Wat betekenen de PrettyLitter-kleuren? (Met kleurenkaart)

Op de hoogte blijven van de gezondheid van uw kat kan moeilijk zijn, zelfs als u uw huisdier religieus naar de dierenarts brengt voor regelmatige controles en tandheelkundige zorg. Urineweginfecties (UTI’s) en aandoeningen zoals niertuline acidose veroorzaken vaak gezondheidsproblemen die niet kunnen worden verwacht.

Symptomen worden vaak gemist totdat katten verontrustend gedrag beginnen te vertonen, zoals moeite met urineren, wat vaak resulteert in een veterinair noodgeval. PrettyLitter biedt u een handige manier om de gezondheid van uw huisdier in de gaten te houden. Het innovatieve kristallen nest is pH-gevoelig en draait een van de vier kleuren, afhankelijk van de zuurgraad van de urine van uw kat. Hoewel het niet perfect is, biedt het nog een beetje informatie die u kunt gebruiken om uw kat gezond te houden.

cat + lijnverdeler

Wat is PrettyLitter?

PrettyLitter is een kristallen nest dat van kleur verandert als reactie op de zuurgraad van de urine van uw kat. Het wordt geel of groen als alles binnen een normaal pH-bereik ligt. Hoge pH-waarden worden aangegeven doordat de kristallen blauw worden. Volgens de PrettyLitter-website wijzen hoge pH-waarden vaak op een bacteriële urineweginfectie.

Bij blootstelling aan urine met een lage pH worden de kristallen donkeroranje, wat vaak gepaard gaat met metabole acidose en niertuline acidose, twee voorlopers van nierstenen. Rode kristallen duiden op de aanwezigheid van urinewegontsteking, bloed in de urine of een urineweginfectie.

Het is een product op basis van kristal, wat betekent dat u geen urineklonten kunt verwijderen tijdens dagelijkse reinigingen. Kleurveranderingen en geur van zwerfvuil zijn de enige manieren om er zeker van te zijn dat alle kristallen verzadigd zijn.

Er zijn twee manieren om PrettyLitter in handen te krijgen. Ga naar de website en beantwoord een paar vragen om erachter te komen hoeveel van het product u elke maand nodig heeft en meld u vervolgens aan voor de abonnementsservice om kattenbakvulling elke 3 of 4 weken bij u thuis te laten bezorgen.

Als alternatief kunt u het product vinden bij Target- en Walmart-winkels, waardoor het gemakkelijk is om het nest eens te proberen zonder u zorgen te maken over het annuleren van iets als u niet tevreden bent.

Hieronder vind je een infographic over PrettyLitter kleuren en hun betekenis.

Kleur Olijfgroen Blauw Oranje Rood
Ph Normale pH Hoge pH Lage pH Bloed in de urine
Mogelijke voorwaarden Geen bijbehorende voorwaarden Struviet

Bacteriële urineweginfectie

Calciumoxalaat kristallen

Nierziekte

Niertubulaire acidose

Metabole acidose

UTI

Blaaskanker

Blaasontsteking

Blaasstenen

Nierziekte

UTI

Is PrettyLitter een wetenschappelijk bewezen diagnostisch product?

Absoluut niet. Het bedrijf beweert niet dat zijn producten alle infecties of ontstekingsaandoeningen zullen opvangen. De fabrikant beweert ook niet dat de pH-waarden van het nest definitieve informatie geven over de algehele gezondheidstoestand van een kat.

Op geen enkel moment beweert PrettyLitter dat groene kristallen betekenen dat er niets mis is met je kat en dat rode erop wijzen dat een dringend dierenartsbezoek te laat is. De kattenbakvulling weerspiegelt de gezondheid van uw kat, zoals blijkt uit de zuurgraad van de urine van uw huisdier, die slechts een van de vele vitale biomarkers is.

Sommige eigenaren hebben positieve ervaringen met het product, omdat het nauwkeurig een katachtig gezondheidsprobleem aangaf dat moest worden aangepakt. Anderen hebben hun teleurstelling geuit over het product omdat het niet waarschuwde voor aandoeningen zoals UTI’s die later klinisch werden gediagnosticeerd.

