Skip to Content

Feline Hyperesthesia Syndrome: Veelgestelde vragen, Symptomen & Behandeling

Feline hyperesthesiesyndroom (FHS) is een aandoening waarbij de huid van een kat ultragevoelig wordt1. Het is ook bekend als twitchy kattenziekte en heeft meestal betrekking op de vacht en huid op de rug van een kat, dicht bij de staart. Katten met het syndroom worden vaak geagiteerd of agressief wanneer gevoelige punten worden gestimuleerd.

Anderen jagen hun staarten achterna of kunnen aan het uiterste uiteinde plassen wanneer delen van hun lichaam worden aangeraakt. Angst en stress maken de aandoening erger. Er is geen remedie voor FHS, maar met de behandeling kunnen de symptomen goed worden beheerd en kunnen katten met het syndroom een lang, gelukkig leven leiden.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is feline hyperesthesie syndroom?

FHS is geen ziekte, maar eerder een cluster van symptomen met extreme huidgevoeligheid. Katten met de aandoening hebben een huid die overgevoelig wordt, mogelijk tot het punt van pijn. Twee andere veel voorkomende symptomen zijn oncontroleerbare spiercontracties en gedragsveranderingen.

De onderrug is een veel voorkomend triggerpoint. Katten met het syndroom krabben of bijten vaak in het gebied nadat het is gestimuleerd. Sommige katten jodelen of plassen wanneer een gevoelige plek wordt aangeraakt. Anderen gedragen zich agressief terwijl ze worden geaaid als een ongemakkelijk triggerpoint wordt aangeraakt.

Er is geen bekende remedie voor de aandoening, maar er zijn manieren om enkele van de symptomen te beheersen, waaronder medicatie en gedragsverandering.

hand aaien kat
Afbeelding Credit: Pixabay

Wat zijn de tekenen van feline hyperesthesie syndroom?

Overgevoeligheid voor aanraking is het kenmerk van FHS. Deze supergevoeligheid gaat gepaard met spiercontracties en gedragsveranderingen, waaronder agressie. Katten met de aandoening vocaliseren vaak overmatig wanneer een gevoelige plek wordt gestimuleerd. Sommige katten raken vermoeid en anderen houden zich bezig met dwangmatig likken. Verwijde pupillen en kabbelen van de huid zijn andere veel voorkomende symptomen.

De onderrug is het meest getroffen gebied, met veel katten die extreme gevoeligheid boven de staart vertonen. Als uw kat FHS-symptomen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts en maak een afspraak. Katten die ernstige episodes ervaren die 2 minuten of langer duren, moeten onmiddellijk door een dierenarts worden gezien.

vrouw hand aaien kat
Afbeelding Credit: Christin Hume, Unsplash

Wat zijn de oorzaken van feline hyperesthesie syndroom?

Niemand weet zeker wat FHS veroorzaakt. Het kan dermatologische, neurologische of psychologische oorzaken hebben. Mogelijke dermatologische oorzaken zijn allergieën en aan het immuunsysteem gerelateerde huidaandoeningen. Neurologische oorzaken variëren van epileptische aanvallen tot zenuwpijn. Het kan ook psychologische oorzaken hebben die verband houden met aandachtzoekend gedrag of obsessief-compulsieve stoornis (OCS).

Hoewel niemand zeker is van de oorzaak, zijn dierenartsen er zeker van dat stress de aandoening verergert. En bepaalde rassen, waaronder Siamese, Birmese en Perzische katten, zijn vatbaar voor het ontwikkelen van de aandoening. Wetenschappers zijn niet in staat geweest om een specifiek gen te isoleren dat verantwoordelijk is voor de aandoening.

Het wordt meestal gediagnosticeerd bij jonge tot middelbare leeftijd katten, waarbij de meeste katten worden behandeld voor de aandoening jonger dan 7 jaar. Feline hyperesthesiesyndroom is niet gekoppeld aan andere fysieke problemen zoals obesitas of kanker.

Dierenartsen zijn meestal beperkt tot symptoombestrijding en mitigatie met betrekking tot FHS. Er is geen remedie voor de aandoening, maar het is mogelijk om het ongemak van uw kat te verminderen door veranderingen in de omgeving, gedragsverandering en medicatie. Medicatie kan mogelijk helpen bij zowel symptoomverlichting als angstvermindering.

een schattige feloranje kat knuffelen stress_RJ22_shutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een huisdier met feline hyperesthesiesyndroom?

