Staartletsel bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Zieke gele kat met verband op de staart

Snel overzicht: samenvatting van de ziekte

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Pijnlijke, ontstoken of gebogen staart, en zichtbare wonden of snijwonden
pil
Vereist doorlopende medicatie: Mogelijk, in ernstige gevallen met zenuwbeschadiging
jam-medisch
Behandelingsopties: Medicatie zoals antibiotica, ontstekingsremmers en pijnverlichting, rust, chirurgie in ernstigere gevallen
thuisbehandeling
Thuisbehandeling: Veel monitoring en TLC, binnen blijven bij blessures, gemakkelijke toegang tot voedsel en water

Katten zijn avontuurlijke en nieuwsgierige huisdieren. Helaas kan hun nieuwsgierigheid er soms voor zorgen dat ze gewond raken. Staartletsel bij katten komt veel voor en zie ik als dierenarts regelmatig. Katten, met name degenen met toegang tot buiten, kunnen gemakkelijk ledematen zoals hun staart en ledematen verwonden.

De staarten van katten zijn belangrijke structuren en letsel aan hen kan zeer ernstig zijn – vooral als de zenuwen beschadigd zijn. In dit artikel bespreek ik alles wat je moet weten over de oorzaken van staartletsel bij katten, de symptomen en wat je kunt doen om je kat te helpen.

Oorzaken van staartletsels bij katten

Veel katteneigenaren die dit lezen, hebben misschien al een staartletsel bij hun kat ervaren – het is een veel voorkomende verwonding bij katachtigen, omdat hun staarten gemakkelijk vast kunnen komen te zitten in dingen, kunnen snijden of bijten. Staartletsels komen vaker voor bij katten met toegang tot de buitenlucht, omdat het risico op letsel door andere katten, honden, auto’s en de omgeving veel hoger is.

De meest voorkomende oorzaken van staartletsels bij katten zijn:

Schaafwonden en snijwonden

Net als elk ander deel van het lichaam van de kat, kan hun staart last hebben van snijwonden of scheuren als ze in contact komen met iets scherps. Omdat de staarten van katten vrij lang en behendig zijn, worden ze meer blootgesteld aan scherpe dingen op de grond. Snijwonden of scheuren kunnen moeilijk te zien zijn met de vacht van de kat, maar er zal waarschijnlijk wat bloed of zwelling aanwezig zijn.

Kattengevecht letsel

Territoriale gevechten komen vaak voor bij katten en helaas komen beten en krassen op de staart maar al te vaak voor. Bijtwonden op de staart treden meestal op wanneer een kat probeert weg te rennen van de andere kat. Ze kunnen extreem pijnlijk en gevoelig zijn voor aanraking, en uw kat zal waarschijnlijk slecht reageren wanneer u ze onderzoekt. Bijtsporen kunnen zichtbaar zijn en er zal waarschijnlijk wat zwelling, roodheid en afscheiding rond de wonden zijn.

Abces

Beten of wonden op de staart kunnen een abces vormen, wat een grote zak pus is als gevolg van een infectie. Dit gebeurt meestal na een beet van een andere kat, maar het kan voorkomen bij beten van honden, andere dieren of insecten. Abcessen vormen grote zwellingen die uiteindelijk barsten en draineren en zeer pijnlijk zijn.

Staartbreuk/dislocatie

Katten houden ervan om naar buiten te gaan: muren beklimmen en hun omgeving verkennen. Helaas kan dit er soms toe leiden dat hun staart vast komt te zitten in deuren/hekken of wordt aangereden door een auto. Dit kan leiden tot een staartbreuk/gebroken staart of dislocatie van een of meer van de botten in de staart. Katten met breuk / dislocatie zullen erg pijnlijk zijn rond hun staart, kunnen hun staart niet bewegen of hun staart kan onder een hoek gebogen zijn.

Huidallergieën

Afbeelding van een laesie op de staart van een bruine kat

Overgrooming en zelftrauma kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan de huid van een kat, inclusief op en rond de staart.

Allergieën (vlooien, voedsel en omgeving) komen veel voor bij onze kattenvrienden. Katten kunnen overal op hun lichaam worden beïnvloed, zelfs hun staart. Allergieën kunnen zich presenteren als korstjes of huidlaesies op hun staart met of zonder haaruitval. Ze hebben vaak een secundaire huidinfectie. Katten kunnen hun staart overgroomen omdat ze zo pijnlijk en jeukend zijn. Ze kunnen ook huidlaesies hebben op andere delen van hun lichaam.

Feline Hyperesthesie Syndroom

Dit syndroom treedt op wanneer katten extreme gevoeligheid hebben voor hun huid, meestal de huid op hun onderrug en staart. Het kan ervoor zorgen dat ze op hun huid bijten en zelfs hun staart verminken. Als u merkt dat uw kat zijn huid trekt, vocaliseert of zelf toegebrachte verwondingen heeft, kan hij deze aandoening hebben.

