4 redenen waarom je geen korstjes van katten moet plukken


Je kijkt naar de prachtige, glanzende vacht van je kat en denkt hoe elegant deze dieren eigenlijk zijn.

Maar er lijkt plotseling iets vreemds te zijn op de vacht van je kat. Het lijkt erop dat ze korstjes heeft! Dit ziet er niet mooi uit, maar het belangrijkste is dat dit zeker geen goed nieuws is voor de gezondheid van je kat.

Dus ik weet zeker dat je meteen dacht aan het plukken van die korstjes van de vacht van je kat. Nou, dit moet je niet doen! Je kunt het zelfs erger maken door dit te doen.

Laten we eens kijken waarom je de korstjes niet zelf van je kat moet plukken en wat zijn enkele betere opties voor dit probleem.

Moet je korstjes van katten plukken?

Close-up van vuile gekwetste kat met gewond gezicht

Je ziet je kat omgaan met korstjes en je wilt haar natuurlijk helpen.

Dus korstjes van haar plukken klinkt als een fatsoenlijke oplossing. Maar denk aan korstjes op onze huid – brengt te vroeg afdoen iets goeds? Niet bepaald. Dit is ook het geval met de huid van uw kat.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom je geen korstjes van je kat zou moeten plukken.

1. Het genezingsproces vertragen

Een wond op de huid van een kat heeft enige tijd nodig om te genezen. Als je de korst van de kat plukt, vertraag je het genezingsproces.

Het trekken van een korstje betekent dat je ook de nieuwe huid die eronder groeit trekt.

2. Een wond blootgesteld aan infectie

geïnfecteerde wond op de huid van de kat

Het afpellen van de korst maakt de wond kwetsbaar voor vuil en bacteriën, en verhoogt het risico dat de wond geïnfecteerd raakt.

Dus, korstjes te vroeg van de huid van je kat plukken, kan het nog meer beschadigen.

3. Een blijvend litteken

Het verwijderen van de korst kan een litteken achterlaten op de huid van de kat.

Eventuele permanente schade aan de huid van uw kat kan worden voorkomen door de korstjes simpelweg niet aan te raken!

4. Pijn veroorzaken bij uw kat

Korstjes eraf plukken kan een goede manier zijn om het ongemak van uw kat te verlichten, Maar dit proces zal eigenlijk pijnlijk en stressvol voor haar zijn.

Omdat katten hun pijn heel goed verbergen, laten ze het misschien niet zien met gezeur, maar ze zullen waarschijnlijk ongewenst gedrag vertonen dat laat zien dat het afpellen van korstjes niet prettig voor hen is, zoals zich verstoppen of naar je sissen.

Als je denkt: Korstjes vallen vanzelf af; Ik versnel dit proces alleen maar, Dat moet je weten Korstjes vallen pas af als de huid eronder volledig is genezen.

Het beste wat je dus kunt doen is wachten!

Je kunt echter geduldig zijn, maar je kat zal een nog sterkere drang hebben om die vervelende, jeukende korstjes eraf te plukken.

Toch heb ik ook hier nuttig advies over. Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste redenen voor korstjes bij katachtigen.

Hoe krijgen katten korstjes?

tabby huiskat met korstjes op de neus

Korstjes zijn laesies of droge plekken op de huid van een kat. Simpel gezegd, deze laesies dienen als een soort pleister voor een genezende wond.

Je hebt ze waarschijnlijk allemaal minstens één keer op je kat gezien, maar hoeveel weet je over de oorzaken van deze huidveranderingen bij katachtigen?

Soms kunnen korstjes betekenen dat je kat onder stress staat. Gestreste katachtigen kunnen zichzelf te veel verzorgen, waardoor korstjes zich op hun lichaam kunnen ontwikkelen.

Toch is dit niet de meest voorkomende oorzaak van korstjes bij katten.

Deze huidveranderingen gebeuren meestal als gevolg van miliaire dermatitis. Volgens Karen Moriello en Daniel Morris [1], de miliaire dermatitis verwijst naar korstige reactiepatronen op de huid van de kat.

Korstjes verschijnen vaker op het gezicht, de nek, de buik en het liesgebied van de kat.

Er zijn verschillende oorzaken van deze huidaandoening bij katten, zoals:

Droge huid

witte kat krabt aan zijn gezicht

Soms is de huid van uw kat droog, wat kan worden veroorzaakt door een slecht dieet. Dit betekent dat uw kat enkele van de belangrijkste voedingsstoffen mist die haar vacht er gezond en glanzend uit laten zien.

Samen met voedsel zijn overmatige blootstelling aan de zon, het gebruik van de verkeerde shampoo op uw kat (zelfs babyshampoo is geen veilige optie voor katachtigen) en uitdroging ook mogelijke oorzaken van een droge huid bij uw kat.

Een te droge huid kan leiden tot miliaire dermatitis – korstjes bij kittens.

Allergische reacties

Allergieën zijn de Meest voorkomende oorzaak van katachtige miliaire dermatitis. Naast zichtbare korstjes kunnen katten met een allergische reactie ook symptomen vertonen zoals hoesten, moeite met ademhalen, braken, diarree en niezen en tranende ogen.

Vlooienbeten zijn het meest voorkomende type allergeen bij katten, samen met voedselingrediënten, stof, pollen, schimmels en omgevingsallergenen, zoals gras.