Het is in wezen aan elke eigenaar om te beslissen hoe de pH-informatie van PrettyLitter het beste kan worden gebruikt. Maar het antwoord op de eerste vraag is nee; PrettyLitter is geen wetenschappelijk bewezen diagnostisch hulpmiddel.

Klei, kristal of biologisch afbreekbaar zwerfvuil?

Er zijn momenteel ongeveer drie soorten kattenbakvulling op de markt : klei, kristal en biologisch afbreekbare producten. Kleistrooisel is meestal bentonietklei, die samenklontert en vocht vasthoudt. Klonterende producten maken het gemakkelijk om urine en uitwerpselen uit kattenbakken te scheppen, en de klei is behoorlijk effectief in het beperken van geuren.

Kristal Nest

Kristalproducten zijn een goede keuze als u geïnteresseerd bent in het verminderen van stof en het volgen. Kleiproducten produceren een goed beetje stof en zijn gemakkelijk te volgen voor katten door het hele huis. Er is vaak veel stofzuigen nodig om op klei gebaseerd strooisel-geassocieerd stof onder controle te houden.

Kattenbakvullingen op basis van kristallen produceren meestal veel minder stof, waardoor ze ideaal zijn voor mensen of katten met allergieën of aandoeningen zoals astma. En PrettyLitter is, volgens de fabrikant 99% stofvrij!

Kristallen nesten hebben ook de neiging om langer mee te gaan en zijn vaak gemakkelijker op de portemonnee dan kleistrooisels die wekelijks moeten worden vervangen. PrettyLitter hoeft meestal maar één keer per maand te worden vervangen.

Silica kattenbakvulling
Afbeelding Credit: Valentina Zavrazhina, Shutterstock

Biologisch afbreekbaar zwerfvuil

Biologisch afbreekbare producten zijn de derde optie. Deze keuzes breken na gebruik af in plaats van bij te dragen aan de groei van stortplaatsen. Hoewel ze vaak op de markt worden gebracht als doorspoelbaar, is het plaatsen van kattenafval in het toilet problematisch om redenen van volksgezondheid. De praktijk kan leiden tot onhygiënische rioolback-ups en de infectie van wetlanddieren met menselijke ziekteverwekkers.

Maar biologisch afbreekbare opties hebben veel voordelen, zelfs als ze technisch niet doorspoelbaar zijn. Velen zijn gemaakt met duurzame materialen zoals gerecyclede kranten of gedroogde tofu. De meeste zijn voorzien van gerecyclede of recyclebare verpakkingen, waardoor deze producten redelijk goede duurzaamheidsprofielen hebben.

Ze zijn verkrijgbaar in klonterende en niet-klonterende opties, en je kunt ook geparfumeerde en ongeparfumeerde keuzes vinden. Veel ongeparfumeerde producten bevatten natuurlijke geurneutralisatoren zoals zuiveringszout. U kunt verschillende opties vinden als milieuduurzaamheid essentieel voor u is.

biologisch afbreekbaar strooisel
Afbeelding Credit: lermont51, Shutterstock

Biologisch afbreekbaar zwerfvuil afvoeren

Er zijn twee manieren om gebruikt biologisch afbreekbaar kattenbakvulling op een verantwoorde manier weg te gooien: gooi het in de prullenbak of composteer het. Het is prima om deze producten weg te gooien, maar het gebruik van een gerecyclede, biologisch afbreekbare vuilniszak kan de totale ecologische voetafdruk van uw kat verminderen.

In plaats van het in de prullenbak te gooien, kun je biologisch afbreekbaar zwerfvuil naar de compostbak brengen. Je moet de stukjes waar je kat op plast of poept weggooien, maar de andere delen kunnen worden gecomposteerd en gebruikt op niet-eetbare planten.

kattenpootverdeler

Conclusie

PrettyLitter is een kristal, niet-klonterend product dat informatie biedt over de gezondheid van de urinewegen van uw kat. Het verandert van kleur om de pH van de urine van uw huisdier weer te geven, wat een vroege indicatie kan zijn van sommige soorten ziekten. PrettyLitter is geen medisch product. Het beweert er ook niet één te zijn. Het is een nestje dat een beetje feedback kan geven over de zuurgraad van de urine van je kat. Uiteindelijk is het aan u om te bepalen of PrettyLitter nodig is voor de kattenbak van uw huisdier.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: PrettyLitter