Waar denken katten aan? De wetenschap kan het antwoord hebben

Als je je ooit hebt afgevraagd wat je kat denkt, ben je niet de enige. Katten staan bekend als nieuwsgierige en raadselachtige wezens, maar ook afstandelijk en zelfredzaam. Dus wat gebeurt er precies in dat schattige donzige hoofd?

Snel overzicht

01

Hoewel niet zo geavanceerd of intelligent als mensen, hebben katten hoogontwikkelde hersenen die complex denken en probleemoplossing mogelijk maken.

02

Katten ervaren een scala aan emoties en gedachten over voedsel, sociale interacties, jagen, spelen, angst en geluk.

03

Hoewel katten niet in staat zijn om de complexe emotie van schuldgevoelens te ervaren, kunnen ze jaloers zijn wanneer nieuwe huisdieren of mensen zich bij het gezin voegen.

Nou, het antwoord is, veel. Katten hebben sterk ontwikkelde en complexe hersenen, wat betekent dat ze in staat zijn om complexe problemen op te lossen en te denken. Huiskatten hebben nog steeds veel van dezelfde instincten en eigenschappen als hun wilde voorouders, en ze vertonen een aantal complexe en fascinerende gedragingen. En er is genoeg wetenschap om het allemaal te ondersteunen.

Feiten over het kattenbrein

Katten hebben hoogontwikkelde hersenen die complex denken en verwerken mogelijk maken.

De hersenen worden beschouwd als het centrum van intelligentie en het is verdeeld in afzonderlijke gebieden die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van zeer gespecialiseerde taken. Het cerebrum is het gebied van de hersenen dat belast is met het beheersen van gedachten.

Net als mensen hebben katten complexe en sterk ontwikkelde hersenen. Het oppervlak is gevouwen om het oppervlak te vergroten om complexer denken en verwerken mogelijk te maken. Het gemiddelde kattenbrein is ongeveer 5 centimeter (2 inch) lang en neemt 0,9% van het lichaamsgewicht van de kat in beslag in vergelijking met 2% van het lichaamsgewicht bij mensen. Maar de hersengrootte is niet altijd de beste of enige indicator van intelligentie.

Lees ook: 10 fascinerende feiten over kattenhersenen

De intelligentie van katten

Kat die op de grond ligt

Niemand weet zeker of katten slimmer zijn dan honden, maar we weten dat het wezens met een zeer intelligentie zijn.

Een studie in 2016 wees uit dat katten 300 miljoen corticale neuronen hebben (het deel van de hersenen dat bijdraagt aan intelligentie) in vergelijking met honden, die slechts 160 miljoen hebben. Dat is bijna het dubbele, waardoor de auteurs concluderen dat katten intelligenter moeten zijn dan honden.

Maar het is niet altijd zo schoon als dat, en andere studies suggereren het tegenovergestelde. Er zijn tientallen studies die kijken naar intelligentie in verschillende groottegroepen van dieren en onder verschillende sets onderzoekstechnieken.

Helaas is er geen duidelijk of zeker antwoord op de vraag of katten intelligenter zijn dan honden. Maar we weten wel dat het kattenbrein een complex orgaan is dat in staat is tot verschillende manieren van denken.

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

Waar denken katten aan?

De gedachten van een kat zijn waarschijnlijk simplistischer dan die van een mens.

We weten een aantal geweldige feiten over het kattenbrein en de intelligentie, maar wat betekent dit? Welnu, het betekent dat katten zeker in staat zijn om te denken, de wereld om hen heen te verwerken en er dienovereenkomstig op te reageren.

Maar waar denken katten eigenlijk aan? Het is onwaarschijnlijk dat katten op dezelfde complexe manier denken als mensen, en hun gedachten zijn misschien een beetje simplistischer dan de onze. Het is onwaarschijnlijk dat katten iets overdenken!

1. Voeding

Het is misschien geen verrassing dat katten veel tijd besteden aan het nadenken over voedsel.

Hoe voedsel te kopen is een essentiële gedachte voor katten, en waarschijnlijk een gedachte die de hele dag door veel in hun hoofd opkomt. Katten hebben een aantal indrukwekkende jachtvaardigheden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat ze genoeg te eten krijgen, en zelfs de meest huiselijke katten zullen nog steeds sterke jachtinstincten hebben.

