Waarom zitten Schotse vouwkatten vreemd? Het ongelukkige antwoord!

Als je een Taylor Swift-fan bent, ben je waarschijnlijk bekend met het Scottish Fold-ras. Swift’s katten, Meredith Grey en Olivia Benson, zijn misschien wel twee van de meest bekende katten ter wereld, en beide zijn Scottish Folds. Op foto’s van deze en andere Scottish Folds merk je misschien dat de katten vreemd zitten, met stijve benen, maar heb je je ooit afgevraagd waarom?

Schotse plooien zitten vaak vreemd omdat ze lijden aan een gewrichtsaandoening die osteochondrodysplasie wordt genoemd of de ziekte van Scottish Fold, veroorzaakt door dezelfde mutatie die hen hun schattige, gevouwen oren geeft. In dit artikel zullen we uitleggen wat deze aandoening is en waarom het ervoor zorgt dat Scottish Folds vreemd zit. We zullen ook een deel van de controverse rond Scottish Folds bespreken vanwege deze aandoening.

garen ball divider

Schotse vouwziekte uitgelegd

De allereerste Scottish Fold werd geboren in de jaren 1960 en was de enige flop-eared kat in een nest van anders rechte-eared kittens. Later werd ontdekt dat het gevouwen oor het gevolg was van een natuurlijk voorkomende genetische mutatie. Daarom is het Scottish Fold-ras ontwikkeld door deze katten opzettelijk te fokken om de erfelijke eigenschap door te geven.

Deze genetische mutatie verzwakt het oorkraakbeen van de kat tot het punt waarop het zichzelf niet normaal kan ondersteunen en vouwt zich om. Helaas heeft de mutatie ook invloed op andere botten en kraakbeen in het hele lichaam van de kat. De gewrichten van de Scottish Fold kunnen abnormaal smal zijn of extra botgroei hebben die de normale beweging beïnvloedt.

Deze gewrichtsveranderingen zijn verantwoordelijk voor het vreemd zitten van de Scottish Fold-kat, naast andere symptomen die we in de volgende sectie zullen bespreken.

jonge grijze schotse vouw kat
Afbeelding Credit: Natakay, Pixabay

De fysieke tol van de Schotse vouwziekte

De genetische mutatie die de ziekte van Scottish Fold veroorzaakt, treft niet elke kat op dezelfde manier. De ernst van de impact hangt sterk af van het feit of een kat een of twee kopieën van de genetische mutatie draagt. Scottish Fold-kittens met twee kopieën van het gen kunnen al na 7 weken fysieke tekenen vertonen.

Naast vreemd zitten, zijn hier enkele andere veel voorkomende tekenen van Scottish Fold Disease:

  • Stijfheid of kreupelheid
  • Terughoudendheid om te springen
  • Abnormale gang tijdens het lopen
  • Overmatig vocaliseren
  • Persoonlijkheidsveranderingen
  • Overmatig likken van benen en gewrichten

Deze tekenen wijzen allemaal op een kat die lijdt aan de gevolgen van de Ziekte van Scottish Fold. Afgezien van symptomatische pijnbestrijding, die al moeilijk is bij katten, is er geen betrouwbare behandeling voor deze aandoening. Ernstig getroffen Scottish Folds, voornamelijk die met twee kopieën van de mutatie, leven meestal een kort en pijnlijk leven.

Schotse vouw wit kitten
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Waarom Schotse plooien controversieel zijn

Scottish Folds zijn het populairst vanwege hun ongewone oren, maar zoals we hebben geleerd, heeft die schattige look een prijs. Om de gewilde gevouwen oren te produceren, moeten fokkers het risico lopen dat de kittens ook toekomstige gewrichtspijn en afwijkingen zullen lijden. Alleen Schotse plooien met de genetische mutatie hebben gevouwen oren.

Om te voorkomen dat kittens met twee kopieën van de genetische mutatie worden geproduceerd, fokken ethische fokkers nooit twee ouders met gevouwen oren. Deze praktijk resulteert in sommige kittens met gevouwen oren en sommige met normale oren. Omdat katten met gevouwen oren een hogere prijs krijgen, is ethisch fokken misschien niet zo winstgevend.

Onethische fokkers kunnen proberen twee katten met gevouwen oor te fokken, wat vrijwel zeker zal resulteren in kittens met twee kopieën van de genetische mutatie. De ernstige gevolgen zijn goed gedocumenteerd en de resulterende katten zullen waarschijnlijk het grootste deel van hun leven pijn hebben.

Zelfs als het op verantwoorde wijze wordt gedaan, is het fokken van Scottish Folds nog steeds controversieel. Het vereist immers dat we opzettelijk een mutatie reproduceren die pijnlijk kan zijn voor de kat, gewoon om een blik te krijgen die mensen schattig en fotogeniek vinden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als je van het (onmiskenbaar) schattige uiterlijk van een Scottish Fold houdt, maar je zorgen maakt over de controverse die gepaard gaat met hun fokkerij, overweeg dan om een volwassen kat te zoeken om te adopteren in plaats van bij een fokker te kopen. Informeer uzelf over scottish fold disease en zoek naar tekenen dat uw kat pijn heeft. Zorg er ook voor dat uw kat beschermd is tegen ruw spel en fysieke activiteit die pijnlijk kan zijn. Scottish Folds zijn mooie huisdieren, maar kinderen leren hoe ze op de juiste manier en voorzichtig met ze moeten omgaan, is essentieel.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: zossia, Shutterstock