Waarom wiebelen katten voordat ze springen?

Kat klaar om te springen

Wanneer atleten presteren, heeft het een zekere mate van ritueel. Elke tennisserve wordt bijvoorbeeld meestal voorafgegaan door een nauwgezette routine: pas hun shirt aan, inspecteer de tennisballen, spring van voet naar voet en stuiter de bal een bepaald aantal keren. Het dient allemaal als voorbereiding op het komende toneelstuk, zowel voor het lichaam als voor de geest.

Katten zijn atletisch. Ze springen, springen, springen en landen met vaak precisie en nauwkeurigheid. Net als de tennisser hebben ze hun eigen rituelen voordat ze in actie komen. Meestal hurken ze laag neer met hun buik plat op de grond en achterkant in de lucht.

Snel overzicht

01

Zowel huiskatten als grote katten hebben een karakteristieke kontbeweging die ze uitvoeren voordat ze in actie komen en springen.

02

Dit vertederende kattengedrag biedt hoogstwaarschijnlijk een fysieke voorbereiding op de sprong van de kat en dient als een vorm van warming-up voor de activiteit.

03

Er wordt gedacht dat de achterste spiertrekkingen ook een fysieke uitdrukking zijn van emoties van opwinding, focus en anticipatie.

Een stalen blik van vastberadenheid en focus vestigt zich op de beoogde “prooi”, of dit nu deze nietsvermoedende dieren in het wild, hun favoriete kattenspeeltje of je voeten zijn! Omdat het bovenlichaam onbeweeglijk blijft, buigen de achterpoten om de beurt en creëren ze een beetje billenknijper. We zien dit gedrag in het hele kattenrijk, omdat wilde katten vaak hetzelfde doen als ze voorbestormen.

Lees ook: Waarom sluipen katten rond?

Redenen voor de pre-pounce cat wiggle

Kat jaagt op het bed

Niemand weet zeker waarom katten wiebelen voordat ze springen, maar we hebben een paar theorieën.

De exacte redenen voor dit specifieke kattengedrag zijn niet bewezen, maar er wordt gedacht dat ze omvatten:

1. Spier warming-up

Kat - Klaar voor de aanval

Springen kost spierkracht en kost veel energie, dus katten kunnen eerst zin hebben om op te warmen.

Een sprong is een explosieve beweging waarbij veel kracht wordt overgedragen via de achterpoten van de kat om ze vooruit te stuwen. Net als het serveren van een aas, vereist springen een hoog niveau van spierinspanning en spieren presteren het beste wanneer ze al zijn opgewarmd. Wiebelen met de achterpoten verhoogt de bloedstroom en verhoogt de spierefficiëntie.

Het feit dat grote katten zoals leeuwen, tijgers en jaguars dezelfde techniek gebruiken, doet ons denken dat deze wiebelactie de kans op een succesvolle sprong verhoogt wanneer er een prooi bij betrokken is, omdat volwassen wilde katten zelden onnodig energie zullen verbruiken.

Lees ook: Waarom dobberen katten hun hoofd? Een dierenarts legt uit

2. Verbeterde tractie en proprioceptie

gestreepte bruine kat die op de grond ligt

Het wiebelen van de achterkant kan helpen om de voorpoten van de kat in de ideale positie te krijgen.

John Hutchinson is hoogleraar evolutionaire biomechanica aan het Royal Veterinary College in Londen. Hij theoretiseert dat de achterpoot wiebelt de poten van de kat in de grond drukt en de wrijving verhoogt. Dit verbetert de tractie door de achterpoten en verbetert de kans op een succesvolle sprong, net zoals het dragen van speciale sportschoenen met een functioneel loopvlak onze grip tijdens het sporten zou verbeteren.

Professor Hutchinson gelooft ook dat de billen wiebelen ook een proprioceptief voordeel opleveren. Proprioceptie is het vermogen van een dier om te weten waar zijn ledematen zich in de ruimte bevinden en zijn bewustzijn van de beweging van zijn eigen lichaam. Door de achterpoten te wiebelen, verhogen katten de neurale commando’s naar de achterkant en verbeteren ze de proprioceptie en verbeteren ze de sprong.

Lees ook: Waarom schudden of trillen kattenstaarten?

3. Emotionele reactie

Schattig kitten klaar om te springen

Katten kunnen hun achterste uiteinden wiebelen voordat ze springen, omdat ze zich opgewonden voelen over het mogelijk vangen van hun prooi.

Er zijn onmiskenbare fysieke redenen voor katten om deel te nemen aan een pre-pounce butt shimmy, maar het kan ook deels een emotionele reactie zijn. Sommige katten en vooral kittens genieten meer van spelen, jagen of springen dan anderen, maar meestal is het een plezierig kattengedrag.

Wanneer katten, of welk dier dan ook, zich bezighouden met een gedrag dat ze leuk vinden, geeft het lichaam dopamine af, het ‘gelukshormoon’. Dopamine creëert gevoelens van plezier en voldoening. Terwijl ze zich bezighouden met de sensatie van de jacht, is het mogelijk dat de dopamine-golf katten ertoe aanzet om hun kont te laten wiebelen.

Op deze manier is de wiebel een fysieke manifestatie van een emotionele reactie. Net als katten die kneden als ze gelukkig zijn en knuffels krijgen, kan de billen een onbewuste uitdrukking zijn van hoe ze zich voelen.

Lees ook: 12 Signs van een extreem gelukkige kat

Laatste gedachten

Kattenpoep

De pre-pounce wiggle van een kat is waarschijnlijk een warming-up voor het grote evenement, evenals een teken dat ze opgewonden zijn.

De pre-pounce butt wiggle wordt voorspelbaar keer op keer herhaald in het katachtige koninkrijk. Zozeer zelfs dat het een doel moet dienen. Hoewel behavioristen onzeker zijn over de primaire functie ervan, dient het waarschijnlijk om de tractie te verbeteren, evenals de gereedheid voor spier- en zenuwfuncties voorafgaand aan de sprong.

Bovendien is het waarschijnlijk een teken dat de emoties van onze katten overlopen en een teken dat ze blij en opgewonden zijn. Voor kattenbezitters zijn gelukkige, opgewonden katten het voorrecht, dus omarm die vertederende kont shimmy!

Lees ook: Hoe jagen katten?

Veelgestelde vragen

Waarom wiebelt mijn kat voordat hij aanvalt?

Er wordt gedacht dat katten hun achterkant wiebelen voordat ze aanvallen om hun spieren op te warmen, hun aandacht te richten en de tractie te verbeteren om hen te helpen springen. Het kan ook een teken zijn van hun plezier en opwinding bij de kans om te jagen of te spelen.

Wiebelen grote katten voordat ze springen?

Ja, grote katten, waaronder leeuwen, tijgers en jaguars, wiebelen vaak met hun achterste voordat ze springen. Er wordt gedacht dat de opwarmbeweging hun kans op een succesvolle sprong helpt vergroten en hen helpt prooien te vangen. Het is een kattengedrag dat wordt gedeeld tussen zowel grote katten als hun huiselijke tegenhangers.

Waarom bespringen katten je?

Katten willen instinctief jagen, omdat dit is hoe hun voorouders van wilde katten zouden hebben moeten overleven. Huiskatten hebben dit gedrag behouden en genieten ervan en zullen vaak als een vorm van spel springen omdat ze het leuk vinden.