Oormijten bij Ragdoll-katten: wat u moet weten en hoe u ze moet behandelen

Oormijt zijn kleine parasieten die in de oren van katten leven. Ze kunnen veel ongemak veroorzaken en in sommige gevallen kunnen ze leiden tot permanente schade aan de oren.

Mijten kunnen een probleem zijn voor katten, vooral die met een zwak immuunsysteem. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze leiden tot secundaire bacteriële en schimmelinfecties. Na verloop van tijd lijken sommige katten immuniteit tegen mijten te ontwikkelen, dus jongere katten met een ontwikkelend immuunsysteem hebben meer kans om te worden getroffen. Katten met een verzwakt immuunsysteem lopen ook een hoger risico.
oormijt ragdoll

Wat zijn oormijten?

Buitenste oormijt zijn kleine, krabachtige parasieten die meestal op het hoofd en in de oren leven. In extremere gevallen kunnen ze een breuk van het trommelvlies veroorzaken en kunnen ze leiden tot doofheid en zelfs epileptische aanvallen. Mijten zijn de meest voorkomende oorzaak van buitenoorontsteking bij katten.  Sommige katten hebben meer last van mijtenplagen dan anderen. Katten die jonger of gevoeliger zijn voor het ongedierte kunnen meer worden getroffen.

Als uw kat tekenen heeft van een binnen- of buitenoorontsteking (zoals afscheiding uit zijn oren of gehoorproblemen), is het belangrijk om hem voor evaluatie naar een dierenarts te brengen.

Oormijt

Wat zijn de tekenen van oormijt?

De tekenen van oormijt bij een Ragdoll-kat kunnen zijn:

  • Hoofdschudden en overmatig krabben aan de oren.
  • Oorafscheiding die geel, groen of bruin is
  • Een opeenhoping van droge, zwarte was die vaak lijkt op koffiedik.
  • Droge huid en/of haaruitval rond de oren

In meer ernstige gevallen kan overmatig krabben ulceratie aan de achterkant van het oor veroorzaken. Dit kan leiden tot permanente misvorming.

Hoe behandel je oormijt?

Om schade aan het oor te voorkomen, moet de behandeling voor oormijt bij katten worden gedaan door een dierenarts en begint met het schoonmaken van de oren.

De oorsmeer kan worden verzacht met minerale olie voordat de oren worden weggespoeld. Dit breekt de was op en verwijdert een groot aantal mijten.

Na de oorreiniging kan een oormijtbehandeling worden toegediend. Om herhaling van besmetting door mijten die uit het oor zijn gemigreerd te voorkomen, kan vlooienbestrijdingsmedicatie worden gebruikt. Vrij verkrijgbare remedies kunnen werken, maar de behandeling duurt meestal langer dan voorbereidingen van uw dierenarts.

Omdat oormijt bij katten ook kan worden verspreid naar mensen en honden, is het noodzakelijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Fysiek contact met aangetaste katten moet worden beperkt.  Dit is een zeer behandelbare aandoening, hoewel de behandeling enige tijd kan duren in ernstigere gevallen.

Oormijt

Omdat het een binnenkat is, komen oormijten bij Ragdoll-katten niet vaak voor. Zorg er echter voor dat u let op tekenen van oormijt en neem stappen om ze te behandelen als u ze opmerkt.

Lees meer over gezondheidsproblemen in Ragdoll Cats