Grappige Feiten over katten: 39 fascinerende feiten over katten

Katten zijn eindeloos fascinerend, en we hebben de feiten om het te bewijzen! Bekijk 39 leuke kattenfeiten en lees verder om meer te weten te komen over elk.

1. Katten miauwen voor hun mensen, niet voor andere katten

Gedomesticeerde katten zijn lang genoeg samen met mensen geëvolueerd om te weten dat bepaalde geluiden en tonen ons zullen laten doen wat ze willen. Katten zullen communiceren met verschillende miauws om ons ertoe te brengen ze te voeden, te troosten en zelfs te adopteren.

2. Een groep katten wordt een Clowder of een Flagrante

Je kunt ook verwijzen naar een groep katten als een rommel. Een groep wilde of verwilderde katten wordt Dowt (of dout) en vernietiging. Het beste van alles is dat een groep kittens een aansteken.

3. 30%-50% van de katten mist het gen waardoor ze reageren op kattenkruid

Als uw kat het gen bezit, zal het pas tussen de leeftijd van 3-6 maanden tot bloei komen; een kitten jonger zal op de een of andere manier niet reageren op kattenkruid.

4. Onderzoek suggereert dat het spinnen van een kat de kracht heeft om zichzelf te genezen

Een van de meest waardevolle kattenfeiten die we hebben geleerd: het spinnen is niet alleen voor als je kat gelukkig is – spinnen helpt katten om te gaan met ziekte en stress, en de trillingen kunnen de botten van een gewonde kat helpen genezen.

5. Mensen met kattenallergieën zijn niet allergisch voor bont, maar eerder een eiwit dat wordt aangetroffen in het speeksel, de urine en de huidschilfers van een kat

Het eiwit heet Fel d 1. Niet-gecastreerde mannelijke katten produceren er meestal meer van dan vrouwtjes en gecastreerde mannetjes. Van de Balinese en Siberische rassen wordt ook gedacht dat ze minder Fel d 1 produceren.

6. Er is een reden waarom honden naar je opkijken en katten je als een gelijke behandelen

Katten zijn veel korter gedomesticeerd dan honden (een verschil van 5.000+ jaar). Simpel gezegd, katten zijn niet lang genoeg geëvolueerd als gedomesticeerde huisdieren om te beseffen dat jij hun “eigenaar” bent.

7. Je kat brengt je prooi als een daad van vriendelijkheid

Wanneer een moederkat het avondeten voor haar familie doodt, biedt ze het hen van harte aan en eet het zelf niet op. Evenzo beschouwt uw kat u als een deel van haar familie en biedt u liever haar moord aan dan het alleen te consumeren.

8. De liefde van je kat voor dozen bevredigt een dierlijk instinct

Katten zoeken naar dozen en afgesloten ruimtes die dekking bieden voor hun roofzuchtige jachtinstincten, maar ook om zich te verstoppen om te voorkomen dat ze prooi worden – een instinct dat door hun wilde voorouders is doorgegeven.

9. Katten zien niet in zwart-wit, maar ze zijn enigszins kleurenblind

Katten zien kleuren op een beperkt spectrum; onderzoek suggereert dat ze rood-groen kleurenblind zijn en de wereld meestal in blauw, grijs en geel zien. Ze kunnen echter slechts een zesde van het licht zien dat de gemiddelde mens nodig heeft om duidelijk te zien.

10. Katten nodig hebben om op dingen te krabben

Krabben hoort bij de natuur van een kat. Katten krabben niet alleen om hun klauwen te slijpen, maar ook om specifieke spieren in hun rug- en schoudergebied te strekken die ze anders niet kunnen bereiken door normaal strekken.

11. Een 1-jarig kitten is ontwikkelingsgewijs gelijkwaardig aan een 15-jarige mens

De eeuwenoude formule dat je de leeftijd van je kat met zeven moet vermenigvuldigen om hem om te zetten in mensenjaren is onjuist. Katten doen het grootste deel van hun “veroudering” in de eerste twee jaar van hun leven.

12. (De meeste) katten zijn lactose-intolerant

Zet de feiten van je kat op een rijtje: katten zijn alleen uitgerust om zuivel te verteren als ze heel jong zijn. Zelfs dan zijn ze alleen bedoeld om de melk te drinken die door hun eigen soort wordt geproduceerd.

13. Katten weten instinctief dat ze de kattenbak moeten gebruiken

Om te voorkomen dat ze werden opgegeten of aangevallen door roofdieren, moesten voorouderlijke katten hun sporen bedekken en hun afval verbergen om hun geur te maskeren. Ze voelden zich aangetrokken tot zacht vuil of zand, omdat hun korrelige consistentie het gemakkelijker maakte om hun afval te begraven. (En nu doet een zelfreinigende kattenbak dat voor hen!)

