Weelderige lokken: 13 langharige kattenrassen

Primp je ‘do’s, dames en heren, want het is Hairstyle Appreciation Day. Laten we onze viervoeters niet vergeten met de meest weelderige lokken van allemaal: langharige katten! Vandaag brengen we hulde aan de bossige schoonheid (om nog maar te zwijgen van zuurverdiende verzorging) van deze 13 langharige kattenrassen.

Somalisch

Somalische langharige katten fokken

De adembenemende Somalische kat is de langharige versie van de Abessijn. Ze ziet eruit als een kleine wilde vos met haar borstelige staart, getufte oren en ruige getikte vacht. Zoals de naam al doet vermoeden, werd ooit gedacht dat ze afkomstig was uit Somalië. Nieuw bewijs toont aan dat ze waarschijnlijker uit delen van Zuidoost-Azië komt.

Siberisch

Siberische langharige kattenrassen

Sommigen geloven dat de grote Siberische kat moeder is van alle langharige kattenrassen. De vacht van de Siberiër is lang, dik en beschermend – een al lang bestaande eigenschap die kan worden toegeschreven aan het subarctische klimaat van haar thuisland in Rusland. Verwijzingen naar Siberiërs dateren van minstens 1.000 jaar geleden; ze werden echter pas na de Koude Oorlog geëxporteerd.

Selkirk Rex

Selkirk Rex langharige kattenrassen

Hoewel de Selkirk Rex jassen van verschillende lengtes kan hebben, vinden we hem vooral schattig in zijn wollige schapenstaat. Als een van de nieuwste rassen is deze van nature gekrulde kat afkomstig van een huiskat uit Montana. Hij wordt soms overgestoken met Perzen, Exotische Kortharen en Britse Kortharen, waardoor hij een zoete, ronde uitdrukking krijgt.

Lappenpop

Ragdoll langharige kattenrassen

De pluche, zijdeachtige vacht van de Ragdoll-kat vereist weinig routineverzorging. Deze vriendelijke reuzen hebben vier jaar nodig om volwassen te worden en het is bekend dat ze slap vallen in de armen van iedereen die ze vasthoudt. In de jaren 1960 gebruikte fokker Ann Baker vrij rondlopende katten die ze in haar buurt in Californië vond om dit zachte, rustige ras te ontwikkelen.

Ragamuffin

Ragamuffin langharige kattenrassen

De Ragamuffin-kat lijkt erg op zijn neef, de Ragdoll, behalve dat hij in meer kleuren en patronen komt. En net als zijn neef is hij een onderhoudsarme kat – zelfs als het gaat om zijn luxe lange vacht, die niet gemakkelijk mat of klontert. Hij heeft een volgzame aard en houdt ervan om als een baby te worden vastgehouden.

Perzisch

Perzische langharige kattenrassen

Van alle langharige kattenrassen kan de Perzische kat de eerste zijn die in je hoofd opduikt. Dit zeer oude ras is vermoedelijk afkomstig van Turkse Angora-katten gekruist met andere langharige katten uit Perzië, Afghanistan, Birma, China en Rusland. Hij is beroemd om zijn zijdeachtige witte jas, hoewel hij nu ook in verschillende andere kleuren komt.

Noorse Boskat

Noorse boskat langharige kattenrassen

Het grote, gespierde lichaam en de dichte, waterbestendige bontjas van de Noorse boskat hielpen hem vele generaties te overleven in het barre klimaat van Scandinavië. Legendes omringen de officiële kat van Noorwegen, inclusief degenen die zeggen dat hij op Vikingschepen reisde en de strijdwagen van de Noorse godin Freya trok.

Nebelung

Nebelung langharige kattenrassen

De verlegen, zachtaardige Nebelung ziet eruit als een langharige versie van de Blauwe Rus. Haar zijdezachte blauwe vacht glinstert van zilver aan de uiteinden en haar dik gepluimde staart veegt sierlijk achter haar aan. Ze werd geboren toen een Blauwe Rus parende met een zwarte binnenlandse korthaar, wat verrassend resulteerde in een langharig blauw kitten.

Maine Coon

Maine Coon langharige kattenrassen

De grote Maine Coon doet denken aan een goedmoedige, volledig Amerikaanse mouser. Zijn neiging om polydactyl te zijn (extra tenen te hebben) maakt hem een uitstekende jager en klimmer. Zijn zware vacht is glad, waterbestendig en bijna onderhoudsvrij. Hij is de staatskat van Maine en was een populaire concurrent op vroege kattenshows in Boston en New York.

Himalyan

Himalaya langharige kattenrassen

De Himalaya heeft een beroemde uitstraling onder langharige kattenrassen als een kruising tussen een Siamees en een Perzische. Deze lieve, volgzame kat heeft niet veel energie over, waardoor hij een goede kandidaat is voor een sereen huis met weinig tot geen verandering. Hij houdt ervan om geaaid te worden, maar zijn verharingsniveau vereist dat hij vrij vaak wordt geborsteld.

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany langharige kattenrassen

De zoete Chantilly-Tiffany is ontstaan toen fokkers een Birmees kruisten met een Perzische. Haar lange, zijdeachtige vacht is het meest populair in zijn originele chocoladebruin, maar ze komt ook in andere kleuren. Ze is relatief onbekend bij langharige kattenrassen, zelfs in de VS waar ze oorspronkelijk werd ontwikkeld.

Brits Langhaar

Britse langharige langharige kattenrassen

Fokkers ontwikkelden deze langharige versie van de Britse korthaar in de vroege jaren 1900. Hij behoudt meestal de blauwe kleur en het zachte temperament van zijn kortharige naamgenoot, terwijl hij de glanzende lange vacht van een Perzische toont. Hoewel hij geen schootkat is, houdt hij van aandacht en wijdt hij zich aan zijn gezin.

Balinees

Balinese langharige kattenrassen

De sierlijke Balinese kat is de langharige versie van de Siamees. Haar melkwitte vacht is fijn en zijdeachtig, met de neiging om te zwaaien waar het langst is, en haar ogen zijn prachtig saffierblauw. Ze is een vocale kat die je zal volgen en je volledige aandacht en gespreksvaardigheden opeist.

Welk van deze langharige kattenrassen wil je het liefst aaien? We raden je aan om een wandeling te maken door je plaatselijke kattenasiel om alle langharige schoonheden te bekijken die een thuis nodig hebben!