Bacteriële en schimmelinfecties

Een soort bacteriële of schimmelinfectie kan korstjes bij uw kitten veroorzaken.

Feline acne is een van de meest voorkomende infecties van dit soort.

Volgens Danny Scott en William Miller [2], katachtige acne is meestal gelokaliseerd op de kin van de kat, maar kan ook voorkomen op haar onder- of bovenlip.

Uiteindelijk veranderen deze puistjes op de huid van de kat in korstjes.

Een ander type bacteriële infectie is pyodermie, die meestal ontstaat bij katten die zichzelf niet goed verzorgen. Dit kan gebeuren met katten met artritis of zwaarlijvige katten die moeite hebben met de verzorging.

De meest voorkomende schimmelinfectie bij katten is ringworm, die de vorming van droge plekken op hun huid veroorzaakt.

Wat te doen in plaats van korstjes van je kat te plukken?

dierenarts brengt zalf aan op een kat

Het maakt niet uit wat de oorzaak van korstjes bij uw kat is, de dierenarts is de enige die de diagnose kan bevestigen door een gedetailleerd lichamelijk onderzoek uit te voeren.

Nadat u de oorzaak van deze huidverandering bij uw kat hebt ontdekt, zijn er enkele volgende stappen die u moet nemen in plaats van korstjes van haar te plukken.

1. De korstjes verzachten

Het aanbrengen van zalf die benzoylperoxide bevat of het gebruik van een antibacteriële zeep zal de korstjes op de huid van uw kat kalmeren.

Deze producten zullen ook de geïrriteerde huid kalmeren en de drang van uw kat om aan de korstjes te krabben verminderen.

Natuurlijk kunt u dit thuis zelf doen, maar u moet eerst uw dierenarts raadplegen over de beste soort zalf voor de toestand van uw kat.

2. Zwachtel het korstgebied

Het terugspoelen van de poot van de kat door verband.

Hoewel je nu misschien begrijpt dat je geen korstjes van je kat moet plukken, kan je kat de dingen misschien niet op dezelfde manier begrijpen!

De korstjes zullen jeuken voor haar, en natuurlijk zal ze ze krabben, waardoor de genezingsperiode wordt verlengd.

Een handig ding om hier te doen zou zijn om het gebied rond de korstjes te verbinden. Dit is ook een goede manier om te weten dat je kat de zalf die je op haar korstjes gebruikt niet zal binnenkrijgen.

Als u niet zeker weet hoe u deze methode op de beste manier kunt gebruiken, vraag dan uw dierenarts om hulp; Nadat je hem het hebt zien doen, ben je in staat om het zelf op dezelfde manier te doen!

3. Een kegel gebruiken

Een veterinaire kegel is een andere manier om wondirritatie bij uw kat te voorkomen en om te voorkomen dat ze aan de korstjes krabt.

Dit is een handige methode, maar u kunt zich zorgen maken over hoe uw kat op de kegel zal reageren.

Zoals het VCA Dierenziekenhuis suggereert, zullen veel katten in eerste instantie niet blij zijn om een kegel te dragen, maar de meerderheid van hen zal er snel aan wennen.

Als u aanvullende vragen heeft, zoals of u de kegel van uw kat moet verwijderen en vervolgens weer moet plaatsen – om dingen voor haar te verlichten, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Hoe lang duurt het voordat korstjes genezen zijn bij katten?

Kat likt zijn poot

Dit hangt af van elke individuele kat en de oorzaak van de korstjes in haar.

Natuurlijk hangt het ook af van u als kattenouder en uw manier om met dit huidprobleem om te gaan. Nogmaals – als u probeert de korstjes af te pellen, of als u niets doet om te voorkomen dat uw kitten dit doet – kunt u verwachten dat de korstjes langer nodig hebben om te genezen dan anders.

Erger nog; Het te vroeg plukken van korstjes kan leiden tot een geïnfecteerde wond.

Aan de andere kant, als je niet knoeit met de korstjes, en als je voorkomt dat je kat ze krabt, ze zouden binnen een week of twee moeten afvallen, waardoor de huid eronder gezond en genezen blijft.

Tot slot

Dus, moet je korstjes van katten plukken? Dat moet je zeker niet doen, want je kunt het alleen maar erger maken.

De korstjes vallen op natuurlijke wijze af in hun eigen tijd, dus je moet het genezingsproces niet overhaasten. In plaats daarvan moet je proberen de korstjes te kalmeren of het gebied te verbinden om ervoor te zorgen dat je kat ook niet zal proberen de korstjes af te pellen.

Heeft u ooit te maken gehad met dit soort huidproblemen bij uw kitten? Wat heeft je geholpen om het op te lossen? Deel uw mening met ons!

Verwijzingen:

[1] Moriello, KA, Morris, DO: Hoofdstuk 22 – Dermatologie. De kat: klinische geneeskunde en management, 2012, pagina’s 371-424. DOI, geraadpleegd op 14 april 2023.
[2] Scott, DW, Miller, WH: Feline Acne: Een retrospectieve studie van 74 gevallen (1988-2003). Het Japanse tijdschrift voor veterinaire dermatologie. 2010 Jaargang 16 Nummer 4 pagina’s 203-209. DOI, geraadpleegd op 14 april 2023.