9 verklaringen waarom je kat niet kan miauwen, alleen piept


Niet alle katten zijn hetzelfde in hun vocalisatie. Terwijl sommigen miauwen om hun emoties te tonen en om in het algemeen te communiceren met andere dieren en zelfs met hun mensen, kunnen sommige anderen gewoon minder vocaal zijn.

Je verwacht je kat te horen miauwen, in ieder geval af en toe. Dus, erachter komen dat je kat niet miauwt, maar alleen piepende geluiden produceert, kan verrassend, zelfs eng zijn.

Waarom kan mijn kat niet miauwen, maar gewoon piepen? Betekent dit dat er iets mis is met haar?

Er zijn negen verklaringen voor dit voorkomen bij katachtigen. Laten we er meer over leren en of je er iets aan moet doen.

1. Je hoeft haar alleen maar wat tijd te geven

Droevige kat

Als je je kat onlangs bij je thuis hebt verwelkomd, heeft ze misschien gewoon wat tijd nodig om zich aan te passen.

Misschien is je kat niet omringd geweest met andere katten die miauwen en heeft hij dit soort communicatie niet bijzonder gebruikt, noch met dieren, noch met mensen. Dit gebeurt vaak bij het adopteren van verwilderde katten

Een kat die niet veel in de buurt van mensen is geweest voordat hij bij je huis kwam, kan uiteindelijk beginnen te miauwen in plaats van alleen maar te piepen.

Als ze eenmaal gewend is aan haar nieuwe omgeving, is de kans groot dat je haar terug hoort miauwen!

2. Angst

Je kat die piept en niet miauwt, kan erop wijzen dat ze angst ervaart.

Zoals PetMD uitlegt, treedt kattenangst op wanneer een kat een soort bedreiging of gevaar in haar omgeving voelt. Dit gevoel veroorzaakt lichamelijke reacties en gedragsveranderingen bij katten.

Naast piepen kan een kat trillen, hijgen, overmatig kwijlen en een verhoogde hartslag hebben. Ook zal ze zich waarschijnlijk verbergen en destructief gedrag vertonen.

Er zijn veel triggers voor kattenangst, zoals fysieke pijn of ziekte, een soort trauma, onjuiste socialisatie en zelfs gescheiden zijn van hun eigenaars.

Als je merkt dat je kat angstig is, moet je proberen haar te troosten. Het is cruciaal om haar niet te straffen of tegen haar te schreeuwen, omdat dit haar angst kan verergeren.

U moet ook een dierenarts raadplegen die gezondheidstests op uw huisdier zal uitvoeren en een adequate behandeling zal voorstellen.

Ze kunnen vaststellen dat de angst van uw kat niet wordt veroorzaakt door medische problemen en suggereren dat u de omgeving van uw kat beheert, of zelfs angstmedicijnen om haar te kalmeren.

3. Stembanden letsel

kat met stembandletsel

Een soort verwonding aan de stembanden van uw kat kan ervoor zorgen dat ze niet normaal miauwt, maar alleen piept.

Misschien heeft ze ruzie gehad met een andere kat of heeft ze een ander ongeluk gehad, waardoor haar stembanden beschadigd raakten.

Als u vermoedt dat dit het probleem met uw harige vriend kan zijn, moet u zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts inroepen.

4. Gebitsproblemen

Het piepen van een kat kan erop wijzen dat ze gebitsproblemen heeft. Elk type van deze problemen kan het pijnlijk maken voor katten om normaal te miauwen en kan zelfs leiden tot zweren in hun mond.

Enkele van de meest voorkomende gebitsproblemen bij katten zijn, volgens VCA Animal Hospitals, gingivitis, tandresorptie en parodontitis.

Andere veel voorkomende tekenen van tandheelkundige problemen zijn problemen met kauwen en slikken, slechte adem, veel kwijlen, hoofdschudden en hangend voedsel uit de mond.

