Wat is een Cat Scent Soaker? Dit is wat u moet weten

Voor katten die angstig, gestrest of onzeker zijn over hun eigen ruimte, kan het leven eng zijn. Het is belangrijk om manieren te vinden om de omgeving van uw kat te verbeteren om deze negatieve gevoelens te verminderen en hun zelfvertrouwen en algehele welzijn te verbeteren. Er zijn veel manieren waarop je dit kunt doen, en een manier is het implementeren van het gebruik van een kattengeurweweker.

Als je deze term nog nooit eerder hebt gehoord, ben je niet de enige! Het idee achter “geurwekkers” is niet nieuw, maar de pakkende naam wel. Hier is alles wat u moet weten!

3 katten gezichtsverdeler

Wat is een Scent Soaker?

Je hebt waarschijnlijk al meerdere geurwekkers voor je kat zonder het te weten. Een kattengeurwewekker is elk item met een poreus oppervlak dat de eigen geur van uw kat kan opvangen en behouden. Dit zijn dus dingen zoals kattenbedden, zoals het Hepper Nest, kartonnen krabbers en zelfs favoriete duttendekens of dekens.

Deze items kunnen allemaal geuren grondig absorberen. Als je ooit sterk ruikend voedsel in je huis hebt gekookt en je toen realiseerde dat je bank plotseling de geur van curry of uien heeft behouden. Dat is precies hoe een kattengeurweek werkt, behalve dat je kat in direct contact komt met het oppervlak.

Elke keer dat je kat tegen een voorwerp wrijft, probeert hij zijn geur achter te laten. Wanneer ze krabben, dutten en spelen op een oppervlak, blijft hun geur achter. Poreuze oppervlakken absorberen deze geuren in een mate die iets kan markeren als “behorend” tot uw kat. Territoria zijn uiterst belangrijk voor katten en ze kunnen een gevoel van rust en veiligheid voor hen creëren.

tabby kat op bed
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Wat zijn de verschillende soorten kattengeurwekkers?

Elk poreus item dat veilig is voor katten heeft het potentieel om een geurweeker te zijn. Overweeg om uw kat een aantal items te geven die alleen van hem zijn, zoals een kattenmand of krabber. Het is duidelijk dat de menselijke leden van het gezin die niet zullen gebruiken.

Als je meerdere katten hebt, zullen er overlappende territoria zijn, wat meestal prima is. U zult echter merken dat sommige katten een duidelijke voorkeur hebben voor een bepaald item.

Uw kat zal zich het meest op haar gemak voelen met meerdere geurwekkers. Als je meerdere katten in huis hebt, moet je ervoor zorgen dat er voldoende geurwekkers zijn om rond te gaan. Zelfs als uw katten gewoon gaan snoozen op de zonnige plek op het tapijt, geef ze dan de mogelijkheid om hun eigen bed te hebben. Meerdere krabbers, bedden, grotten, tunnels en zacht speelgoed zijn een geweldige manier voor meerdere katten om hun eigen favoriete geurwekkers door het hele huis te hebben.

Waar wordt het gebruikt?

Geurwekkers kunnen overal in huis worden gebruikt. In feite is het ideaal voor geurwekkers om zich in meerdere gebieden te bevinden. Dit geeft uw kat dat gevoel van vertrouwdheid en comfort op al zijn favoriete plaatsen. In huizen met meerdere katten biedt dit ook voldoende mogelijkheden voor elke kat om zijn favoriete ruimtes te kiezen en zijn eigen geurwekkers te creëren.

Het zou waarschijnlijk van voordeel voor u zijn als u geurweepels niet plaatst in ruimtes waar u niet wilt dat uw kat tijd doorbrengt. Het kan moeilijk zijn om katten uit specifieke gebieden te houden, maar je kunt enig succes vinden door geen geurwekkers te bieden om de ruimte gastvrij te laten voelen. Dit zal niet bij alle katten werken, maar angstige katten zullen zich minder snel wagen uit de ruimtes waarvan ze denken dat ze het veiligst zijn, wat vaak de ruimtes zijn met hun geurwekkers.

kattenkrabber
Afbeelding Credit; Boonlert Saikrajang, Shutterstock

kattenpootverdeler

Voordelen van Cat Scent Soakers

Geurwekkers kunnen een uitstekende manier zijn om uw kat te helpen zich veilig te voelen en angst te verminderen. Met veel geurwekkers merkt u misschien dat uw kat zelfverzekerder lijkt in de ruimte. Als uw kat zich zelfverzekerd voelt, kan hij minder op u gaan vertrouwen als zijn comfortpunt. Dit is geweldig voor u en uw kat omdat het overmatige angst vermindert wanneer u niet in de buurt bent.

