Waarom gebruikt mijn kat mij als krabpaal?

Katten hebben extreem scherpe klauwen omdat ze, voordat ze werden gedomesticeerd, ze nodig hadden voor het jagen en doden van prooien, om extra grip te hebben tijdens het klimmen in bomen en takken, en voor het bestrijden van andere katten die een bedreiging voor hen vormden. Klauwen zijn zeer nuttige en effectieve wapens om op je lichaam te hebben als je een kat bent. Wanneer je echter aan de ontvangende kant van die klauwen terechtkomt, is het een heel ander verhaal.

Snel overzicht

01

Katten hebben een sterke aangeboren behoefte om te krabben en hebben een geschikt voorwerp nodig om op te krabben.

02

Katten kunnen je been gebruiken als een krabpaal om je te markeren, als oefening, om je aandacht te trekken, om hun klauwen te slijpen of gewoon omdat ze zich vervelen.

03

Om te voorkomen dat uw kat aan uw been krabt, verhoogt u het spel, de lichaamsbeweging en de aandacht en biedt u verschillende soorten kattenkrabbers besprenkeld met kattenkruid om uw kat te verleiden ze te gebruiken.

Krabben bij katten kunnen extreem pijnlijk zijn en als je kat je been als krabpaal is gaan gebruiken, vraag je je waarschijnlijk af waarom. Er zijn veel redenen voor dit krabgedrag en de meeste zijn erg goedaardig. Gelukkig kun je een paar dingen proberen om je kat te ontmoedigen om je als een krabpaal te gebruiken.

Waarom hebben katten krabpalen nodig?

Krabpalen zorgen ervoor dat katten kunnen krabben zonder schade toe te brengen aan uw huis.

Katten zijn zeer gemotiveerd om te krabben, vanwege aangeboren instincten. Ze hebben iets nodig om op te krabben als een vorm van oefening, om hun klauwen te slijpen en om hun territorium te markeren. Omdat binnenkatten hun klauwen niet gebruiken om te jagen of te klimmen, zijn krabpalen een geweldige vervanging.

Tenzij je een specifieke krabpaal levert – of twee! – voor hen zullen katten waarschijnlijk meubels krabben zoals een bank of bank, elke toegankelijke bekleding zoals tapijten en stoffen, of iets anders waar ze hun poten op kunnen krijgen. Als je niet wilt dat je huis wordt verpest door de klauwen van je kat, is een krabpaal noodzakelijk.

Waarom gebruiken katten poten als een krabpaal?

Er zijn veel redenen waarom je kat je poot als krabpaal kan gaan gebruiken. Als je geen speciale krabpaal hebt, kunnen ze in plaats daarvan je been gaan gebruiken. Als je je katachtige familielid een krabpaal hebt gekocht en ze je nog steeds krabben, kunnen de volgende mogelijke redenen zijn.

1. Om aandacht te krijgen en te spelen

Je zult je huisdier zeker niet kunnen negeren als ze hun klauwen in je been graven. Aan de slag gaan met je poot is een waterdichte manier voor je kat om je aandacht te trekken. Ze willen misschien gewoon een knuffel of een aai, maar ze proberen misschien ook speeltijd met je te initiëren. Krabben aan de poten heeft de neiging om betrouwbaar een reactie van een huisdiereigenaar te krijgen, waardoor het gedrag naar de kat wordt versterkt. Als je kat het gevoel heeft dat hij geen quality time met je heeft, kan het gebruik van je been als krabpaal een laatste redmiddel zijn.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 redenen

2. Om hun klauwen te slijpen

Katten hebben instincten die hen vertellen dat ze hun klauwen scherp moeten houden voor jagen, klimmen en vechten. Hoewel binnenkatten niet langer hoeven te jagen of vechten, moet uw kat nog steeds zijn klauwen onderhouden. Ze moeten de buitenste laag klauw afwerpen die regelmatig afsterft als een oude huid. Je benen kunnen eruit zien als een mooi verticaal oppervlak om te krabben en zullen het gevoel hebben dat ze de klauwscherpte in de gaten houden.

Lees ook: Hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken

3. Om u te markeren

Jonge vrouw die op de grond zit en in armen schootkat houdt

Katten gebruiken feromonen om boodschappen aan zichzelf en anderen te communiceren

De poten van de kat hebben ook geurklieren eronder op hun pads die feromonen afgeven. Katten gebruiken deze chemicaliën om berichten te communiceren en hun territorium te markeren. Als hun eigenaar zullen ze je willen markeren als veilig en vertrouwd. Dit gedrag laat hun geur achter op jou en je kleding, zodat je altijd vertrouwd ruikt voor je kat, en dit helpt hem zich op zijn gemak te voelen in zijn eigen huis en om je heen.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

4. Omdat ze zich vervelen of gestrest zijn

Als je hebt gemerkt dat het gedrag van je kat verandert en ze meer aan je been beginnen te krabben, kan dit wijzen op stress of verveling, vooral als je onlangs een verandering in routine hebt gehad of nieuwe huisdieren of menselijke leden in het gezin hebt geïntroduceerd.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

5. Voor oefening

Katten houden ervan om zich hoog uit te rekken als ze krabben.

Katten strekken zich uit en krabben op je been om hun spieren te gebruiken en te versterken en hun sp uit te strekkenine ook. Dat je poot mooi lang is, kan gezien worden als het perfecte hulpmiddel hiervoor, zeker als je een hele grote kat hebt.

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

Weten ze dat het je pijn doet?

Katten zijn zeer gevoelige wezens en meestal erg afgestemd op hun eigenaren. Als je reageert met een “ow!” en wegtrekt wanneer ze je krabben, zijn de meeste katten intelligent genoeg om te weten dat je het onaangenaam vindt en te stoppen.