Zorg er eerst en vooral voor dat je een goede diagnose hebt. FHS is in veel opzichten een diagnose van uitsluiting, waarbij dierenartsen andere, meer voor de hand liggende oorzaken voor het gedrag uitsluiten, zoals artritis en infecties, voordat ze een kat met de aandoening diagnosticeren.

Katten met FHS kunnen een lang, gezond leven leiden, hoewel behandeling van vitaal belang is om de kat comfortabel te houden. Veel dierenartsen schrijven medicijnen voor zoals gabapentine, wat vrij goed werkt met betrekking tot symptoomvermindering.

Angstvermindering via medicatie en omgevingsmaatregelen zijn ook belangrijk, omdat stress de aandoening verergert. Ervoor zorgen dat uw kat veel beweging krijgt, voedselpuzzels verstrekt en veel quality time met uw huisdier spelen, zijn geweldige manieren om kattenstress te verminderen. Ze zullen ook de band die je met je huisdier hebt versterken!

kat spelen met vrouwelijke eigenaar
Afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash

Veranderingen in huis veroorzaken vaak kattenangst. Veel katten doen het niet goed met zaken als huisrenovaties of de introductie van een nieuw huisdier (of persoon) in huis.

Als uw kat nog steeds een beetje hulp nodig heeft bij het verminderen van zijn angstniveau, zelfs nadat u enkele structurele veranderingen hebt aangebracht, zijn er tal van medicijnen die uw dierenarts kan voorschrijven die kunnen helpen.

Straf een kat nooit voor FHS-gerelateerd gedrag, inclusief agressie. Katten kunnen hun reacties of lichaam niet volledig beheersen wanneer ze in de greep zijn van een episode. Probeer niet in te grijpen of je kat te kalmeren als hij aanvalt of de controle verliest tijdens het aaien.

Je kat blijven aanraken kan de dingen zelfs erger maken. Laat uw kat zichzelf kalmeren en terugkeren naar zijn normale basislijn voordat hij uw maatje aait of oppakt.

garen ball divider

VEELGESTELDE VRAGEN (Veelgestelde vragen)

Hieronder vindt u antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over FHS.

Wat zijn enkele van de andere aandoeningen feline hyperesthesie syndroom lijkt?

De aandoening lijkt vaak op een slechte vlooieninfectie. Katten met parasitaire infecties zullen zichzelf meestal bijten tot het punt van verwonding als gevolg van de extreme jeuk veroorzaakt door vlooien en wormen. De basis van de staart is een populaire ontmoetingsplaats voor vlooien en een ongelooflijk veel voorkomende plek voor FHS om op te duiken. De aandoening kan ook lijken op artritis-gerelateerde gewrichtspijn.

Een gemberkat buiten aaien
Afbeelding Credit: dashkabudich, Pixabay

Waarom is stressreductie zo belangrijk?

Niemand weet zeker wat de oorzaak van de aandoening is, maar dierenartsen zijn het er bijna universeel over eens dat stress FHS erger maakt. Omdat er geen remedie is voor de aandoening, omvat de behandeling in wezen het beheren van de aanvalsfrequentie en -kracht. Stressreductie biedt een beproefde manier om de ernst van FHS te verminderen en vormt daarom een kernonderdeel van elk behandelplan.

Hoe wordt feline hyperesthesie syndroom gediagnosticeerd?

De aandoening is meestal een diagnose van uitsluiting. Er is geen bloedtest of beeldvormingsscan die een dierenarts kan gebruiken om de aandoening te diagnosticeren. In plaats daarvan voeren dierenartsen meestal een verscheidenheid aan tests uit om andere, meer voorkomende aandoeningen zoals artritis en verschillende systemische ziekten uit te sluiten. Bloedonderzoek, spierbiopten, huidbiopten, röntgenfoto’s, allergietests en MRI’s kunnen worden gebruikt bij diagnostische work-ups.

kattenpootverdeler

Conclusie

Bij aanraking ervaren katten die lijden aan FHS vaak pijn of ongemakkelijke sensaties, waardoor sommigen agressief reageren wanneer ze worden geaaid of gehanteerd. De aandoening treft meestal de onderrug van katten, met name het gebied vlak voor de staart.

Sommige katten vocaliseren en anderen bijten het gebied na het aanraken van een gevoelige plek. Ongecontroleerd springen en verwijde pupillen zijn andere tekenen dat een kat in de greep is van een FHS-aanval. Katten die pijn ervaren van FHS zijn vaak onvoorspelbaar, dus het is het beste om elke kat die aan een episode lijdt met rust te laten totdat ze weer normaal zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: biubiubiu23333, Pixabay