4 oorzaken waarom een kat overbelast klinkt, maar geen afscheiding


We zijn niet de enigen die misschien overbelast klinken; Onze geliefde katten kunnen dit probleem ook hebben.

Je verwacht waarschijnlijk dat je kat ook neusafscheiding vertoont samen met haar verstopte geluid. Maar dit lijkt niet te gebeuren.

Waarom zou een kat verstopt klinken, maar geen afscheiding vertonen? Dit kan te wijten zijn aan verschillende gezondheidsproblemen. Aangezien sommige van deze problemen veterinaire zorg vereisen, moet u dit niet negeren.

Laten we dus eens kijken wat de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn die deze symptomen kunnen aangeven.

1. Koud

grote donzige rode kat ligt prachtig op de grond

Je kat klinkt verstopt maar geen afscheiding? Ze is misschien verkouden. Ja, kittens kunnen ook verkouden zijn en hun symptomen zijn vergelijkbaar met die van ons.

Kou bij mensen hoeft zich niet per se te manifesteren in een loopneus, en dit is ook het geval bij katachtigen.

Als je kat verkouden is, merk je misschien ook dat ze niet geïnteresseerd is om met je te spelen, ze kan meer miauwen en haar eetlust kan afnemen.

Katten worden meestal verkouden tijdens koudere maanden, wanneer dit virus optreedt als gevolg van een temperatuurverandering.

Ook kunnen katten het koud krijgen als ze in contact komen met een andere katachtige die het al heeft.

Hoe te behandelen?

U moet ervoor zorgen dat uw kitten voldoende rust krijgt in een warme, comfortabele omgeving. Ook moet ze veel water drinken om het verloren vocht te compenseren.

Weigering om te eten is te zien bij veel katten met kou – ze zijn niet in staat om het voedsel te ruiken als gevolg van congestie. U kunt proberen een luchtbevochtiger te gebruiken om uw kat gemakkelijker te laten ademen en om haar aan te moedigen om te eten.

Verder moet u het beddengoed van uw kat en haar voer- en waterbakken wassen. Als je meerdere katten hebt, is dit vooral belangrijk, omdat de verkoudheid zeer besmettelijk is.

Als u al deze maatregelen neemt, maar na een paar dagen ziet u geen vooruitgang, moet u de dierenarts bellen.

2. Allergieën

Grijze tabby kat niest en zit op het asfalt

Ik weet zeker dat je minstens één persoon kent die allergisch is voor katten. Dit kan zelfs een reden zijn voor sommige mensen om het hebben van huisdieren te vermijden.

Maar allergieën vormen niet alleen een probleem voor mensen; Katachtigen kunnen ook allergieën hebben en in sommige gevallen kunnen ze er veel last van hebben.

Allergische reacties kunnen een reden zijn waarom een kat overbelast klinkt (maar geen afscheiding!). Bijkomende symptomen van allergieën zijn hoesten, intens krabben, miauwen en zelfs diarree en braken.

Verschillende allergenen kunnen reacties bij katachtigen veroorzaken, zoals vlooienbeten, voedselingrediënten, sigarettenrook en pollen.

Er zijn ook huis- of binnenallergenen waar katten gevoelig voor kunnen zijn, zoals schimmels, stof en mijten. Mijten zijn de meest voorkomende allergenen bij milieuallergie bij zowel honden als katten, volgens Lorente Méndez en Wagner [1].

Hoe te behandelen?

Allergieën kunnen moeilijk zijn voor katten, maar gelukkig, De meeste van hen zijn gemakkelijk te definiëren en te behandelen. De behandeling is afhankelijk van het allergeentype.

Allereerst moet u de dierenarts raadplegen die de beste allergiebehandeling of een allergie-injectie voor uw kat zal aanbevelen.

Er zijn ook enkele stappen die u ook moet doen.

Doe je best om je huis altijd schoon te houden van stof en vuil. Hoewel je je binnenkat niet vaak moet wassen, omdat ze perfect in staat is om zichzelf te verzorgen, zal frequent baden goed zijn voor een kat die lijdt aan allergieën. Baden zullen haar jeukprobleem verlichten.

Als een voedselallergie bij uw kat wordt bevestigd, zal de dierenarts u adviseren over de beste manier om het dieet van uw kat te veranderen.

Als u een roker bent, of een van uw gasten rookt meestal in uw huis, probeer dan deze gewoonte te veranderen, omdat het ervoor kan zorgen dat uw kat overbelast raakt vanwege haar rookallergie.

