Uw kat heeft een primordiale buidel

Wanneer is een slappe buik geen slappe buik? Als het een primordiale buidel is. Helaas kunnen mensen dit excuus niet gebruiken, maar katten zeker wel! Ontdek wat een primordiaal zakje is en waarom uw kat er een heeft.

Tabby kat met zichtbare primordiale buidel lopend op beton

Wat is een primordiale pouch?

Is het je ooit opgevallen dat zelfs de dunste katachtige een lichthangende buik heeft? Deze doorgezakte huidlaag (meestal bedekt met bont) wordt de primordiale buidel genoemd en het is een normaal onderdeel van de anatomie van uw kat. Het bevindt zich langs de lengte van de maag, maar heeft de neiging om het meest merkbaar dichter bij de achterkant te zijn.

Alle katachtigen hebben deze buikflap, hoewel deze in grootte varieert van kat tot kat. Het zakje kan van links naar rechts zwaaien wanneer uw kat loopt, of subtiel trillen. Het kan meer uitgesproken zijn bij oudere katten of voorheen overgewicht katachtigen. Zelfs grote katten zoals leeuwen en tijgers hebben een oerbuidel.

Wat is het doel van de primordiale buidel?

Experts geloven dat de primordiale buidel van de kat om verschillende redenen is geëvolueerd.

Bescherming

Het primaire doel van deze buikflap is om de gevoelige onderbuik van een kat te beschermen tijdens gevechten met roofdieren en andere katten – met name van dat schattige maar woeste geheime wapen, de ‘bunny kick’. In een ernstige schermutseling beschermt de primordiale buidel vitale organen tegen scherpe scheurende klauwen.

Stretching

Dit extra beetje kattenbuik kan ook helpen bij het loopvermogen van uw kat: de primordiale buidel stelt katten in staat om zich verder uit te strekken terwijl ze lange stappen maken.

Voedsel bewaren

Wist toch niet dat er een beertje door het huis liep? Experts vermoeden dat een andere reden waarom katten een primordiale buidel hebben, is dat hun wilde voorouder een rekbare maag nodig had om zichzelf te kloven en voedsel een tijdje op te slaan. In tegenstelling tot onze overindulged furbabies, weten wilde katten (evenals veel zwerfkatten en verwilderden) niet wanneer hun volgende maaltijd zich zal aandienen.

Dus mijn kat heeft geen overgewicht?

Zwaarlijvige oranje tabby kat met zichtbaar primordiaal zakje in gang

Uw kat kan een duidelijk primordiaal zakje hebben, maar geen overgewicht hebben. Dus hoe zie je het verschil tussen een kat met een grote primordiale buidel en een kat met gewoon overgewicht?

 

Volgens south Boston Animal Hospital: “De primordiale buidel is losser, lager en zwaait gemakkelijk als katten lopen. Zwaarlijvige katten hebben een rondere buik die niet zwaait als hij loopt… Het gebied zal aanvoelen als een harde zitzak.”

 

Als de ribben van uw kat kunnen worden gevoeld, maar niet goed zichtbaar zijn, en ze heeft een duidelijke taillelijn wanneer ze van bovenaf wordt bekeken, heeft ze waarschijnlijk een ideaal gewicht – met een beetje extra buikhang. Als uw kat echter een ronde buik heeft, samen met een duidelijke vetlaag over de ribben en geen duidelijke taillelijn, kan ze inderdaad overgewicht hebben. Lees meer over wat een gezond kattengewicht is.

De mythe van de oerbuidel

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren geloven ten onrechte dat alleen katten die zijn gecastreerd of gesteriliseerd een primordiale buidel ontwikkelen. Dit is gewoon niet waar – je zult een veelbetekenende kattenbuik vinden op elke katachtige, intact of niet.

Kattenrassen bekend om de buidel

De primordiale buidel is beter zichtbaar in bepaalde kattenrassen – vooral die welke lijken op hun exotische voorouders – en wordt in sommige gevallen zelfs als een rasstandaard beschouwd.

Egyptische Mau

Egyptische Mau kat met primordiale buidel

De Egyptische Mau is het enige natuurlijk gevlekte ras van huiskat. De voorouders van deze kat zijn overal zichtbaar in oude Egyptische kunstwerken. De primordiale buidel samen met de flap van de huid die zich uitstrekt van het achterste uiteinde van de ribbenkast tot het achterbeen geven de Mau een griezelig sprongvermogen, waardoor dit ras in staat is om tot 30 mph te lopen!

Bengalen

Grijze Nest-Robot en Bengaalse kat met primordiale buidel

De Bengaalse kat is een kruising tussen een Aziatische luipaardkat en een huiskat. Deze wilde afstamming is verantwoordelijk voor de gewaardeerde gevlekte vacht van de Bengaal, terwijl de binnenlandse afstamming ons het vriendelijke, niet-zo-wilde kattenras geeft dat we vandaag kennen.

Pixiebob

Pixiebob kat met primordiale buidel

De Pixiebob is een gespierde, brutale kat gefokt om te lijken op de wilde bobcats die te vinden zijn in de kustbergen van het westen van de VS. Dit ras heeft een staartmutatie en is vaak polydactyl. Het zijn actieve huiskatten die goede speelkameraadjes zijn.

Nu je de oerbuidel kent, zul je nooit meer op dezelfde manier naar je kat kijken – of op zijn minst haar wuivende kattenbuik!