dat er ook veel andere op katten geïnspireerde superhelden zijn! Katten zijn een centraal onderdeel van onze samenleving, dus het is alleen maar logisch dat er veel helden zouden zijn op basis van deze behendige katachtigen.

In dit artikel zullen we kijken naar een aantal van de helden die binnen deze categorie vallen. Sommige hiervan zijn behoorlijk populair, terwijl andere niet zo bekend zijn. Als je een stripfan bent, ken je misschien al verschillende van deze helden. Laten we erin duiken!

3 katten gezichtsverdeler

12 op katten geïnspireerde superhelden

1. Zwarte Panter

Ondanks dat black panther al meer dan 50 jaar in de vergetelheid is, is het nu een van de populairste superhelden – en gemakkelijk een van de meest populaire op katten geïnspireerde superhelden. Tegenwoordig heeft deze held een beetje culturele betekenis en verschijnt hij in verschillende nieuwere films.

Hoewel deze held altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in het Marvel-universum, was hij ook een van de eerste zwarte hoofdpersonages die in een groot Amerikaans stripboek werd geschreven. Bovendien heeft zijn slanke, katachtige ontwerp hem esthetisch anders gemaakt dan andere populaire helden.

thematische pauze

2. Katvrouw

Natuurlijk konden we dit artikel niet schrijven zonder Catwoman te noemen. Ze is een van de belangrijkste figuren in de Batman-wereld , naast Batman natuurlijk. Haar relatie met Batman is de afgelopen 80 jaar het onderwerp geweest van vele verhalen. Catwoman is een uiterst raadselachtige figuur, net als katten in onze samenleving.

thematische pauze

4. Tigra

Hoewel veel helden katachtige kostuums hebben, heeft Tigra ook katachtige krachten. Ze werd opgewekt door een cultuur van kattenmensen die wilden dat ze hun verdediger was. Daarom lijkt ze meer op een humanoïde kat dan op een mens. Ze heeft echter een menselijke naam van voor haar vroegtijdige dood: Greer Nelson.

Net als een kat verzorgt Tigra zichzelf met haar tong en draagt ze heel weinig kleding. Ze speelt ook een rol in de Avengers, als mentor in het Marvel-universum.

thematische pauze

5. Katman

Catman is vergelijkbaar met Catwoman. Hij is echter een man en speelt een andere rol. Oorspronkelijk speelde Catman een zeer kleine rol in het DC-universum, maar hij werd uiteindelijk een grote held op zich door een zeer bevredigende boog.

Trouw aan zijn naam vond Catman zijn doel door wilde leeuwen te verdedigen tegen stropers. Hij speelde ook een rol in de Secret Six, waar hij zijn verlossing maakte.

Dit is echter nog steeds een bijpersonage en je ziet hem niet zo vaak als andere personages in de serie.

thematische pauze

6. Helcat

Oorspronkelijk was Helcat geen held. In plaats daarvan was ze een tienermeisje dat vaak voorkwam in op vrouwen gerichte strips – toen er nog zoiets bestond. Ze bleef op deze manier geschreven worden tot de jaren 60 toen ze in een superheld werd veranderd.

In die tijd werd ze meer een feministische held. Ze was getrouwd, maar scheidde al snel van haar gewelddadige echtgenoot. Ze sloot zich ook aan bij een superheldenteam genaamd de Defenders, die tegen andere teams vochten. Ze werd vaak geschreven om humoristisch te zijn, ondanks dat ze een aantal zeer serieuze thema’s in haar verhaal had.

thematische pauze

7.Dex-Starr

Dex-Starr is een van de weinige helden op deze lijst die een katachtige is. Hij maakt deel uit van een groep geavanceerde ruimtesoldaten. Hij is ongewoon populair, hoewel hij letterlijk een huiskat is. Voordat hij ruimtesoldaat werd, was hij een huiskat in Brooklyn. Helaas werd zijn baasje vermoord en gooide de politie hem eruit.