Lees ook: Kunnen katten gevaar voelen?

Hoe u uw kat kunt laten stoppen met krabben aan uw been

Als je kat er een gewoonte van is gaan maken om je been als krabpaal te gebruiken, zijn er een paar dingen die je kunt doen om hem te laten stoppen.

Mogelijke oorzaken verhelpen

Siamese kat die huisdierenpuzzel oplost

Als je denkt dat je kat zich verveelt, investeer dan in wat nieuw speelgoed en speel 15 tot 30 minuten per dag met je kat.

Zorg er eerst voor dat je je kat voldoende mogelijkheden hebt geboden om op een geschikte ondergrond te krabben. Sommige katten houden van verticale krabpalen, anderen geven de voorkeur aan een horizontaal oppervlak. Krabpalen moeten worden geplaatst in zichtbare, drukbezochte delen van het huis. Zorg idealiter voor een paar geschikte opties.

Zorg ervoor dat je verveling uitsluit door regelmatig te spelen met je kat (vooral als het een binnenkat is). Je kunt ook puzzelvoeders en nieuw speelgoed kopen om ze langer geprikkeld te houden. Veel aandacht van jou is misschien alles wat ze willen, en veel quality time betekent dat ze een gezonde dosis dagelijkse knuffels krijgen.

Dit geldt ook voor lichaamsbeweging. Er zijn tal van andere manieren waarop uw kat zijn spieren kan gebruiken en versterken. Krabbomen bieden een geweldige manier voor hen om hun spieren effectief binnenshuis te gebruiken en om ook gedrag aan te moedigen dat ze in het wild zouden gebruiken. Als je kat naar buiten gaat, willen ze misschien ook proberen om op hekpalen en echte bomen te klimmen.

Als je kat je poot als krabpaal gebruikt als reactie op stress, probeer dan eerst eventuele oorzaken van mogelijke stress te identificeren en deze zoveel mogelijk te minimaliseren. Als dit helemaal niet helpt, kun je feromoonsprays zoals Feliway gebruiken. Deze sluiten aan op je muur en geven natuurlijke stressverlichtende feromonen af die katten ontspannen wanneer ze de geur ruiken.

Als je kat je gebruikt om zijn klauwen te slijpen in plaats van zijn eigen krabpaal, kan het zijn dat hij te oud is geworden en niet zo effectief is. Koop een nieuwe krabpaal met veel textuur om ze te helpen hun klauwen gemakkelijk te slijpen.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Train ze om te stoppen

Als je kat je poot als krabpaal probeert te gebruiken, reageer dan snel en negatief, waardoor duidelijk wordt dat je het ongemakkelijk vindt. Probeer ze weg te leiden en als ze stoppen, beloon ze dan met lof en zelfs een traktatie.

Of breng ze naar de krabpaal die je wilt dat ze gebruiken zodra ze aan je been beginnen te krabben, en als ze dat in plaats daarvan beginnen te krabben, beloon ze dan opnieuw.

Creëer een positieve omgeving rond de krabpalen door kattenkruid op of rond hen te plaatsen, evenals hun favoriete speelgoed. Ze hebben dan meer kans om gelukkige associaties te hebben met de krabpalen en willen er omheen zijn, waardoor je benen een pauze krijgen.

Lees ook: Hoe train je een kat die niet wil luisteren?

Wat u uw kat moet aanmoedigen om in plaats daarvan te krabben

Aan de muur gemonteerde krabbers bieden zowel klim- als krabmogelijkheden.

Er zijn veel verschillende soorten krabpalen voor katten en het kan handig zijn om een ander type uit te proberen als je kat zijn huidige paal niet zo vaak lijkt te gebruiken als je zou willen. Verschillende katten hebben verschillende voorkeuren.

Aan de muur te monteren krabblokken kunnen worden gekocht en nemen niet veel ruimte in beslag als je een kleinere leefruimte hebt. Als alternatief kunnen sommige katten de voorkeur geven aan horizontale krabbers in plaats van verticale krabpalen.

U kunt uw huidige krabpalen voor katten zelf maken of bijvullen met sisaltouw of stof, die gemakkelijk online te vinden zijn.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Laatste gedachten

Er kunnen meer dan één redenen zijn waarom uw kat uw poot als krabpaal gebruikt. Zodra je een paar mogelijke oorzaken hebt geïdentificeerd en verholpen, is het volgende dat je moet doen, een aantal verschillende soorten kattenkrabbers aanbieden, en ze vervolgens besproeien of besprenkelen met kattenkruid, of het favoriete speelgoed van je kat in de buurt ervan plaatsen, zodat je kat die begint te krabben in plaats van je poot.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat geobsedeerd is door jou

Veelgestelde vragen

Waarom krabt mijn kat me als een krabpaal?

Dit kan zijn omdat ze zich vervelen, ze markeren je, ze proberen te get je aandacht, of ze houden niet van hun huidige krabpaal en ze willen nog steeds hun klauwen slijpen.

Waarom klauwt mijn kat aan mijn broek?

Ze kunnen tegen je broek klappen als een manier om je aandacht te trekken of omdat ze hun klauwen willen slijpen. Katten leggen ook graag hun geur neer en ze kunnen hun geurklieren (te vinden op hun voetzolen), op je broek wrijven.

Waarom slijpt mijn kat zijn klauwen op mij?

Dit kan zijn omdat ze geen krabpaal hebben gekregen of omdat ze hun huidige krabpaal niet leuk vinden. Probeer een nieuw type krabber uit of spuit je huidige met kattenkruid om ze dat in plaats daarvan te laten gebruiken.