Tortie Maine Coon Cat: feiten, oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

Tortoiseshell Maine Coon katten, ook wel Torties genoemd, zijn slechts een van de meer dan 75 Maine Coon vacht kleurvariaties. Hun vachtpatroon lijkt op dat van een schildpad, vandaar de naam.

Ondanks hun unieke en mooie kleuring bezitten Tortie Maine Coons echter dezelfde vertederende eigenschappen als hun tegenhangers. Deze vriendelijke, donzige en zachte reuzen zijn enkele van de meest populaire katten aller tijden, en er zijn ook verschillende coole verhalen over hun oorsprong!

divider-catclaw1De vroegste records van Tortie Maine Coon Cats in de geschiedenis

Maine Coon-katten zijn een van de oudste natuurlijke rassen van Noord-Amerika. Ze zijn afkomstig uit Maine, waar ze de officiële staatskat zijn. Het ras gaat terug tot de 18e eeuw en mogelijk zelfs eerder.

Maine Coons, waaronder Tortie Maine Coons, worden verondersteld afstammelingen te zijn van Noorse of Siberische boskatten vanwege hun dikke bontjassen. Sommigen speculeren dat ze naar Amerika werden gebracht door de eerste kolonisten in New England. Anderen geloven dat ze werden overgehaald door Marie Antoinette toen ze op de vlucht was voor de Franse Revolutie.

Toch zeggen anderen dat ze een kruising zijn tussen wasberen en huiskatten. Dat is een van de meest vergezochte (en onmogelijke) theorieën die er zijn, maar het zou zeker hun borstelige staarten verklaren!

Tortie Maine Coon
Afbeelding Credit: Nynke van Holten, Shutterstock

Hoe Tortie Maine Coon Cats populair werden

Maine Coons waren de ster van talloze kattenshows in de 19e eeuw, maar toen andere langharige landen in de 20e eeuw hun weg naar Amerika begonnen te vinden, verloren ze een deel van hun populariteit. Gelukkig maakten ze uiteindelijk een comeback en zijn ze sindsdien een van de meest geliefde kattenrassen gebleven.

Wat Tortie Maine Coons betreft, ze zijn altijd gezien als een extra zeldzame en speciale variant van het al populaire ras. Het is dus geen wonder dat ze zo begeerd zijn door kattenliefhebbers over de hele wereld!

Formele erkenning van Tortie Maine Coon Cats

Tortie Maine Coon katten en rassen, in het algemeen, hadden een lange reis naar officiële erkenning. In 1950 werd de eerste georganiseerde club voor het ras, The Central Maine Cat Club (CMCC), opgericht door Maine Coon-enthousiastelingen en fokkers. En met de hulp van deze club begonnen de Maine Coon langzaam hun oude status te herwinnen.

De CMCC werd in de jaren 1960 ontbonden, maar daarvoor legden ze de basis voor Maine Coons om te worden erkend als een gedocumenteerd en legitiem ras. Kort daarna, in 1968, werd een nieuwe club genaamd de Maine Coon Breeders and Fanciers Association (MCBFA) opgericht met vergelijkbare doelen als de CMCC: het beschermen, verbeteren en promoten van het Maine Coon kattenras.

Hun inspanningen – en die van andere Maine Coon-clubs en -enthousiastelingen – wierpen hun vruchten af. In 1975 gaf de Cat Fanciers’ Association (CFA) de Maine Coon eindelijk een voorlopige status. Het ras ontving het volgende jaar in 1976 kampioenschapserkenning.

In 1979 werden Maine Coons ook formeel erkend als kattenras door the International Cat Association (TICA).

Tortie Maine Coon
Afbeelding Credit: Nynke van Holten, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Top 6 unieke feiten over Tortie Maine Coon Cats

1. Tortie Maine Coons hebben nooit witte vlekken op hun jassen

Dit is gebruikelijk voor alle schildpadkatten.

schildpad maine coon
Afbeelding Credit: DenisNata, Shutterstock
thematische pauze

2. Tortie Maine Coons hebben meestal een combinatie van zwarte en gemberrode vacht

Het “rode” deel kan oranje, crème, goud of geel zijn. Het “zwarte” deel kan chocolade, grijs of tabby zijn.

thematische pauze

3. Tabby Torties worden “Torbies” genoemd

thematische pauze

4. Mannelijke Tortie Maine Coons zijn super zeldzaam

Slechts 1 op de 3.000 Torties is man!

tortoiseshell blue smoke maine coon die buiten staat
Afbeelding Credit: N Roberts, Shutterstock
thematische pauze

5. Maine Coons werden voor het eerst genoemd in een literair werk in 1861

F.R. Pierce was een enorme Maine Coon-fan die er verschillende bezat. Hij schreef een hoofdstuk voor Het boek van de kat over het ras.

thematische pauze

6. De allereerste kattenshow in de VS was in 1985

Een Maine Coon kat genaamd “Cosey” won de eerste kattenshow.

garen ball divider

Maakt een Tortie Maine Coon Cat een goed huisdier?

Ja, Tortie Maine Coon katten zorgen voor fantastische huisdieren! Ze zijn zachtaardig, loving, en goedaardig, en ze hebben de neiging om sterke banden met hun mensen te vormen. Ze zijn ook relatief onderhoudsarm als het gaat om verzorging, hoewel hun dikke vacht wel wat extra TLC vereist.

Maine Coons hebben ook hun eigenaardigheden. In tegenstelling tot andere kattenrassen, verwacht dat je Tortie van water houdt! Ze zullen elke kans aangrijpen om ermee te spelen, of dat nu zwaaien is bij een stromende gootsteen, hun poten in hun waterbakken dopen of proberen met je mee te gaan onder de douche.

Ze zijn zeer intelligent en ontvankelijk voor training, tot het punt waarop ze een reputatie hebben opgebouwd als hondachtig. Ze zullen apporteren, aan de lijn lopen en zelfs komen als ze worden geroepen , hoewel ze misschien niet altijd doen wat je wilt dat ze doen.

Daarover gesproken, Tortie Maine Coons hebben ook een beetje een ondeugende kant. Ze staan bekend als ‘spraakzaam’ en ze houden ervan om spelletjes te spelen waarbij ze zich verstoppen en stalken. Dus als u op zoek bent naar een low-key schootkat, is een Tortie Maine Coon misschien niet de beste keuze.

Maar als je oké bent met een beetje luchtige chaos en je bent op zoek naar een harige vriend die een echt lid van de familie zal worden, dan is een Tortie Maine Coon zeker de kat voor jou!

divider-catclaw1Conclusie

Het is moeilijk om de fascinerende geschiedenis, het verbazingwekkende uiterlijk en de winnende persoonlijkheid van de Tortie Maine Coon te weerstaan. Als u op zoek bent naar een leuk, intelligent en toegewijd huisdier, is dit misschien wel het ras waarnaar u op zoek bent. Wees gewoon voorbereid op veel knuffels, waterspelen en algemene hijinks!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lana Kud, Shutterstock