Gebitsproblemen kunnen de kwaliteit van leven van een kat aanzienlijk verminderen, wat resulteert in verminderde eetlust, gewichtsverlies en lethargie.

U moet uw kat naar een dierenkliniek brengen om de exacte prognose voor haar gebitstoestand te krijgen.

Regelmatig tandenpoetsen en af en toe professioneel tanden reinigen zijn de beste manieren om gebitsproblemen bij katachtigen te voorkomen.

5. Uitdroging

kat met uitdroging

Een kat die piept in plaats van miauwt, kan ook uitgedroogd zijn.

Dit gebeurt omdat haar stembanden zijn uitgedroogd en voorkomen dat ze normaal miauwt, waardoor ze alleen piepende geluiden kan produceren.

Uitdroging kan leiden tot ernstigere problemen bij katten, zoals hartritmestoornissen, neurologische disfunctie en multi-orgaandisfunctie.

Cornell Feline Health Center wijst erop dat enkele van de extra symptomen die laten zien dat uw kat uitgedroogd is, de volgende zijn:

• Ingevallen ogen

•Lethargie

•Zwakheid

• Droge slijmvliezen

• Slechte eetlust

Als de dierenarts uitdroging bij uw kat bevestigt, krijgt ze intraveneuze vloeistoftherapie. Het zal ook nodig zijn om de exacte oorzaak van dehydratio te bepalenn in haar, en dit kunnen veel dingen zijn, zoals gastro-intestinale problemen, diabetes, nierproblemen, enzovoort.

Uw kat gehydrateerd houden kan een uitdagende taak zijn, omdat veel katten terughoudend zijn met het drinken van water. Maar dit is cruciaal voor hun gezondheid en uw kat moet altijd schoon en vers water beschikbaar hebben.

Om haar waterinname te verhogen, kun je overwegen om haar meer natvoer te geven of waterfonteinen te kopen om drinkwater er aantrekkelijker voor haar uit te laten zien.

6. Larynxverlamming

Deze aandoening komt niet zo vaak voor bij katten, maar het kan een reden zijn waarom uw kat niet kan miauwen en alleen piept, omdat het vocale veranderingen veroorzaakt.

Volgens MSD Veterinary Manual treedt deze medische aandoening op Wanneer het kraakbeen van het strottenhoofd van een kat niet opent en sluit zoals ze zouden moeten tijdens de ademhaling.

Naast vocale veranderingen kunnen katten met deze aandoening symptomen vertonen zoals een droge hoest, luidruchtige ademhaling en braken.

Om larynxverlamming te bevestigen, moet de dierenarts de bovenste luchtwegen van de kat onderzoeken met een endoscoop.

Sara Schachter en Carol Norris [1] Leg uit hoe katten met minder ernstige klinische symptomen met succes kunnen worden behandeld met medische behandelingen zoals kalmerende middelen en corticosteroïden.

Aan de andere kant moeten katten met ernstige luchtwegobstructie mogelijk een chirurgische ingreep ondergaan.

7. Hyperthyreoïdie

Kat met hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een ander potentieel medisch probleem dat een druk op de stembanden van een kat, waardoor ze piept in plaats van normaal te miauwen.

Deze aandoening treedt op wanneer er een toename is van de productie van schildklierhormonen van een vergrote schildklier die zich in de nek van een kat bevindt.

Enkele van de meest voorkomende tekenen van hyperthyreoïdie zijn verhoogde dorst en urineren en verhoogde eetlust, maar met zichtbaar gewichtsverlies.

Verder kan je kat naast dat ze piept door druk op haar stembanden, ook overmatig hoesten en kokhalzen.

Feline hyperthyreoïdie kan op verschillende manieren worden beheerd, waaronder medicijnen, dieettherapie en zelfs chirurgische interventie.

Over het algemeen is de prognose goed, vooral wanneer dit gezondheidsprobleem op tijd wordt gedetecteerd en wanneer de kat wordt voorgeschreven met de juiste therapie.