Op dit punt werd hij wraakzuchtig en veranderde hij in een ‘held’. Hij werd aangetrokken tot de Rode Lantaarn ring op deze zoektocht naar wraak, wat ertoe leidde dat hij een humanoïde werd.

thematische pauze

8. Shadowcat

Shadowcat is niet een van de populairste helden in het Marvel-universum en ze staat bekend onder veel verschillende namen. Ze is echter een langdurig X-lid en speelt een rol in veel verhaallijnen. Ze maakte voor het eerst kennis met het universum in de “Dark Phoenix Saga” en is niet vertrokken.

Dit personage heeft geen veel kattenverenigingen. Haar “menselijke” naam is Kate Pryde, hoewel het oorspronkelijk Kitty was. Sinds het begin heeft ze veel andere dingen gedaan. Haar lange reis is leuk om naar te kijken en zit vol onverwachte wendingen.

thematische pauze

9. Bronzen Tijger

De Bronze Tiger is een behoorlijk populair Suicide Squad-lid, hoewel niet het populairste. Hij werd oorspronkelijk geïntroduceerd als krijgskunstenaar. Sindsdien is hij een beetje een antiheldenmoordenaar geworden. Hij heeft niet veel katachtige eigenschappen, maar zijn naam is genoeg om hem op deze lijst te laten landen. Hij heeft ook een halve tijgervorm in sommige bewerkingen.

Dit personage heeft in de loop der jaren deel uitgemaakt van vele aanpassingen. In veel gevallen was zijn verhaal er een van verlossing en het overwinnen van interne (en externe) demonen. Hoe dan ook, hij is een venijnig personage.

thematische pauze

10. Zwarte Kat

Aan de buitenkant ziet Black Cat eruit als een spin-off van Catwoman. Deze inbreker heeft veel van dezelfde kenmerken als Catwoman, behalve dat ze een relatie heeft met Spiderman – niet batman. Ze heeft echter verschillende eigenschappen die haar onderscheiden van de meer bekende Catwoman.

Zo had ze eerder een relatie met een gewelddadige vriend, wat haar op haar heldenpad bracht. Ze werd een krijgskunstenaar, wat ertoe leidde dat ze een dief werd. Ze heeft ook een aantal onbewuste krachten die ook de waarschijnlijkheid kunnen beïnvloeden. Ze heeft vele rollen gespeeld in de Spider-mythos.

thematische pauze

11. Wilde kat

Er is veel helden genaamd Wildcat die er zijn. De eerste is echter een van de meest iconische. Dit teken is over het algemeen ouder dan de meeste opties. Hij is een belangrijk lid van de organisatie die plaatsvond voor de Justice League. Hij sluit echter veel van de meest populaire personages uit die we kennen.

Dit personage heeft een set van negen levens die voortdurend regenereren. Daarom is hij praktisch onsterfelijk. Verder heeft hij geen andere superkrachten. In plaats daarvan is hij een voormalig bokser en vertrouwt hij op deze vaardigheden om het kwaad te bestrijden. Hij is ook een mentor geweest voor veel helden.

thematische pauze

12. Poema

Puma is een van de weinige Indiaanse personages in de stripwereld. Hij behoort tot een stam die probeert perfecte krijgers te creëren door middel van genetische controle en bovennatuurlijke middelen. Deze praktijken leiden tot Puma, die met concentratie een Puma kan worden. Hij heeft ook verhoogde zintuigen, zelfs in zijn menselijke vorm.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Er zijn veel personages in stripboeken die gebaseerd zijn op katten. Meestal zijn deze personages stiekem en behendig. Dit is echter niet altijd het geval. Verschillende personages zijn bijvoorbeeld gebaseerd op leeuwen of vergelijkbare dieren, en ze hebben de neiging om meer brunt-force te zijn dan andere personages.

Als je geïnteresseerd bent in katachtige helden, raden we je ten zeerste aan om meer te weten te komen over enkele van de meer obscure personages op deze lijst. Hoewel ze lang niet zo populair zijn als Catwoman, zijn ze nog steeds heel interessant.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Catwoman (Image Credit: Pat Loika, Wikimedia Commons CC BY 2.0)