Verzakte baarmoeder bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Een verzakte baarmoeder bij katten wordt ook wel baarmoederverzakking genoemd. Het gebeurt wanneer de baarmoeder (baarmoeder) van een vrouwelijke kat (koningin) binnenstebuiten wordt geduwd, uit het achterste uiteinde van een kat, zodat deze uit de vulva steekt. Dit is een verloskundig noodgeval dat dringend veterinaire aandacht nodig heeft om het leven van de kat te redden. Lees verder om meer te weten te komen over deze aandoening.

Snel overzicht: Verzakte baarmoeder bij katten

Hoe vaak komt een verzakte baarmoeder voor?

Verzakte baarmoeder bij katten is gelukkig zeldzaam en minder waarschijnlijk bij bepaalde rassen en bij katten die een soepele geboorte-ervaring hebben.

Een verzakte baarmoeder bij katten is zeldzaam. Het is helemaal geen risico voor gesteriliseerde vrouwelijke katten en het wordt nooit gezien bij niet-zwangere vrouwelijke katten. Het gebeurt bijna altijd aan het einde van de bevalling (het geboorteproces), nadat het laatste kitten is gepasseerd.

De incidentie is hoger als er sprake is van dystocie (moeite met het passeren van kittens) en als er handmatig is ingegrepen om kittens te helpen geboren te worden. In theorie zou het kunnen gebeuren als een zwangere kat aan een abortus lijdt.

Het kan alle huiskatten treffen, maar komt vaker voor bij rasrassen zoals Siamees of Korthaar. Dit komt waarschijnlijk omdat ze vaker worden gehouden voor de fokkerij.

Lees ook: Een zwangere kat koesteren: wat je moet weten?

Waarom wordt de aandoening verzakte baarmoeder genoemd?

Niet alle zwangere katten lopen risico op een verzakte baarmoeder. Bepaalde kenmerken maken het meer of minder waarschijnlijk, afhankelijk van de kat en haar situatie.

Het woord ‘verzakking’ komt van het Latijnse woord voor ‘uitvallen’. Dus als een buikorgaan (zoals de baarmoeder, de darm of de blaas) “verzakt” is, betekent dit dat het uit de buik is “gevallen”.

In het geval van de baarmoeder gebeurt de verzakking via de vulva. Dit betekent dat de baarmoeder binnenstebuiten wordt gekeerd door de kat die duwt om kittens te passeren. De eversie van de baarmoeder is een beetje als een sok die binnenstebuiten wordt gekeerd.

Lees ook: Kattenbaarmoederinfectie (Pyometra): oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe krijgen katten een verzakte baarmoeder?

pleegkat met kittens

Een verzakte baarmoeder bij een kat is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke veterinaire interventie.

Wanneer zwangere koninginnen zich inspannen om pasgeboren kittens door de vulva uit de baarmoeder te duwen, neemt de druk in de buik toe.

Meestal blijft de baarmoeder ondanks deze druk op zijn plaats. Soms worden de interne aanhechtingen (ligamenten) tussen de baarmoeder en de buikwand losser en wordt de baarmoeder zelf naar buiten geduwd.

Lees ook: Pyometra bij katten: oorzaken, symptomen en diagnose

Wat zijn de tekenen van een verzakte baarmoeder?

Tekenen van een verzakte baarmoeder zijn heel duidelijk, waardoor het duidelijk is wanneer een kat medische hulp nodig heeft.

De tekenen van een verzakte baarmoeder zijn zeer duidelijk en dramatisch: een groot, rood, vlezig voorwerp steekt uit onder de staart van de kat en komt uit de vulva. Een of beide hoorns van de baarmoeder kunnen worden gezien.

Een getroffen kat kan ook moeite hebben om te plassen (dysurie) als gevolg van obstructie van de urethra door de verzakking. Tenesmus (persen en duwen, waarbij de buik samentrekt) kan ook worden gezien.

Katten met dit probleem zijn vaak, onaangenaam en hebben pijn.

Lees ook: Cat Scooting: oorzaken, symptomen en behandeling

Diagnose van een verzakte baarmoeder

kat bevallen

Katten moeten zorgvuldig worden gecontroleerd tijdens en na de bevalling, om complicaties uit te sluiten.

De tekenen van een verzakte baarmoeder zijn zo duidelijk dat een onmiddellijke visuele brede diagnose gemakkelijk te stellen is. Een kat met dit probleem moet dringend naar de dierenarts worden gebracht. Als u thuis een Elizabethaanse halsband heeft, breng deze dan aan op uw kat op weg naar de dierenkliniek om te voorkomen dat de kat het uitstekende orgaan zelf beschadigt.

Uw dierenarts kan de volgende acties ondernemen.

1. Gedetailleerde geschiedenis nemen

het onderzoeken van een zwangere kat

De geschiedenis van uw kat wordt bij de dierenarts afgenomen om de beste zorg te garanderen.

Zoals in elk diergeneesmiddelgeval, zal uw dierenarts elk aspect van het leven en de gezondheidszorg van uw kat bespreken. Dit omvat vragen over de voortplantingsgeschiedenis van de kat (wanneer de kat in het seizoen was, wanneer de paring plaatsvond, enz.), En recente gewoonten (eten, drinken, plassen en uitwerpselen, enz.).

Ze zullen u ook vragen om precieze details over wat u in de afgelopen 12 – 24 uur met uw kat hebt zien gebeuren (heeft u een vaginale afscheiding opgemerkt, was de kat aan het persen, enz.).