De toevoeging van geurwekkers kan ook helpen bij het beter definiëren van gebieden in huizen met meerdere katten waar iedereen niet altijd met elkaar overweg kan. Ze stellen elke kat in staat om hun favoriete ruimtes te selecteren en hun geur diep in geurwekkers in die ruimte te wrijven. Dit helpt elke kat de territoriumgrenzen voor de andere katten in huis te herkennen en hen te helpen die ruimtes te vermijden wanneer dat nodig is. Het helpt ook elke kat om zijn eigen veilige ruimte te hebben waar ze naartoe kunnen gaan als ze angstig of bang zijn.

Zwart-witte-Thaise-katten-met-bel-halsbanden
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock

Nadelen van Cat Scent Soaker

We snappen dat je waarschijnlijk geen krabpaal in elke kamer van je wiltuw huis. Het vinden van manieren om geurwekkers te camoufleren terwijl je ze nog steeds door je hele huis verspreidt, kan moeilijk zijn. Dit vereist meestal creativiteit of de aankoop van items die bedoeld zijn om in de inrichting van een huis te passen zonder op te vallen. Als uw huis een moderne uitstraling heeft, is het laatste wat u wilt een grote, felgekleurde kitty cave die knoeit met de esthetiek van de ruimte.

Geurwekkers werken ook niet gegarandeerd. Iedereen weet hoe bijzonder katten kunnen zijn, wat de introductie van nieuwe items moeilijk kan maken. Uw kat kan die nieuwe kattenmand of deken die u hebt gekocht om een geurwekker toe te voegen, afwijzen. Hoewel je kunt proberen je kat te trainen om het item te gebruiken, is het gewoon geen garantie.

Zodra uw kat de geurwekkers in huis grondig heeft geparfumeerd, is er geen garantie dat het de angst van uw kat zal oplossen. Angst en andere gedragsproblemen bij katten kunnen complex zijn, vaak met meerdere factoren die ze veroorzaken en er verder aan bijdragen. Om uw kat de beste kans te geven om zijn angst onder controle te krijgen, moet u mogelijk dingen in huis verplaatsen, extra veilige ruimtes bieden, kattendeuren tussen kamers toevoegen en uw kat door een dierenarts laten zien voor anti-angst medicijnen.

gestreste kat
Image Credit: photosforyou, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Zal een geurwekker slecht gedrag aanmoedigen?

Het zou zeer zeldzaam zijn dat een geurweeker slecht gedrag bij uw kat aanmoedigt. Als ze beginnen te urineren of poepen op of rond hun geurwekkers, moeten ze door een dierenarts worden gezien om medische oorzaken uit te sluiten. Als er geen wordt gevonden, is er waarschijnlijk een gedragscomponent die moet worden aangepakt.

thematische pauze

Kunnen geurwekkers worden gebruikt om nieuwe katten te introduceren?

Ja! Een geurwekker is een goede manier om je oude kat en nieuwe kat te helpen wennen aan elkaars geuren. Je wilt niet alle geurwekkers wegnemen die van een van beide katten zijn, maar het nemen van een deken of kledingstuk dat de ene kat heeft aangetrokken en het verplaatsen naar het gebied van de andere kat kan je katten helpen elkaar te leren kennen voordat ze elkaar face-to-face ontmoeten.

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay
thematische pauze

Wat als mijn kat de geurweepels die ik ze heb gegeven niet lekker vindt?

Als je een nieuw item hebt geïntroduceerd, vindt je kat het misschien lange tijd niet leuk. Sommige katten zullen nooit opwarmen voor bepaalde items, en dat is niet abnormaal.

Probeer geurwekkers te introduceren die vergelijkbaar zijn met geurwekkers die je kat al lekker vindt. Dit kunnen dekens of bedden zijn met vergelijkbare texturen als die van henzelf, een krabber in dezelfde vorm als de oude, of iets dergelijks. Als er poreuze oppervlakken in je huis zijn waar je kat tijd aan heeft besteed, dan heb je al wat geurwekkers om mee te werken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het gebruik van geurwekkers in uw hele huis, vooral in gebieden waar uw kat de meeste tijd doorbrengt of zich het meest zelfverzekerd en veilig lijkt te voelen, kan uiterst gunstig zijn voor het emotionele welzijn van uw kat. Geurwekkers kunnen ook meerdere katten helpen elkaars territoria te vestigen en te respecteren, en zijn ook een nuttige maar veilige manier om katten aan elkaar te introduceren voordat ze samen oog in oog staan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Phannasit, Shuttestock