Wat te doen als een kat je bijt: behandeling en wat te doen

Het is misschien moeilijk te geloven dat je geliefde kat je ooit zou bijten, maar kattenbeten gebeuren vaker dan je denkt. Ongeveer 66.000 spoedbezoeken aan ziekenhuizen vinden elk jaar plaats als gevolg van kattenbeten1.

Als je bent gebeten, kun je in de verleiding komen om het vanzelf te laten genezen, en in een perfecte wereld zou dat gebeuren. Helaas kunnen er veel complicaties optreden na een kattenbeet, dus het is het beste om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan.

Blijf lezen om te leren wat je moet doen nadat je bent gebeten door een kat.

3 kat face divider

Wat te doen na het krijgen van bit

Dus je bent gebeten door een kat – wat nu? Hier zijn enkele dingen om te overwegen nadat je je tranen hebt weggeveegd.

Wondverzorging

Het eerste dat u moet doen, is de wond wassen onder stromend water. Schrob de wond niet en gebruik geen sterke chemicaliën, die meer kwaad dan goed kunnen doen. In plaats daarvan, om het gebied schoon te maken, maak je een milde zoutoplossing met een theelepel keukenzout in twee kopjes water. Spoel een paar minuten nadat je de site hebt gereinigd met je zoutoplossing.

Als je overvloedig bloedt, gebruik dan een verband om directe druk op de wond uit te oefenen.

Zodra het bloeden onder controle is, breng je een antibiotische crème zoals Neosporin aan en bedek je de wond met een verband. Houd de wondplaats hoog boven het niveau van uw hart om zwelling en infectie te voorkomen.

bloedende wond op enkel veroorzaakt door kattenbeet
Afbeelding credit: Oporty786, Shutterstock
thematische pauze

Meld de beet

Artsen zijn in sommige gebieden wettelijk verplicht om bijtincidenten te melden aan de lokale gezondheidsafdeling. Als de vaccinstatus van de kat bekend en up-to-date is, moet deze onder een quarantaineperiode van 10 tot 14 dagen worden geplaatst. De quarantaine kan langer duren als de vaccinstatus onbekend of verouderd is.

Als de gewraakte kat onbekend of verwilderd is, is het belangrijk om te proberen er indien mogelijk een foto van te maken. U kunt dan de gezondheidsafdeling of dierencontrole voorzien van een foto, beschrijving en locatie van de kat.

3 kat face dividerWanneer naar de dokter gaan

Afhankelijk van de ernst van de beet en de kat die de wond heeft veroorzaakt, moet u mogelijk onmiddellijk naar de arts gaan.

Als de beet ondiep is en afkomstig is van een huiskat die volledig is geïmmuniseerd en in goede gezondheid verkeert, gebruik dan de bovenstaande instructies om uw wond schoon te maken en let op tekenen van infectie.

Tekenen van infectie zijn onder meer:

 • Koorts
 • Verhoogde pijn
 • Verhoogde roodheid
 • Zwelling
 • Vloeistof die lekt van de wondplaats
 • Rode strepen die wegleiden van de beet

Als de wond diep is of afkomstig is van een onbekend dier, volg dan de bovenstaande tekens voor het reinigen van de wond. Bel vervolgens uw zorgverlener voor hulp bij het melden van de aanval. Ze zullen u ook vertellen of u moet komen voor een onderzoek of dat u een aanvullende behandeling nodig heeft (bijv. Antibiotica, rabiësvaccin).

U moet naar het ziekenhuis gaan als het volgende van toepassing is:

 • Bloeding die niet stopt na 15 minuten ondanks het uitoefenen van druk op de wond
 • Bloed spuit uit de wond
 • U heeft een aandoening die uw immuunsysteem verzwakt (bijv. Longziekte, kanker, AIDS)
 • Je bent gebeten door een verwilderd of wild dier
 • Je denkt dat de beet geïnfecteerd is geraakt
kattenbeet vlekken
Afbeelding credit: LS92, Shutterstock

kat face divider 2

Waarom raken kattenbeten gemakkelijk geïnfecteerd?

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten nodig hebben om te overleven. Als gevolg hiervan zijn ze geëvolueerd om superscherpe hoektanden te hebben die gemakkelijk de huid van hun prooi kunnen doorboren.

Wanneer een mens door een kat wordt gebeten, zullen de prikwonden die hij in zijn kielzog achterlaat snel dichten en eventuele bacteriën uit de mond van de kat onder de huid vangen. Dit kan gemakkelijk een broedplaats worden voor bacteriën.

Kattenbeten kunnen zeer gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren vanwege het aantal bacteriën dat ze in hun mond dragen. Een van de meest voorkomende pathogene bacteriën bij katten is Pasteurella multocida. Een kat die besmet is met deze bacterie zal een rode, gezwollen en pijnlijke bijtwond achterlaten. De resulterende infectie kan zich verspreiden naar nabijgelegen weefsels, waardoor cellulitis ontstaat. Het kan zelfs door het bloed naar andere lichaamsdelen worden vervoerd, waardoor bloedvergiftiging ontstaat. Deze infecties kunnen soms dodelijk zijn, dus het is niet iets waar je mee wilt knoeien.

De tekenen van cellulitis omvatten:

 • Rode en gezwollen huid die in omvang toeneemt
 • Pijn
 • Koorts
 • Lethargie

De tekenen van bloedvergiftiging omvatten:

 • Rillingen
 • Plotselinge koorts
 • Snelle hartslag
 • Snelle ademhaling
 • Hartkloppingen
 • Lethargie
wond van kattenbeten en krassen met bloed erop dat opdroogt
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock

Wat u moet weten over kattenkrabziekte

Kattenkrabziekte (CSD) is een bacterie-infectie die door katten wordt verspreid. Mensen lopen het virus meestal op nadat ze door een kat zijn gekrabd, vandaar de naam van de aandoening. Het kan echter ook optreden wanneer een geïnfecteerde kat hen bijt. Katten raken vaak besmet met de bacteriën achter CSD door vlooienbeten, hoewel ze het soms kunnen oplopen tijdens gevechten met geïnfecteerde katten.

De bacterie kan ervoor zorgen dat sommige katten ziek worden, maar de meeste zullen het gewoon in hun bloed dragen zonder symptomen te vertonen. Volgens de CDC heeft maar liefst 1 op de 3 katten de CSD-veroorzakende bacteriën in hun bloed.

Hoewel zeldzaam, kan CSD ernstige gevolgen hebben omdat het de hersenen, het hart en andere interne organen kan beïnvloeden. Sommige mensen kunnen last hebben van complicaties, hoewel dit meestal wordt waargenomen bij kinderen jonger dan 15 jaar en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem.

De symptomen van CSD zijn onder meer:

 • Koorts
 • Vergrote lymfeklieren
 • Korst of puist op wondplaats
 • Hoofdpijn
 • Slechte eetlust

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Een kattenbeet is een ernstige wond die snel moet worden behandeld. Afhankelijk van de ernst van de beet en de status van de kat, moet u mogelijk onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan voor behandeling. Als de wond ondiep is, kun je er misschien mee wegkomen om het thuis goed in de gaten te houden. Als u echter tekenen van infectie opmerkt, is het tijd om naar de dokter te gaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Alie04, Shutterstock