3. Vreemde voorwerpen

Zwart-witte kat grimassend met zijn mond open

Een andere reden waarom je kat misschien overbelast klinkt, maar je zult geen afscheiding in haar opmerken, is te wijten aan een vreemd lichaam dat haar luchtwegen blokkeert.

Je ziet je kat elke dag haar omgeving verkennen. Nou, soms krijgt ze misschien iets binnen wat ze niet zou moeten eten. Dit kan alles zijn wat ze in huis vindt, zoals papier, wat plantmateriaal, een elastiekje of zelfs een klein speeltje!

Soms zullen deze voorwerpen uw kat niet schaden, maar het is mogelijk dat ze vast komen te zitten in de luchtpijp van een kat.

Dit kan ervoor zorgen dat ze overbelast klinkt. Sommige katten kunnen ook hoesten en kokhalzen.

Hoe te behandelen?

Als u vermoedt dat een vreemd lichaam ervoor zorgt dat uw kat overbelast raakt, moet u haar onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Volgens VCA Dierenziekenhuizen zal de dierenarts waarschijnlijk adviseren om uw kat in het ziekenhuis op te nemen, om het proces van het vreemde voorwerp in haar luchtpijp van dichtbij te kunnen observeren.

Indien nodig zal de dierenarts ook de verkennende operatie uitvoeren.

4. Hart-en vaatziekten

Schattige Schotse zwarte tabby kat.

Helaas is er ook een kans dat een kat die overbelast klinkt en geen afscheiding vertoont, een hartaandoening heeft – congestief hartfalen om precies te zijn.

Een kat die lijdt aan een hartaandoening zal moeite hebben met ademhalen, omdat het vocht zich zal ophopen in haar borstholte. Deze ophoping zal het voor een kat moeilijk maken om normaal te ademen, waardoor ze overbelast klinkt.

Enkele extra symptomen die kunnen optreden zijn lethargie, gewichtsverlies, opgeblazen gevoel in de buik en zelfs bewustzijnsverlies. Katten met hartproblemen kunnen ook zwaar ademen tijdens het rusten.

Hoe te behandelen?

Deze aandoening kan zeer ernstig zijn, zelfs levensbedreigend voor katachtigen. Toch zal een goede behandeling in het vroege stadium van de hartaandoening de kans op verdere schade aan het hart van een kat verminderen.

De dierenarts zal röntgenfoto’s van de borst en een echografie van het hart uitvoeren om de exacte toestand van hartaandoeningen bij uw kat te bepalen.

Wanneer hij uw kat diagnosticeert, zal de dierenarts de juiste medicijnen voorschrijven die ze waarschijnlijk de rest van haar leven moet consumeren.

Dus, als je merkt dat je kat verstopt klinkt zonder zichtbare afscheiding, negeer dit dan niet! Het leven van uw kat kan zelfs in gevaar zijn.

Het is ook essentieel om te vermelden hoe belangrijk preventie hier is. Dit is de reden waarom Kuan Hua Khor en Mei Xin Chin [2] Raad huisdierouders aan om hun katten jaarlijks mee te nemen voor echocardiografiescreening.

Dit is de beste manier om de hartstatus van de kat en de voortgang van de hartaandoeningen te controleren, als een kat er een heeft. Dit is vooral belangrijk voor rassen die vatbaar zijn voor hartaandoeningen, zoals Ragdolls, Maine Coons en Perzen.

Conclusie

Moet je je zorgen maken als je kat overbelast klinkt, maar er geen afscheiding is?

Dit kan te wijten zijn aan een verkoudheid of allergieën, die vrij gemakkelijk kunnen worden behandeld.

Een vreemd lichaam dat vastzit in de luchtpijp van uw kat heeft echter dringende veterinaire zorg nodig. Een andere mogelijke oorzaak van deze symptomen, hartproblemen, kan zelfs levensbedreigend zijn voor katachtigen.

Ik wil je dus niet in paniek brengen, maar je moet deze symptomen zeker niet negeren bij je kat. Raadpleeg uw dierenarts, zelfs als uw kitten perfect in orde lijkt, omdat we allemaal weten hoe goed ze kunnen zijn in het verbergen van hun pijn.

Verwijzingen:

[1] Lorente Méndez C, Wagner R: Prevalentie van hoge IgE-niveaus tegen mijten, pollen, vlooien en schimmels bij allergische honden en katten. DOI, geraadpleegd op 18 april 2023.

[2] Khor, KH, Chin, MX: Gevallen van hartaandoeningen bij ogenschijnlijk gezonde katten in Klang Valley, Maleisië. J Adv Vet Anim Res. 2020 Sep; 7(3): 501–508, DOI, Geraadpleegd op 18 april 2023.