Herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Met een geschat totaal van 3,2 miljoen katten die elk jaar Amerikaanse dierenasielen binnenkomen, is het triest om te zeggen dat veel van onze kattenvrienden te maken hebben gehad met trauma en liefdesverdriet.

Niet elke reddingskat is in de steek gelaten, maar gedumpt, achtergelaten en vergeten worden zijn ongelukkige trends. Dierenasielen accepteren zoveel mogelijk van deze verlaten dieren en doen hun best om een nieuw thuis voor ze te vinden.

Lees ook: 8 dingen om te weten voordat je een kat adopteert

Zelfs in het beste geval en perfecte adopties kunnen we het verleden van een kat echter niet uitwissen. Vanaf het moment dat een huisdier aan de kant van de weg wordt achtergelaten of wordt gedumpt met een vijandige kolonie verwilderde katten, zijn ze voor altijd veranderd. De vraag die veel dierenredders zichzelf stellen is: “Herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?” En zo ja, wat kunnen we doen om te helpen?

Het geheugen van uw kat voor informatie op korte termijn

Net als mensen hebben katten twee verschillende soorten geheugen. Kortetermijngeheugen, ook wel het werkgeheugen genoemd, is het vermogen om feiten en informatie tot minuten per keer op te roepen. Zo onthouden mensen de naam van hun server in een restaurant en weten katten dat je de kattenkruidzak achter je rug hebt verstopt.

Studies over het kortetermijngeheugen van katten geven een breed scala aan antwoorden op hoe goed katten dingen onthouden in het moment. Uit een onderzoek uit 2006 bleek bijvoorbeeld dat katten een zeer beperkt kortetermijngeheugen hadden (slechts enkele seconden) als het ging om het vinden van verborgen voorwerpen. Een ander experiment dat in 2007 werd uitgevoerd, toonde echter aan dat katten uitstekende kortetermijnherinneringen hebben wanneer ze worden geconfronteerd met visuele en fysieke uitdagingen. In deze studie werden katten aangemoedigd om een pad te bewandelen waarbij ze over obstakels moesten stappen.

Zelfs toen de katten de obstakels niet meer konden zien, herinnerden ze zich dat ze er waren en stapten ze er met succes overheen. Dit experiment maakte ook gebruik van herhaling, waarvan wetenschappers geloven dat het het kortetermijngeheugen versterkt.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel een kat zich kortetermijngebeurtenissen herinnert, maar PetMD meldt dat kattenherinneringen vooral sterk zijn als het gaat om hun eigen overleving en welzijn. Ze zullen zich bijvoorbeeld herinneren waar je per ongeluk een traktatie onder de bank hebt laten vallen, maar ze geven er misschien niet om iets anders te onthouden dat niet direct verband houdt met voedsel, water of onderdak.

Ervan uitgaande dat katten een adequaat kortetermijngeheugen hebben, hoe verhoudt zich dat tot hun ervaringen die in de steek worden gelaten?

Achtergelaten worden door iemand op wie ze eerder vertrouwden om te overleven, is zowel emotioneel als fysiek triggerend. In een nieuwe omgeving zijn of plotseling zonder hun gebruikelijke comfort zijn, is onmogelijk te negeren. In feite zijn de gerelateerde negatieve emoties meestal sterk genoeg om herinneringen te creëren die veel langer duren.

Experts melden dat wanneer een kat zich gebeurtenissen herinnert, ze de ervaring hoogstwaarschijnlijk niet als een film in hun hoofd afspelen zoals mensen geneigd zijn te doen.

De kracht van langetermijngeheugen

Net als het kortetermijngeheugen is het langetermijngeheugen van een kat vooral sterk wanneer het verband houdt met gebeurtenissen die rechtstreeks van invloed zijn op hun huidige overleving en welzijn. Mogelijk nog meer impact hebben echter de emoties die de kat voelde tijdens die specifieke ervaring. Hoe sterker de emotie is, hoe groter de kans dat de kat het zich herinnert.

Of een kat zich het exacte moment zal herinneren waarop ze hun onverantwoordelijke menselijke weg zagen rijden, is echter iets anders dan het herinneren van de gevoelens die bij die ervaring horen. Experts melden dat wanneer een kat zich gebeurtenissen herinnert, ze de ervaring hoogstwaarschijnlijk niet als een film in hun hoofd afspelen zoals mensen geneigd zijn te doen. In plaats daarvan herinneren ze zich de sterke emoties die gepaard gaan met de gebeurtenis.