Staart pull letsel

Een van de meer ernstige staartblessures die ik behandel wordt tail pull injury genoemd, ook wel bekend als een ‘fan-belt’ blessure. Dit gebeurt wanneer de staart van de kat wordt getrokken tijdens een trauma, meestal door te worden geraakt uit een auto of door hun staart vast te laten zitten in een automotor. Wanneer aan de staart wordt getrokken, beschadigt dit enkele van de zenuwen die de staart en blaas beïnvloeden. Dit kan problemen veroorzaken voor katten met betrekking tot toiletbezoek, lopen en evenwicht. Een deel van de huid kan ook missin zijng van de staart, bekend als een de-handschoenblessure.

Symptomen van staartletsel bij katten

Nu we weten wat staartletsel bij katten veroorzaakt, moeten we weten waar we op moeten letten. Sommige staartletsels kunnen duidelijk zijn en andere kunnen moeilijk te herkennen zijn, vanwege de dichte vacht van katten en hun neiging om pijn en ziekte te verbergen. Als uw kat op welke manier dan ook gewond is geraakt, is het altijd de moeite waard om zijn staart voorzichtig te onderzoeken op mogelijke verwondingen.

Symptomen van staartletsel bij katten om op te letten zijn onder meer;

 • Hun staart niet bewegen
 • Hun staart naar beneden houden
 • Gevoelig wanneer hun staart wordt aangeraakt
 • Wonden/snijwonden op de staart
 • Haaruitval op staart
 • Rode huid
 • Ontstoken/gezwollen huid
 • Zwelling/knobbel op staart
 • Staart gebogen/niet uitgelijnd
 • Huid ontbreekt van hun staart
 • Bloeding
 • Moeite met plassen/poepen

Complicaties van staartletsels

Het meest zorgwekkende deel van staartletsels is wanneer er zenuwbeschadiging is. Dit wordt vaak gezien bij een staarttrekletsel, meestal nadat een kat is aangereden door een auto of zijn staart ergens in vast heeft gekregen, wat resulteert in een trek aan de zenuwen in zijn staart. Katten met zenuwletsel kunnen vaak niet zelfstandig plassen of poepen. Deze katten moeten vaak hun blaas laten uiten totdat de zenuwbeschadiging geneest, of naar het toilet worden geholpen.

Veel katten herwinnen op tijd de zenuwfunctie en controle over hun toiletbezoek, maar dit gebeurt niet voor alle katten. Sommige katten krijgen de zenuwfunctie van hun blaas niet terug en zullen permanent hun blaas voor hen nodig hebben – of omgekeerd, ze kunnen last hebben van urine-incontinentie en fecale incontinentie. Ze zullen waarschijnlijk ook hun staart moeten laten amputeren. Als dit bij uw kat gebeurt, is het belangrijk om een gesprek te hebben met uw dierenarts over de prognose en opties van uw kat.

Diagnose van staartletsels bij katten

Staartletsel bij katten kan zeer ernstig zijn. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met uw dierenarts als u denkt dat de staart van uw kat gewond is. Zij kunnen u adviseren over wat u nu moet doen. In de meeste gevallen zullen ze je kat willen zien om ze te onderzoeken.

In gevallen van kleine staartletsels, zoals snijwonden en abcessen, kan een lichamelijk onderzoek alles zijn wat nodig is om het probleem te diagnosticeren. Als uw dierenarts echter een ernstiger letsel vermoedt, kunnen ze bloed- en urinetests aanbevelen, naast röntgenfoto’s of andere beeldvormingstechnieken. Röntgenfoto’s zijn nuttig om te controleren op fracturen of dislocaties. Als uw kat is aangereden door een auto, moet uw dierenarts mogelijk zijn buik en borst in beeld brengen om te controleren op andere verwondingen.

Behandelingen voor staartletsels bij katten

De behandeling van staartletsels bij katten varieert afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is. Voor kleine verwondingen zoals kleine snijwonden, schaafwonden of onderliggende huidziekte kan uw dierenarts antibiotica, ontstekingsremmers en mogelijk een kegel voor huisdieren (ook wel een Elizabethaanse kraag of E-kraag genoemd) voorschrijven. Voor verwondingen zoals kattenbeten of abcessen moet uw dierenarts mogelijk de wonden onder sedatie spoelen en reinigen. Ze kunnen ook medicijnen voorschrijven zoals pijnverlichting en antibiotica.

Voor ernstige verwondingen, zoals staartfracturen, kunnen ze vanzelf genezen met tijd, rust en pijnmedicatie. In sommige gevallen moet de dierenarts echter een deel van de staart van uw kat amputeren als ze ernstig gebroken of beschadigd zijn. Uw dierenarts zal dit met u bespreken.

Staarttrekletsels kunnen verdere behandeling vereisen, omdat ze meestal zijn veroorzaakt door trauma en enkele essentiële zenuwen beïnvloeden. Dit kan intraveneuze vloeistoftherapie, ziekenhuisopname en medicatie omvatten. Sommige gevallen van staarttrekletsel vereisen een operatie en een staartamputatie en kunnen vereisen dat katten hun blaas gedurende een bepaalde periode tot expressie brengen totdat de zenuwen genezen.