8. Nasofaryngeale poliepen

Nasofaryngeale poliepen kunnen ervoor zorgen dat uw kat meer klinkt alsof ze piept dan miauwt.

Deze poliepen presenteren roze-witte massa weefsel van de achterkant van de keel van de kat, in de buis van Eustachius of in het middenoor, zoals het American College of Veterinary Surgeons suggereert.

De exacte oorzaak van deze poliepen is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat ze meestal verschijnen als gevolg van respiratoire virussen.

Naast stemveranderingen kan een kat ook de volgende symptomen ervaren:

•Niezend

• Nasale afscheiding

• Kokhalzen

• Trillen van haar oren

Als poliepen te groot worden, kunnen ze het slikken van de kat verstoren.

Nasofaryngeale poliepen bij katachtigen worden meestal verwijderd door zachtjes aan de massa te trekken. Helaas kunnen deze poliepen in veel gevallen opnieuw groeien. Daarom is het waarschijnlijk dat een kat een operatie nodig heeft om van dit medische probleem af te komen.

De meeste katten worden heel snel na de operatie beter en moeten mogelijk wat pijnstillers thuis hebben.

9. Infecties van de bovenste luchtwegen

kat met dierenarts

Ten slotte kunnen infecties van de bovenste luchtwegen ertoe leiden dat een kat worstelen met ademhalingsmoeilijkheden, en ook piepen in plaats van miauwen.

Deze infecties komen vrij vaak voor bij katten en worden veroorzaakt door verschillende bacteriën of virussen. Er kunnen extra symptomen zijn, zoals:

•Hoesten

•Niezend

•Congestie

•Koorts

•Kwijlen

• Verminderde eetlust

•Lethargie

De meest voorkomende oorzaken van infecties van de bovenste luchtwegen bij katten zijn kattenherpesvirus, feline calicivirus, schimmel, chlamydia en bordetella, volgens de WebMD.

Kittens en katten op gevorderde leeftijd zijn vatbaarder voor infecties van de bovenste luchtwegen. Ook lopen buitenkatten een hoger risico, omdat ze vaker in contact komen met geïnfecteerde katten.

Deze infecties worden meestal behandeld met medicijnen, rust, vochtsupplementen en voedingsondersteuning.

Om uw kat zo snel mogelijk te laten herstellen en haar weer normaal te horen miauwen, moet u haar een comfortabel en privacypaleis bieden om uit te rusten. Probeer haar aan te moedigen om te eten en haar medicijnen te gevenications zoals voorgeschreven door uw dierenarts.

Laatste woorden

Mijn kat kan niet miauwen, piept alleen maar, is dit iets waar ik me zorgen over moet maken?

Nou, dit gebeurt zeker niet zonder een goede reden. Als je je kat onlangs bij je thuis hebt verwelkomd, bestaat de kans dat ze gewoon niet gewend is aan miauwen en dit soort communicatie met mensen nog niet eerder heeft gebruikt.

Daarom is er een kans dat ze in de toekomst normaal zou kunnen miauwen. Zelfs als ze er niet aan begint, als alles in orde is met haar gezondheid in het algemeen, is er niets om je zorgen over te maken.

Er zijn echter verschillende medische problemen die mogelijk een reden kunnen zijn voor het piepen van uw kat.

U moet een dierenarts raadplegen als u dit type vocalisatie bij haar opmerkt, vooral als het gepaard gaat met andere klinische symptomen.

Uiteindelijk wil ik u eraan herinneren om niet in paniek te raken, omdat dierenartsen hier zijn om u te helpen en uw kat nog steeds een kwaliteit en een lang leven aan uw kant te bieden, ongeacht het gezondheidsprobleem waarmee ze te maken zou kunnen krijgen.

Verwijzingen:
[1] Schachter S, Norris CR. Laryngeale verlamming bij katten: 16 gevallen (1990-1999). J Am Vet Med Assoc. 2000 1 apr; 216(7):1100-3. DOI, geraadpleegd op 14 september 2023.