Voors en tegens van het gebruik van kattenluiers

Incontinentie is een vrij veel voorkomend probleem bij zieke en oudere katten. Helaas resulteert het vaak in frequente opruimacties voor u en aanzienlijk ongemak voor uw huisdier. Er zijn echter oplossingen – een van de beste zijn kattenluiers.

Kattenincontinentie

Kattenincontinentie kan worden veroorzaakt door vele aandoeningen (zoals obesitas of blaasstenen), en niet alleen door ziekte of ouderdom. Dit maakt het des te belangrijker dat u klaar bent om het welzijn van uw kat een prioriteit te maken, omdat het een proces zal zijn. Houd er rekening mee dat, ondanks het gebruik van kattenluiers, het uitdrukken van de blaas van uw kat is nog steeds nodig. Dit moet elke acht uur worden gedaan om infectie te voorkomen – iets dat luiers niet kunnen voorkomen. Luiers en blaasexpressie moeten samen worden gebruikt om het optimale comfort van uw huisdier te garanderen.

kat in luier

Zoals met alles, hebben luiers hun voor- en nadelen. Voordat we ingaan op belangrijke overwegingen, is het echter noodzakelijk om de soorten luiers te bekijken die beschikbaar zijn voor uw kat.

Wegwerpbaar

Deze luiers voor eenmalig gebruik zijn effectief omdat ze meestal verstelbaar zijn en daarna direct in de prullenbak kunnen gaan, zodat u kunt afzien van het wasproces. Net als bij babyluiers kunnen de kosten echter oplopen.

Doek

Deze wasbare, milieuvriendelijke luiers zullen zachter zijn op de billen van je kat, waardoor hij een beetje comfortabeler wordt. Ze kunnen echter een beetje moeilijker zijn om zich aan te passen aan uw huisdier en u moet ze regelmatig wassen om huiduitslag te voorkomen.

Wraps

Deze zijn uitsluitend voor urine en bedekken de billen van uw kat niet. Ze zijn comfortabeler, omdat ze minder beperkend zijn, maar zullen niet werken als uw kat een darmprobleem heeft.

Voordelen van kattenluiers

De meeste voordelen van kattenluiers zijn duidelijk: ze voorkomen dat uw kat overal een puinhoop maakt, waardoor hij zich schaamt en u werk bespaart. Ze stellen uw kat ook in staat om zijn onafhankelijkheid te herwinnen en vaker en comfortabeler te plassen, waardoor hij geen infecties krijgt.

Bovendien zijn luiers voor katten met mobiliteitsproblemen (met name katten met zwakke achterpoten) een reddende genade. Katten met deze problemen hebben de neiging om op hun billen rond te scharrelen, dus luiers geven ze een laag bescherming die voorkomt dat ze het tapijt verbranden.

Luiers zijn ook geweldig voor katten die rondscharrelen, omdat ze voorkomen dat bacteriën van de vloer de urethra binnendringen en een Urineweginfectie (UTI). Een urineweginfectie is het laatste wat uw kat nodig heeft, omdat het zijn incontinentieproblemen alleen maar zal verergeren en zijn ongemak zal vergroten.

Daarom zijn kattenluiers niet alleen een goede keuze voor incontinente huisdieren, maar ook voor immobiele huisdieren die de neiging hebben om rond te scharrelen. Ze helpen ook katten te trainen met een neiging tot sproeien of het “markeren” van hun territorium, om de gewoonte te stoppen.

Nadelen van kattenluiers

Tot nu toe lijkt het misschien alsof luiers voor huisdieren gewoon dandy zijn – en dat zijn ze ook! Ze kunnen oprecht de houding van uw kat ten opzichte van zijn toestand veranderen en zijn vermogen om van het leven te genieten verbeteren. Maar zoals alles hebben ze hun nadelen.

Ten eerste zijn sommige katten niet altijd coöperatief, waardoor het plaatsen in een luier aanzienlijk moeilijk is. Om deze reden is het belangrijk om zo kalm en zacht mogelijk te zijn wanneer je je kat benadert om zijn luier te vervangen.

Hoe de luier van uw kat te vervangen:

  1. Als een baby je kat op de proppen, schuif je eerst zijn staart door het luiergat.
  2. Breng vervolgens de grotere kant van de luier tussen zijn achterpoten en onder zijn buik.
  3. Plaats de kortere kant over zijn rug en breng beide zijden samen en zet ze vast met de haken / clips / lipjes die bij de luier kunnen worden geleverd. Probeer te voorkomen dat je je kat stevig op zijn plaats houdt of overmatig geweld gebruikt.
  4. Merk op dat katten met staarten het moeilijker kunnen hebben om in luiers te knijpen. Voor deze katten (en katten met vergroeide poten) zorgt het zijwaarts draaien van de luier voor dekking, terwijl het nog steeds relatief comfortabel blijft.

Niet alle katten zullen luiers comfortabel vinden. Ze kunnen irritant zijn en kunnen even wennen zijn. Wissel af tussen wegwerp- en stoffen luiers om te zien aan welke uw kat zich beter aanpast en test verschillende merken uit voordat u zich op de juiste nestelt.

Andere overwegingen

Een laatste ding om op te merken is dat het op zijn plaats houden van de luier de grootste uitdaging van allemaal kan zijn. In het begin kan je kat proberen de luier te wiebelen, klauwen en afbijten. Vergeet niet dat een kat van nature een angstig wezen is, een die nauwelijks tolereert dat hij een hoed heeft op zijn hoofd, laat staan een hele wikkel rond de helft van zijn lichaam.

Baby onesies

Als dit het geval is met je kat, overweeg dan om een baby-onesie voor hem te kopen. Het klinkt gek, maar het zal werken. Plaats hem in de onesie en hij zal de luier niet kunnen bereiken. De onesie zal ook de luier op zijn plaats houden en voorkomen dat deze door andere omstandigheden wegglijdt. De onesie wordt vies, dus zorg dat je een back-upvoorraad hebt.

Tussen onesies en luiers heb je waarschijnlijk het gevoel dat je het moederschap ingaat (of opnieuw invoert). Maar ondanks de vele overwegingen en mogelijke resultaten van kattenluiers, zijn ze nog steeds een van de beste oplossingen voor incontinentie voor huisdieren. Ze zijn toegankelijk, netjes en vrij gemakkelijk om aan te wennen (voor jou en je kat!). Als jij en je kat het de eerste keer niet goed doen, maak je dan geen zorgen. Dit is een nieuwe ervaring voor jullie beiden, maar het zal uiteindelijk jullie leven gemakkelijker maken.