Lees ook: Hebben katten emoties?

Een verlaten kat zal zich niet herinneren welk shirt hun persoon droeg de laatste keer dat ze hem zagen of zelfs als ze in een auto werden gereden voordat ze helemaal alleen werden gelaten. Ze zullen zich echter gevoelens herinneren van bang, gestrest en verward zijn.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Verlating is altijd traumatiserend. Dit wetende, zijn de meeste kattenexperts het erover eens dat katten meer dan in staat zijn om zich het feit te herinneren dat ze ooit in de steek werden gelaten door mensen die ze vroeger vertrouwden. De emoties die met die ervaring geassocieerd worden, zijn waarschijnlijk zo sterk, dat de kat die vastgehouden gevoelens jarenlang kan vasthouden.

Senior Cat Wellness zegt dat katten zich mogelijk tot 10 jaar lang belangrijke gevoelens en gebeurtenissen kunnen herinneren. Dat vermogen neemt echter af naarmate katten ouder worden en hersencellen verliezen die worden gebruikt voor het geheugen. Er wordt ook aangenomen dat oudere katten meer kans hebben om te worden beïnvloed door verlating dan kittens.

Dit komt omdat ze meer tijd hebben gehad om te wennen aan mensen, een dagelijkse routine, en milieu. Een plotselinge verandering is voor hen levensveranderender dan een kitten dat nog maar een paar weken in een huis zit.

Zelfs zonder het extra trauma van verlaten te zijn, kan het één tot zes maanden duren voordat een nieuw geadopteerde kat zich volledig heeft aangepast aan een nieuw leven.

Hoe u uw onlangs verlaten kat kunt helpen

Als u vermoedt dat uw nieuwe kat zich herinnert dat hij onlangs is verlaten, kunt u hem het beste stabiliteit en tijd bieden. Zelfs zonder het extra trauma van verlaten te zijn, kan het één tot zes maanden duren voordat een nieuw geadopteerde kat zich volledig heeft aangepast aan een nieuw leven. Als het verleden van uw kat bijzonder moeilijk was, kan het nog langer duren voordat ze zich volledig comfortabel en veilig voelen in een liefdevol huis.

Het is niet ongebruikelijk dat onlangs herplaatste katten gedragsproblemen vertonen, waaronder kattenbakongelukken, constant verbergen en zelfs agressie. De American Veterinary Medical Association meldt ook dat sommige katten die een grote verandering doormaken “ziektegedrag” ontwikkelen, zelfs als ze gezond zijn. Al deze gedragingen suggereren dat de kat zich gestrest, bang of verward voelt.

Ze herkennen waarschijnlijk dat ze iets hebben verloren (de stabiliteit van hun vorige huis) en het zal tijd kosten voordat ze herkennen wat ze ook hebben gewonnen.

Praat met uw dierenarts als u vreest dat de gezondheid van uw kat ernstig in gevaar is, maar de meeste nieuw geadopteerde katten moeten decomprimeren van de stressoren van adoptie. Laat ze hun nieuwe huis in hun eigen tempo verkennen en bied beloningen en positieve bekrachtiging aan wanneer dat nodig is.

Het bieden van stabiliteit en genegenheid (zolang het wordt gewaardeerd) is vaak de beste manier waarop nieuwe eigenaren een kat kunnen helpen angsten en fobieën te overwinnen die verband houden met ervaringen uit het verleden.

Lees ook: Verlatingsangst voor katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Vriendelijk en geduldig zijn met je nieuwe kat zal zijn herinnering aan het verlaten zijn niet uitwissen. Het zal hen echter helpen genezen en vooruitgaan. Na verloop van tijd kan het trauma dat ze hebben ervaren naar de achtergrond verdwijnen en die kwetsende emoties zullen hun dagelijks leven niet langer beïnvloeden.

Het bieden van stabiliteit en genegenheid (zolang het wordt gewaardeerd) is vaak de beste manier waarop nieuwe eigenaren een kat kunnen helpen angsten en fobieën te overwinnen die verband houden met ervaringen uit het verleden.

Bekijk bronnen