14. De snorharen van katten helpen bij richtingsgerichtheid en ruimtelijk inzicht

De snorharen van uw kat bevatten een overvloed aan zenuwuiteinden en zijn dieper geworteld dan de rest van zijn haar. Dit maakt ze ideaal om uw kat te helpen waarnemen wat er voor hem ligt terwijl hij zich met de neus in onbekend terrein begeeft.

15. De “tabby” kat is geen ras – het is een patroon

Een van de meest onderscheidende kenmerken van de tabby – de “M” -vorm op het voorhoofd – is al duizenden jaren het onderwerp van folklore, van de oude Egyptenaren tot de geboorte van Jezus en meer.

16. Zwarte katten als Halloween symbolen is geworteld in de oudheid traditie

Op Samhain (het Gaelic-festival dat de voorloper was van het moderne Halloween), geloofde men dat een grote zwarte kat met een witte vlek op zijn borst elk huis zou zegenen dat een schotel melk achterliet om te drinken, en die huizen zou vervloeken die dat niet deden.

17. Uw kat heeft een derde ooglid

Het derde ooglid van uw kat functioneert als een schild voor zijn hoornvlies. Wetenschappers denken ook dat mensen ooit een derde ooglid hadden: in de loop van de evolutie werd het gereduceerd tot de kleine roze plooi van weefsel in de hoek van je oog.

18. Katten imiteren slangen als ze sissen

Slangen worden gezien als enkele van de meest angstaanjagende roofdieren in het dierenrijk. Net als slangen sissen katten om intimiderend te klinken en te proberen weg te jagen wat hen bedreigt.

19. Je huiskat is waarschijnlijk niet nachtactief

In plaats daarvan is ze crepusculair, of het meest actief rond schemering en zonsopgang. Huiskatten hebben geleerd een compromis te vinden tussen de dagactiviteit van hun mens en de eenzaamheid in de nacht. Dit is ook de reden waarom uw kat eerder om voedsel zal bedelen rond zonsopgang en zonsondergang.

20. Hoe lang katten leven, hangt grotendeels af van hun omgeving

Een van de meer ontnuchterende kattenfeiten: katten met alleen binnenshuis hebben een typische levensduur van 12 tot 20 jaar; aan de andere kant leven katten meestal 3 tot 10 jaar.

21. Mannelijke katten hebben meer kans om linkspoot-dominant te zijn en vrouwtjes hebben meer kans om rechter poot-dominant te zijn

De studie uit 2018 toonde ook aan dat linksbenige en ambilaterale (of beide poten gelijk gebruikende) dieren de neiging hebben om sterkere angstreacties te vertonen. Het is een van die kattenfeiten waar je al dan niet gebruik van hebt gemaakt.

22. Katten landen bijna altijd op hun voeten vanwege hun indrukwekkende “rechtzettende” reflex

Katten overleven ook valpartijen van grote afstand omdat ze de eindsnelheid bereiken – de snelheid waarmee de neerwaartse zwaartekracht wordt geëvenaard door de opwaartse druk van de windweerstand, wat resulteert in een constante snelheid – veel eerder dan grote dieren en mensen.

23. Hun plas ruikt zo erg omdat katten afkomstig zijn uit de woestijn

Katten hebben een zeer geconcentreerde urine. Katten zijn afkomstig uit de woestijn en geëvolueerd om een grote hoeveelheid water uit hun urine te absorberen om hun hydratatie te behouden.

24. Katten hebben meer kans om te “kneden” als ze als jonge kittens van hun moeders werden gescheiden

Zogende kittens stimuleren de melkproductie van hun moeder door op haar te kneden. Dus als een kitten vanaf het moment van zijn geboorte flesvoeding krijgt van mensen, is het misschien niet zo waarschijnlijk dat hij later “muffins maakt”.

25. Katten kunnen beter horen dan mensen en sommige hondenrassen

Katten horen hogere frequenties dan mensen (we kunnen tot 20 kilohertz horen, honden horen tot 40 kilohertz en katten horen tot 60 kilohertz). Dit verklaart echter niet waarom huisdieren vaak bang zijn voor harde geluiden – dat is waarschijnlijk psychologisch van aard.