Lees ook: Kat in hitte (oestruscycli): tekenen, symptomen & Verzorging

2. Lichamelijk onderzoek

dierenarts die kat onderzoekt

Een kat met een verzakte baarmoeder kan in shock zijn van zijn beproeving.

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, de uitstekende baarmoeder onderzoeken en tegelijkertijd de algemene gezondheid van uw kat controleren. De dierenarts zal ten eerste bepalen dat het uitstekende object zeker de baarmoeder is (het kan gewoon vaginale verzakking zijn, of het kan zelfs de onderste darm zijn), en ten tweede, als er één baarmoederhoorn of beide baarmoederhoorns bij betrokken zijn.

Ze zullen ook de mate van schade aan de baarmoeder beoordelen (necrose, of de dood van het levende weefsel, kan delen van het uitstekende orgaan beïnvloeden, of baarmoederruptuur kan zelfs hebben plaatsgevonden). Uw kat kan in shock zijn en uw dierenarts zal dit beoordelen door de slijmvliezen van uw kat te onderzoeken, naar het hart te luisteren, enz.

Lees ook: Top 10 dingen die je dierenarts wenste dat je wist

3. Routine bloedonderzoek

Routine bloedonderzoek

Diagnostische bloedonderzoeken kunnen al dan niet bij de dierenarts worden afgenomen.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk bloedonderzoek voorstellen, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen. Dit zal bevestigen dat er geen ander onderliggend probleem is waardoor uw kat ziek wordt.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidsproblemen en kosten)

4. Diagnostische beeldvorming

Röntgenfoto’s en echografieën zijn nuttig bij het beoordelen van de omvang van de schade die uw kat heeft geleden door een verzakte baarmoeder.

Röntgenfoto’s en een echografie kunnen worden uitgevoerd om nauwkeurigere details van de verzakking vast te stellen. Ze werpen ook licht op andere relevante factoren, zoals de mogelijkheid dat de urineblaas wordt opgenomen in de verzakking, de aanwezigheid van vocht in de buik, enz.

Lees ook: Hoeveel kost een röntgenfoto van een kat?

Behandeling van een verzakte baarmoeder

Kattenchirurgie

In de meeste situaties is het verwijderen van de verzakte baarmoeder de beste procedure om de prognose van de kat te helpen.

Normaal gesproken wordt de verzakte baarmoeder operatief verwijderd. In theorie zou het mogelijk kunnen zijn om de baarmoeder om te keren en terug te brengen naar de buik via de vagina, vervolgens door de baarmoederhals en terug in zijn normale anatomische positie. Een episiotomie (verbreding van de vulva met behulp van chirurgische incisies) zou waarschijnlijk nodig zijn als dit werd geprobeerd.

In de praktijk zijn katten zulke kleine dieren en is de verzakte baarmoeder zo groot, dat dit niet praktisch zou zijn. De meeste eigenaren willen sowieso niet opnieuw met hun katten fokken, vanwege het risico op herhaling. Het is logisch om de baarmoeder gewoon operatief te verwijderen.

Een laparotomie wordt meestal uitgevoerd om dit te bereiken, waarbij eerst de eierstokken worden verwijderd (ovariëctomie). Vervolgens wordt een incisie gemaakt in de baarmoederhals, waarbij het baarmoederlichaam vrijkomt zodat het weggesneden orgaan kan worden verwijderd (hysterectomie). Veel case reports en open rapporten in vet med publicaties beschrijven hoe deze procedure wordt uitgevoerd als lezers meer details willen weten.

Aanvullende behandeling, waaronder intraveneuze vloeistoftherapie voor shock, is waarschijnlijk nodig. Postoperatief zijn zorgvuldig beheer en observatie belangrijk. Dit betekent ervoor zorgen dat normaal urineren plaatsvindt vanwege het risico op urethrale obstructie tijdens het proces.

Hechtingen worden na deze procedure geplaatst en moeten ongeveer tien dagen na de operatie worden verwijderd.

Lees ook: Hoe u kunt voorkomen dat uw kat springt na een operatie

Prognose voor katten met een verzakte baarmoeder

Hoewel het soms mogelijk is om de verzakte baarmoeder weer op zijn plaats te zetten, komt het met complicaties.

De prognose voor een volledig herstel voor een kat met een verzakte baarmoeder is zeer goed zolang een snelle, effectieve behandeling wordt genomen. Als de behandeling inhoudt dat de verzakte baarmoeder wordt teruggebracht naar zijn normale positie, is de prognose gecompliceerder. Er zijn risico’s op urinewegobstructie, herhaling van de verzakking, bloeding door beschadigde bloedvaten (bijv. eierstokslagader) en infectie / shock als gevolg van het getraumatiseerde baarmoederweefsel.

Lees ook: Urineweginfectie bij katten

Preventie van een verzakte baarmoeder

Als u van plan bent om uw kat kittens te laten krijgen, is het belangrijk om te begrijpen dat een verzakte baarmoeder een mogelijke complicatie is.

De beste manier om een verzakte baarmoeder te voorkomen, is door vrouwelijke katten te steriliseren (d.w.z. ovariohysterectomie uit te voeren) voordat ze zwanger worden.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Conclusie

Kat die bevalt Kittens

De enige zekere manier om een verzakte baarmoeder bij een kat te voorkomen, is door ze te castreren.

Een verzakte baarmoeder is een van de risico’s voor een kat die having kittens. Alle eigenaren van katten die kittens gaan krijgen, moeten zich bewust zijn van dit risico en bekend zijn met de stappen die moeten worden genomen om dit levensbedreigende probleem op te lossen.

Lees ook: Nestgedrag bij katten: wat het is en waarom ze het doen