White Scottish Fold Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s!)

De White Scottish Fold is een uniek ras dat populair is om zijn onderscheidende en charmante fysieke eigenschappen. De meeste hebben gevouwen oren, afgeronde gezichten, grote ogen en dikke staarten, waardoor ze onweerstaanbaar schattig zijn. Deze knuffelbare kenmerken, samen met hun lieve en liefdevolle persoonlijkheden, maken ze gewilde huisdieren.

De geschiedenis van dit ras is fascinerend, omdat elke Schotse Vouw die vandaag wordt gefokt, terug te voeren is op slechts één kat. Lees verder om meer te weten te komen over deze opvallende en opmerkelijke katachtige.

cat + lijnverdeler

De vroegste records van witte Schotse plooien in de geschiedenis

De originele Scottish Fold werd geboren in Perthshire, Schotland, in 1961. Ze was een witte schuurkat genaamd Susie en werd geboren met unieke oren die omvouwden als gevolg van een natuurlijke mutatie. Ze werd toen gefokt met huiskatten en Britse korthaarkatten. De Scottish Fold werd vervolgens geregistreerd bij de Governing Council of Cat Fancy (GCCF) en meer van de unieke katten werden gefokt met de hulp van een geneticus Rob Turner.

Van de 76 kittens hadden er 42 gevouwen oren en er werd geconcludeerd dat Scottish Folds zou resulteren als de ene ouder het gen voor rechte oren leverde en de andere het gen voor gevouwen oren. Elke Scottish Fold kan zijn afkomst terugvoeren naar Susie.

witte schotse vouw kat zitten
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Hoe de White Scottish Fold populair werd

Zorgen over mogelijke doofheid, oorinfecties en oormijt zorgden ervoor dat het ras niet werd geaccepteerd in het Verenigd Koninkrijk, maar tegen de jaren 1970 werden Scottish Folds met succes gefokt in de Verenigde Staten en zijn sindsdien een populair ras over de hele wereld geworden.

Hoewel de Scottish Fold door de Britten als ras werd opgericht, is het nog nooit zo populair geweest in het VK als in de VS. Amerikanen werden verliefd op dit ras en ontwikkelden het tot de prachtige kat die het vandaag is. Bekende beroemdheden zijn ook fans van Scottish Folds; Taylor Swift bezit een witte Schotse vouw genaamd Meredith.

Formele erkenning van witte Schotse plooien

Susie’s eigenaren verhuisden naar Noord-Amerika nadat de raad van bestuur de Scottish Fold als geregistreerd ras had verboden vanwege genetische problemen. Daar werden ze verwelkomd door alle Noord-Amerikaanse kattenverenigingen en Scottish Folds werden erkend tegen het einde van de jaren 1970.

De Cat Fanciers Association (CFA) had slechts 10 jaar nodig om de registratie van de nieuwe Scottish Fold te accepteren. Ze waren een kampioensras in Amerika in 1978.

3 kattenverdeler

Top 4 unieke feiten over de White Scottish Fold

1. Schotse plooien worden niet geboren met gevouwen oren

Deze schattige katten staan bekend om hun gevouwen oren, maar zo worden ze niet geboren. White Scottish Fold kittens worden geboren met rechte oren die geleidelijk hangen op de leeftijd van 3-4 weken. De oren van sommige Scottish Folds zullen niet vouwen, maar zullen recht en puntig zijn. Dit hangt ervan af of de kat is geboren met het dominante gen.

Schotse vouw wit kitten
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock
thematische pauze

2. Schotse plooien zitten als mensen

Deze eigenzinnige katten hebben een aantal schattige en charmante eigenschappen; zitten als een mens is er daar één van. Scottish Fold-eigenaren noemen dit liefkozend “The Buddha Sit” en wanneer ze een geluid horen, zullen ze vaak in prairiehondstijl zitten om hun gezichtspunt te verbeteren.

thematische pauze

3. Schotse plooien hebben 3 soorten plooien in hun oren

Een Scottish Fold kan drie soorten oorplooien hebben: enkel, dubbel en drievoudig. Een enkele vouw is een kleine vouw die alleen de uiteinden van de oren omvat. Een dubbele vouw buigt meer in het bijzonder, waarbij ongeveer de helft van het oor naar beneden buigt. Een drievoudig vouwend oor ligt plat tegen het hoofd, waardoor het hoofd een ronder uiterlijk krijgt.

Witte Schotse vouw
Afbeelding Credit: nat Hongkham, Shutterstock
thematische pauze

4. Schotse plooien worden nooit samen gefokt

Vanwege ethische overwegingen worden Scottish Fold-katten nooit samen gefokt omdat de kittens kunnen worden geboren met degeneratieve problemen. Ze worden meestal gefokt met Amerikaanse of Britse kortharen.

kattenpootverdeler

Maakt de White Scottish Fold een goed huisdier?

Scottish Folds zijn meestal vredig en charmant en kunnen goed overweg met andere huisdieren in het gezin, en ze zullen niet worden gealarmeerd door luidruchtige en aanhankelijke kinderen. Ze zijn van nature liefdevol en ontwikkelen sterke gehechtheid aan hun eigenaren, maar eisen geen aandacht op. Vanwege hun kleine formaat zijn ze zeer geschikte huisdieren voor apartment wonen.

Hoewel ze ook speels zijn, moeten hun staarten met zorg worden behandeld, omdat van sommigen van hen bekend is dat ze een stijfheid ontwikkelen die pijn kan veroorzaken als ze niet voorzichtig worden behandeld. Het verzorgen van de meeste Scottish Folds is net zo eenvoudig als het borstelen en kammen van de vacht een keer per week om los haar en dode huidcellen te verwijderen. Hun oorplooien maken ze niet vatbaarder voor mijten of oorinfecties.

White Scottish Folds zijn zeer gewilde huisdieren vanwege hun verschillende fysieke kenmerken en beminnelijke aard, en kittens kosten meestal aanzienlijk meer dan die van meer voorkomende rassen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

De Scottish Fold is een populaire metgezel vanwege zijn zoete uiterlijk en persoonlijkheid. Er gaat veel om in het fokken van deze katachtigen, en hun weg naar erkenning kostte enorm veel inspanning en toewijding van toegewijde fokkers. Wat echt fascinerend is, is dat elke Scottish Fold terug te voeren is op een witte schuurkat genaamd Susie. De unieke katachtigen leven lang, gezond en zijn geliefd bij velen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Hetman Bohdan, Shutterstock