26. Katten slaan voorwerpen over en van randen om te testen op verborgen prooien

De instincten van je kat vertellen haar dat een presse-papier of prullaria een muis kan blijken te zijn. Haar prikkende poot zou hem laten scharrelen, waardoor ze een goed spel (en mogelijk een goede lunch) kreeg.

27. Katten eten graag gras omdat hun wilde voorouders dat deden

Bij het verteren van de bladinhoud van de maag van hun prooi gedurende generaties, is het waarschijnlijk dat wilde katachtigen de neiging om planten te willen consumeren doorgeven aan hun nakomelingen.

28. Een hele oude Egyptische stad werd gesticht om de katachtige godheid Bastet te aanbidden

Katten kregen zeker de koninklijke behandeling in het oude Egypte. Ongeveer 80.000 katachtige begrafenissen werden ontdekt in 1888 in een graf in Midden-Egypte. Katten werden zelfs begraven met proviand zoals melk en muizen in de vorm van een koninklijk offer.

29. Ernest Hemingway koesterde polydactyl katten

Polydactyl katten hebben extra tenen op een of meer van hun poten. Hemingway ontving er een in de jaren 1930 en verzamelde ze in zijn huis in de Key West tot zijn dood. Tegenwoordig zwerven bijna 50 polydactylkatten rond op het landgoed Hemingway Home.

30. 99,9% van de calico katten en tortie katten zijn vrouwelijke

Het chromosoom gekoppeld aan het kleuren bij katten is het X-chromosoom; daarom hebben vrouwelijke katten (XX) twee sets genetische informatie die hun vachtkleur kunnen bepalen. Twee X-chromosomen zijn nodig om de zwarte en oranje vacht te creëren die op tortie katten en (indien gemengd met wit) calico katten.

31. 4 op de 5 oranje tabby katten zijn reu

Aan de andere kant is slechts ongeveer 1 op de 5 oranje tabby-katten vrouwelijk. Zoals we eerder hebben geleerd, is het chromosoom dat verband houdt met het kleuren bij katten het X-chromosoom. Omdat vrouwtjes twee Xs bezitten en mannetjes XY bezitten, hebben mannelijke katten alleen het oranje gen nodig.m hun moeders om een gember te worden , waardoor ze veel meer kans hebben om de eigenschap voort te zetten.

32. Katten kunnen geen zoetheid proeven

Katten hebben een chemoreceptor in hun smaakpapillen die voorkomt dat ze zoetheid proeven. Dit is de reden waarom uw kat niet zo geïnteresseerd is in uw zoete lekkernijen, fruit en ander zoet smakend voedsel.

33. Kittens kunnen worden geboren met een tijdelijke “koortsjas”

Koorts of hoge stress tijdens een kattenzwangerschap kan soms een tijdelijk effect hebben op kittens die bekend staan als “koortsjas”, of vacht die een zilverachtige kleur is, in plaats van een kleur die zou ontstaan door hun genetica.

34. Katten openen onwillekeurig hun mond nadat ze iets hebben geroken

Dit wordt de flehmen-reactie genoemd: uw kat analyseert een nieuwe of vreemde geur , maar in plaats van dit door de neusgaten te doen, “geurzuigen” hij door het dak van zijn mond.

35. Een nest kittens kan twee of meer vaders hebben

Het wordt superfecundatie genoemd en treedt op wanneer een vrouwtje paart met twee of meer mannetjes, wat resulteert in de bevruchting van twee of meer eicellen uit dezelfde cyclus van afzonderlijke conceptiehandelingen.

36. Katten proberen hun voedsel te begraven om dezelfde reden dat ze hun poep begraven

Het is om ‘hun sporen te bedekken’. De wilde voorouders van katten vermeden detectie door roofdieren door hun geur en sporen te maskeren, meestal door hun afval of overgebleven voedsel te graven en te begraven.

37. Je kat jaagt graag op lasers omdat beweging de prooidrift prikkelt

Ze houden er ook van om lasers te achtervolgen omdat ze zijn aangescherpt om kleine prooien te jagen en te achtervolgen bij weinig licht.

38. Katten kunnen worden aangetrokken door kattenkruid en zilverrank als muggenwerende middelen

Een recente studie concludeerde dat katten zichzelf instinctief hebben “gezalfd” met zilveren wijnstok en kattenkruid om zichzelf te beschermen tegen muggenbeten gedurende honderden jaren.

39. Katten dromen

We weten dat katten dromen omdat katten, net als mensen, rapid eye movement (REM) slaap ervaren. Katten kunnen ook tegelijkertijd slapen en wakker zijn, waarbij hun reukvermogen en gehoor actief blijven tijdens het grootste deel van hun slaap.

Table of Contents