Tips voor kattenverzorging

Het geven van tedere liefdevolle zorg (TLC) aan een gewonde kat

Katten met staartletsel kunnen hulp nodig hebben bij eten, drinken en toiletteren, en kunnen wat extra gedoe goed waarderen!

Staartletsel bij katten kan pijnlijk zijn en het is moeilijk om onze katten in ongemak te zien. Er zijn enkele dingen die u thuis kunt doen bij het verzorgen van uw kat om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen.

Vermijd verbanden

Als uw kat een lichte wond/snee op zijn staart heeft opgelopen, vermijd dan het plaatsen van verbanden of verbanden, tenzij uw dierenarts dit heeft geadviseerd. Verbanden worden vaak niet goed verdragen op de staart en ze kunnen ook de bloedcirculatie in gevaar brengen. Hoewel het goed bedoeld is, kan het meer schade aanrichten.

Houd ze indien mogelijk binnen

Katten met staartletsel moeten binnen worden gehouden terwijl ze genezen, als dit mogelijk is. Dit zal niet mogelijk zijn met katten die verwilderd zijn, maar het moet worden getolereerd bij katten die gewend zijn om binnen te zijn en tam zijn. Door ze voor de korte termijn binnen te houden, krijgt hun staart de tijd om te genezen zonder het risico op verder letsel.

Eenvoudigere toegang tot bronnen

Katten die gewond zijn of een halsband/kegel dragen, kunnen het moeilijker vinden om toegang te krijgen tot voedsel, water en hun kattenbak. Misschien moet je dit voor hen gemakkelijker maken door hun voedsel / water naar hen toe te brengen of het niveau van de kommen te verhogen. Kattenbakken met kappen en deuren moeten deze mogelijk laten verwijderen (een onbedekte doos achterlaten) om het voor katten gemakkelijker te maken om naar het toilet te gaan.

Veel TLC (als ze het willen)

Het is waarschijnlijk dat uw kat niet in orde zal zijn wanneer hij een staartletsel heeft, vooral als hij een kegel van schaamte draagt. Bied veel knuffels en TLC aan, als je kat ernaar op zoek is. Sommige katten zijn misschien liever alleen en dat is ook oké!

Hoe staartletsels bij katten te voorkomen

Ongelukken gebeuren en in veel gevallen is er niet veel dat we kunnen doen om ze te voorkomen. In het geval van kattenstaartblessures kunnen we echter een paar dingen doen.

Katten met toegang tot de buitenlucht hebben een veel grotere kans op staartletsels. Preventieve maatregelen tegen staartletsel kunnen betekenen dat u uw kat ’s nachts binnen moet houden wanneer het risico op letsel met andere katten of auto’s erg hoog is. Reflecterende kattenhalsbanden (hoewel je controleert of ze veilig zijn, met een snelle ontgrendeling) helpen bestuurders van voertuigen ook om je kat te zien, omdat hun lichten reflecteren op de halsband van je kat.

Om kattengevechten te verminderen, moet u ervoor zorgen dat al uw katten worden gecastreerd en uw plaatselijke dierenkliniek of asiel om hulp vragen bij het castreren van wilde katten die in de buurt zijn. Vermijd het voeren van zwerfkatten of verwilderde katten in uw tuin waar uw katten zijn, omdat dit de spanning tussen katten zal verhogen. Voer ze in plaats daarvan weg van je huis, in een veilige omgeving weg van wegen.

Om vlooienallergieën te voorkomen, moet u uw kat op de hoogte houden van vlooien- en ectoparasietpreventie met behandeling van uw dierenkliniek.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of het staartletsel van mijn kat ernstig is?

Als uw kat in nood is, zijn staart niet beweegt of niet in staat is om hem omhoog te houden, kan dit wijzen op een ernstig staartletsel. Katten die een staartletsel hebben en niet kunnen plassen, duiden op een noodgeval.

Genezen kattenstaartblessures vanzelf?

Sommige milde kattenstaartletsels, bijvoorbeeld kleine snijwonden of schaafwonden, zullen zeker vanzelf genezen, hoewel ze nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden. Bepaalde breuken kunnen vanzelf genezen, maar moeten eerst door een dierenarts worden onderzocht om te bepalen of dat de juiste aanpak is.

Hoe behandel je de staartblessure van een kat?

De behandeling is afhankelijk van het type en de oorzaak van het letsel. Bepaalde snijwonden en beten kunnen worden behandeld met pijnverlichting en antibiotica, terwijl andere verwondingen röntgenfoto’s nodig kunnen hebben om de juiste behandeling te bepalen. In gevallen van ernstig staartletsel hebben sommige katten een amputatie nodig.

Hoe weet je of de staart van een kat gebroken of verstuikt is?

De staarten van de kat die gebroken zijn, kunnen er gebogen of misplaatst uitzien. Het is waarschijnlijk dat ze hun staart niet kunnen bewegen en erg pijnlijk zullen zijn wanneer je het probeert te onderzoeken.