Maar katten hebben ook veel geleerd over hoe ze voedsel kunnen krijgen op basis van wanneer en hoe we ze voeren. Ze leren het geluid van de voerbak of het openen van een blik kattenvoer herkennen, maar ze anticiperen ook op voedsel als ze elke dag op hetzelfde tijdstip worden gevoerd. Als je je kat altijd om 17.00 uur voert, heb je hem waarschijnlijk kort voor deze tijd zien rondhangen.

Katten herkennen ook gebaren als het gaat om voedsel, volgens een studie. We gebruiken vaak bepaalde tonen in onze stem of specifieke gebaren die verband houden met het voeren – katten leren dit te herkennen en te begrijpen.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

2. Mensen

Katten beschouwen mensen waarschijnlijk als zeer grote katten in plaats van een aparte soort.

Volgens kattengedragsdeskundige John Bradshaw realiseren katten zich eigenlijk niet dat we een complete diff zijn.erent soorten. Ze weten dat we groter zijn dan zij, maar ze hebben niet veel van hun sociale gedrag aangepast als het gaat om hoe ze met ons omgaan. Het is dus waarschijnlijk dat ze denken dat we hetzelfde zijn als zij. Katten wrijven rond onze benen, tillen hun staart in de lucht en verzorgen ons – net zoals ze dat doen met medekatten.

Maar katten doen deze dingen alleen met degenen die ze respecteren of waar ze zich prettig bij voelen, ze zouden het zeker niet doen met een kat die inferieur aan hen is. Dus we kunnen hopen dat dit betekent dat ze ons als gelijken zien. Katten hebben de reputatie afstandelijk te zijn en proberen de roost te regeren, en elke katteneigenaar zal weten dat ze hier meestal in slagen.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

3. Geluk en verdriet

Katten ervaren geluk wanneer ze bij hun favoriete mensen zijn, en verdriet wanneer ze van hen gescheiden zijn.

Onze katachtige familieleden zijn in staat om na te denken over geluk en verdriet. We weten meestal dat katten blij zijn als ze ontspannen zijn terwijl ze spinnen of zichzelf rond onze benen wrijven. Meestal voelen ze zich gelukkig als ze onze onverdeelde aandacht hebben, als ze dicht bij ons zijn of als ze spelen.

Maar ze kunnen zeker verdriet voelen als ze denken dat we hen niet de aandacht of middelen geven die ze nodig hebben of willen. We gaan er vaak ten onrechte van uit dat katten “gemakkelijke huisdieren” zijn en de hele dag alleen thuis kunnen worden gelaten. Maar dat is niet het geval, ze missen ons en voelen zich eenzaam – daarom willen ze ons zo graag begroeten als we terugkeren.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

4. Woede en wrok

kat die uit het raam kijkt

Hoewel katten woede voelen, koesteren ze geen wrok over dingen die in het verleden zijn gebeurd.

Als een kat iets niet leuk vindt, weet je het al snel. Een kras, tik met zijn voet, vocalisatie of zelfs een gesis laat ons weten dat een kat zich in een situatie bevindt waarin hij niet wil zijn. Katten hebben graag een keuze en zien een ontsnappingsroute. Dus als we een kat zonder waarschuwing oppakken, kan hij uiteindelijk uit onze armen springen en wegrennen.

Maar katten leven in het moment en hun gedrag wordt gedreven door actie en gevolg. Dit wordt door ons mensen vaak verkeerd geïnterpreteerd als een motivatie voor bepaald gedrag, maar katten koesteren geen wrok of beramen wraak!

Een gesis is dus geen vergeldingsdaad, maar gewoon dat ze ons laten weten dat ze iets niet leuk vonden. Je kat zit straks bij je op schoot te spinnen alsof er niets gebeurd is!

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

5. Angst

Katten zijn zeer gevoelig voor de wereld om hen heen en denken na over dingen die hen bang maken.

