Skip to Content

Black Savannah Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Veel mensen zijn geïnteresseerd in het bezitten van exotische huisdieren, maar de meesten van hen erkennen ook dat het bezitten van wilde dieren niet veilig is of in het belang van de dieren. Hierdoor zijn hybriden, zoals de Savannah-kat, vrij algemeen geworden.

Savannah-katten zijn een hybride van een huiskat en een Afrikaanse Serval, en beide sets genen betekenen dat er veel kleuren zijn die Savannahs kunnen zijn, waaronder zwart. Zwarte Savannah-katten, ook wel melanistisch genoemd, zijn niet effen zwart bij goede verlichting. Ze hebben eigenlijk de verschillende vlekken die bijna alle Savannah-katten hebben.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van zwarte savannekatten in de geschiedenis

Niemand weet echt wanneer de eerste zwarte Savannah-katten verschenen. De eerste Savannah kat, een kat met de naam Savannah, werd geboren op 7 april 1986. Ze had opmerkelijke eigenschappen van haar beide ouders. De vroegste Savannah-katten hadden een vergelijkbare grootte en bouw als de Serval, maar de tamheid van een huiskat.

Naarmate Savannah-katten werden gefokt, werden er meer kleuren ontwikkeld, waaronder de zwarte Savannah-kat. Ze delen vlekken met alle andere kleuren, waaronder sneeuw, zilver gevlekte tabby en bruin gevlekte tabby, behalve Savannah-katten met gemarmerde jassen. Zwarte Savannah-katten zijn relatief zeldzaam, maar deze vachtkleur wordt geaccepteerd binnen de rasstandaard.

Hoe zwarte savannahkatten populair werden

Omdat zwart geen veel voorkomende kleur is bij Savannah-katten, wordt het soms als exotischer en gewilder beschouwd door sommigen. Hun ongewoonheid heeft hen er echter enigszins van weerhouden om echt aan populariteit te winnen. Zwarte Savannah-katten hebben mooie, soepele vachten die vol verrassingsmarkeringen zitten, wat hun aantrekkingskracht voor veel mensen vergroot.

Savannahs zijn populair geworden bij mensen die van een grote kat houden met een extravert, hondachtig temperament. Deze katten staan bekend om zaken als hun liefde voor water, wandelen en apporteren. Ze zijn groter dan andere huiskatrassen, met uitzondering van de forse Maine Coon.

Mensen die Savannahs zoeken met elk vachttype zijn vaak op zoek naar een kat die een aanwezige metgezel zal zijn, niet een die verlegen of overdreven onafhankelijk is.

Formele erkenning van de Zwarte Savanne kat

De zwarte kleuring bij Savannah-katten is een TICA-geaccepteerde kleur in dit ras. Dit betekent dat melanistische Savannahs voldoen aan de rasstandaard voor vachtkleur en kunnen worden getoond.

In 2001 werd het Savannah-ras door TICA geaccepteerd als een goedgekeurd ras in ontwikkeling. In 2012 accepteerde TICA de Savannah als een kampioenschapsras. Omdat het ras in 2012 goed was ingeburgerd, werden zwarte jassen geaccepteerd als onderdeel van de oorspronkelijke rasstandaard.

divider-catclaw1

Top 3 unieke feiten over Zwarte Savanne katten

1. De zwarte Savannah kat is niet effen zwart

Deze vacht is overal donker, maar bij goede verlichting zijn er markeringen in de hele vacht. Deze markeringen zijn in de eerste plaats de luipaardachtige vlekken die Servals hebben, maar er kunnen ook rozetten en marmering zijn.

thematische pauze

2. TICA accepteert rook binnen het Savannah-kattenras, een kleur die kan worden verward met zwart

Het verschil is dat rook Savannahs zwarte haarpunten hebben maar witte haarwortels, terwijl zwarte Savannah katten volledig zwarte en donkergrijze haren hebben.

thematische pauze

3. Ze kunnen een aardige cent kosten

Dankzij hun prachtige uiterlijk en unieke afstamming kan een Savannah-kat overal van $ 500 – $ 2.000 kosten.

3 katten gezichtsverdeler

Maakt de Zwarte Savanne Kat een goed Huisdier?

Zwarte Savannah katten zijn niet vatbaar voor een ander temperament dan andere Savannah katten. Het temperament is vaak gebaseerd op hoe nauw de kat verwant is aan een Serval, evenals de omgang en socialisatie vanaf jonge leeftijd.

Savannah-katten van de eerste generatie zijn extreem vatbaar voor angst en angst vanwege hun hoge percentage wilde kattengenetica. Omdat het Savannah-ras op dit moment goed ontwikkeld is, zijn de meeste fokkerijen die plaatsvinden tussen ontwikkelde Savannah-katten, niet Servals en huiskatten.

Over het algemeen staan Savannahs bekend om hun loyaliteit, evenals hun hondachtige persoonlijkheden. Ze hebben de neiging om sociaal te zijn en ze kunnen geschikt zijn voor huizen met andere huisdieren. Deze katten zijn echter extreem atletisch en ze hebben veel beweging en spel nodig om ze te vermaken en gezond te houden. Hun behouden wilde gedrag en behoefte aan activiteit kan hen ondeugend maken, en het is uiterst belangrijk voor deze katten om te worden gesocialiseerd en getraind.

kattenpootverdeler

Conclusie

De zwarte Savannah kat is een mooie vachtkleur binnen het Savannah-ras. Het is een door TICA geaccepteerde kleur en iedereen kan het unieke karakter van de verborgen markeringen in deze donkere jassen waarderen.

Deze katten zijn gedragsmatig niet anders dan elke Savannah-kat. Dit betekent wel dat ze een specifiek type thuisomgeving nodig hebben om te gedijen. De atletische en uitbundige Savannah is niet voor zomaar iemand.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock