Skip to Content

Kat drinkt veel water & miauwt? Vet-reviewed betreffende en onschadelijke redenen

Als uw kat meer lawaai maakt dan gewoonlijk en constant de waterbak bezoekt, kan dit een teken zijn dat er iets mis kan zijn. Ze kunnen een breed scala aan gezondheidsproblemen ervaren, of het kan iets volledig goedaardigs zijn.

Het is veel om door te spitten, daarom hebben we deze gids bedacht die alles wat je moet weten opsplitst met alle mogelijke redenen voor dit gedrag, ernstig of anderszins.

3 kat face divider

Mogelijke redenen waarom uw kat te veel water drinkt en miauwt

Terwijl het macht Wees onschadelijk Als je kat iets te veel water drinkt en onophoudelijk miauwt, is er ook een kans dat het een teken is van een onderliggend probleem. Als dit nieuw gedrag is voor uw kat, is de kans groot dat er iets aan de hand is en moet u ze naar een dierenarts brengen, zodat ze uw kat goed kunnen diagnosticeren.

Met dat in gedachten hebben we vijf verschillende mogelijke redenen voor het gedrag gemarkeerd die u hier kunt overwegen:

1. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een probleem dat vaak oudere katten treft en het is een probleem met de schildklier van uw kat. Hyperthyreoïdie zorgt ervoor dat de schildklier van uw kat in overdrive gaat en meer hormonen afscheidt dan zou moeten, wat tot verschillende symptomen kan leiden.

Veel voorkomende symptomen van hyperthyreoïdie zijn een hoger metabolisme, overmatige energie, gewichtsverlies en overmatige dorst. Hyperthyreoïdie is behandelbaar, maar u moet contact opnemen met uw dierenarts voor een juiste diagnose en behandelingsopties voor uw kat.

thematische pauze

2. Suikerziekte

Als uw kat extreem overgewicht heeft of als u een jongere kat heeft die overmatige dorst heeft, is diabetes iets waar u rekening mee moet houden. Als je echter een oudere kat hebt met een gezond gewicht, is het uiterst onwaarschijnlijk dat diabetes de oorzaak is.

Als uw kat overgewicht heeft en u hebt gemerkt dat hij overmatige dorst ervaart, is diabetes iets waar u rekening mee moet houden.

Een dierenarts kan helpen bij het diagnosticeren of uw kat diabetes heeft. De meeste katten met diabetes kunnen in remissie raken met een verandering in een dieet dat weinig koolhydraten bevat. Sommige katten hebben echter dagelijks insuline-injecties nodig om hun bloedglucosewaarden stabiel te houden.

dikke kat
Afbeelding credit: Andreas Almstedt, Pixabay
thematische pauze

3. Leveraandoening

De lever van uw kat is een uiterst belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor vele functies van metabolisme en ontgifting.

Vanwege de enorme reservecapaciteit van de lever komt leverfalen zelden voor, omdat meer dan 66% ervan ernstig moet worden aangetast. Hoewel zeldzaam, kan verhoogde dorst een teken zijn van leverziekte.

Andere mogelijke tekenen van leverziekte zijn:

  • Verlies van eetlust
  • Maagproblemen
  • Braken
  • Geelverkleuring van de ogen en slijmvliezen

Gevorderde of chronische leverziekte kan levensbedreigend zijn, zelfs met een dierenartsbehandeling. Gelukkig, tenzij uw kat extra tekenen vertoont, is het onwaarschijnlijk dat uw kat leverfalen ervaart, alleen omdat hij meer drinkt dan zou moeten en veel miauwt.

thematische pauze

5. Nierziekte

Polydipsie of verhoogd water drinken is ook een teken van nierziekte bij katten. Katten met een nierziekte drinken meer water omdat de ziekte ervoor zorgt dat ze hun concentratievermogen in urine verliezen. Dit resulteert in een verhoogde verdunde urineproductie als een manier om te proberen deze verhoogde dorst te compenseren.

CT-scan van kat met nieren in rood
Afbeelding credit: Benny Marty, Shutterstock

kattenpootverdeler

Mogelijke onschadelijke redenen waarom uw kat te veel water drinkt en miauwt

Er zijn verschillende potentieel onschuldige redenen waarom uw kat misschien miauwt en wat meer drinkt dan normaal.

Dit is vooral het geval als het gedrag slechts een beetje gebeurt meer dan normaal. We zullen hier verschillende potentieel onschadelijke redenen voor dit gedrag voor u benadrukken, maar bij twijfel, speel het veilig en breng ze naar de dierenarts.

6. Warm weer

Wanneer het weer warmer wordt, is het volkomen normaal dat uw kat wat meer water moet drinken om bij te blijven en koel te blijven. En de reden voor het miauwen?

Ze zijn ongemakkelijk en heet! Als ze te warm worden, kunnen ze oververhit raken, dus je wilt dit niet volledig negeren, maar meestal is het geen probleem en wanneer alles een beetje begint af te koelen, moeten ze weer normaal worden.

Cat drinkwater
Afbeelding credit: rihaij, Pixabay
thematische pauze

7. Nieuw drinkvat

Soms drinkt je kat gewoon meer omdat hij het lekker vindt wat je hem water geeft! Misschien is het een lekkende gootsteen, een nieuwe waterbak of iets heel anders. Ze zullen er meer van drinken omdat het interessant voor hen is, en ze miauwen meer omdat ze willen dat jij en alle anderen het ook bekijken!

thematische pauze

8. Rehydraterend

Als uw kat onlangs ziek was of net van een warme zomerdag kwam, drinkt hij misschien meer om te proberen zichzelf te hydrateren. Als dit het geval is, duurt het maar even voordat uw kat volledig herstelt en moet zowel het overmatig miauwen als het drinken stoppen.

kat drinkt water
Afbeelding credit: AltamashUrooj, Shutterstock
thematische pauze

9. Veranderingen in het dieet

Als je je kat onlangs hebt overgeschakeld van natvoer naar droogvoer, kan dit de reden zijn dat ze wat meer drinken. Natvoer geeft ze het water dat ze nodig hebben, dus als ze overschakelen op droogvoer, moeten ze meer water drinken om het verschil goed te maken.

Ondertussen kunnen ze wat meer miauwen omdat ze de verandering leuk of niet leuk vinden en ze proberen je erover te vertellen!

3 kat face divider

Laatste gedachten

Als je niet kunt achterhalen waarom je kat zoveel water drinkt en constant miauwt, wil je hem naar een dierenarts brengen. De dierenarts kan alle noodzakelijke tests uitvoeren om u te helpen erachter te komen wat er aan de hand is, en van daaruit kunt u de nodige stappen ondernemen om te proberen alles onder controle te krijgen en weer normaal te maken!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Daria Kulkova, Shutterstock