Katten denken absoluut aan angst en voelen zich bang in situaties die ze als bedreigend beschouwen. Voor wilde katten is angst een belangrijke en dagelijkse gedachte om ze uit gevaar te houden. Maar voor huiskatten wordt angst meestal gevoeld wanneer een andere kat hen op hun territorium bedreigt, we ze in een reismand stoppen om naar de dierenarts te gaan, we storen ze wanneer ze slapen of als we woede jegens hen tonen.

Angst kan leiden tot een aantal gedrags- en medische problemen bij katten, zoals ongepast urineren in huis en overgrooming. De katachtige leden van ons gezin zijn zeer gevoelig voor de wereld om hen heen, dus het minimaliseren van angst en stress is een essentieel onderdeel om hen gelukkig en gezond te houden.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

6. Schuldgevoel

Ondanks wat veel mensen geloven, zijn katten niet in staat om de complexe emotie van schuld te voelen.

Katten denken niet aan schuldgevoel. Als je kat op de grond plast, ziet hij er verward en verdrietig uit vanwege angst in plaats van schuldgevoel. Als huisdierouders kunnen we ons vaak schuldig maken aan het tonen van woede of afkeuring, waardoor katten bang worden. In plaats van schuldgevoelens voelen ze angst in deze situatie. Het is altijd belangrijk om je kat nooit te straffen, omleiding en positieve bekrachtiging worden aanbevolen.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

7. Jaloezie

Katten kunnen jaloers zijn op een nieuw huisdier of menselijke baby in het gezin die hun normale routine verandert.

Katten hebben absoluut jaloerse gedachten. We kunnen dit opmerken als u bijvoorbeeld uw kat aait en uw andere kat komt en probeert hem uit de weg te duwen, naar u te miauwen of uw arm te duwen. Soms merken kattenouders ook jaloezie op als er een nieuwe baby in huis is die meer van onze aandacht krijgt, of bezoekers van het huis betekenen dat hun routine anders is.

Het komt allemaal voort uit de flexibele sociale hiërarchie in katachtige sociale groepen. Katten bezitten om de beurt belangrijke hulpbronnen zoals voedsel of onderdak, in tegenstelling tot honden die alfa’s in de roedel hebben. Een kat kan dus jaloers zijn als hij denkt dat andere leden van zijn groep middelen die ze missen.

Zoals we al hebben besproken, behandelen katten hun menselijke familie zoals ze andere katten behandelen, dus menselijke aandacht en genegenheid zijn essentieel voor hen. Naast voedsel zijn speelgoed en beddengoed belangrijke bronnen voor hen.

Lees ook: Hoe krijg je een hond en kat om zich te binden

Laatste gedachten

Klassieke oranje tabby

Katten ervaren een scala aan emoties en gedachten over voedsel, hun relatie met ons, spel, jaloezie, angst en geluk.

Katten zijn nieuwsgierige dieren en de wetenschap heeft aangetoond dat ze sterk ontwikkelde hersenen hebben en in staat zijn tot complex denken en probleemoplossing. Ze kunnen nadenken over en een reeks emoties en ideeën ervaren, waaronder eten, hun relatie met ons, spel, jaloezie, angst en geluk. Kattengedrag is complex en fascinerend en het kunnen begrijpen van je eigen kat zal je speciale band nog dichter bij elkaar brengen.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Veelgestelde vragen

Wat is het IQ van een kat?

Het geschatte IQ van een kat ligt rond de 1 tot 1,71. Het gemiddelde IQ van een mens ter vergelijking is 7,44 tot 7,8.

Zijn honden slimmer dan katten?

Er zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd met wisselende resultaten, dus we hebben geen duidelijk antwoord. Maar we weten wel dat katten complexe en hoogontwikkelde hersenen hebben die hen in staat stellen om complexe problemen op te lossen en te denken.

Denken katten dat mensen katten zijn?

Katten herkennen mensen als groter dan zij en verschillen in veel opzichten van hen. Maar het sociale gedrag dat ze om ons heen vertonen, suggereert dat ze ons als hetzelfde beschouwen.

Waar denkt een kat aan?

Katten denken na over voedsel, sociale interacties, jagen en spelen. Ze kunnen zich gelukkig of verdrietig voelen en kunnen zich ook eenzaam voelen. Maar ze leven in het moment en voelen zich niet schuldig of beramen wraak.